Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn3 - astigmatism tratament blogger

  • Jun 11, 14

    "Astigmatismul este o boala oftalmologica care se prezinta printr-o deformare de cornee care atrage dupa sine  o refractie defectuoasa a razei de lumina in globul ocular.
    In cazul astigmatismului, razele de lumina alba care sosesc la ochi sub forma de raze paralele vor suferi un proces intens si inegal de refractie, cu cat aceasta refractie diferentiata va fi mai mare, cu atat se considera astigmatismul mai grav.

    La om ochiul cu un astigmatism de pana la 0,5 dioptrii (1 dpt = 1-1) este considerat normal.
    Sunt forme regulate de astigmatism, cand cele doua imagini virtuale formate pe retina care pot fi situate la distante diferite intre ele dupa gravitatea bolii, dar imaginile sunt intotdeauna amplasate pe o axa verticala, pe cand la formele neregulate imaginile se afla in poziția a unui de unghi de 90° sau asezate oblic una fata de alta.

    Curele cu sucuri de morcov, coacaze si afine  sunt indicate ca tratament naturist in astigmatism.
    Se recomanda sedinte de reflexoterapie si masarea punctelor reflexogene rinichi - uretere - glandele suprarenale - cap - ochi. "

  • Jun 11, 14

    "Astigmatismul este o boala a ochiului care are ca simptom principal vederea incetosata, din cauza ca forma corneei este mai degraba ovala decat rotunda.

    Lumina nu mai este refractata corect, nici cu puterea cu care trebuie, nici in zona ochiului unde se intampla in mod normal, iar obiectul nu este focalizat cu totul, aparand neclar, blurat.

    Corneea este un strat transparent de tesut care acopera partea din fata a ochiului. Ea ajuta la transmiterea si concentrarea luminii in interiorul ochiului, protejand organul, in acelasi timp, de infectii si eventuale rani. Corneea trebuie sa aiba o forma perfecta pentru ca vederea sa fie corecta. Tocmai aceasta este cauza astigmatismului, dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, si anume o forma imperfecta a corneei.

    Astigmatismul se diagnosticheaza in urma unui examen amanuntit facut de catre medicul oftalmolog. Sunt masurate valorile sale in dioptrii si se pot purta ochelari pentru corectare, dar se poate ajunge si la operatie. Este examinat campul vizual prin citirea unor litere de diverse dimensiuni si de la diferite distante de catre pacient. Apoi se foloseste un retinoscop pentru a vedea traiectoria luminii in interiorul ochiului si daca este cumva reflectata gresit.

    Apoi se incearca diverse lentile pentru a vedea cu ajutorul careia pacientul vede mai bine. Se mai foloseste si un aparat numit keratometru, care masoara gradul de curbura al corneei. El este bun si atunci cand sunt recomandate anumite lentile de contact sau pentru verificarea rezultatelor in urma unei operatii."

  • Jun 11, 14

    Ce este astigmatismul?

    Afectiunea corneei in care puterea de refractie a ochiului nu este aceeasi in toate meridianele acestuia poarta denumirea de astigmatism. Aceasta inegaliatate face ca imaginea unui punct sa fie o suprafata. In ochiul afectat de astigmatism lumina nu reuseste sa patrunda intr-un singur punct pe retina pentru a forma o imagine clara, in schimb apar mai multe puncte in spatele sau inaintea retinei.

    Cauza astigmatismului
    Astigmatismul este cauzat de o cornee care nu mai are forma initiala de sfera, ea avand in aceasta afectiune un meridian mai curbat decat meridianul perpendicular pe el. La ochiul normal meridianele au aceeasi linie de curbura. Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune, ne putem imagina ochiul ca un ceas. Unul dintre meridiane este cel care uneste ora 12 cu ora 6, iar celalalt uneste ora 3 cu ora 9, acestea fiind meridianele principale ale ochiului. Orice persoana prezinta un astigmatism din nastere, fiziologic, de 0,50-0,75 dioptrii, pentru care nu se impune corectie optica, deoarece nu afecteaza vederea normala. Aceasta forma de astigmatism este numit astigmatism congenital, care poate evolua pe durata vietii si atunci trebuie corectat. Mai exista si astigmatismul dobandit, determinat de afectiuni corneene, cum ar fi: cicatrice ale corneei, pterigion sau interventii chirurgicale.

    Simptomele astigmatismului
    O persoana care sufera de astigmatism se plange de vedere incetosata, cefalee (durere de cap) accentuata de concentrarea vizuala, scaderea acuitatii vizuale, inclinarea sau rotatia capului. Ca regula generala, imaginea formata pe retina unui ochi astigmic este incetosata, iar persoana respectiva acuza lipsa de claritate la vederea la distanta."

  • Jun 17, 14

    "Astigmatismul este o problema de vedere frecventa in randul copiilor si nu numai. Statisticile oftalmologilor arata ca 3 din 10 copii cu varste cuprinse intre 5-17 ani au aceasta problema. Uneori, ea nu necesita tratament, iar in cazuri avansate se poate corecta prin lentile, ochelari sau, foarte rar, prin interventie cu laser.
     
    Ce este astigmatismul?
     
    Astigmatismul este cea mai comuna si mai putin ingrijoratoare problema de vedere. Conditia de curbura neregulata de pe suprafata frontala a ochiului, numita cornee, este cunoscuta in medicina sub numele de astigmatism. El nu este considerat o bala, ci mai degraba o eroare de refractie, care este marcata de o mica tulburare in forma corneei.
     
    Care este cauza astigmatismului la copii?
     
    In conditii normale, ochii au o forma sferica. Corneea este la fel de neteda si curbata in toate planurile ei. Lumina care patrunde in cornee este concentrata si dispersata in mod egal in toate directiile. Pentru ca se refracta uniform, imaginea obiectului este clara. Asa cum specificam mai sus, in majoritatea cazurilor boala este cauzata de o cornee cu forme neregulate (astigmatism cornean). Acesta se mai numeste si astigmatism cornean. Exista insa cazuri in care forma neregulata este identificata in spatele corneei si se numeste astigmatism lenticular."

  • Jun 24, 14

    "Astigmatismul este o afectiune a vederii  si se datoreaza corneei de forma neregulata si poate  insoti miopia (-) si hipermetropia (+). Se corecteaza cu ochelari sau lentile de contact. In caz ca astigmatismul este simplu, acesta se corecteaza cu lentile cilindrice, iar daca astigmatismul este neregulat, se corecteaza cu lentile de contact dure.
    Exista la ora actuala foarte multe tratamente medicamentoase, insa eu va voi prezenta cateva remedii naturale, care au efect, daca sunt respectate exact dupa instructiuni.

    Merisorul - O mana de frunze si crengute tocate, circa 20-30 g, se pun la macerat timp de 6 zile in 250 ml de alcool de 90 de grade, intr-un vas de culoare inchisa, astupat etans, care se tine la temperatura camerei si se agita zilnic timp de cateva minute. Se strecoara apoi lichidul prin tifon si se tine la frigider. Se pune cate o lingurita in ceaiul de dimineata.

    Curele cu suc de morcovi, afine sau coacaze negre, timp de 14-21 de zile este foarte necesar in tratamentul terapeutic al astigmatismului. Fructele sau legumele pot fi consumate ca atare sau transformate in suc, singure sau in amestec, fiind recomandat zilnic 150-200 ml.

    Sucul de morcovi, de morcovi cu patrunjel sau de morcovi cu spanac in cure de 21 de zile, a cate 0,5 l pe zi, este benefic nu numai pentru astigmatism , dar si pentru  conjunctivita sau blefarita. Se va consuma, recomandabil, multa ceapa pentru cresterea imunitatii impotriva microbilor si se va inghiti cate o lingura de ulei de porumb inainte de micul dejun si de cina, pentru revenirea pleoapelor tumefiate la normal.

    Se aplica comprese de mai multe ori pe zi pe ochii afectati, ultima data aplicandu-se seara, inainte de culcare, astfel: comprese cu infuzie de albastrele, patlagina, sulfina, sunatoare, turita mare sau soc - cate o llingura la cana, infuzare 5-10 minute, sau cu decoct scurt - 3-5 minute, sau macerat la rece - 1-2 lingurite la cana, 2-3 ore din seminte de gutui."

  • Jun 24, 14

    "Astigmatismul este o boala grava a ochiului, in care imaginile apar deformate, ca urmare a neregularitatilor de sfericitate ale corneei, bolnavul confundand obiectele, care nu pot fi vazute cu claritate nici de aproape (astigmatismul hipermetropic), nici de la distanta (astigmatismul miopic). Disconfortul este accentuat de gesturile reflexe de acomodare, concretizate prin stransul pleoapelor si frecatul la ochi, care au drept consecinta riscul aparitiei complicatiilor, in speta, a conjunctivitei si a blefaritei.


    Problemele nu pot fi disociate, iar tratamentul trebuie sa fie complex. Este de la sine inteles ca vizita la medicul oftalmolog este obligatorie, ca si purtarea ochelarilor pe care acesta, cu siguranta, ii va recomanda (ochelari cu lentile cilindrice, convergente sau divergente, care aduna razele si le trimit uniform, printr-un singur loc, prin cornee, si de aici, in fundul ochiului, pe retina).


    Folosirea permanenta a ochelarilor, ca si recurgerea la alte metode complementare de tratament (masajul energetic al ochilor, cel putin odata pe zi, reflexoterapia etc.) scutesc bolnavul de disconfort, fara a determina si vindecarea bolii.


    Tratamentul natural vine in sprijinul bolnavului, contribuile la ameliorarea suferintelor acestuia, dar, in acest caz, efectele lui sunt limitate. Plantele utilizate in acest sens sunt afinul, coacazul-negru si merisorul-de-munte, iar dintre produsele apicole, polenul.


    Presbitia este pierderea elasticitatii cristalinului, cu eliminarea progresiva a amplitudinii de acomodare a ochiului la vederea obiectelor apropiate. Este mai degraba un proces degenerativ decat o boala, aparand, de regula, dupa varsta de 40-45 de ani.


    Corectarea se face cu ochelari cu lentila convergenta (+), dar nici tehnicile medicinii naturale nu sunt de neglijat: gimnastica oculara, masajul energetic al ochilor, reflexoterapia, presopunctura, autosugestia si, bineinteles, fitoterapia. Rolul fitoterapiei, in acest caz, este de incetinire a proceselor degenerative la nivelul analizatorului optic, cu redarea tonusului musculaturii oculare si imbunatatirea acuitatii vizuale si a capacitatii de acomodare. Ca plante uzuale se folosesc cismirul, telina si afinul."

  • Jun 24, 14

    "Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular; caracteristic acestei afectiuni este faptul ca obiectul privit de catre o persoana, (dupa ce lumina traverseaza sistemul de lentile ocular), nu va mai avea un focar de proiectie unic si punctiform, ci mai degraba multiple focare liniare sau neregulate; altfel formulat, puterea de refractie a globului ocular nu este aceeasi pe toate meridianele – iar imagina unui obiect, proiectata pe retina, devine de forma eliptica. Din punct de vedere clinic, astigmatismele pot fi clasificate in doua categorii: astigmatisme regulate si astigmatisme neregulate. In astigmatismul regulat, cele doua meridiane anormale sunt perpendiculare intre ele; in astigmatismul neregulat exista mai multe meridiane cu refractie diferita, acestea nefiind perpendiculare intre ele. Meridianele globului ocular, reprezinta linii conventionale, trasate prin sectionarea imaginara a ochiului, de catre planurile perpendiculare pe ecuatorul acestuia.

    Astigmatismul poate fi cauzat de catre deficitul de sfericitate al suprafetei anterioare a corneei; astfel, razele paralele de lumina, venite de la infinit, vor suferi un proces inegal de refractie si implicit vor contribui la formarea pe retina, a unei imagini distorsionate si neclare.
    La persoanele cu astigmatism cornea are un aspect bombat. Oricare persoana prezinta un astigmatism fiziologic, care insa nu necesita corectie optica, vederea fiind clara. Astigmatismul poate fi prezent inca de la nastere (astigmatism congenital) ; de asemenea, astigmatismul poate fi dobandit in urma unor interventii chirurgicale asupra globului ocular, sau ca urmare a unor boli oculare (keratocon = deformare conica a corneei) .
    Patogenie si cauze
    Astigmatismele neregulate se datoreaza tulburarilor aleatorii de sfericitate ale componentelor dioptrului ocular; cel mai frecvente este vorba de tulburari de sfericitate ale fetei anterioare a corneei, care pot avea diferite cauze: cicatrici restante in urma unor afectiuni inflamatorii, cicatrici aparute in urma unor traumatisme corneene, sau keratocon. De asemenea, astigmatismul neregulat poate fi cauzat inclusiv de catre anumite patologii ale cristalinului – lenticonul anterior sau posterior (lenticonul este o protruzie situata pe fata anterioara sau posterioara a cristalinului, de forma conica sau sferica si aspect ca de pata de ulei) . Aceste neregularitati ale componentelor dioptrului ocular (cornee sau cristalin) sunt responsabile de difractia anormala a razelor de lumina ce traverseaza mediile transparente si refringente ale globului ocular.

    Astigmatismele regulate sunt produse in marea lor majoritate de catre anomaliile de suprafata ale corneei; ele au un caracter stagnant si afecteaza simetric cei doi globi oculari. Fiziologic oricare individ prezinta un mic grad de astigmatism al corneei (acesta nu depaseste 1 dioptrie) ; astigmatismul fiziologic al corneei nu necesita corectie cu lentile, deoarece el este anulat de catre astigmatismul fiziologic invers, al cristalinului.

    Astigmatismul regulat este determinat genetic; neregularitatile suprafetei corneei se pot mosteni in cadrul aceleeasi familii; de asemenea, anomaliile de curbura ale corneei pot aparea secundar unor procese patologice: tumori ale pleaopelor, tumori ale orbitei, cicatrici posttraumatice ale corneei, ulcer corneean, herpes corneean sau keratocon.

    Cristalinul poate fi implicat si el in aparitia unor astigmatisme regulate, in foarte rare cazuri, mai ales atunci cand apar deformari majore, luxatii sau subluxatii ale acestei lentile. De asemenea, exista si un tip de astigmatism care se datoreaza modificarii de pozitie a retinei – situatie intalnita in caz de miopie forte. Cu toate acestea, fata anterioara a corneei si implicit sfericitatea acesteia, joaca cel mai important rol in aparitia astigmatismelor, aceasta deoarece, la acest nivel (separatia dintre aer si cornee) are loc cel mai important pas al fenomenului refractiei (cornea separa doua medii cu indice de refractie diferit) .
    Astigmatismele regulate pot fi clasificate in trei categorii distincte:
    - astigmatism simplu: este vorba de existenta a doua focare pentru aceeasi imagine, unul plasat la nivelul retinei iar celalat focar este plasat in fata retinei (astigmatism simplu miopic) sau in spatele retinei (astigmatism simplu hipermetropic) .

    - astigmatism compus; cele doua focare ale aceleiasi imagini sunt ambele plasate in fata retinei sau ambele plasate in spatele retinei (astigmatism compus miopic si astigmatism compus hipermetropic) .

    - astigmatism mixt; reprezinta situati in care cele doua focare ale aceleiasi imagini sunt plasate diferit in raport cu retina; un focar este plasat in fata retinei iar celalat focar este palsat in spatele retinei.

    Astigmatismele pot fi congenitale (prezente inca de la nastere), sau dobandite in cursul vietii ca urmare a unor boli inflamatorii oculare, interventii chirurgicale sau formatiuni tumorale. Functie de pozitia meridianelor afectate, astigmatismele pot fi pe axele principale ale globului ocular sau pe axele oblice. Fiind o tulburare refractiva, valoarea unui astigmatism se apreciaza in dioptrii; un astigmatism care depaseste 3 dioptrii poate fi considerat ca fiind un astigmatism mare. Astigmatismul este frecvent diagnosticat in randul scolarilor; cea mai mare incidenta o are astigmatismul hipermetropic simplu, iar cel mai rar diagnosticat este astigmatismul mixt."

  • Jul 11, 14

    "Astigmatismul este o boala grava a ochiului, in care imaginile apar deformate, ca urmare a neregularitatilor de sfericitate ale corneei, bolnavul confundand obiectele, care nu pot fi vazute cu claritate nici de aproape (astigmatismul hipermetropic), nici de la distanta (astigmatismul miopic). Disconfortul este accentuat de gesturile reflexe de acomodare, concretizate prin stransul pleoapelor si frecatul la ochi, care au drept consecinta riscul aparitiei complicatiilor, in speta, a conjunctivitei si a blefaritei.

    Problemele nu pot fi disociate, iar tratamentul trebuie sa fie complex. Este de la sine inteles ca vizita la medicul oftalmolog este obligatorie, ca si purtarea ochelarilor pe care acesta, cu siguranta, ii va recomanda (ochelari cu lentile cilindrice, convergente sau divergente, care aduna razele si le trimit uniform, printr-un singur loc, prin cornee, si de aici, in fundul ochiului, pe retina).

    Folosirea permanenta a ochelarilor, ca si recurgerea la alte metode complementare de tratament (masajul energetic al ochilor, cel putin odata pe zi, reflexoterapia etc.) scutesc bolnavul de disconfort, fara a determina si vindecarea bolii.

    Tratamentul natural vine in sprijinul bolnavului, contribuile la ameliorarea suferintelor acestuia, dar, in acest caz, efectele lui sunt limitate. Plantele utilizate in acest sens sunt afinul, coacazul-negru si merisorul-de-munte, iar dintre produsele apicole, polenul.

    Presbitia este pierderea elasticitatii cristalinului, cu eliminarea progresiva a amplitudinii de acomodare a ochiului la vederea obiectelor apropiate. Este mai degraba un proces degenerativ decat o boala, aparand, de regula, dupa varsta de 40-45 de ani.

    Corectarea se face cu ochelari cu lentila convergenta (+), dar nici tehnicile medicinii naturale nu sunt de neglijat: gimnastica oculara, masajul energetic al ochilor, reflexoterapia, presopunctura, autosugestia si, bineinteles, fitoterapia. Rolul fitoterapiei, in acest caz, este de incetinire a proceselor degenerative la nivelul analizatorului optic, cu redarea tonusului musculaturii oculare si imbunatatirea acuitatii vizuale si a capacitatii de acomodare. Ca plante uzuale se folosesc cismirul, telina si afinul."

  • Jul 15, 14

    "Ambliopia reprezintă scăderea acuităţii vizuale a unui ochi normal din punct de vedere structural. Există unii factori favorizanţi ai ambliopiei, printre aceştia numărându-se diferenţa de dioptrie dintre cei doi ochi sau lipsa de paralelism a ochilor. Acestea afectează funcţionarea normală a sistemului vizual, creierul ignorând imaginile neclare. Prin urmare, vederea la ochiul suprimat se va deteriora din cauza neutilizării.

    Ambliopia nu este congenitală, ea putându-se însă manifesta chiar din primele luni de viaţă. De cele mai multe ori, ambliopia apare la copiii cu vicii de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), cu strabism sau cu cataractă congenitală. Ambliopia poate afecta un ochi (unilaterală) sau pe ambii (bilaterală).

     

    Se poate vindeca

     

    Dacă boala ochiului leneş este diagnosticată şi tratată înaintea vârstei de şase ani, există şanse mari de redare a vederii la ochiul afectat şi chiar de vindecare completă. Aşadar, cu cât este depistată mai devreme, cu atât se pot obţine rezultate mai bune de tratament. În funcţie de stadiul afecţiunii şi de vârsta pacientului, tratamentul poate dura între câteva luni şi câţiva ani. Pentru diagnosticarea ambliopiei, medicul oftalmolog verifică acuitatea vizuală, fuziunea imaginii, mişcările globilor oculari şi sincronicitatea ochilor.

     

    Tratamentul este individualizat

     

    Scopul tratamentului în ambliopie este normalizarea acuităţii vizuale la ochiul afectat. În cazul în care există diferenţe de dioptrii între cei doi ochi (ambliopie anizometropică), se recomandă acoperirea ochiului sănătos, cu scopul de a stimula vederea la ochiul leneş. În situaţia în care copilul poartă ochelari, este indicată purtarea unui ocluzor pe una dintre lentile. Durata purtării acestuia este de obicei de câteva săptămâni sau luni, fie toată ziua, fie câteva ore zilnic. Cu cât este mai gravă boala, cu atât durata acoperirii ochiului va fi mai mare.

    De asemenea, medicul poate prescrie picături de atropină, pentru a scădea acuitatea vizuală a ochiului sănătos. Dacă ambliopia este asociată cu strabismul sau cu pleoapele căzute, cea mai eficientă metodă de tratament este intervenţia chirurgicală, care corectează defectul muscular de la nivelul ochiului. În cazul în care boala ochiului leneş a fost cauzată de miopie, astigmatism sau de hipermetropie, tratamentul constă în purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact speciale.

    Rezultate bune în tratarea ochiului leneş dau şi exerciţiile recomandate de medic, ce au ca scop îmbunătăţirea vederii. În lipsa tratamentului, poate surveni pierderea vederii la ochiul afectat."

  • Jul 15, 14

    "LASER-ul (engl. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) exercita asupra tesuturilor vii efecte termice, fotochimice si mecanice.
    Oftalmologia reprezinta primul domeniu in care s-a cercetat utilizarea in scopuri terapeutice a LASER-ului (amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiatii). Si tot in oftalmologie este din ce in ce mai folosit in tratarea unor afectiuni sau in prevenirea unor complicatii, precum si in interventii cu rol estetic.
    Cea mai importanta indicatie o reprezinta retinopatia diabetica, complicatie grava a diabetului zaharat necontrolat, care consta in subtierea vaselor de sange de la nivelul retinei cu ruperea acestora si sangerare. In cadrul acestei afectiuni exista doua situatii in care se foloseste cu succes LASER-ul: edemul macular (acumularea de lichid la nivelul zonei cu acuitate vizuala maxima a retinei) care este refractar la tratament medicamentos, si retinopatia proliferativa in care se formeaza noi vase de sange, foarte fragile, cu risc mare de sangerare si dezlipire de retina. In ambele situatii performanta acestei interventii LASER nu consta in imbunatatirea vederii ci in prevenirea evolutiei spre orbire.
    Cel mai frecvent insa LASER-ul este folosit in corectarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism). Miopia se poate reduce cu mare exactitate pana la 6-7 dioptrii, hipermetropia pana la 3-4 dioptrii, iar astigmatismul maximum 3 dioptrii. In acest scop, exista mai multe tipuri de interventie LASER folosite in mod curent si anume: LASEK, LASIK si PRK. Toate cele trei interventii prezentate se realizeaza in ambulator cu anestezie topica (picaturi in ochi).
    Pregatirea preoperatorie implica un consult oftalmologic complet si masuratori specifice ale corneei. Purtatorii de lentile de contact intrerup portul lor cu 1-2 saptamani inainte de operatie. Cei care doresc aceasta interventie trebuie sa aiba peste 20 de ani (atunci se stabilizeaza dioptriile), sa nu aiba alte afectiuni oculare sau sistemice (precum diabet zaharat, boli autoimune, boli de colagen, reumatism articular acut, neoplazii etc.) si sa fie informati asupra beneficiilor si riscurilor.
    Alta indicatie majora o reprezinta retinopatia de prematuritate care consta in formarea de neovase retiniene la prematurii cu greutate mica. Aplicat in fazele initiale ale afectiunii (in prima luna de viata) sub anestezie generala, LASER-ul previne progresia retinopatiei care poate duce la orbire.
    LASER-ul se mai utilizeaza in glaucom, cand tratamentul medicamentos nu mai controleaza boala, in scopul reducerii pe o perioada limitata de timp a presiunii"

  • Jul 15, 14

    "in cauza stilului de viaţă alert şi agresiv pentru retine, mulţi dintre noi au din ce în ce mai des probleme cu ochii. Miopia se declanşează de obicei în copilărie, dar se înrăutăţeşte când tânărul sau adultul ajunge să muncească într-un birou. Studiile arată că peste 20% din populaţia României au probleme cu vederea. Proiectul www.ochi-sanatosi.ro pune la dispoziţia utilizatorilor posibilitatea, în premieră în România, de a efectua teste de vedere pe internet.

    Posibilitatea îmbunătăţirii vederii
    Testele de vedere online vin mai ales în sprijinul persoanelor care nu au timp sau curaj să meargă la medic. „Am demarat acest proiect deoarece munca noastră este complet orientată spre promovarea şi menţinerea unei bune sănătăţi. Portalul ochi-sanatosi.ro oferă oricui posibilitatea să-şi îmbunătăţească sănătatea ochilor fie prin teste, fie prin sfaturi practice, fie prin consultarea celui mai apropiat specialist oftalmolog. Portalul îşi propune să devină principalul proiect informativ cu privire la sănătatea ochilor din România. Aşadar, privirea ta contează, ai grijă de ea! Mergi în mod regulat la doctor, efectuează controalele necesare şi îngrijeşte-ţi ochii! Sunt de nepreţuit”, a declarat doctor Teodora Caba, Country Manager Queisser Pharma.

    „Examene de orientare, dar nu diagnostice”
    Testele de vedere ce pot fi făcute pe internet durează doar câteva minute şi pot fi realizate la birou sau în confortul propriei case. „Testele sunt de orientare, dar nu diagnostice. Orice întrebare, orice deficit constatat e benefic, întrucât pacientul va realiza că ceva nu este în regulă şi va şti că trebuie să se adreseze medicului. Testele sunt foarte utile în prevenţie, mai ales că există numeroase afecţiuni din copilărie, din naştere, de care de multe ori părinţii, de exemplu, iau cunoştinţă abia când copilul lor merge în clasa I. Deci vorbim despre afecţiuni vechi, care puteau fi tratate sau, cel puţin, ţinute sub control”, ne-a spus doctor Monica Mihălţan, medic specialist oftalmolog.

    Amsler arată dacă avem degenerescenţă maculară
    Medicul a vorbit şi despre afecţiunile pe care le poate depista fiecare test. „Testul aranjării culorilor ne poate arăta dacă suferim de discromatopie, afecţiune care se transmite de la mamă la făt. Luarea la cunoştinţă a acestui lucru va ajuta persoana în cauză să îşi aleagă o meserie sau alta, de exemplu. Testul Amsler ne spune dacă suntem predispuşi la degenerescenţă maculară, care afectează partea centrală a retinei. Pacienţii respectivi nu vor orbi, dar nici nu vor putea efectua activităţi de fineţe, de detaliu. Testul pentru astigmatism (afecţiune de care suferă foarte mulţi copii - un viciu de refracţie - ei nu văd clar literele, iar desenul e uşor deformat, constă în alegerea nivelului de vizibilitate al unor litere date. Testul Ishidra este tot un test de fineţe, cu rolul de a depista diferite deficienţe de discromatopsie, de exemplu daltonismul. De asemenea, mai pot fi făcute teste de adaptare a vederii pe timp de noapte/zi, teste de acuitate vizuală sau de discromanţă”, a mai spus medicul specialist oftalmolog. Mai mult, vizitatorii site-ului pot primi sfaturi şi informaţii calificate cu privire la sănătatea oftalmologică, au posibilitatea de a găsi cel mai apropiat doctor sau cabinet oftalmologic din localitate sau judeţ şi posibilitatea de a adresa întrebări medicilor şi reprezentanţilor din cadrul site-ului.

    Una din cinci persoane suferă de sindromul de ochi uscat
    Cele mai frecvente afecţiuni oculare sunt: degenerescenţa maculară - se spune că 50% din oameni sunt afectaţi, retinopatia diabetică (asociată acestei afecţiuni), glaucomul - acesta este ereditar, apare în baza unei scleroze ce creează presiune mare şi apasă pe nervul ochiului, însă dacă ştim că îl avem îl putem ţine sub control, mai ales după vârsta de 40 de ani. Apoi, mai e frecventă şi cataracta, care nu e considerată o boală, ci o formă de îmbătrânire a cristalinului, ce poate fi rezolvată cu înlocuirea acestuia. Şi sindromul de ochi uscat este din ce în ce mai frecvent, mai supărător, iar simptomele lui constau în clipit rar şi privit la calculator fără pauză. Din păcate, una din cinci persoane suferă de această problemă. „Statistica afecţiunilor, pe categorii de vârste, arată că tinerii suferă cel mai mult de hipermetropie, adulţii - 45-50 de ani - de retinopatie diabetică şi glaucom, iar vârstnicii, de degenerescenţă maculară, considerată boala bătrâneţii”, a mai spus medicul Monica Mihălţan.

    Consumaţi acizi graşi Omega 3

    Controlul oftalmologic e obligatoriu o dată pe an, mai ales după vârsta de 40 de ani. În plus, e nevoie de ochelari de soare cu protecţie UV şi ochelari cu filtru de protecţie pentru calculator. „Nuanţele de gri-maro sunt cele mai bune pentru viaţa de zi cu zi, roz e indicat pentru calculator, iar galben, pentru vremea cu ceaţă. Soarele poate pătrunde până la nivelul retinei, până în maculă, şi poate crea degenerescenţă maculară. Şi copiii trebuie să poarte ochelari de soare, mai ales la munte sau la mare. La fiecare 40-50 de minute trebuie luată o pauză de cel puţin zece minute de la calculator, iar prevenţia mai constă în alimentaţie bogată în antioxidanţi, acizi graşi Omega 3, vitaminele A, C, E şi B, dar şi zinc şi cupru, considerate substanţe vitale. Acidul gras Omega 3, retina şi nervul optic provin din acelaşi ţesut embrionar din care s-a creat creierul, aşa că avem neapărat nevoie de el”, a mai spus specialista.

    • Statisticile europene spun că trebuie să luăm luteină de la vârsta de 20 de ani. Nimic nu poate opri evoluţia dioptriilor, dar poate fi îmbunătăţit confortul pacientului."

  • Jul 15, 14

    "Ca si tratament, astigamtismul se poate corecta printr-o corectie optica, sau se poate trata chirurgical. Corectia optica se poate face cu lentile aeriene cilindirce sau sefro-cilindrice. De asemenea se poate corecta prin folosirea unor lentile de contact torice. Tratamentul chirurgical al astigmatismului se poate face cu ajutorul laserului cu excimeli si aici exista diverse metode in functie de valoarea astigmatismului, de numarul de dioptrii si de grosimea corneei. Unele din aceste metode sunt perecau, cheratectomia fotorefractiva care se poate folosi pentru astigmatisme de pana la 3 dioptrii, de asemenea metoda Lasik care poate corecta astigmatismele miopice sau hipermetropice de pana la 5 dioptrii, iar tehinca cea mai noua si cea mai folosita la nivel mondial de chirurgie refractiva cu laserul excimer , laser in situ keratomileusis, care poate corecta pana la 6 dioptrii de astigmatism. Corectia astigmatismului se poate face si cu implanturi refratciv-etorice care corecteaza astigmatisme mai mari sau de asemenea se pot folosi la pacienti care prezinta o grosime a corneei prea mica pentru a putea si tratata cu laserul. Se pot folosi implanturi refractive de camera anterioara sau de camera posterioara. De asmenea la pacientii care prezinta si cataracta se poate inlocui cristalinul opacifiat cu un implant artificial toric."

  • Jul 15, 14

    "Persoanele care suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism au acum posibilitatea de a renunţa la ochelari sau la lentilele de contact, în doar 4 minute, printr-o intervenţie nouă în România, care nu necesită bisturiu.

    Tratamentul este unul dintre cele mai sigure şi moderne metode de intervenţie din gama procedurilor care necesită folosirea radiaţiei laser, în scopul corectării problemelor de vedere. Tehnologia este o metodă revoluţionară aplicată chiar în corecţia defectelor de vedere ale astronauţilor NASA şi ale piloţilor Forţelor de Aparăre SUA.

    "Această procedură este personalizată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte. Pentru ca tratamentul să aibă rezultatul dorit se iau în considerare toate particularităţile fundamentale ale vederii pacientului, astfel realizându-se un tratament în conformitate cu structura ochiului bolnav", a explicat dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog în cadrul unei clinici private din Capitală.

    Peste 43% dintre persoane sunt mioape

    Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 285 milioane de oameni din întreaga lume au probleme de vedere. Potrivit cifrelor, cele mai răspândite dintre afecţiunile oculare sunt, într-un procentaj de 43 la sută, miopia, hipermetropia şi astigmatismul - anomalii de refracţie oculară. Datele mai arată că 33% dintre persoane suferă de cataractă."

  • Jul 15, 14

    "Tulburare de vedere produsă prin deficit de refracţie datorită unor deficienţe de curbură a ochilor. Astigmatismul este pus în evidenţă de oftalmolog prin examinare. În astigmatism se recomandă corectarea prin ochelari cu lentile potrivite. Acest lucru va face ca să se revină mai repede.
    Tratament:
    Pentru astigmatism există relativ puţine tratamente care nu-şi vor atinge scopul dacă nu se execută cu mare conştiinciozitate o gimnastică medicală potrivită cu cazul dat. Pentru aceasta este bine să apelaţi la un specialist care să vă indice care sunt exerciţiile care pot să vă ajute.
    Ca plante care pot aduce un relativ ajutor se pot folosi: afin, corn, merişor.



    -Afin- 2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute la infuzat şi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi.
    Fructe- se consumă zilnic sub formă de cură cât mai lungă (2-3 luni) se vor consuma minimum 100 g pe zi. Se pot folosi şi fructele uscate transformate în praf şi apoi luat sub limbă pentru 15 minute, după care se înghit cu apă. În acest caz se foloseşte doar 2 –3 linguriţe pe zi.
    -Corn-2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute la infuzat şi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi.
    Fructele - se consumă zilnic sub formă de cură cât mai lungă (2-3 luni) se vor consuma minimum 100 g pe zi. Se pot folosi şi fructele uscate transformate în praf şi apoi luat sub limbă pentru 15 minute, după care se înghit cu apă. În acest caz se foloseşte doar 2 –3 linguriţe pe zi.
    Se poate face atât din afin cât şi din corn o tinctură din care se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp diluată cu apă.
    -Merişor-2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute la infuzat şi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi.
    Se poate face şi o tinctură din frunze. 50 g frunze se pun după mărunţire la 250 ml alcool de 70 grade. Se ţin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară. Se ia câte 1 linguriţă diluată cu apă, de 3 ori pe zi. Se poate face tratamente de lungă durată.
    Se vor introduce de asemenea în toate cazurile sucuri de morcovi şi alte legume zilnic în alimentaţie de asemenea perioade lungi de timp."

  • Jul 15, 14

    "    Ochiul are în faţa irisului, culoarea ochiului, o membrană transparentă denumită cornee, care are rol de lentilă foarte puternică şi care participă la trimiterea imaginilor pe retină. Are două meridiane principale, orizontal şi vertical, iar dioptriile acestora trebuie să fie apropiate ca valoare, pentru ca imaginea transmisă retinei să fie clară. În situaţia în care acest lucru nu se întâmplă, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct într-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii ca în cazul lucrărilor celebrului artist.

         Astfel, pentru uşurinţa înţelegerii, dacă un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugbi. Un astfel de ochi are ca problemă principală faptul că nu vede bine la distanţă.

        Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv moştenire de familie, traumatisme la naştere, deseori fenomenul depistându-se, când copilul merge la şcoala. Când apare la pubertate, trebuie să ne gândim la debutul unui eventual keratoconus, afecţiune corneană cu potenţial impact vizual important. În aceeaşi idee, dacă apare după 50-60 de ani, poate să ne sugereze că debutează cataracta.

         Tratamentul acestei boli este necesar de la depistare din cauza deficienţelor de vedere manifeste, a durerilor de cap sau a lipsei de randament al copilului. De obicei, oftalmologul recomandă ochelari, care au aspect normal, deşi lentilele sunt cu dioptrii denumite cilindrice. Poate fi necesară o perioadă de acomodare la aceşti ochelari, dar la copii această situaţie este rar întâlnită. Dacă un adult are astigmatism şi nu a purtat ochelari de mic, este posibil ca atunci când va pune ochelarii necesari să aibă nevoie de o perioadă de acomodaţie de zile sau săptămâni, rar mai mult. Când copilul este mai mare, la 14-15 ani de exemplu, poate purta lentile de contact.

         După 18-20 ani sau, mai bine zis, când se stabilizează dioptriile, se poate recurge la tratarea  astigmatismului prin laser excimer, putându-se îndepărta până la 3-4 dioptrii de astigmatism. Este  o operaţie delicată, dar cu grad mare de siguranţă în privinţa riscurilor. Se face fără internare, la ambii ochi odată şi pacientul pleacă fără pansament pe ochi, acesta fiind înlocuit de lentile de contact “pansament”, terapeutice. Trebuie însă menţionat că, înaintea operaţiei, se efectuează o serie de investigaţii pentru evaluarea stării generale de sănătate a ochiului. Totodată, dacă pacientul este un purtător de lentile de contact, acesta trebuie să nu le poarte cu minimum o săptămână înaintea operaţiei. După operaţie, se urmează un tratament cu picături şi se poartă ochelari de soare timp de 3 luni "

1 - 15 of 15
20 items/page
List Comments (0)