Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn2-ochelari protectie-tumblr

  • Jun 16, 14

    "Apariţia principalei afecţiuni oculare care duce la orbire, degenerescenţa maculară, poate fi accelerată de razele solare.


    Cele mai eficiente lentile sunt acelea care oferă protecţie 100% împotriva radiaţiilor ultraviolete (UV) de tip A şi B, spune medicul specialist oftalmolog Monica Mihălţan în cadrul Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti.

    Protecţie 100% sau UV400

    Informaţiile de pe etichetă sau de pe rame se referă la categoria şi la nivelul de protecţie, exprimat fie în procente, fie prin inscripţia „UV", urmată de un număr, de exemplu 100, 200, 400.

    Evident, cu cât procentul este mai mare, cu atât protecţia oferită este mai bună, împotriva ambelor tipuri de radiaţii ultraviolete. De asemenea, trebuie să alegem ochelarii de soare cu UV400, acest număr reprezentând lungimea de undă a radiaţiilor pe care lentilele nu le lasă să pătrundă la nivelul ochilor.

    Astfel, dacă au înscrisă pe etichetă precizarea UV100 sau UV200, ochelarii respectivi sunt practic inutili, fiindcă această lungime de undă aparţine radiaţiilor ultraviolete de tip C (100-280 nanometri), care nici măcar nu ajung pe Pământ. Lungimea de undă a radiaţiilor de tip B este între 280 şi 315 nm, iar cea a radiaţiilor de tip A, între 315 şi 400 nm.

    Culoarea lentilelor ţine de preferinţa personală, deşi se pare că cele mai indicate culori sunt verde, gri, chihlimbar şi maron. „Referitor la nuanţa lentilelor (mai închisă sau mai deschisă), trebuie ştiut faptul că lentilele foarte închise la culoare nu oferă o protecţie mult mai bună comparativ cu cele colorate moderat", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti. "

  • Jun 16, 14

    "Pentru sănătatea ochilor este necesar să purtăm ochelari de soare. Ochiul absoarbe razele UVA aşa cum face şi pielea, dar spre deosebire de piele ochiul nu exfoliază celulele afectate de radiaţiile solare. Purtarea ochelarilor de soare nu este un moft estetic şi este importantă pentru a menţine ochii sănătoşi şi vederea intactă cât mai mult timp. Ochii au nevoie de protecţie împotrivă radiaţiilor UV şi pentru asta este nevoie să ţineţi cont de următoarele sfaturi date de medici:

    1. Cumpăraţi ochelari de soare care vă protejează de razele UV. Culoarea şi costul nu sunt importante în această decizie, important este să aibă o etichetă care spune că protejează de 99% sau 100% UV sau 400nm.

    2. Ideal este ca ochelarii să acopere bine ochii pentru a împiedica razele să pătrundă prin lateral sau pe deasupra lor.

    3. Chiar dacă folosiţi lentile de contact cu protecţie trebuie să folosiţi ochelari cu protecţie UV.

    4. Lentilele trebuie să fie colorate uniform, nu mai mult într-o zonă şi mai puţin în altă zonă.

    5. Există un mic test pe care îl puteţi face pentru a verifica lentilele: ţineţi ochelarii la depărtare de o lungime de braţ şi uitaţi-vă prin ei la o linie dreaptă (linia unui dulap, coperta unei cărţi, un zid, etc); apoi mişcaţi ochelarii de-a lungul liniei drepte; dacă linia se distorsionează, se curbează, se deplasează atunci lentilele sunt de proastă calitate şi nu trebuie achiziţionate.

    6. Ochelarii de soare gri, verzi şi maro sunt cei recomandaţi. Cei albaştri sau negri pot fi mult prea închişi la culoare şi pot împiedica vederea clară, nu este recomandat să folosiţi şi mai ales să conduceţi cu acest fel de ochelari."

  • Jun 16, 14

    "Persoanele cu ochii deschişi la culoare şi copiii sunt mai sensibili la razele solare, de aceea protejarea vederii este mai mult decât necesară. Medicii recomandă purtarea ochelarilor de soare care oferă protecţie 100% contra razelor UVA şi UVB. Neprotejarea ochilor poate duce, în timp, la apariţia cataractei.


    Pentru protejarea ochilor de efectele nocive ale soarelui este mai mult decât necesară purtarea ochelarilor cu filtru UV. „În alegerea ochelarilor de soare trebuie să ţinem cont, în primul rând de funcţionalitate, respectiv de protecţia împotriva razelor UV, pe locul secund situându-se componenta estetică. Aceşti ochelari trebuie să aibă un filtru UV puternic, cu indice de protecţie de sută la sută pentru UVA şi UVB", recomandă medicul Cristina Malcea, specialist oftalmolog la clinica MedLife din Bucureşti.

    Ochelarii de soare sunt recomandaţi tuturor persoanelor care se expun la soare, mai ales celor care petrec mult timp afară (şoferilor). De asemenea, astfel de protecţie este necesară celor cu ochii verzi sau albaştri, deoarece au o sensibilitate mai crescută la lumină. Şi ochii copiilor trebuie protejaţi, mai ales că, în cazul lor, cristalinul este mai transparent decât în cazul adulţilor, iar retina micuţilor este mai vulnerabilă.

    Culoarea nu influenţează protecţia

    Gradul de protecţie pe care îl oferă ochelarii de soare nu este asigurat de culoarea lentilelor. Însă este important ca acestea să fie tratate cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile. „Culoarea lentilelor nu influenţează cu nimic protecţia UV, dar modifică percepţia culorilor din mediul înconjurător şi sensibilitatea la contrast", spune medicul Cristina Malcea.

    Cei mai folosiţi ochelari de soare sunt cei cu lentile maro, însă este important ca aceştia să nu distorsioneze culorile, lucru ce poate fi periculos mai ales pentru cei aflaţi la volan. Spre deosebire de lentilele închise la culoare, cele cu nuanţe mai deschise (galbene, roşii, portocalii) au avantajul că permit distingerea mai clară a obiectelor aflate la distanţă.

    Lentilele pot fi din plastic, din sticlă sau din policarbonat (material foarte asemănător cu plasticul). Lentilele de sticlă oferă cea mai mare claritate, însă se pot sparge repede, iar cele din plastic sunt mai uşoare, dar au dezavantajul că se pot zgâria dacă nu sunt întreţinute corespunzător. În schimb, lentilele de policarbonat sunt mai rezistente."

  • Jun 16, 14

    "Atentie maxima la ultraviolete. Desi nu sunt la fel de periculoase pentru ochi, pot contribui la aparitia cataractei.

    In fata razelor soarelui, pielea este expusa in proportie de 100%. Ochiul in schimb are mai multe metode naturale de protectie.
    Prima o reprezinta pleoapele care se strang la lumina. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micsoreaza doza de radiatii primita.
    Al treilea sistem este irisul, partea colorata a ochiului, care se strange asemenea fantei unui aparat foto. Atentie insa la ochelarii de soare purtati doar de dragul modei.

    Ochelarii de soare recomandati sunt cei de dimensiuni mai mari, cu brate groase, cu protectie pentru ultravioletele A si B. In plus, ideal ar fi sa aiba lentile polarizante. Acestea elimina orice fel de reflexie a luminii. Devin obligatorii daca aveti ochi albastri sau verzi.

    Astfel, reduceti riscul unor boli, de exemplu al cataractei.
    Ultravioletele determina acumularea de apa in cristalin din alte stucturi ale ochiului. In felul acesta, cristalinul devine din transparent opac. Este un motiv al aparitiei cataractei la varste tinere, sub 40 de ani.
    Soarele afecteaza inclusiv retina, zona nervoasa cea mai importanta a ochiului. Expunerea fara protectie la cantitati mari de ultraviolete poate contribui si la aparitia altei boli."

  • Jun 16, 14

    "Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu fashion, ci Si o importanta modalitate de a ne proteja ochii Si pielea din jurul ochilor de lumina atat de puternica Si nociva a ultravioletelor. In prezenTa unei lumini solare foarte intense, ochii reacTioneaza folosind mijloace naturale de protecTie: micSorarea fantei palpebrale, contracTia pupilei, funcTia de ecranare a cristalinului Si a pigmenTilor oculari ai retinei, care filtreaza lumina protejand celulele nervoase. In condiTiile expunerii indelungate la razele solare este binevenita purtarea ochelarilor de soare, care ii protejeaza eficient impotriva radiaTiilor daunatoare. Pornind de la premisa ca ochelarii de soare sunt echipamente individuale, iata ce este important sa Stii atunci cand iTi achiziTionezi o pereche.
    In viziunea doctorilor oftalmologi, banalii ochelari de soare sunt dispozitive individuale de protecTie, al caror sistem optic se bazeaza pe utilizarea unor lentile colorate destinate atenuarii stralucirii solare Si protecTiei impotriva radiaTiilor ultraviolete.

    Cum descifrezi eticheta?Directiva Europeana 89/686/CEE stabileSte cadrul legislativ Si reglementarile de siguranTa Si defineSte prevederile ce garanteaza nivelul de protecTie impusa ochelarilor de soare. Documentul legislativ prevede ca orice pereche de ochelari de soare trebuie sa fie insoTita in permanenTa de:- Marcajul CE.- Nota informativa.- Marcajul CE atesta originea produsului Si identitatea fabricantului, constituind o dovada a respectarii tuturor probelor de siguranTa, sub auspiciile propriei responsabilitaTi pentru produsul realizat. Marcajul CE trebuie sa fie situat pe unul dintre elementele de structura ale ochelarilor, intr-un loc vizibil, descifrabil Si inalterabil (spre exemplu, nu este corecta aSezarea marcajului CE, prin intermediul unei folii adezive, direct pe lentile). MenTionam ca, atunci cand dimensiunile articolului sunt insuficiente, se poate accepta dispunerea marcajului CE direct pe ambalajul produsului respectiv.- Nota informativa, tradusa in limba romana de catre fabricant, are tiparite atat numele Si adresa fabricantului (sau a societaTii care il reprezinta), cat Si urmatoarele informaTii: a) categoria de filtru solar (intre 0 Si 4, urmarind condiTiile luminozitaTii exterioare); b) tipul de filtru solar (de exemplu: normal, fotocromatic, polarizant sau de grade); c) clasa optica (I sau a II-a, in funcTie de calitatea optica a lentilelor);d) instrucTiuni de utilizare, de curaTare Si de intreTinere."

  • Jul 11, 14

    "1. Alege ochelarii de soare în funcţie de protecţia pe care o oferă

    Menirea ochelarilor de soare este să îţi protejeze ochii de acţiunea nocivă a razelor UVA şi UVB, al cărei impact poate provoca arsuri ale globului ocular, cataractă şi chiar cancer. Dacă vrei ca protecţia să fie eficientă, caută ochelari de soare care blochează în proporţie de 99% razele UVB şi în proporţie de 95% pe cele UVA.

    Nu cumpăra ochelari de soare cosmetici sau care nu oferă informaţii cu privire la protecţia împotriva razelor ultraviolete.

    2. Informează-te cu privire la modelele de ochelari de soare disponibile pe piaţă

    Poţi opta pentru un model stil oglindă, care de obicei se găseşte la ochelarii curbaţi, deveniţi populari sub denumirea de "ochelari de poliţist". Ochelarii de soare "aviator" sunt un alt model cunoscut încă din anii 1950-1960, cu lentilele bombate şi rame metalice subţiri.

    Aceştia au rămas o dovadă a eleganţei şi stilului încă de la apariţia filmului "Mic dejun la Tiffany", datorită felului graţios în care i-a purtat Audrey Hepburn. Ochelarii rotunzi purtaţi de John Lennon şi Ozzy Osbourne se menţin şi ei în trenduri de mai bine de 40 de ani, însă nu sunt atât de eficienţi în a împiedica lumina să irite ochii, din cauza formei şi a mărimii reduse.

    Ochelarii supradimensionaţi sunt şi ei apreciaţi de către cunoscătorii în modă, fiind asociaţi cu strălucirea vedetelor de la Hollywood.

    3. Asigură-te că ochelarii de soare ţi se potrivesc perfect

    Ca orice alt accesoriu, ochelarii de soare sunt disponibili în mai multe mărimi. Pentru a te asigura că ai ales dimensiunea potrivită, probează-i înainte de a-i cumpăra. Aceştia trebuie să nu îţi fie largi sau strâmţi, greutatea lor trebuie să fie uniform distribuită pe nas şi pe urechi, iar lentilele nu trebuie să îţi atingă genele.

    4. Alege lentilele potrivite

    Lentilele sunt componenta cea mai importantă a ochelarilor de soare. Cele gri reduc intensitatea luminii fără a modifica felul în care vezi culorile. Cele maro îmblânzesc contrastul prin blocarea luminii albastre.

    Lentilele gălbui modifică tot contrastul şi blochează aproape în totalitate lumina albastră, distorsionând culorile. Lentilele roşii, portocalii, mov, albastre sau verzi acţionează tot prin reducerea contrastului, însă nu sunt potrivite pentru activităţi care impun recunoaşterea cromatică.

    Materialul lentilelor este de asemenea important. Sticla este mai grea, mai scumpă şi se sparge cu uşurinţă. Policarbonatul nu este rezistent la zgârieturi şi oferă mai puţină claritate decât sticla sau poliuretanul NXT, dar este mai accesibil ca preţ. Acrilul este cel mai ieftin, dar şi cel mai puţin eficient şi rezistent."

  • Jul 15, 14

    "Ochelarii de soare sunt mai mult decat un accesoriu, ai nevoie de ei din ce in ce mai mult, nu doar pentru a-ti proteja ochii de efectele nocive ale ultravioletelor ci si pentru a impiedica imbatranirea pielii din jurul ochilor si aparitia ridurilor.

    "Ochelarii de soare pot fi purtati atat vara cat si in orice anotimp. Iarna, de exemplu, radiatiile ultraviolete sunt reflectate de stratul de zapada. Persoanele care prezinta fotosensibilitate accentuata dar si cei preocupati de sanatatea oculara pot folosi ochelarii cu lentile ce protejeaza atat UVA cat si UVB.

    Specialistii Centrului European de Meteorologie au emis avertizari cu privire la pericolul expunerii la radiatii ultraviolete, cauzat de diminuarea stratului de ozon, responsabil cu filtrarea a aproximativ doua treimi din radiatiile ultraviolete emise de soare."

  • Jul 15, 14

    "Pe langa aspectul estetic, ochelarii de soare au un scop foarte important: protejarea ochilor de razele nocive produse de soare. Sunteti probabil constienti de faptul ca pielea trebuie protejata de soare, insa la fel de important este sa va protejati si ochii.

    Efectele ultravioletelor
    Razele UV sunt razele invizibile ale soarelui. Exista trei tipuri de raze UV: UVA, UVB si UVC. Razele UVC sunt absorbite de atmosfera, ele neajungand pe pamant; cu alte cuvinte, din pricina lor nu avem de ce sa ne facem griji.
    Razele UVB, in schimb, sunt acelea care ne ard pielea si care ne afecteaza ochii. Combinate cu zapada si vantul rece, aceste raze au potentialul producerii unei orbiri temporare ( intre 12 si 24 de ore), insa foarte serioasa la nivelul corneei.
    Desi nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu aceasta afirmatie, unii sustin ca expunerea zilnica la razele UVB in momentul in care ele sunt foarte puternice ( intre orele 10 si 14), in timp, favorizeaza aparitia cataractei, o acoperire gradata a cristalinului.
    Razele UVA sunt absorbite de cristalinul ochiului uman, insa nu s-a dovedit ca ele ar avea un efect nociv asupra sanatatii ochiului.

    Masurarea razelor UV
    Exista un index global de masurare a cantitatii de raze UV care sunt proiectate pe suprafata Terrei. Oamenii de stiinta folosesc o scara de la 1 la 11 pentru a indica ce fel de amenintare rezprezinta razele soarelui la un anumit moment si loc, si pentru a putea anunta prin media cand nivelul razelor UV este mare pentru ca oamenii sa se poata proteja. De obicei, acestia recomanda purtarea palariilor si a altor haine cu rol de protectie, ochelari de soare si crema protectoare. Este foarte important sa evitam expunerea la soare in mijlocul zilei.

    Dupa ce trebuie sa ne uitam cand ne cumparam ochelari de soare
    Ochelarii de soare trebuie sa ne protejeze de proiectiile razelor UVA si UVB, insa aceste standarde si brandul nu sunt lucruri obligatorii, ci doar optionale fiecarei persoane in parte. Totusi, cel mai indicat este ca ochelarii sa aiba o protectie de minim 70% impotriva razelor UVB si de minim 60% impotriva UVA.
    Cautati ochelari care sa ofere protectie de 98% pentru ambele tipuri de raze. Produsele de cea mai inalta calitate, dar si cele mai scumpe, sunt facute din policarbonati, sticla sau plastic(CR-39), despre care  blocheaza razele UV in procent de 100%.

    Este adevarat ca...?
    Cea mai populara in randul oamenilor este: dilatarea pupilei de la ochelarii de soare poate avea efecte nocive asupra sanatatii ochiului?
    Raspunsul este ca exista o dilatare minima a pupilei atunci cand purtam ochelari de soare, iar protectia oferita de ei este mai mare decat atunci cand stam la umbra, pentru ca si la umbra exista unde de raze de care ochiul liber nu se poate proteja. Ochelarii de soare protejeaza.
    O alta intrebare ar fi daca este necesar sa purtam ochelarii de soare si in timpul iernii. Razele soarelui sunt mai putin intense iarna, insa sunt ele atat de puternice incat sa ne facem griji in privinta afectarii ochilor? Si cand zicem acest lucru ne referim si la orbirea temporara provocata de zapada. Zapada proaspata poate reflecta pana la 80% din razele UV, in timp ce suprafata pamantului sau alte corpuri reflecta mai putin de 10%. (in cazul apei si a plajelor se ajunga la un procent de 15-25%)

    Ce se intampla daca purtam lentile de contact cu protectie UV?
    Aceasta este o idee foarte buna pentru ca aceste lentile scade nivelul de raze UV care intra in cornee si afecteaza structura ochiului. Insa chiar si asa, ochelarii de soare sunt de nelipsit pentru ca razele UV pot afecta suprafata ochiului care nu este acoperita de lentilele de contact. Ochii dvs se vor simti mult mai bine atunci cand lumina va fi mai scazuta datorita ochelarilor de soare."

  • Jul 15, 14

    "Indiferent de anotimp, expunerea la soare fără ochelari cu protecţie poate avea consecinţe grave asupra ochilor. În timp, poate duce la apariţia cataractei, a cancerului de pleoape sau de piele. De asemenea, la copii şi la persoanele peste 65 de ani, riscul de orbire este mult mai ridicat dacă nu îşi protejează ochii.

    Nu mai sta pe gânduri şi fă-ţi un obicei din a purta tot timpul o pereche de ochelari. Însă ai grijă ce model porţi, pentru că nu toate au protecţie UV. Aşa că alege cu grijă şi nu te ghida doar după preţ şi design.

    Iată câteva sfaturi pentru a găsi ochelarii potriviţi care îţi vor oferi protecţia necesară zi de zi:

    Citeşte eticheta

    Când cumperi o pereche de ochelari de soare, trebuie să fii atent dacă pe etichetă este menţionată protecţia împotrivă razelor UV şi cât la sută reprezintă aceasta.

    Medicii recomandă ca ochelarii să aibă o protecţie de cel puţin 98% împotriva razelor UVA şi UVB. Dacă nu au etichetă sau există doar menţiunea vagă „absorbţie UV", mai bine caută şi în altă parte până găseşti perechea potrivită.

    Alege stilul potrivit

    În mod ideal, ochelarii de soare ar trebui să acopere şi părţile laterale ale ochilor, pentru a împiedica lumina să intre. Lentilele tip manşetă sunt cele mai bune, dar dacă acest stil nu te reprezintă, încearcă să alegi o pereche de ochelari cu lentile cât mai late. Modelele cu lentile mici sunt de evitat, iar lentilele întunecate sau colorate nu sunt echivalentul unei protecţii UV mai bune. „Pentru o denaturare cât mai scăzută a culorii, alege lentile gri", spune dr. Lee Duffner, oftalmolog la Hollywood. Persoanele care petrec mult timp în aer liber ar trebui să îşi achiziţioneze o pereche de ochelari de soare cu lentile policarbonat. Acest tip de lentile sunt de 10 ori mai durabile decât lentilele din plastic sau sticlă.

    Nu cumpăra de la vânzătorii ambulanţi

    Dacă cumperi o pereche de ochelari Chanel fără protecţie UV de la vânzătorii de pe stradă vei arăta bine, dar ochii tăi vor avea de suferit. Lentilele acestor modele de ochelari permit relaxarea pupilei, iar o cantitate mai mare de radiaţii va pătrunde şi îţi va afecta retina. Pentru a nu avea probleme, mai bine fă-ţi cumpărăturile de la magazine specializate sau din mall-uri.

    Nu uita de copii

    Înlocuieşte ochelarii de jucărie ai celor mici cu o pereche de ochelari de soare care oferă o protecţie UV ridicată. Copiii cu ochii deschişi la culoare sunt mult mai vulnerabili la efectele dăunătoare ale razelor UV.

    Dacă copii tăi fac sport, ar trebui să le cumperi şi o pereche de ochelari de soare potriviţi pentru acea activitate. Nu uita că leziunile oculare sunt cauza principală a orbirii la copii şi majoritatea problemelor apar în timpul partidelor de baschet, fotbal, tenis sau alte sporturi. Specialiştii spun că o pereche de ochelari cu protecţie ridicată poate preveni 90% din leziunile oculare cauzate de practicarea unui sport în aer liber.

    Testează-ţi vechii ochelari

    Nu vrei să renunţi la perechea favorită de ochelari de soare, dar ai vrea să ştii dacă ei îţi protejează ochii? Atunci ar fi bine să mergi la un oftalmolog. Cu ajutorul unui dispozitiv, medicul poate determina ce protecţie au ochelarii, astfel încât să decizi dacă este timpul pentru a cumpăra o altă pereche sau nu.

    Chiar şi persoanele care poartă lentile de contact cu protecţie UV trebuie să îşi achiziţioneze ochelari de soare cu protecţie. Lentilele de contact nu protejează tot ochiul, aşa că o să ai nevoie de o protecţie suplimentară."

  • Jul 15, 14

    "Preturi exagerate, calitati uneori ambigue, lentile prea putin controlate. Iata adevarul despre piata deosebit de infloritoare a ochelarilor de soare si problemele acesteia.

    Cataracta, degenerescenta maculara: un simplu argument de marketing?

    Marketingul in acest domeniu se bazeaza pe ambiguitatea protectiei oculare. Daca ochelarii de soare ne protejeaza la orice varsta impotriva cheratitelor si a arsurilor oculare, purtarea lor dupa varsta de 50 de ani nu ne mai protejeaza nici de cataracta, nici de degenerescenta maculara.

    Cu cat cristalinul imbatraneste mai mult, cu atat soarele ne orbeste mai tare. De aceea companiile producatoare profita pentru a-si face cunoscute marcile persoanelor trecute de 50 de ani, deoarece cei tineri nu prea au nevoie de ei, caci cristalinul lor e in perfecta stare.

    Preturi uneori exagerate!

    Trebuie sa-ti iei ochelari scumpi ca sa fii corect protejata? Nu neaparat! Pretul ridicat iti permite sa beneficiezi mai ales de un confort sporit si de o estetica mai buna.

    E inutil sa dai sute de euro pentru ochelari de marca in speranta unei protectii de top. Atentie: ochelarii care inconjoara mult ochiul sunt foarte scumpi si nu sunt mereu necesari. Ei sunt recomandati mai ales pentru sporturile extreme.



    Marcile nu protejeaza mai bine!

    Marcile internationale nu-ti garanteaza o protectie mai buna. Ele nu aduc nimic in plus sau in minus din punct de vedere vizual fata de marcile mai putin cunoscute. Singurul argument al lor este ca arata mai bine si sunt, poate mai durabile.
    De unde-i cumparam?

    Magazinele de optica, de sport sau din piata si supermagazine? De unde sa ne cumparam cu toata increderea ochelarii de soare?

    Opticienii sunt informati si sunt singurii care iti pot propune ochelari de soare pentru corectia oculara. Ei au insa tendinta sa orienteze clientul spre produsele de top, mai scumpe.

    La magazinele de sport vom gasi indrumare pentru ochelarii de protectie solara, unde gasim si marfa mai ieftina. Singura problema e ca vanzatorii nu prea stiu ce sa recomande.

    In ceea ce priveste ochelarii cumparati din piata sau din supermagazine, acestia sunt intr-adevar mai ieftini, dar nu respecta mereu normele europene.

    Ce norme trebuie sa respecte ochelarii de soare?

    Ochelarii de soare vanduti in Europa trebuie sa respecte doua norme obligatorii. Una, marcarea cu "CE" (Comunitatea Europeana), in vigoare din 1995, care trebuie sa fie inscrisa pe ochelari sau pe ambalajul lor in mod lizibil.

    Doi, trebuie sa existe un bilet de informare pe care sa se mentioneze puterea filtranta a lentilei (categorii de la 1 la 4), si ,facultativ, rezistenta lor (casant sau nu).

    La magazinele de optica, si doar aici, ochelarii de soare trebuie sa poarte obligatoriu mentiunea "100% UV", adica sa ofere protectie totala contra razelor ultraviolete."

  • Jul 15, 14

    "„Ochii nostri sunt la fel de vulnerabili la stralucirea soarelui ca si celelalte parti ale corpului, pe care le protejam cu diferite lotiuni. Studiile au demonstrat ca expunerea prelungita la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de cataracte - cea mai importanta cauza a orbirii - dupa cativa ani de neingrijire. Pe cand daca purtam ochelari de soare de cate ori iesim din casa, minimalizam riscurile la care ne expunem ochii. Sa nu uitam deci, ca daca soarele este suficient de puternic ca sa ne arda pielea, va fi suficient de tare ca sa dauneze ochilor. Ochelarii se poarta neaparat si cand mergem la schi sau la pescuit, deoarece lumina reflectata de zapada sau apa poate mari cantitatea de radiatii UV care ne pot compromite vederea.
    Cum sa alegem o pereche „buna" de ochelari
    Trebuie sa urmarim, in primul rand, criteriul functional; ochelarii pe care ii alegem trebuie sa aiba un filtru UV puternic (care protejeaza cristalinul si retina) si abia apoi sa ne gandim la obiectivul estetic. Daca ne cumparam de la tonete ochelari foarte ieftini, acestia, desi au culori vii si rame interesante, nu ofera protectie UV. Efectul lor este nociv, deoarece „sticla colorata" ne permite sa privim soarele „in fata", dar nu are filtrul necesar protectiei ochilor. Putem alege ochelari din sutele de branduri existente pe piata, la tot atatea preturi.
    Ochelarii foarte scumpi reflecta tendintele modei si numele designerului, dar au, pe deasupra, un filtru UV care impiedica cu succes aparitia precoce a cataractei. Persoanele care poarta ochelari pentru vedere au si ele posibilitatea sa-si protejeze ochii, comandand ochelari cu lentile heliomate, antireflex sau aceste doua tipuri combinate. Lentilele heliomate sunt fotosensibile si modifica intensitatea culorii in functie de lumina. Inca un amanunt important: lentilele de culoare inchisa nu asigura neaparat o protectie mai buna decat cele deschise la culoare. Protectia este asigurata de un filtru incorporat in lentile, nu de culoarea acestora. Este recomandat sa purtam acest tip de ochelari ori de cate ori stam in soarele puternic de afara mai mult de 10 minute. Adica din aprilie pana in septembrie, cand nivelul razelor UV este de trei ori mai ridicat decat in timpul iernii. Este important sa nu iesim fara ochelari de soare, mai ales intre orele 11.00  si 14.00".
    Nivelul de protectie UV
    * Razele UV - Scump cateodata inseamna mai bun, nu insa totdeauna si in cazul ochelarilor de soare. Ceea ce conteaza in privinta lor este gradul in care lentila filtreaza radiatiile UV. Cand iti cumperi ochelari, intereseaza-te in primul rand care este nivelul de protectie UV.
    * Daca ochelarii  nu au protectie impotriva razelor UV, lentilele intunecate pot sa-ti afecteze si mai mult ochiul, prin dilatarea pupilei si permiterea intrarii in ochi a si mai multor raze UV. De fapt, lentilele maronii sau cele de culoarea chihlimbarului sunt cele mai bune pentru a reduce cantitatea de raze ultraviolete care patrund in ochi.
    * Ochelarii de soare au filtre de intensitati diferite, asemanatoare factorului de protecttie UV, intalnit in cazul produselor de protecttie solara. Pentru ochelari exista patru intensitati, notate de la 1 la 4. Prima este recomandata pentru interior, cea de-a doua intensitate este una medie, a treia este recomandata pentru plaja sau zona montana, iar ultima intensitate poate fi folosita doar de populatia care locuieste la o altitudine mult mai ridicata decat cea la care este situata Romania.
    * Ochelarii de soare pentru soferi - cand iti alegi ochelarii pentru condus, asigura-te ca sunt inclusi in categoria de filtru cuprinsa intre 0 si 3. O lentila care prezinta 4 la categoria de filtru va fi prea intunecata. Nu purta niciodata ochelarii de soare pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitatea redusa."

1 - 11 of 11
20 items/page
List Comments (0)