Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn3 - astigmatismul se vindeca - typepad

  • Jun 11, 14

    "1. Uleiul de catina
    Contine o pleiada de antioxidanti puternici: tocoferoli, alfa si beta- caroten, licopen, zeaxantina, criptoxantina. Uleiul de catina contine de 10 ori mai mult caroten decat morcovul. Mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi. Se administreaza cate 20 de picaturi, de trei ori pe zi, luate pe o bucata de paine uscata.

    2. Extractul din semintele de struguri
    Contine o foarte puternica substanta antioxidanta, un bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decat vitamina E si de 20 de ori mai concentrat decat vitamina C - proantocianidina. Extractele bogate in proantocianidine sunt folosite in tratarea afectiunilor retiniene, printre care retinopatia diabetica si degenerarea maculara. Folositi 4 picaturi, de 3 ori pe zi.

    3. Extract glicerohidroalcoolic din mladite de afin
    1 monodoza de 1,5 ml de 3 ori pe zi, luata cu 15 minute inainte de masa, cura timp de 30 zile. Dupa o pauza de 14 zile se mai poate relua. Preparatul este benefic in tulburari de vedere, diminuarea acuitatii vizuale, miopie, protector vascular in retinopatia diabetica, retinita pigmentara, dezlipire de retina, uveite.

    4. Extract glicerohidroalcoolic din muguri de coacaz negru.
    Se utilizeaza la fel ca preparatul precedent. Preparatul este folosit in retinopatiile diabetice, hemeralopie, leziuni retiniene, diminuarea acuitatii vizuale, atrofia nervului optic.

    5. Colir obtinut din seva de vita-de-vie (Herba vitis vinifera).
    Seva (asa numitul „plansul vitei-de-vie) se recolteaza primavara. Se pun cate 3-4 picaturi in fiecare ochi de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara). Trebuie facute miscari cu ochiul, pleoapa ridicata, pentru a se putea spala globul ocular cu acest colir.

    Seva de vita-de-vie are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si o enigmatica actiune de marire a rezistentei la infectii, la nivelul ochilor. Curata foarte bine ochiul si mareste mult acuitatea vizuala. Primavara, cand se taie corzile de vita, din locul taiat picura seva (mai ales din cele batrane). La fiecare capat de coarda taiata puteti lega o sticluta in care se va colecta seva, care se va pastra in recipiente de sticla inchise ermetic, la rece (maxim 7-8 grade C) si la intuneric. Puteti face spalaturi ale ochiului vreme de 1-2 luni.

    6. Spirulina
    Contribuie la formarea pigmentilor retinieni, mareste acuitatea vizuala, corecteaza deficientele de vedere. Se recomanda o cura de 30 de zile, cu 8-10 capsule/zi, luate in doua reprize.

    7. Mierea de salcam
    Cu mana bine spalata si uscata, se inmoaie un pic degetul mic in miere si se ung colturile interne ale ochilor. Ustura tare, dar trece rapid (usturimea nu dureaza mai mult de un minut). Nu va stergeti ochii, ci doar obrajii; ulterior veti simti o usurare extraordinara, iar ochii se vor limpezi."

  • Jun 17, 14

    "Potrivit Dr. Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb Vision Care Romania, exista mai multe mijloace prin care persoanele care sufera de astigmatism isi pot corecta vederea:

    Ochelari de vedere – cu lentile cilindrice/sfero-cilindrice: reprezinta cea mai simpla si la indemana modalitate de corectie;
    Lentile de contact – cu design toric avansat, reprezinta o optiune viabila, de care nu stiu inca toate persoanele cu acest viciu de refractie.
    Interventie chirurgicala - astigmatismul poate fi tratat cu laser. Prin aceasta metoda se remodeleaza corneea in asa fel incat aceasta sa poata focaliza lumina mai bine. Interventia se realizeaza sub anestezie locala.

    O alta procedura chirurgicala este keratotomia astigmatica. Aceasta se bazeaza pe keratotomia radiala. Prin aceasta procedura corneea devine capabila sa focalizeze mult mai precis lumina pe retina.

    Toate modalitatile ofera rezultate imediate, insa trebuie stiut ca cele mai agresive sunt operatiile, desi au devenit in ultimii ani foarte populare.

    "Cel mai important insa este sa descoperim la timp astigmatismul la copii, mai ales cand este vorba de unul forte. Riscul cel mai mare si cu implicatii serioase permanente e aparitia ambliopiei (ochiul lenes), care se poate recupera doar pana la varsta de 7-10 ani. Ulterior este prea tarziu si copilul ramane cu un ochi de care nu se mai poate folosi asa cum ar trebui", mai spune Dr. Ionut Costache."

  • Jun 17, 14

    "Vedere neclara in anumite conditii, oboseala oculara, cefalee, incruntare, sensibilitate la lumina? Toate acestea ridica suspiciunea de astigmatism si impun un control amanuntit si un tratament adecvat!

    Astigmatismul este o afectiune oftalmologica manifestata printr-o deformare a corneei care implica o refractie defectuoasa a razei de lumina. Mai exact, corneea are o suprafata neregulata, iar lumina care o strabate va fi refractata diferit dintr-o zona intr-alta, in functie de neregularitati. Pe retina se va focaliza doar o parte din obiect, pe care pacientul il va percepe ca fiind neclar si incetosat.

    Insusi termenul de “astigmatism” are etiologia in grecescul “astigma” ce inseamna fara focar. Astfel, pacientul percepe liniile verticale ca fiind distorsionate si neclare, incat adesea va confunda litere precum: H, M, N sau litera B cu cifra 8 si nu numai.

    Globul ocular are forma sferica si este alcatuit din doua lentile de o importanta cruciala in formarea imaginii. Corneea face parte din prima tunica a globului ocular, ea are rol in sensibilitatea proprioceptiva a ochiului (termic, tactil, de durere) si, in acelasi timp, este prima lentila la nivelul careia lumina sufera modificari, incat corneea are peste 70% din puterea de refractie a ochiului. Pupila este cea care regleaza cantitatea de lumina ce ajunge la retina, iar cristalinul este o lentila convergenta cu un rol esential pentru acomodarea pentru vederea de aproape si la distanta. Retina este structura din partea posterioara a globului  ocular, al carei functia poate fi asemanata cu cea a unui ecran de cinematograf pe care se proiecteaza imaginea."

  • Jun 17, 14

    "Astigmatismul este o afecțiune destul de des ȋntȃlnitǎ, care poate provoca o vedere neclară. Astigmatismul apare atunci cȃnd suprafața frontalǎ a ochiului (corneea) este curbatǎ ȋntr-un mod anormal.

    Ȋn cazul ȋn care curbura corneei este foarte accentuatǎ, este recomandat ca pacientul sǎ ȋnceapǎ tratamentul cȃt mai repede. Astigmatismul estompeazǎ vederea la toate distanțele, fiind adesea o boalǎ cu care pacienții se nasc sau se dezvoltǎ, în asociere cu miopia sau hipermetropia. Adesea, astigmatismul nu este suficient de pronunţat pentru a impune măsuri corective, ȋnsǎ, atunci când apar simptome supărătoare, opţiunile de tratament includ lentile de corecţie sau chirurgia.

     

    Cauzele astigmatismului

    Printre cauzele astigmatismul se numără fie factorii genetici, fie accidentele oculare (infecții sau intervenții chirurgicale) Este important de știut că astigmatismul nu este cauzat sau agravat de lectura în lumina slabǎ, de ecranul calculatorului și nici de televizor.

    Afecțiunea este o eroare de refracție. În astigmatism, corneea sau cristalinul sunt curbate mai abrupt într-o direcţie decât în alta. Atunci când corneea are o formă distorsionată, pacientul suferǎ de astigmatism corneean. Atunci când cristalinul este distorsionat, pacientul suferǎ de astigmatism lenticular. Astigmatismul poate apărea în combinaţie cu alte erori de refracție, care includ: miopia și hipermetropia.

    Simptomele astigmatismului

    Semnele şi simptomele astigmatismului pot include: vedere neclarǎ sau distorsionatǎ, oboseala ochilor, dureri de cap.

    Diagnosticul astigmatismului

    Pentru că astigmatismul are simptome asememănătoare cu alte afecțiuni oculare, diagnosticare astigmatismului se face de cǎtre medicul oftalmolog, care poate efectua o serie de teste inclusiv:

    Examinarea cȃmpului vizual. Procedurǎ de rutinǎ ȋn care pacientul trebuie sǎ citeascǎ anumite litere de pe tabelul oftalmologic.

    Keratometria. Un dispozitiv numit keratometru mǎsoarǎ curbura corneei şi poate confirma prezenţa astigmatismului. Ȋn urma mǎsurǎtorilor, se determinǎ forma corneei și puterea ei de focalizare, iar medicul specialist află informații despre gradul astigmatismului.

    Topografia corneei. Oferǎ mai multe informații despre curburile corneei. Procedura mai este cunoscutǎ sub numele de videokeratografie deoarece utilizeazǎ un keratometru echipat cu o camerǎ video."

  • Jun 17, 14

    "Clateste-ti ochii cu apa rece!

    Este o straveche metoda de medicina traditionala, care presupune ca atunci cand ne facem toaleta de dimineata sa ne aruncam vreme de 1-2 minute cu apa pe ochii intredeschisi. Aceasta metoda va produce temporar o usoara iritatie, inrosindu-ne corneea, insa totodata va creste de cateva ori afluxul de sange din zona ochilor, va produce o curatare a acestei zone, precum si o inviorare a intregii fiinte.

    Clipitul voluntar

    Un exercitiu care presupune sa inchidem ochii, cat de strans se poate, vreme de 3 secunde (numarand in gand: 3, 2, 1), si sa-i deschidem apoi la maximum vreme de alte trei secunde s.a.m.d., vreme de doua-trei minute incontinuu pe zi. S-a constatat ca, repetat zilnic, vreme de mai multe luni, acest exercitiu duce la rezultate exceptionale, in cateva afectiuni cum ar fi: miopia (prin echilibrarea presiunii la nivelul globilor oculari), hiposecretia lacrimara, anumite forme de conjunctivita si blefarita (prin intensificarea circulatiei la acest nivel).

    Lacrimatul voluntar

    Cu ajutorul unor substante iritative cum ar fi ceapa, putem sa ne producem lacrimarea timp de 3-4 minunte cu efecte terapeutice foarte intense, elimina durerile de ochi produse de concentrarea excesiva a privirii sau de expunerea indelungata la lumina prea puternica, ameliora blefaritele si conjunctivitele alergice, facea sa dispara durerile de cap aparute pe fondul starilor de tensiune psihica, elimina mancarimile de ochi. In unele cazuri, lacrimatul era folosit si ca remediu de prim ajutor pentru eliminarea impuritatiilor, spanului sau a aschiilor de lemn sarite accidental in ochi.

    Plantele vederii sau cele mai des folosite pentru afectiuni ale ochilor sunt:"

  • Jun 17, 14

    "PULSUL MEDICINEI
    Astigmatism este o diferenţă de refracţie mai mare de 0,5 dioptrii intre meridianele ochiului. S-a explicat astigmatismul simplu in care un ochi are meridianul cu viciu miopic sau hipermetropic, iar meridianul celuilalt ochi este normal. Astigmatismul simplu se corectează cu lentile cilindrice.


    PULSUL MEDICINEI
    Astigmatism este o diferenţă de refracţie mai mare de 0,5 dioptrii intre meridianele ochiului. S-a explicat astigmatismul simplu in care un ochi are meridianul cu viciu miopic sau hipermetropic, iar meridianul celuilalt ochi este normal. Astigmatismul simplu se corectează cu lentile cilindrice.

    Explică astigmatismul profesor doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgenţă Oftalmologice. Al doilea gen de astigmatism, este astigmatismul compus in care ambele meridiane ale celor doi ochi au acelaşi viciu de refracţie cu o diferenţă mai mare de 0,5 dioptrii. Iată un exemplu: astigmatismul compus miopic, in care meridianul unui ochi este minus 2, iar meridianul celuilalt ochi este minus 3. Alt exemplu de astigmatism compus hipermetopic: meridianul unui ochi are plus 2, meridianul celuilalt ochi plus 5. Astigmatismul compus miopic are nevoie de lentile sfero-cilindrice. Astigmatismul compus hipermetropic are nevoie de lentile sfero-cilindrice cu plus sau numai cilindrice, dacă pacientul este copil şi astigmatismul nu e mare."

  • Jul 14, 14

    "Ambliopia, “ ochiul lenes” reprezintă o scădere a acuităţii vizuale (AV) datorată unei experienţe vizuale anormale survenite în prima perioadă a vieţii, fără să existe o afecţiune organică a ochiului sau căilor vizuale.
    De obicei apare la un ochi, în cazuri mai rare apare la ambii ochi. Copii pot dezvolta ambliopie înca de la naştere până la varsta de 7 ani. 
    Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi.
     După cauză, există mai multe tipuri de ambliopie:
    - Ambliopia strabică, cea mai frecventă, atunci când există preferinţă de fixaţie cu un ochi şi celălalt ochi este permanent deviat. Creierul foloseşte imaginea provenită de la ochiul fixator şi ignoră imaginea de la ochiul deviat pentru a evita vederea dublă (diplopia). Prin acest mecanism, vederea ochiului deviat scade.
    - Ambliopia anizometropică, cauzată parţial de diferenţa de claritate între cele 2 imagini ( diferenţă de 1-2 D în hipermetropie şi în astigmatism, > 6 D în miopie). Uneori nu apare strabism şi astfel detectarea este tardivă.
    - Ambliopia ametropică, este bilaterală, apare în vicii de refracţie mari, hipermetropie > 5 D şi miopie >10, astigmatism > 2.
    - Ambliopia de deprivare (ex anopsia) uni sau bilaterală, produsă prin obstrucţia axului vizual: cataractă congenitală, opacităţi corneene, hemoragii vitreene, ptoză palpebrală, ocluzie exagerată.
    - Ambliopia organică: scăderea AV poate fi organică, prin leziunea în sine, dar şi funcţională, prin ambliopia dezvoltată în urma experienţei vizuale anormale induse de leziunea organică.
    Cauze: afecţiuni congenitale sau dobândite precoce ale retinei sau nervului optic care  pot interfera cu dezvoltarea normală a funcţiei vizuale, nistagmus cu AV slabă, acromatopsie.
    După nivelul AV, ambliopia  este:
    - uşoară , când AV > 0,3 (>20/60)
          - moderată, când AV 0,1- 0,3 (20/200-20/60)
          - severă, când AV < 0,1 (< 20/200)"

  • Jul 14, 14

    "BOLI » ASTIGMATISMUL TRATAMENT SIMPTOME CAUZE DEFINITIE COPII


    link-uri sponsorizate

    Astigmatismul tratament, simptome, cauze, definitie, copii

    Definitie
    Astigmatismul este un defect de refracţie în care razele luminoase venite   paralel   nu   se   reunesc   niciodată într-un focar unic. Datorită refracţiei diferite a razelor în diversele meridiane ale ochiului (caracteristică astigmatismului) imaginile apar deformate, bolnavul confundînd obiectele   şi   plîngîndu-se   de   faptul că nu vede bine nici la distanţă şi nici aproape. Cînd priveşte un obiect, pentru a-l vedea mai bine, bolnavul îşi roteşte capul în atitudini nefireşti (întors pe o parte etc.).căutînd în felul acesta să privească prin meridianul cel mai bun. El vede deformat, confundă literele, privind mai mult timp (făcînd un efort vi­zual) oboseşte, deoarece îşi forţează acomodaţia.

    Astigmatismul poate fi de doua feluri:
    1. Astigmatismul neregulat - cauzat de regula de leziuni cicatriciale corneene sau cristaliniene nu se corecteaza prin lentile externe, ci doar prin lentile de contact rigide si permeabile (care pot fi destul de inconfortabile pentru pacient).
    2. Astigmatismul regulat - se poate corecta prin purtarea ochelarilor.

    Simptome:
    Desi este de multe ori fara simptome astigmatismul poate sa prezinte urmatoarele simptome:
    vedere in ceata (blur);
    privire incrucisata;
    astenopie (oboseala oculara);
    dureri de cap"

  • Jul 14, 14

    "Nevoia de a purta ochelari sau viciile de refracţie includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul şi toate duc la nevoia de a purta ochelari sau, pentru cei care nu doresc, lentile de contact.

    Miopii şi cei cu astigmatism nu văd bine la distanţă, iar hipermetropii nu văd bine nici la distanţă, nici la aproape. Purtarea ochelarilor nu este acceptată cu plăcere de toată lumea, din motive diferite: schimbă fizionomia, se aburesc, se rup, te îmbătrânesc etc. Lentilele de contact se pun dimineaţa, se scot seara, necesită măsuri de igiena mai aparte, pot da intoleranţă în timp etc. De aceea, mulţi pacienţi caută soluţii pentru a nu mai purta aceste „proteze“, cum sunt ochelarii sau lentilele de contact.

    Sunt diferite metode pentru a realiza acest deziderat, în funcţie de dioptrie, de vârstă, dar şi de experienţa şi de concepţiile chirurgului oftalmolog, înţelegându-se că este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

    O metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau de lentile de contact este chirurgia refractivă cu laser, mai exact corectează viciile de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei, o componentă anatomică a ochiului.

    În ce situaţii este eficientă chirurgia

    Corecţia prezbiopiei (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) cu ajutorul tehnicilor laser nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă şi nu are proba timpului.

    Miopia de până la -7 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik).

    Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la +4 D, depinzând de caz.

    Astigmatismele de 3-4 D se pot corecta cu laser.

    Practicăm cu succes de peste 10 ani acest tip de operaţii, mii de pacienţi beneficiind de astfel de operaţii.

    Se poate schimba cristalinul

    În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de  -7 la miopie, +4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, o modalitate de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. Cristalinul este o lentilă din interiorul ochiului, similară celei din interiorul aparatului de fotografiat, ea focalizând imaginea pe retină.

    În aceste cazuri, se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

    ​Pentru a beneficia de operaţii cu laser, trebuie ca vârsta să fie, cel mai bine, de peste 18-20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia este recomandată pentru cei ce vor să renunţe la ochelari sau la lentile de contact.

    Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).

    Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe portul lor cu una-două săptămâni înainte de operaţie, iar apoi vor face o serie de investigaţii, care să ne confirme starea de sănătate a ochiului.

    Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături), fără pansament obişnuit, el fiind înlocuit cu lentile de contact."

  • Jul 14, 14

    "Informatii pe care nu vrei sa le ratezi: colectii despre dragoste si sex, astrologie, copii, calatorii si o intreaga carte de bucate online. Toate la un singur click distanta.RSS Newsletter Facebook Twitter Email
    Nasterea pe cale naturala, interzisa femeilor cu miopie mare - Descopera sfaturile medicului PAGINA 1 DIN 1
    AUTOR: Oftalmolog Ozana Moraru
    Miopia face parte din principalele vicii de refractie, alaturi de hipermetropie si astigmatism.

    Invata-ti creierul sa reduca durerea - Iata cum!
    Adevarul tulburator despre PARUL LUNG - Te vei gandi de doua ori inainte sa il tunzi!
    Fibromialgia, un mister elucidat - Iata ce cauzeaza, de fapt, durerile
    E alcoolic? Cele doua intrebari care tradeaza dependenta
    Este o afectiune a ochiului in care razele luminoase venite de la un obiect converg in fata retinei (locul unde se formeaza imaginea in ochi), si NU pe retina, facand ca imaginea obtinuta sa nu fie clara. Ca o consecinta, miopii nu vad bine la distanta, dar vad bine aproape.

    Dilema nastere normala versus cezariana in functie de gradul afectiunii  miopice a femeii insarcinate este una dintre cele mai disputate si controversate probleme legate de sarcina. In consecinta, este normal ca aceasta dilema sa preocupe destul de numeroasele viitoare mamici cu miopie.

    In general, miopia evolueaza in special in adolescenta, dar se cam stabilizeaza pe la varsta de 21-22 de ani. Aparitia unei sarcini la o pacienta cu miopie poate duce la cresterea miopiei, mai ales daca viitoarea mamica este mai tanara de aceasta varsta – miopia nu e stabilizata si avea sanse sa creasca oricum, chiar in absenta sarcinii. La o varsta a gravidei de peste 24-25 de ani, nesansa cresterii miopiei este foarte mica, cu exceptia miopiei care poate creste tranzitoriu, datorita modificarilor hormonale induse de sarcina. Intr-adevar, aceste fluctuatii hormonale pot creste miopia pre-existenta a unei gravide, insa, de obicei, miopia revine la valoarea sa initiala, dupa nastere si lauzie, cand s-a normalizat si nivelul hormonal.

    IMPORTANT: Riscurile oculare ale sarcinii la o persoana cu miopie nu sunt legate in mod direct de valoarea miopiei (!), ci de modificarile aparute la fundul de ochi, si anume la zonele mai subtiri si mai sensibile, specifice, din periferia retinei, care au potential de a se rupe si a produce gauri sau rupturi retiniene mici (sau mari), care pot determina dezlipirea de retina.

    Astfel, faptul ca o persoana are miopie mica sau medie nu o scuteste automat de riscuri, in situatia in care au aceste modificari predispozante pentru rupturi si dezlipire de retina, dupa cum exista si ochi cu miopie foarte mare, care nu au aceste modificari predispozante si nu expun la riscuri mari. Deci, nu va ghidati doar dupa valoarea miopiei, NU e neaparat semnificativa in luarea deciziei pentru o nastere normala versus cezariana!

    Factorii declansatori pentru producerea rupturilor zonelor „sensibile”retiniene pot fi: loviturile oculare sau in zona fetei, eforturile fizice mari, mai ales cele izo-volumetrice (ridicare de greutati, „trasul” de aparate de forta la sala de sport, efort de tuse, dar si efortul de „scremut”, cum este acela din constipatia severa, sau de la nasterea pe cale naturala).

    De aceea este obligatoriu examenul fundului de ochi al oricarei gravide in ultimele luni de sarcina. Daca se gasesc astfel de leziuni predispozante, fie se face un tratament Laser pentru a le bloca, fie se recomanda nasterea prin cezariana. Astfel poate fi evitat riscul cel mai mare, producerea unei dezlipiri de retina.

    Alte intrebari frecvente ale doamnelor si domnisoarelor care au miopie sunt legate de realizarea unei  operatii pentru a scapa de ochelari (chirurgie refractiva) si anume:

    1. "Daca ma operez sa nu mai port ochelari, inseamna ca nu mai am miopie, deci cand voi fi insarcinata, voi putea naste normal?”

    Raspunsul nostru este legat de explicatiile de mai sus: prin operatie scadem dioptriile, astfel incat sa scapati de ochelari, dar retina dvs. a ramas aceeasi, noi nu o influentam prin operatia de chirurgie refractiva realizata. Deci, daca acum, inainte de operatia de miopie, aveti leziuni predispozante pe retina, le veti avea si cand veti fi gravida, deci riscul la o nastere naturala va exista in continuare, chiar daca nu mai purtati ochelari!

    2. „Intentionez sa ma casatoresc si sa avem cat putem de repede un copil, dar as vrea si sa ma operez sa scap de ochelari. Cand sa fac operatia: acum sau dupa ce voi naste?”

    Puteti sa va operati si inainte de a ramane gravida, pentru ca operatia se vindeca repede si nu va influenta evolutia unei viitoare sarcini, nici a nasterii in sine. In orice caz, odata ramasa insarcinata, nu va recomandam operatia decat dupa ce ati nascut si a trecut si perioada de lauzie, astfel incat si modificarile hormonale inerente perioadei sa treaca, dar si sa puteti face linistita tratamentul postoperator, fara teama ca ar putea influenta fatul sau bebelusul sugar.

    3. „Daca ma operez de miopie, mai sunt sanse sa transmit copilului meu aceasta afectiune?”

    Inca o data precizam: operatia de miopie rezolva doar ochelarii, in sensul ca nu veti mai fi dependenta de ei! Retina, cu eventualele ei leziuni, dar si materialul genetic, raman aceleasi, deci „gena miopiei” se poate transmite in continuare, indiferent ca mai purtati sau nu ochelari!

    Viitoarele mamici trebuie sa stie ca miopia se poate transmite intr-un procent de 40-50% si copilului, iar gradul de transmitere este mai mare daca si tatal are miopie, dar nu e o regula generalizata 100%. Din pacate, fiind determinata genetic, miopia nu poate fi prevenita – cel putin in conditiile actuale; dar, cu progresele facute in domeniul geneticii – cine stie, pentru viitor? Premisele sunt incurajatoare, avand in vedere ritmul de evolutie al geneticii contemporane."

  • Jul 15, 14

    "Ce reprezinta astigmatismul
     
    Este unul din principalele motive pentru vederea incetosata, iar multi oameni nu sunt constienti de aceasta. Este declarat ca fiind ca fiind unul din cele mai des intalnite cauze aplicabile la problemele de vedere. Aceasta conditie aduce dupa sine miopia sau hipermetropia.

    Este cauzata in principal de forma neregulata a corneei sau a cristalinului care este in spatele corneei, si este numita astigmatism lenticular. Problema poate fi corectata folosind ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

    Punand-o in termeni generali, astigmatismul inseamna: corneea are forma ovala in loc sa fie sferica. Corneea in conditia astigmatismului are doua curbe – una abrupta si una mai plata. Acest tip de curbe imprastie lumina in doua puncte de focalizare in loc de unul singur, avand ca efect vederea neclara.

    Se crede ca astigmatismul este ereditar din moment ce multi sunt nascuti cu corneea alungita. Fiind nascut cu acest defect poate crea probleme in viitor. Astigmatismul este deasemenea cauzat de cicatrizarea corneei ca efect al unor tipuri de chirurgie pe ochi. Este deasemena cauzat de keratoconus – o conditie care duce la subtierea corneei.

    Astigmatismul duce la miopie atunci cand corneea devine prea curbata. Lumina care ar trebui sa fie concentrata pe retina este concentrata in fata retinei, avand ca efect vederea neclara in cazul obiectelor aflate la distanta. Deasemenea, cauzeaza hipermetropia, din moment ce corneea nu este curbata cum ar trebui. In aceste caz, lumina este concentrata in dupa spatele ochiului facand obiectele apropiate sa para incetosate.
    Puteti detecta semnele si simptomele astigmatismului cand exista deformari in anumite zone ale campului vizual. Liniile orizontale, verticale si diagonale par incetosate. Daca suferiti de vedere incetosata, sau dureri de cap, o consultatie la un medic este foarte importanta. Frecarea deasa a ochilor sau vederea crucisa sunt deasemenea semne cu care ar trebui sa va prezentati la medic. Practicand yoga, problema astigmatismului se poate micsora.

    Cum se trateaza
     
    Una din cele mai comune tipuri de operatii folosite pentru a corecta astigmatismul este keratotomia astigmatica si LASIK. Acest tp de operatie remodeleaza corneea ceea ce o face suficient de dreapta pentru a putea focaliza pe un singur punct. Un sigur lucru poate fi facut pentru a corecta astigmatismul, si anume o operatie facuta cat mai repede. Copii sunt in pericol de a-si pierde vederea datorita astigmatismului. Deci, cea mai buna solutie este operatia timpurie."

  • May 22, 15

    "Astigmatismul reprezinta o afectiune la nivelul ochilor, cauzata de forma neregulata a corneei. De regula, astigmatismul apare inca de la nastere si poate fi insotit de alte tulburari de vedere, precum miopia sau hipermetropia, insa poate aparea si tarziu in viata, ca urmare a unor traume sau operatii la nivelul ochilor.
    In uter, au loc schimbari spectaculoase pe parcursul unei sarcini, tesuturile si organele fatului dezvoltandu-se intr-un ritm alert. Acest lucru este valabil si in cazul ochilor, a caror crestere poate fi influentata de doua categorii de factori: genetici si de mediu. Studiile au demonstrat ca acesti factori pot duce la o curbura neregulata a corneei, instalandu-se astfel astigmatismul. Insa, nu se poate spune cu certitudine ca aceasta este cauza exacta a afectiunii.
    Vedere incetosata si ochi uscati, principalele simptome
    Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclara sau distorsionata, indiferent ca persoana afectata citeste de aproape sau de la distanta. In formele mai usoare ale astigmatismului, simptomele constau in: sindromul de ochi uscat, ochi obositi si rosii, dureri de cap, in special atunci cand persoana se concentreaza sa citeasca.
    Consultul de specialitate, esential pentru un diagnostic corect
    Astigmatismul poate fi diagnosticat de catre un optometrist, care poate recomanda ochelari sau lentile de contact pentru a corecta deficientele de vedere, insa medicul oftalmolog este cel mai indicat in stabilirea unui diagnostic cat mai corect, deoarece acesta poate acorda ingrijire mult mai complexa si detine mai multe metode de testare a pacientului.
    Cele mai importante teste in stabilirea diagnosticului sunt: examinarea campului vizual (citirea de litere sau cifre de pe o plansa, la o distanta de aproximativ 5 metri), retinoscopia (utilizata indeosebi in cazul copiilor, care urmareste greselile de refractie), keratometrie (se masoara curbura corneei) si topografia corneeana (realizarea unei harti tridimensionale a suprafetei corneei pentru a sesiza neregularitatile acesteia).
    In majoritatea cazurilor poate fi corectat prin purtarea ochelarilor de vedere
    Formele usoare ale astigmatismului se rezolva de cele mai multe ori prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentile de contact adecvate necesitatilor oculare ale pacientului, insa cazurile grave pot ajunge in ultima instanta la interventie chirurgicala.
    O astfel de interventie poarta denumirea de keratotomie astigmatica si consta in mici incizii in unghiurile cele mai ascutite ale corneei, astfel incat lumina este focalizata mult mai precis pe retina. Aceasta metoda este insa inlocuita treptat de procedurile cu laser."

  • May 22, 15

    "Ochii sunt cele mai importante şi cele mai utilizate organe ale corpului nostru, deoarece ii folosim în orice mod posibil : pentru a vedea lucrurile, pentru a citi, a lucra şi chiar pentru a comunica. Problemele de vedere sunt strâns legate de presiunea pe care o punem asupra ochilor sau muschilor oculari. Există mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari vizuale. Acestea includ vedere înceţoşată, halouri, pete oarbe, corpi străini şi alte simptome. Vedere înceţoşată este pierderea claritatii vederii şi incapacitatea de a vedea detalii mici. Unghiurile moarte (scotoamele) sunt"găuri" intunecate în acelaşi câmp vizual, în care nimic nu poate fi văzut.

     

    Cauze si simptome
    Tulburările si problemele de vedere pot fi cauzate de diferite condiţii. Unele includ:

    • Prezbiopia - dificultate de focalizare pe obiecte care se afla aproape. De multe ori tulburarea devine vizibila de la începutul pana la mijlocul anilor 40.

    • Cataracta – opacifierea cristalului ochiului, determinând vedere slaba pe timp de noapte, halouri în jurul lumini si sensibilitate la lumina puternica. In cele din urma este afectata si vederea pe timpul zilei. Este comuna persoanelor in varsta.

    • Glaucomul - creşterea presiunii în ochi, cauzand o vedere de noapte săraca, pete oarbe şi pierderea vederii. Glaucomul este o cauza majora de orbire si poate aparea treptat sau brusc - aparitia brusca este o urgenţă medicală.

    • Retinopatia diabetica - aceasta complicatie a diabetului zaharat poate duce la sangerari la nivelul retinei - o alta cauza frecventa de orbire.

    • Degenerescenta maculara - pierderea vederii centrale, vedere înceţoşată (mai ales în timpul lecturii), vedere distorsionată (cum ar fi vederea de linii ondulate) si aparitia de culori sterse. Este cea mai comuna cauza de orbire la persoanele de peste 60 de ani.

    • Infecţii oculare, inflamaţie, sau rănire.

     

    • Flocoanele - particule mici care se deplaseaza in campul vizual. Deşi de multe ori sunt de durata scurtă şi inofensive, acestea pot fi un semn de dezlipire de retina.
     
    • Orbire pe timp de noapte

     
    • Dezlipirea de retina - simptomele includ flocoane, flash-uri de lumină în câmpul vizual, sau senzaţia de o nuanta sau perdea care atarna pe o parte a câmpului vizual.

    • Nevrita optica - inflamatie a nervului optic de la infectie sau scleroza multipla. Pot aparea dureri la deplasarea sau atingerea ochiului prin intermediul pleoapei.

    • Accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT).

    • Tumori cerebrale.

    • Sângerare în ochi. 

    • Arterita temporală - inflamatie a unei artere din creier, care furnizează sânge la nivelul nervului optic.

    • Dureri de cap, migrene - spoturile de lumina, halourile, sau modelele zig-zag sunt simptome comune care apar înainte de începerea durerilor de cap.

    Alte cauze posibile ale problemelor de vedere includ oboseala, supraexpunerea la aer liber (extomparea temporara şi reversibila a vederii), şi unele medicamente.

    Medicamente care pot afecta vederea includ antihistaminicele, anticolinergicele, digitalicele (temporar), unele medicamente pentru tensiune arteriala crescuta (guanetidina, rezerpina şi diuretice tiazidice), indometacin, fenotiazine (cum ar fi Compazine pentru greaţă, Thorazin si Stelazine pentru schizofrenie), medicamente pentru malarie , etambutol (pentru tuberculoză), şi multe altele.

    Vitamine si minerale pentru imbunatatirea vederii
     
    Studiile clinice au demonstrat că vitaminele si alti nutrienti pot reduce pierderea vederii asociata cu imbatranirea. Acestea pot fi deosebit de utile în prevenirea cataractei, degenerescentei maculare şi a altor boli care afectează ochii sau vederea. Urmatoare substante nutritive sunt esenţiale pentru o vizibilitate optimă şi petntru sănătatea ochilor in general :

    • Vitamina A promovează o vedere buna, mai ales în condiţii de lumină redusă.

    • Vitamina C a fost legată de prevenirea cataractei - un studiu a arătat că un  aport suplimentar de 300 - 600 de vitamina C reduce riscul de cataracta cu 70 %, întârzie degenerescenta maculara şi reduce efectul de presiune oculara la pacientii cu glaucom.

    • Vitamina E este un antioxidant care protejeaza tesuturile impotriva daunelor cauzate de anumite substante instabile numite radicali liberi. Radicalii liberi pot afecta celulele, ţesuturile şi organele.

    • Zincul – ochii conţin, de fapt, cea mai mare concentraţie de zinc din intreg corpul.

    • Cupru este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din sânge , ajuta la mentinerea sanatatii membranelor celulare şi la sprijinirea celulelor rosii din sange in producerea de hemoglobina.

    • Seleniul ajuta organismul sa absoarba vitamina E.

    • Cromul - organismul nu produce crom in mod natural, aşa că aceast nutrient trebuie să fi obţinut prin dieta.

    • Acidul alfa-lipoic este, de asemenea, un antioxidant, o substanta care neutralizeaza substantele chimice potential daunatoare numite radicali liberi.

    • Glutationul - numeroase studii au asociat glutationul cu prevenirea cataractei, glaucomului, bolilor retiniene, şi orbirii din cauza diabetului zaharat.

    • Luteina- studiile de cercetare arată că luteina poate servi drept ochelari de soare "interni", ajutând la blocarea luminii albastre vizibile, cauza majora de leziune fotica (indusa de lumina).

    • N-acetil cisteina este rapid metabolizata in glutation intracelular. Glutationul actioneaza ca un antioxidant puternic în organism.

    • Quercetina îmbunătăţeşte vederea şi face privirea mai uşoară şi mai plăcută.

    • Rutina are puternice proprietati antioxidante si proprietatea de a chelata ioni metalici, cum ar fi cei de fier, reducând astfel reacţia Fenton (productia de radicali de oxigen daunatori). Rutină, de asemenea, pare să stabilizeze vitamina C.

    • Taurina hraneste si protejeaza cristalinul şi retina. Deficienţe de vitamine si stresul pot reduce nivelurile de taurina.

    • Zeaxantina, ca si luteina, este un antioxidant carotenoid care protejeaza vasele de sange care alimenteaza regiunea maculară. Zeaxantina şi luteina sunt singurele carotenoide ale retinei.

    • Magneziul ajuta la imbunatatirea circulatiei in ochi şi este vital pentru sanatatea retinei.

    • Acizi grasi Omega-3 s-au aratat beneficii în anumite probleme de vedere legate de vârstă. Uleiul de seminte de in si uleiul de peşte conţin acizi grasi omega-3.

    • Bioflavonoidele au numeroase beneficii asupra sanatatii, incluziv asupra vederii.

    • Ginkgo Biloba contine biflavonoide care ajuta la stoparea sau diminuarea unor probleme retiniene. Deteriorarea retinei are un număr de cauze posibile, inclusiv diabetul zaharat si degenerescenta maculara.

    Tratament, prevenire şi căi de atac
     

    Problemele de vedere sunt în mare parte ignorate în etapele preliminare de către majoritatea oamenilor. In general, oamenii trec peste sfaturile medicale pana in momentul în care problemele lor de vedere incep sa interfereze cu viaţa de zi cu zi. Pot exista mai multe cauze care duc la probleme de vedere. În mod similar, există mai multe opţiuni de tratament disponibile pentru a trata problemele specifice ale ochilor.

     
    Tratamentul problemelor de vedere este decis de către medic. Metoda de tratament este aleasa in functie de problema de vedere. De exemplu – in caz de cataracta este nevoie de o interventie chirurgicala, in timp ce pentru tulburările de vedere induse de migrene este nevoie de odihnă şi tratament pentru migrena. Succesul oricarui tratament depinde în mare măsură de tipul de problemă şi gradul de severitate a afecţiunii. Cu cat mai devreme se cere ajutor medical, cu atat mai bune vor fi rezultatele tratamentului.

    Remedii naturiste pentru probleme de vedere
     
    • Vitamina A. Pentru îmbunătăţirea vederii, vitamina A este cea mai importanta. Sursele principale de vitamina A sunt crema de lapte, rosiile, spanacul crud, gulia, branza, untul, salata verde, boabele de soia, morcovii, varza, laptele proaspăt, mazărea verde, portocalele si curmalele.

    • Triphala este un preparat ayurvedic faimos, foarte eficient în tratarea miopiei. Acest preparat poate fi luat direct cu apa sau pate fi folosit pentru a spala ochii de două ori pe zi.

    • Lemnul dulce este, de asemenea, considerat o cale de atac eficientă in combaterea problemelor de vedere. Funcţionează bine dacă se ia stomacul gol. Se poate lua combinat cu miere sau cu unt si lapte.

     • Cicoarea este o planta foarte valoroasa, bogata in vitamina A. Aceasta este mai eficienta atunci când este amestecata cu 200 ml de suc de morcov, 75 ml de suc de patrunjel, 150 ml de suc de telina.

    Dieta pentru probleme de vedere
     
    Persoanele cu defecte de vedere trebuie să consume cantitati mari de alimente naturale şi nefierte. Urmatoarea lista contine cele mai importante  alimente necesare pentru mentinerea vederii :

    • fructe proaspete - struguri, mere, portocale, prune, cireşe, vişine şi piersici

    • legume verzi - varza, salata verde, spanac şi napi

    • legume rădăcinoase - morcovi, sfeclă roşie, cartofi, ceapă şi napi

    • fructe uscate

    • nuci

    • produse lactate

     
    Tratament naturist pentru probleme de vedere cu produse Calivita

    - Extractul de afine bogat in antioxidanti, vitaminele A si C , luteina si zeaxantina din compozitia suplimentului natural Lutein Plus  ajuta la prevenirea unui număr mare de boli oculare, printre care cataracta, ceata nocturna si degenerescenta maculara. De asemenea,  Lutein Plus protejeaza capilarele impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi si mentine un nivel optim de colagen la nivelul ochiului.

    - Cel mai important element nutritional pentru sanatatea ochilor este beta- carotenul, care odata ajuns in organism se transforma in vitamina A. Beta Carotene este un supliment nutritional care asigura organismului catitatea optima de vitamina A, mentinand astfel sanatatea ochilor si a pielii.

    - Extractul de Gingko Biloba impreuna cu  beta- carotenul, vitamina C, E si seleniul din compozitia Protect 4Life reduc migrenele, normalizeaza tensiunea si au efecte benefice multiple asupra vederii."

  • Jun 24, 15

    "Vederea este sentimentul si simtul cel mai preţios al omului. Peste optzeci la sută din procesul de învăţare este mediat prin ochii, indicând rolul important pe care vederea il joacă în activităţile noastre de zi cu zi. Perturbarea vederii apare ca un duşman tăcut, care actioneaza numai dupa perioade de stres continuu.

    Calculatorul, precum si telefonul, a devenit intrumentul de birou cel mai indispensabil. Deoarece utilizarea calculatorului este o sarcină cu o solicitare vizuala intensa, problemele de vedere şi simptomele au devenit foarte frecvente la locul de muncă. Cele mai multe studii indica faptul ca operatorii de calculator raportează mai multe probleme legate de ochi, decât lucrătorii de birou care nu folosesc calculatorul. O serie de cercetari au indicat faptul că simptome vizuale apar în 75-90% din lucrătorii care folosesc calculatoare.

    Aceasta practica determina o serie de simptome, care în cele din urmă au devenit cunoscute sub numele de sindromul vederii la calculator. Aceasta conditie apare cel mai adesea atunci când cererea sarcinii de vizualizare depăşeşte capacităţile vizuale ale utilizatorului. Aceste simptome pot varia, dar includ mai ales oboseala ochilor, dureri de cap, vedere înceţoşată (la distanţă şi / sau aproape), ochi uscati şi iritati, reorientarea lenta, dureri de gat si / sau dureri de spate, sensibilitate la lumină şi vedere dublă.

    Să revedem aceste simptome şi sa intelegem de ce acestea apar.

    Oboseala ochilor

    Oboseala ochilor este unul dintre acei termeni vagi, care are semnificaţii diferite pentru persoane diferite. Termenul medical pentru oboseala ochilor este astenopie, care în sine este un termen destul de vag. Dicţionarul defineşte astenopia ca o plângere subiectiva de discofort vizual, durere si iritabilitate. Astenopia poate fi cauzata de probleme cum ar fi spasme de focalizare, vedere diferită în fiecare ochi, astigmatism, hipermetropie, miopie, exces de lumina, focalizare voluntara, dificultăţi de coordonare a ochilor, şi multe altele. În mediile de munca cu terminale video, oboseala ochilor, în toate manifestările sale, poate fi cauzata de o serie de condiţii diferite de mediu şi vizuale.

    Dureri de cap

    Durerile de cap sunt un alt simptom de disconfort al vederii şi sunt motivul principal pentru cei mai mulţi oameni care solicita un examen oftalmologic. Acestea sunt, de asemenea, una dintrea fectiunile  cel mai dificil de diagnosticat si tratat eficient. Dureri de cap datorate vederii apar cel mai adesea spre partea din faţă a capului, mai adesea spre mijlocul sau la sfârşitul zilei, nu apar la trezire, apar de multe ori într-un model diferit la sfârşit de săptămână decât în ​​timpul săptămânii, pot să apară pe o parte a capului mai mult decât pe celălalta, şi pot avea si alte manifestari mai generale.

    Persoanele care lucreaza intr-un mediu cu terminale video  cel mai probabil vor obţine o tensiune de tip dureri de cap. Acestea pot fi precipitate de multe forme de stres, inclusiv anxietate si depresie; numeroase conditii de ochi, inclusiv astigmatism şi hipermetropie; condiţii improprii la locul de muncă, inclusiv efectul de lumina puternica, de iluminare slabă, şi alte conditii de lucru necorespunzătoare.

    Vedere înceţoşată

    Acuitatea vizuală este capacitatea de a distinge între două puncte distincte, la o distanţă anume. Ori de câte ori ne îndreptăm privirea catre un anumit punct pana la douăzeci de metri distanta, trebuie să se activeze mecanismul de focalizare pentru a creşte puterea de focalizare a ochiului şi sa se obtina o imagine clara pe retina. Capacitatea ochiului de a schimba puterea sa focala variază în funcţie de vârstă. O imagine care nu este axata exact va apărea neclară.

    Simptomele de vedere înceţoşată pot rezulta dintr-o eroare de refractie (de exemplu, hipermetropie, miopie, astigmatism), lentile nepotrivite pe  baza de prescriptie medicala, prezbitie (de probleme de focalizare datorare varstei) sau alte tulburari de focalizare. Având în vedere mediul de lucru, imaginile înceţoşate pot apărea, de asemenea, datorita unui ecran murdar, unghi de vizualizare sărac, sau de calitate slabă sau defectul monitorului. Toţi aceşti factori ar trebui să fie luati în considerare atunci când apare acest simptom.

    Ochi uscati şi iritati

    Suprafata frontala a ochiului este acoperita cu un tesut format din glandele care secreta lacrimi. Aceste lacrimi acoperă suprafaţa ochiului şi menţin umiditate pentru o funcţie normala a ochiului. Lacrimile ajuta, de asemenea, la menţinerea unui echilibrul corect de oxigen in structurile oculare externe şi au rolul de a păstra si mentine proprietăţile optice ale sistemului vizual. Stratul de lacrimi este curăţat şi împrospătat de acţiunea intermitenta a pleoapelor.

    Clipirea este unul dintre cele mai rapide reflexe ale organismului şi este prezent de la nastere. Cu toate acestea, rata de clipire variază în funcţie de diferite activităţi, mai repede atunci cand suntem foarte activi, mai lent atunci când suntem atenti, sedati sau concentrati. Cercetările au arătat că rata de clipire a lucrătorilor care folosesc terminale video scade foarte mult faţă de înainte şi după terminarea activitatii. Explicaţiile posibile pentru o rata de clipire scăzuta includ concentrarea asupra sarcinii sau o gamă relativ limitata de mişcări ale ochilor.

    Dureri de gât şi / sau de spate

    Se aude adesea în cercurile medicale, că “ochii conduc corpul”. Natura a proiectat sistemul vizual sa fie atat de dominant incat sa modifice postura corpului pentru a se potrivi oricarei deficienţe în modul în care vedem.

    La birou viziunea unui lucrător este compromisă iar aceasta trebuie să isiadapteze postura fizica pentru a uşura presiunea asupra sistemului vizual. Aceste situaţii vor cauza probleme fizice evidente, care pot fi remediate cu lentile adecvate.

    Sensibilitate la lumina

    Ochii sunt conceputi pentru a fi stimulati de lumină şi pot controla cantitatea de lumina care intra in globul ocular. Există, totuşi anumite condii care sunt străine unui mediu de iluminat natural şi pot provoca o reacţie adversă la lumina. Cea mai mare factor negativ la locul de muncă este lumina puternica sau stralucitoare.

    Disconfortul de vedere este în mare parte cauzat de diferenţele mari de luminozitate în domeniul de vedere. Ferestrele deschise, luminoase prezintă aceleaşi riscuri ca şi corpurile de iluminat suspendate, sau monitorul calculatorului.

    Vedere dubla

    Când vizualizam un un anumit punct în apropiere, muschii din ochi “converg” ochii in interior spre nas. convergenţa permite ochilor sa menţina alinierea imaginii in acelaşi loc pe ambele retine. Când se pierde capacitatea de a menţine echilibrul intre ochi, alinierea devine neregulata şi vizează diferite puncte în spaţiu. Atunci  cand ambii ochi transmit imaginea înapoi la creier, vom experimenta vedere dubla.

    Vedere dublă este o condiţie foarte incomoda şi inacceptabila pentru sistemul nostru vizual. Vedere dublă este un simptom grav şi poate fi cauzat de mai mulţi factori. Un examen oftalmologic complet este indicat în cazul în care apare acest simptom."

  • Jul 08, 15

    "Cititul la lumină scăzută sau cititul textelor scrise cu litere foarte mici dăunează vederii”.

    Fals: acestea pot obosi ochii, însă nu dăunează și nu au efecte negative pe termen lung.

    ”Privitul la televizor de la o distanță prea mică dăunează vederii”.

    Fals: nu există nici o dovadă in acest sens. Acest lucru însă poate semnala o problemă deja existentă de vedere, mai ales la copii.

    „Lucrul cu calculatorul dăunează vederii”.

    Fals: pot apărea probleme temporare din cauza faptului că atunci când privim la un monitor tindem să clipim mai rar și astfel nu umezim ochii așa cum ar trebui. Astfel, putem simți oboseală oculară, însă aceasta este doar temporară, neexistând în acest caz probleme sau efecte pe termen lung.

    „Dacă mâncăm morcovi ni se va îmbunătăți vederea”.

    În mare parte fals: vitamina A se găsește în multe alte alimente. Este adevărat, deficiența vitaminei A în organism poate cauza probleme cu vederea iar aportul acesteia contribuie la o bună sănătate a ochilor, însă oricât de multă vitamina A am ingera nu ne va transforma vederea într-una perfectă (dacă nu o avem deja) și nu va rezolva alte probleme oculare (ca miopia, presbiopia sau astigmatismul)."

  • Jul 22, 15

    "Problemele de vedere se numara printre cele mai neplacute afectiuni, acestea putand influenta intr-un mod negativ stilul de viata si relatiile sociale ale individului in cauza. Atunci cand nu poti distinge forme, siluete, si culori, la distanta sau din contra, la apropiere, este semn de afectiune oftalmologica.

    Cei care se confrunta cu astfel de afectiuni au de trecut prin numeroase incercari, incepand cu cele legate stirct de afectiune (dureri de cap, disconfort, dureri d ochi) si terminand cu cele de natura sociala, cu etichetari si ironii. Mai mult decat, cei care se vad nevoiti sa poarte ochelari trebuie sa infrunte reactiile celor din jur, marginalizari si chiar pierderea increderii in sine.

    Atunci cand portiuni din campul vizual sunt distorsionate, liniile verticale si orizontale sau diagonale sunt distorsionate, poate fi vorba de astigmatism, o afectiune oftalmologica destul de fregvent intalnita, special in randul copiilor. Din fericire insa, aceasta se potate corecta usor prin lentile de contact, ochelari sau chiar prin interventii chirurgicale.

    Chiar daca astigmatismul se poate combate prin modalitati simple, este esential ca inca de la primele simptome, sa se apeleze la consultul unui specialist care sa poata puna diagnosticul exact si care sa poata elibera un tratament corespunzator si eficient.

    Ce este astigmatismul?

    In termeni de specialitate astigmatisumul este o eroare de refractie cauzata de o curbura inegala a corneei. Astfel , in ochiul astigmatic, coreneea are zone care sunt mai abrupe sau mai plate decat normal. Rezultatul? Imagini intesosate si forme neclare!

    Care sunt cauzele astigmatismului?

    Cauzele bolii pot fi genetice, respectiv mostenirea din familie, precum si traumatisme la nastere. De asemenea, astigmatismul isi poate face simtita prezenta si la pubertate, precum si la varsta adulta. In anumite situatii, astigmatismul se dezvolta dupa o leziune a ochiului, o boala sau o operatie.

    Care sunt simptomele astigmatismului?

    Din cauza deficientelor de vedere manifestate, cel care sufera de astigmatism poate prezenta simptome dintre cele mai supratoare, care in timp se pot agrava si influenta in mod decisiv starea sa de sanatate.

    In primul rand, as"

1 - 16 of 16
20 items/page
List Comments (0)