Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn2-ochelari calculator-blogger

  • Jun 16, 14

    "Peste 80% din persoanele care petrec cel putin doua ore pe zi in fata monitorului acuza anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrarii, ochi obositi, usturimi sau senzatie de arsura ale globului ocular, vedere dubla sau in ceata. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protectie.

    Creierul uman, respectiv ochiul reactioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tiparite pe hartie, in sensul ca, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite si nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continua activitate de focalizare cu ajutorul muschilor, ceea ce duce la oboseala, senzatii de usturime si arsura, simptome frecvente dupa indelungi ore in fata ecranului calculatorului.

    Clipitul joaca si el un rol foarte important, de hidratare, prevenind uscarea si iritarea ochiului. Numai ca, atunci cand lucreaza la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai putin decat in mod normal. Eforturi de acomodari succesive se produc si din cauza ca munca la calculator presupune interactiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii si cea a incaperii. Trecerea ochiului de un mediu la altul este brusca, iar efortul de acomodare, maxim. Care este solutia? Primul pas consta in examenul medical. Trebuie tinut cont de faptul ca acesta nu trebuie realizat dupa o zi in care ati utilizat calculatorul timp indelungat. Pe parcursul unor astfel de zile, ochiul dezvolta un “spasm de acomodare”, iar la masuratorile uzuale, desi nu stiti sa aveti un viciu de refractie, s-ar putea sa apara o dioptrie.

    Odata diagnosticata problema vederii, nu ramane decat prescrierea unor ochelari de protectie in timpul lucrului la calculator, cu rol de crestere a confortului ochilor. Este recomandata, de asemenea, si aplicarea unui strat antireflex pe suprafata lentilelor. Filtrele de protectie integrate in monitorul calculatorului sau fixate in fata acestuia ajuta doar partial, dar nu rezolva problemele provocate de concentrarea constanta a ochilor. Potrivit specialistilor din domeniul opticii, chiar si persoanele care nu sufera de “sindromul privitului la calculator” au nevoie de ochelari de protectie, pentru ca, asa cum am mentionat anterior, ecranul computerului reprezinta un alt tip de stimul pentru ochi decat caracterele tiparite pe hartie. Utilizarea acestor ochelari nu va inrautati starea de sanatate a ochilor. "

  • Jun 16, 14

    "Persoanele care petrec zilnic mai mult de 3 – 4  ore in fata unui monitor fara a purta ochelari special conceputi pentru vederea la calculator se pot plange de dureri de cap, senzatia de ochi obositi, usturimi ale ochilor, vedere neclara, incetosata – acestea  sunt simptome determinate de obosirea ochilor sub actiunea radiatiilor de lumina albastra emise de monitor – si  incearca sa compenseze deficitul de vedere prin aplecarea corpului inainte sau incordarea gatului ceea ce determina dureri la nivelul gatului, umerilor si spatelui.
    De asemenea, statul la calculator ore intregi are un efect negativ asupra copiilor, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare foarte mare. Un studiu recent arata ca un procent de 25% - 30% dintre copiii din intreaga lume au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului.
     
    Exista mai multe tipuri de lentile adaptate pentru vederea la calculator, materialul din care sunt confectionate fiind sticla organica sau sticla minerala. Una dintre cele mai performante lentile este o lentila unifocala din sticla subtiata (indice de refractie 1.6) cu o coloratie usoara maro deschis in masa sticlei ceea ce ii confera o nuanta foarte placuta care creste contrastul.
    Lentila este acoperita cu un strat de antireflex care ii creste transparenta, elimina reflexiile deranjante si asigura o vedere clara si relaxata.  Stratul de antireflex poate fi unistrat (nuanta albastru - mov), in trei straturi (nuanta aurie) sau in sase straturi (nuanta verzuie).
    Elementul filtrant din compozitia sticlei din care este confectionata lentila este seleniul. Acesta are un efect de filtrare partiala a razelor din spectrul albastru al luminii ceea ce duce la cresterea contrastului intre culori fara a afecta perceptia naturala a acestora. Toate acestea realizeaza o reducere a oboselii ochilor si o vedere confortabila prin faptul ca semnele de pe monitor sunt usor de recunoscut si sunt foarte clare.
     
    Pentru ca o reteta precisa pentru ochelari este esentiala daca doriti sa obtineti maximum de beneficii de la ochelarii dvs pentru calculator, cel mai bine este sa va procurati acest tip de ochelari de la un cabinet de optica specializat dupa ce ati fost consultat si de un medic oftalmolog. Costul unei perechi de ochelari special conceputi pentru munca la calculator porneste de la aproximativ 300 RON si este variabil in functie de tipul si calitatea lentilelor folosite."

  • Jun 16, 14

    "Stiati ca?
    aproape 90% dintre utilizatorii care folosesc calculatorul mai mult de 3 ore pe zi sufera de o forma de imbolnavire a ochiului?
    cand priviti monitorul pentru perioade lungi, clipiti mai rar, permitand umezelii ochiului sa se evapore?
    imaginile de pe monitor sunt formate din milioane de puncte si ochiul dvs. este suprasolicitat in procesul de punctare?
    o treime din cei care folosesc calculatorul poarta ochelari necorespunzatori sau ar trebui sa poarte ochelari?
    pentru a preveni oboseala nu sunt suficienti numai ochelarii de vedere cu dioptrie?
    De ce va inteapa ochii dupa folosirea indelungata a calculatorului?
    O rata a clipirii normala este unul dintre indicatorii ce caracterizeaza un sistem vizual odihnit. Clipirile permit grasimilor lubrifiante si enzimelor produse de glandele de sub pleoapa sa fie eliberate, prin aceasta reducand efortul ochilor.
    Cand utilizatorul calculatorului priveste ecranul pentru perioada lungi, acesta clipeste mai rar permitand umezelii ochiului sa se evapore. Rezultatul este asa numitul efect “ochi uscati” ce se manifesta in numeroase feluri:
    senzatii de mancarime sau arsuri ale ochilor
    senzatia de “ochi apasatori”
    privire incetosata
    senzatii neplacute
    dublari ale imaginii
    pete colorate in privire"

  • Jun 16, 14

    "În ultimul timp, există din ce în ce mai mulţi oameni a căror meserie implică lucrul la calculator, multe ore pe zi, în fiecare zi. Majoritatea acuză oboseală accentuată, ameţeli, dureri de cap şi, nu în ultimul rând, disconfort vizual constând în usturimi, înroşirea ochilor, dureri ale globilor oculari, inflamarea pleoapelor şi înceţoşarea vederii sau vedere neclară.

    Nu s-a demonstrat faptul că monitorul calculatorului afectează ochii, respectiv vederea, dar cert este că îi oboseşte.

    O explicaţie a disconfortului vizual produs de monitorul calculatorului este următoarea: după cum ştim, imaginea este compusă din trei culori - roşu, verde şi albastru; dintre acestea, albastru sau mai exact lumina albastră emisă de monitor este foarte obositoare pentru maculă - zona de pe retină cunoscută ca având acuitate vizuală maximă.

    Lumina albastră din spectrul luminos natural nu ne afectează atât de mult deoarece cristalinul, adică lentila ochiului, ne furnizează o protecţie naturală.

    Expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de monitoare duce la oboseala ochilor.

    Specialiştii marilor producători de lentile au studiat şi au dezvoltat diverse lentile care au capacitatea de a filtra această lumină, fiind cunoscute ca lentile pentru calculator. Sunt disponibile lentile din sticlă de seleniu, lentile din policarbonat sau plastic, care au tratamente speciale de filtrare. Toate aceste lentile oferă un confort vizual ridicat celor care stau multe ore pe zi în faţa monitoarelor. Toate aceste lentile se pot realiza la comandă cu sau fără dioptrii, se pot realiza chiar şi lentile progresive cu acest tratament.

    Se face de multe ori o confuzie între lentilele pentru calculator şi lentilele simple cu tratament antireflex. Tratamentul antireflex nu filtrează lumina albastră, ci doar oferă o imagine mai clară, diminuând reflexia fasciculului luminos când acesta întâlneşte suprafaţa lentilei ."

  • Jun 16, 14

    "Fotosensibilitatea, durerile oculare, oboseala, vederea obscură şi/sau dublă, dureri de cap, gât şi de spate.
    Care sunt cauzele acestor boli ?
    Acestea sunt provocate de condiţiile neadecvate precum:
    -iluminatul puternic în prezenţa obiectelor lucioase;
    -suprafeţele lucioase şi reflexele monitorului (diferenţa dintre intensitatea luminii monitorului şi mediul înconjurător este mică, monitorul este acoperit cu praf, contrastul imaginii nu este suficient de mare, reflexia monitorului este prea mare, musculatura ochiului este solicitată în special pentru reglarea focusului nou);
    -schimbarea frecventă a monitorului;
    -iluminatul artificial;
    -aşezarea necorespunzătoare a monitorului (monitorul se află în altă direcţie decât cea a textului de pe masă; distanţa prea mare între monitor şi text; monitorul nu este aşezat ia înălţimea corespunzătoare şi – din această cauză – corpul, capul şi ochii execută mişcări suplimentare).
    Vederea, timp îndelungat, la un punct apropiat conduce la apariţia de crampe jenante. Concentrarea mare cauzează clipirea lentă.

    Purtarea ochelarilor cu lentile speciale de protecţie previne oboseala ce apare în urma lucrului la computer

    Peste 80% din persoanele care petrec cel puţin doua ore pe zi în faţa monitorului acuză anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrării, ochi obosiţi, usturimi sau senzaţie de arsură ale globului ocular, vedere dublă sau în ceaţă. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protecţie.

    Creierul uman, respectiv ochiul reacţioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tipărite pe hârtie, în sensul că, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite şi nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase în centru şi îşi diminuează intensitatea către margini, lucru care face dificilă concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continuă activitate de focalizare cu ajutorul muşchilor, ceea ce duce la oboseală, senzaţii de usturime şi arsură, simptome frecvente după îndelungi ore în faţa ecranului calculatorului.

    Clipitul joacă şi el un rol foarte important, de hidratare, prevenind uscarea şi iritarea ochiului. Numai că, atunci când lucrează la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai puţin decât în mod normal.
    Eforturi de acomodări succesive se produc şi din cauza că munca la calculator presupune interacţiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii şi cea a încăperii. Trecerea ochiului de la un mediu la altul este bruscă, iar efortul de ac omodare, maxim."

  • Jul 11, 14

    "La ora actuala din ce in ce mai multe persoane folosesc lentilele de contact pentru a scapa de ochelari (lentile de contact cu dioptrii), ori din motive estetice (lentile de contact cosmetice, colorate). Ce sunt de fapt lentilele de contact? Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Pot avea rol optic (pentru corectia viciilor de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism) sau estetic (pentru schimbarea culorii irisului). De cate tipuri sunt lentilele de contact? Dupa materialul din care sunt confectionate pot fi dure sau moi. Cele moi asigura o oxigenare mai buna a corneei, un confort superior si induc mai rar complicatii. Dupa modul de folosire pot fi cu port discontinuu, prelungit sau permanent. Indiferent de tipul acestora nu se recomanda folosirea lor pe timpul noptii pentru a lasa ochiul in repaus. Care sunt avantajele lentilelor de contact? Fata de ochelari lentilele de contact ofera o luminozitate sporita, camp vizual largit, aspect estetic placut. Exista, insa, si dezavantaje, ca de exemplu: aparitia unor complicatii, intretinere riguroasa, implica o buna manualitate (pentru insertia corecta a acestora si pentru indepartarea lor) si, nu in ultimul rand, costul acestora si al intretinerii lor este relativ ridicat. Cine poate sa foloseasca lentile de contact? Medicul oftalmolog poate sa decida daca cineva poate sa foloseasca sau nu lentile de contact, in urma unui consult de specialitate. Exista anumite afectiuni care contraindica utilizarea lentilelor de contact (afectiuni inflamatorii sau alegice oculare, glaucomul, tulburari ale secretiei lacrimale). Vizita la medic trebuie sa fie periodica (la inceput mai des, apoi mai rar - la 6 luni) pentru urmarirea comportarii in timp a ochiului si a lentilei, sau ori de cate ori este nevoie: daca ochiul devine rosu, dureros sau exista discomfort ocular. Lentilele de contact necesita ingrijiri speciale? Igiena reprezinta o problema capitala pentru mentinerea si prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mainile vor fi spalate inaintea manipulari, iar ochiul curatat cu atentie; unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai putin abundent (va fi aplicat dupa insertia lentilei si se va andeparta inainte de scoaterea ei). Spalarea lentilelor se va face cu ajutorul solutiilor de intretinere, iar pastrarea lor, in recipiente speciale. Care sunt posibilele complicatii? Exista complicatii oculare si lenticulare (ce tin de lentila). Complicatiile oculare cele mai frecvente sunt: conjunctivita alergica si infectiile - care trebuie sa se depisteze la timp si sa fie tratate corespunzator de catre medic; dintre complicatiile lenticulare amintim: deteriorarea si colorarea lentilei care necesita inlocuirea acesteia. Rata compl"

  • Jul 11, 14

    "Orele multe petrecute zilnic in fata calculatorului determina cresterea efortului vizual la aproape, adica acomodatia excesiva, factor cunoscut ca fiind implicat in aparitia miopiei. Examinand la cabinet multi copii, personal am remarcat o crestere in ultimii ani a numarului de copii miopi, lucru confirmat si de studiile de specialitate care ne arata ca miopia afecteaza un sfert din populatia globului (1.6 miliarde oameni), iar pana in 2020 se estimeaza o crestere a numarului de miopi (adulti si copii) de pana la o treime din totalul populatiei. Acest lucru inseamna ca cel putin unul din trei copii va fi purtator de ochelari.

    Solicitarea extrema la calculator, dublata de acomodarea continua la 2 medii cu luminozitate diferita (ecranul calculatorului si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii atat a adultilor, cat mai ales a copiilor. 

    Exista persoane tinere cu vicii de refractie mici (cum ar fi un astigmatism fiziolog mic sau hipermetropie mica), care in mod normal nu necesita corectie optica. Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continua, fac ca aceste persoane sa nu mai poata compensa aceste valori si sa aiba nevoie de ochelari in conditiile unui efort sustinut la aproape. 

    De asemenea, 40% dintre oameni au esoforie sau exoforie (strabism latent- o "fuga" a ochilor care nu este observata de cei din jur, dar este obiectivata in cursul unei examinari oftalmologice). In conditiile unei suprasolicitari la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fara a fi insa vizibil de catre anturaj si poate da tulburari ale suprapunerii imaginilor celor 2 ochi. In aceasta situatie, persoana respectiva acuza dureri de cap, incetosarea imaginii, mergand pana la vedere dubla, acuze pe care nu le-ar avea daca nu ar face un efort acomodativ excesiv.

    Pe langa toate aceste probleme oftalmologice reale cu care ne confruntam zi de zi in activitatea noastra, faptul ca persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar ca ceilalti  ne sperie cel mai putin. Clipitul rar determina o perturbare a filmului lacrimal care umecteaza corneea, iar persoanele respective se pot plange de vedere incetosata, uscaciune oculara, roseata. Acest lucru il rezolvam prin administrarea de lacrimi artificiale.

    Pentru evitarea acestor neplaceri recomandam:

    Reducerea timpului petrecut in fata calcularorului si a televizorului la strictul necesar
    Utilizarea monitoarelor cu cristale lichide
    Clipitul voluntar periodic
    Dupa fiecare ora de stat la calculator o pauza de 10 minute in care sa se practice exercitii de relaxare oculara (privit la distanta, in zare, cerul sau norii) 
    Purtarea ochelarilor (atunci cand e necesar) cu lentile speciale pentru calculator, care sa corecteze chiar viciile de refractie mici, pentru a reduce solicitarea si oboseala oculara
    Consult oftalmologic anual sau ori de cate ori apar simptome suparatoare"

  • Jul 15, 14

    "Ochelari pentru vindecarea vederii, ochelari stenopici, ochelari cu perforatii
                   Cine poate folosi ochelari stenopici pentru vindecarea vederii ?
    Ochelarii cu perforatii pot fi folositi si de cei care nu au probleme cu vederea preventiv (fiind echivalentul unui aparat de fitnes pentru cei care merg la sala sa aibe un corp perfect modelat) precum si de cei cu deficiente de vedere care prin antrenament sa reviatlizeze muschii ochiului si in final sa vada fara ochelari .
    Cine nu poate folosi ochelari stenopici pentru vindecarea vederii ?
    Copii mici care au hipermetropie accentuata. Acestia trebuie sa isi acomodeze ochiul cat mai mult posibil pentru a-si reduce hipermetropia la un nivel mai scazut. Aceasta este metoda dinamica a naturii de rafinare a acuitatii vizuale la tanarul in crestere si ar trebui combatuta .
    Mai este nevoie de altceva in afara de ochelarii stenopici pentru refacerea si/sau pastrarea unei vederi bune ?
    Paralel cu purtarea zilnica 15-20 de minute de ochelari stenopici trebuie neaparat sa efectuati exercitii de numai 5 minute de doua ori pe zi .
    Iata cele 9 exercitii  pentru inbunatatirea vederii ce trebuie sa faceti zilnic :
    1. Asezati-va comod si incepeti sa urmariti cu ochii linia nasului , fara sa clipiti .Numarati pana la 10 dupa care inchideti si relaxati ochii. Repetati exercitiul de 5 ori .
    2. Avand capul in pozitia normala incercati sa cuprindeti cu vederea umarul drept. Numarati pana la 10 dupa care relaxati ochii.      Repetati exercitiul si pentru umarul stang. Fiecare umar are nevoie de 5 serii de exercitii .
    3. Imaginativa ca aveti in fata ochilor un ceas imens . Incercati sa delimitati centrul acestuia. Apoi mentinand capul nemiscat , localizati orice ora doriti . Numarati pana la 10 si reveniti in centrul ceasului imaginar . Acest exercitiu trebuie repetat de 10 ori alegand diverse ore . Deasemenea il puteti face si cu ochii inchisi .
    4. Marcati pe o oglinda zona corespunzatoare ochilor si asezati-va in fata ei la o distanta de 2 metri . Este bine sa folositi pentru marcaj o carioca de culoare rosie sau neagra (sau la nevoie folositi rujul !).Priviti mai sus de acest punct  si incercati sa focalizati un obiect care se reflecta in oglinda . Numarati pana la 5 dupa care lasati privirea sa ajunga in punctul marcat .
     Repetati exercitiul de 5 ori .
    5. Cu un pix in mana tineti bratul departat si incercati sa il apropiati treptat de nas fara a-l atinge (urmariti cu atentie traseul pixului) .Departati pixul si repetati exercitiul de 5-10 ori .
    6. Rotiti ochii de 5 ori in directia acelor de ceasornic dupa care repetati exercitiul in directia opusa .
    7. Inchideti ochii si strangeti-i bine in timp  ce numarati pana la 5, dupa care ii deschideti larg si numarati din nou pana la 5 .
      Repetati exercitiul de 5-10 ori .
    8. Inchideti ochii si masati-i cu miscari circulare folosind varfurile degetelor, timp de 1-2 minute .
    9. Incalziti palmele pana se infierbanta si le aplicati pe ochi fara sa se atinga intre ele timp de 1 minut .
      Repetati de 3 ori .
    Aceste exercitii se pot face in orice moment al zilei pentru a inviora ochii obositi
    Beneficiile ochelariilor stenopici cu perforati

        Ajuta sa vedeti clar la mica si mare distanta
        Elimina stresul si incordarea cauzate de ochelari
        Previne miopia, presbiopia si astigmatismul progresiv
        Elimina dependenta de ochelari
        Activeaza capacitatea vizuala naturala de a vedea clar
        Promoveaza obiceiuri bune pentru vedere
        Ajuta la imbunatatirea vederii in mod natural
                                                  Cum functioneaza ochiul ?
        Lumina intra prin cornee – o membrana transparenta convexa care acopera globul ocular. Forma sa curbata permite ca lumina sa intre din diferite unghiuri pentru a fi concentrata sub forma de unda de lumina ce intra in pupila.
        Pupila regleaza cantitatea de lumina care intra in ochi si trece unda de lumina in cristalin.
        Cristalinul focalizeaza unda de lumina prin umoarea vitroasa si pe retina aproape de spatele ochiului. Muschiul ciliar controleaza cristalinul cu scopul de a-i da forma corecta pentru a permite focalizarea exacta a imaginii pe retina.
        Cand ajunge pe retina, adica acea parte a ochiului care este de fapt sensibila la lumina, ea transmite informatia catre nervul optic care in schimb trimite imaginea catre creier.

    Vederea perfecta la ochiul neasistat inseamna ca cristalinul ochiului focalizeaza razele de lumina din diverse unghiuri intr-un singur punct precis direct pe retina, in spatele ochiului.

    In cazul celor care sufera de tulburari refractive ale ochiului, in care cristalinul este prea slabit sau corneea ori globul ocular este deformat, razele de lumina divergente se focalizeaza in fata sau in spatele retinei, aruncand o imagine nefocalizata pe retina insasi. Aceasta zona nefocalizata de lumina este cunoscuta sub denumirea de „cerc de difuziune”.

    Cand priviti un obiect neclar, creierul dvs. deplaseaza focarul ochiului inainte si inapoi, pana se obtine o crestere a contrastului. Daca nu se obtine nici o crestere a contrastului, lasa obiectul nefocalizat. In timpul acestui proces, muschii oculari sunt mai folositi, iar acest exercitiu regulat, sustine procesul de focalizare.

    Ochelarii cu perforatii au o adancime infinita a focarului, asa ca,  chiar daca ochiul nu este focalizat corect, obiectele vor apare ca si cum ar fi in focar. Foarte important este ca ei elimina imprastierea luminii pe retina, ameliorand vederea.

    Datorita perforatiilor, razele incidente sunt focalizate deja in fata ochiului, apoi proiectate pe retina, in zona vederii clare. Acest efect este cunoscut ca efectul de diafragma in cazul camerelor de luat vederi. Imaginea aproape clara activeaza creierul pentru a focaliza in totalitate imaginea prin folosirea muschilor oculari."

  • Jul 15, 14

    "Există un moment în viaţa fiecăruia, mai ales după 40 de ani, când vederea de aproape scade, aşa că toţi avem nevoie, la un moment dat, de ochelari care să corecteze vederea.


    Presbiopia este o tul­bu­ra­re de vedere, care sur­vi­ne după vârsta de 40 de ani, nefiind o afecţiune în sine, ci rezultatul procesului de îm­bă­trânire a ochilor. Ştim cu to­ţii că suntem capabili să vedem gra­ţie mai multor elemente care alcătuiesc ochiul. În presbiopie, modificarea vederii este ca­rac­te­rizată de diminuarea acuităţii vi­zuale de aproape şi apare din cauz­a scăderii capacităţii de aco­modaţie a cristalinului. Lec­tu­rarea unei cărţi sau citirea zia­rului devin, încet-încet, act­i­vi­tăţi destul de dificile, iar la un mo­ment dat, vor fi chiar im­po­si­bile, fără ochelari de corecţie. Pen­tru a reuşi să vedem imaginile din jur clar, încercăm să ne îndrep­tăm privirea de la un obiect aflat la depărtare către ceva ca­re se află mai aproape de noi, cum­va la nivelul ochilor – un fel de acomodare, care pare a se rea­liza automat. Îmbătrânirea ad­u­ce cu ea modificarea cristali­nu­lui, care îşi pierde din su­ple­ţe şi nu mai este capabil să se mo­difice atât cât am avea ne­voie. Într-un cuvânt, nu mai avem vederea clară şi trebuie să ne adre­săm spe­cialistului oftal­mo­log. Este bine de ştiut că pres­bi­opia nu se manifestă la fel la toţi oa­me­nii şi nici exact la a­ce­eaşi vârs­tă, dar un lucru este sigur: ea nu va ierta pe nici unul dintre noi. Disconfortul vizual începe să se manifeste, la ma­jo­ri­ta­tea oa­menilor, în jurul vârstei de 45 de ani. La persoanele care su­fe­ră de­ja de hipermetropie, pres­bi­o­pia şi-ar putea face simţită prezenţa ceva mai devreme, în timp ce per­soanele care suferă de mio­pie ar putea avea nevoie ceva mai târziu de lentile pen­tru ve­derea de aproape.

    Cum să ne dăm seama dacă aceasta este instalată?

    Vom avea tendinţa să în­tin­dem braţele pentru a putea citi, scrie sau a încerca să in­tro­du­cem aţa în ac. Nu trebuie făcut efor­tul de a ne apropia de o sur­să de lumină şi a încerca să fa­cem ceea ce ne-am propus cu ori­ce chip, ochii pot obosi mult mai repede, datorită încordării la care sunt supuşi. Presbiopia poa­te fi corectată cu ajutorul unor lentile care ne pot ajuta să ve­dem clar la o distanţă de 33 cm. Sunt lentile care corectează doar vederea de aproape şi dacă purtaţi deja ochelari pentru o problemă (miopie, astigmatism), cu siguranţă este nevoie de a doua pereche de ochelari, dar cu lentile diferite. Şi în niciun caz nu trebuie cumpăraţi ochelarii cu care „vedem bine”, aşa cum pro­cedează foarte mulţi dintre noi. Când apar problemele, mer­gem la medic şi numai el ne poa­te prescrie reţeta necesară. Spe­cia­liştii spun că purtarea oche­la­rilor de corecţie nu este obli­ga­to­rie, chiar dacă se citeşte cu ma­re greutate, dar oricât am în­cerca să evităm ochelarii, ei vor deveni, la un moment dat, in­dis­pensabili, iar efortul vizual va fi prea mare.

    Boala progresează în timp

    Odată declanşată, pre­s­bi­o­pia progresează încet, dar sigur, pen­tru ca în jurul vârstei de 60 de ani, să se stabilizeze. Până a­tunci, în­să, este posibil să vă schim­baţi de câteva ori dioptriile. Se poa­te opta pentru lentile unif­o­ca­le – întreaga suprafaţă a le­n­ti­lei are aceeaşi dioptrie şi sunt re­co­man­date persoanelor care nu au probleme cu vederea la dis­tanţă şi care trebuie să poar­te ochelarii doar când lucrează la calculator, citesc sau scriu. Len­tilele semi-lună sunt o va­ri­an­tă a lentilelor unifocale şi au co­recţie doar în par­tea de jos a len­tilei, restul fiind sticlă sim­plă. Lentilele bifo­ca­le co­rec­tea­ză vederea de aproa­pe, cât şi ve­de­rea de departe şi sunt reco­man­­date celor care poar­tă oche­lari pentru vederea la dis­tanţă. Lentilele progresive ajută să ve­dem bine la orice distanţă, fără să se scoată sau să se schimbe ochelarii. Dezavantajul: este ne­vo­ie de o perioadă de adaptare pen­tru a vedea bine cu ele."

  • Jul 15, 14

    "Concepul de ochelari Pinhole este unul vechi, existand de ceva timp, insa abia in ultimii ani au crescut in popularitate si au devenit apreciati, iar acest lucru datorita unei game variate de modele elegante si foarte bine finisate existente astazi pe piata.

    Cunoscuti si ca ochelari stenopici, acestia reprezinta o modalitate de a imbunatati vederea persoanelor care sufera de astigmatism, utilizand o tehnologie diferita fata de lentilele de corectie.

    Acest tip de ochelari stenopici au mici perforatii care imbunatatesc claritatea imagini si incurajeaza creierul dumneavoastra sa gaseasca mai usor punctul de focalizare. In timpul utilizarii acestora muschii de focalizare ai ochiului sunt solicitati mai mult, iar acest exercitiu ajuta sistemul de focalizare al ochilor.

    Beneficiilor ochelarilor Pinhole

    Multe persoane care sufera de cataracta au inceput sa vada mai bine cu acest tip de ochelari. Cataracta reprezinta una sau mai multe opacitati ale cristalinului ce nu permite lumina sa treaca in mod corespunzator si o face sa se imprastie.

    Ochelari Pinhole pot fi utilizati si ca ochelari de soare, reducand intensitatea luminii solare.

    De asemenea, pot fi utilizati si ca ochelari pentru calculator, reprezentand o solutie pentru problemele cu oboseala, durerile de cap, ochi uscati, oboseala ochilor, vedere incetosata sau dubla, datorate orelor petrecute in fata calculatorului.

    Cei care sufera de miopie isi pot imbunatati vederea folosind ochelarii stenopici. Atunci cand ochiul unei persoane ce sufera de miopie devine anormal de intins din cauza lucrului excesiv de aproape, ce cauzeaza vederea înceţoşată datorita razelor ultraperiferice care ajung la o focalizare in fata retinei.

    Daca suferiti de tulburari oculare de refractie, ochelarii Pinhole imbunatatesc claritatea si rezolutia vederii, fiind o tehnologie alternativa pentru clasicele lentile concave pentru corectie.

    Ochelarii stenopici ofera o claritate foarte buna la orice distanta, fara sa fie nevoie sa aveti doua tipuri de ochelari la voi, iar acestia maresc luminozitatea obiectelor aparente, in raport cu alte obiecte din capul vizual.

    Acest tip de ochelari sunt usori si cantaresc nu mai mult fata de cei traditionali. Nu trebuie sa va faceti griji de zgarieturi sau pete pe lentile, iar performanta lor nu este afectata de vicii care ar degrada altfel acuitatea vizuala prin ochelari."

  • Jul 15, 14

    "Lentilele de contact fac socializarea mai usoara, elimina bariera impusa de ochelari lasand ochii liberi sa transmita mesajul direct, nemijlocit si chiar indulcit.

    In plus, facem jogging, schiem, jucam tenis sau fotbal, inotam sau urcam pe munte, fara sa purtam ochelarul de vedere si totusi sa vedem bine.

    Producatorii ne explica faptul ca ele nu ne fac niciun rau, iar expertii in frumusete ne recomanda sa le folosim pentru un aspect natural. Doctorii mentioneaza, insa, ca nu este cazul sa inlocuim ochelarii cu ele.

    Singura conditie agreata de toti specialistii este sa te asiguri ca respecti regulile stricte de igiena locala si, de ce nu, sa "mergi la sigur" cu lentilele de unica folosinta.

    Lentile vs. ochelari. Tu ce alegi?

    "Lentilele de contact cu dioptrii sunt o alegere mai buna, confortabila atunci cand dorim sa fim naturali, liberi de ochelarul - util de altfel, dar nu strict necesar - purtat pe nas, dupa urechi", a declarat Monica Muntz, manager Lentile-Contact.com.

    "Prin natura ocupatiei mele, cunosc medici cu varsta peste 40 de ani, care prefera sa poarte in cabinetul de examinare a pacientilor, lentile de contact multifocale in locul ochelarului si cu atat mai mult, cand intra pe terenul de tenis sau fotbal. Ma aflam in standul expozantilor la un congres de specialitate in Iasi, cand un domn Profesor, medic primar oftalmolog, mi-a cerut in mare graba sa ii aplic pe ochi lentile de contact multifocale, pentru ca 'fara ele nu intra in prezidiu la lucrarile congresului!'", completeaza aceasta.

    De aceeasi parere este si make-up artist-ul Mirela Vescan: "Lentilele de contact sunt o alegere buna, comoda si practica, sunt un substitut bun al ochelarilor. Daca sunt respectate regulile de igiena si daca lentilele sunt de calitate ele sunt o solutie pe termen lung", a punctat aceasta pentru Business24.

    "Personal mi-am placea sa port lentile de contact insa din punct de vedere tehnologic inca nu este posibil din cauza cilindrului", recunoaste esteticianul.

    Lentilele ajuta la corectie

    Sunt si cazuri speciale de corectie a vederii care se rezolva spectaculos cu lentile de contact, spune Monica Muntz.

    "De exemplu, creierul uman suporta o diferenta oricat de mare de dioptrii intre cei doi ochi, doar in cazul corectiei cu lentile de contact, in timp ce cu ochelarul se poate corecta o diferenta de max 2,5 dioptrii intre cei doi ochi", explica managerul magazinului online de lentile de contact.

    Efectele adverse ale lentilelor de contact



    Foto: telegraph.co.uk

    Doctorul Yolla Chouk, medic specialist O.R.L Centrul Medical MedLife Victoriei, insa, are cateva rezerve.

    "Lentilele de contact nu pot inlocui ochelarii. Sunt de mare ajutor in unele cazuri dar acest lucru nu inseamna ca inlocuiesc o corectie cu ochelari. In ziua de astazi lentilele de contact au ajuns la un nivel de calitate inalt si au proprietati foarte avansate dar totusi raman un corp strain pentru ochi", a explicat aceasta.

    In schimb, Monica Muntz priveste problema dintr-un alt unghi:

    "Cum reusim sa ne adaptam sa purtam 'floricelele' metalice pe dinti, zi si noapte, luni de zile sau ani?", se intreaba aceasta. "Asadar, daca nu e natural sa porti lentile sau... proteza ortoptica inseamna ca ai nevoie de corectie si o accepti, pentru ca aspiri spre starea naturala!".

    Potrivit doctorului, "utilizarea permanenta sau extinsa poate creste riscul aparitiei unor afectiuni greu de tratat, insa acest lucru nu intotdeauna depinde de calitatea lentilelor ci si de unele substante ce adera la suprafata lor sau de solutiile cu care se intretin aceste lentile. Din acest punct de vedere cele mai bune sunt cele de unica folosinta".

    "Cu toate calitatile performante de transmisie de oxigen si continutul de apa totusi, nu sunt indeplinite acelasi conditii pe care le are ochiul liber. De aceea, este bine sa scoatem lentilele seara sau cand ajungem acasa. Sigur, trebuie mentinute si reguli stricte de igiena locala, pentru a se evita riscul de infectie", spune doamna doctor Yolla Chouk.

    Ce parere ai de lentilele colorate?

    Make-up artistul Mirela Vescan vorbeste despre lentilele colorate, dar si despre nuanta pe care trebuie sa o aiba ele pentru a arata frumos."

  • Jul 15, 14

    "Corectia Presbiopiei - Actualitati
    Acomodatia este calitatea cristalinul natural (lentila ochiului) prin care acesta isi modifica forma pentru a ne permite sa vedem bine la toate distantele. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Undeva dupa varsta de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut, scaderea capacitatii de a vedea aproape. Acest fenomen numit presbiopie, este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici cei care nu au purtat ochelari niciodata. Ochelari sunt necesari doar pentru vederea de aproape iar dioptriile lor cresc, mai accentuat pana la 50 de ani, iar intre 50 si 60 de ani progresia dioptriilor este mai lenta.
    “Cauza” aparitiei presbiopiei este “trecerea timpului”, adica inaintarea in varsta.
    Acest fenomen este foarte neplacut si de multe ori foarte greu de acceptat. In momentul de fata nu sunt cunoscute metode de a impiedica aparitia presbiopiei.
    Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, iar cea mai la indemana sunt ochelarii care pot fi monofocali adica doar pentru aproape, bifocali (cu pastila), care ofera corectia vederii la distanta si la aproape iar cei mai moderni ochelari sunt cei progresivi sau multifocali care au mai multe dioptrii pe aceeasi lentila, oferind o vedere buna la toate distantele iar spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele de dioptrii diferite. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact pot fi fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de UV; lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere si nu in ultimul rand tratament antireflex, care nu ofera protectie ci o vedere mai clara si inlatura reflexiile deranjante.
    Lentilele de contact sunt o alta varianta de corectare a presbiopiei, existand lentile de contact bifocale sau multifocale. ”Monovision” adica vederea monoculara, este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta iar celalalt pentru a vedea bine la citit, aceasta metoda nu e acceptata de multi oameni.
    Chirurgia refractiva prin tehnica PresbiLasik este in testare si nu ofera solutii multumitoare si permanente pentru corectarea presbiopiei. ”Monovision” adica vederea monoculara, prin tehnica laser (Lasek, PRK, Lasik) ofera o solutie similara cu ce oferita de lentilele de contact numai ca este permanenta, definitiva.
    Cea mai pusa la punct si la moda metoda de corectiare a presbiopiei este cea chirurgicala si consta in schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Metoda ofera o satisfacie foarte mare presbiopilor cu conditia de a se face la amandoi ochii. Marele avantaj pe care il ofera aceasta metoda este ca respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodata sa poarte ochelari de vedere si nu va mai face cataracta.
    Noutatea o reprezinta cristalinele multifocale personalizate. Beneficiarii acestui tip de cristalin personalizat sunt cei care pana acum nu se puteau gandi la o astfel de operatia din cauza dioptriilor extreme (miopie, hipermetropie, astigmatism). Acest tip de cristaline sunt disponibile la comanda. In urma unor masuratori, cristalinul va fi produs personalizat. Dupa operatie pacientul nu mai are nevoie de ochelari pentru distanta si pentru citit.
    Satisfactia oferita de implantul de cristalin multifocal sau multifocal personalizat este majora, pacientul parca renaste. Putem vorbi de o „restaurare a vederii”. Datorita tehnicii moderne, operatia se face fara internare, cu anestezie locala, fara sutura (cusatura), dureaza in jur de 7 minute, recuperarea este rapida, iar rata de reusita este de peste 99%.
    Exista si alte metode care in momentul de fata sunt experimentale, respectiv implantarea de cristalin artificial acomodativ. Aceste tehnici sunt in curs de dezvoltare si nu au proba timpului.
    In concluzie dupa varsta de 40 de ani este bine sa vizitati medicul oftalmolog, pentru a gasi o metoda de corectie a presbiopiei care vi se potriveste cel mai bine."

  • Jul 15, 14

    "Nu este doar o stare trecatoare si nu se rezolva de la sine pana a doua zi. Astenopia acomodativa sau oboseala ochilor este un semn de boala oculara. Cand vederea devine incetosata, cand ochii sunt congestionati si lacrimeaza, cand persista senzatia de nisip in ochi sau chiar cand apar dureri oculare este semn evident ca ochiul are un viciu de refractie necorectat. Pentru ca un ochi normal, indiferent cat de mult este solicitat, se adapteaza si nu are nici un fel de simptome de oboseala.
    Exista persoane la care oboseala oculara are manifestari mult mai estompate, de genul ochilor rosii. Alteori, oboseala ochilor este insotita de dureri de cap. Indiferent de amploarea manifestarilor, ele indica fie o hipermetronie – pacientul nu vede bine nici aproape si nici la distantă, fie un astigmatism – vedere cu imagini deformate, care se rezolva numai printr-un control oftalmologic si o corectie optica adecvata. Iar la cei care poarta deja ochelari este un semnal ca dioptriile nu mai sunt cele potrivite.
    Persoanele care folosesc calculatorul si acuza oboseala oculara nu au nevoie de dioptrii în permanentă. In cele mai multe cazuri, avem de-a face cu un fals viciu de refractie, provocat de activitate prelungita la calculator. Aceste persoane au nevoie de dipotrii foarte mici pentru a nu mai resimti falsa scadere a acuitătii vizuale, iar ochilarii prescrisi de oftalmolog se vor purta numai în timpul lucrului la calculator.
    Tocmai pentru ca monitorul calculatorului afectează acuitatea vizuala, este foarte important sa prevenim oboseala oculara. Ochelarii cu lentile antireflex protejeaza ochiul de efectele nocive ale monitorului. Aceste lentile sunt de mare ajutor si persoanelor care nu poartă ochelari pentru corectia unui viciu de refractie. In prezent exista lentile prevazute cu filtre colorate de protectie recomandate tot celor care stau mult timp în fata calculatorului. Apoi, chiar dacă aveti foarte mult de lucru, nu uitati ca pauzele sunt obligatorii pentru protectia oculara. Sunt suficiente cinci minute de relaxare la fiecare ora de lucru. Daca tot se instaleaza senzatia de uscaciune a ochiului, putem folosi picaturi speciale care protejeaza corneea pe o durata indelungata de timp. Specialistii oftalmologi avertizeaza ca sunt interzise frecatul la ochi, compresele cu apa sau cu ceaiuri si recomanda persoanelor care lucreaza la calculator să efectueze un test oftalmologic cel putin o dată pe an."

  • Jul 15, 14

    "Daca stai prea mult la calculator, cel mai probabil ai dureri de ochi, cap, gat si umeri. Dr.Elena Chisleacova - medic oftalmolog de la clinica OftalmoCorrect  iti ofera cateva sfaturi si recomandari utile de care ar fi bine sa tii cont.
     

     
     
     
     
    Utilizarea excesiva a calculatorului atat la serviciu, cat si acasa, nu mai este o noutate, iar numarul persoanelor care sufera de tulburari de vedere este din ce in ce mai mare.
     
    Solicitarea continua a muschilor ochilor duce la oboseala vizuala, manifestata prin senzatia de arsura sau usturime oculara si totodata, la aparitia starilor de oboseala, la scaderea productivitatii si a concentratiei, la cresterea numarului de erori in munca, spasme, ochi rosii.
     
    Ce ne recomanda medicii oftalmologi?
     
    1. Pentru a reduce riscul de aparitie a afectiunilor oculare, va prezentam cativa pasi simpli pe care va sfatuim sa-i urmati:
    - Relaxati-va ochii la fiecare 20 min
     
    2. La fiecare 20 min focalizati un punct departat pentru minim 20 secunde, iar mai apoi unul apropiat, pentru inca 15-20 secunde.
    -  Reduceti luminozitatea
     
    3. Lumina puternica si stralucitoare, fie cea care patrunde prin geamul biroului, fie cea provenita din interior, irita ochii. Este recomandat sa pozitionati monitorul cu spatele la fereastra, sa folositi lampi de o intensitate redusa care sa lumineze, daca este posibil, doar zona de lucru.
    -  Folositi un monitor plat, cu o suprafata anti-reflexie.
     
    4. Atunci cand alegeti un monitor nou, selectati unul cu o rezolutie si dimensiuni mai mari, de la 19 inches. Totodata, mentine-ti ecranul curat.
    -  Ajustati corect setarile calculatorului
     
    5. Reglarea setarilor de luminozitate ale calculatorului pot reduce considerabil tensionarea ochilor si oboseala. Totodata, reglati dimensiunea textului  si contrastul, dupa confortul d-voastra, mai ales atunci cand cititi sau compuneti documente lungi. De obicei, scrisul negru pe fundal alb reprezinta combinatia perfecta de confort.
    -  Clipiti cat mai des
     
    6. Atunci cand se lucreaza la calculator, avem tendinta de a clipi de 3 ori mai rar, de aceea pentru a preveni uscarea si iritarea ochilor, la fiecare 20 minute clipiti incet de 10 ori.
     
    Examinare oftalmologica completa
     
    Este necesar sa consultati periodic medicul specialist, mai ales daca va aflati in grupurile de risc. In timpul examinarii, informeaza-ti medicul despre toate simptomele noi aparute, despre numarul de ore petrecute in fata calculatorului si distanta la care este utilizat.
     
    Ce iti ofera examinarea oftalmologica si nu o poate face literatura de specialitate?
     
    Mediculul oftalmolog va diagnostica afectiunile oculare provocate de calculator, va prescrie lentile speciale sau ochelari de protectie si va oferi solutii si exercitii practice, individuale, pentru problemele care va supara.
     
    Evita complicatiile si poarta ochelari doar cu scopul de protectie si cel de a te remarca! 
     
    Examinarea oftalmologica a persoanelor cu un program lung in fata computerului va va asigura:
     - organizarea ergonomica a lucrului la computer
     - depistarea precoce a unor boli oculare sistemice 
     "

  • Jul 15, 14

    "Cred că deja nu ne mai putem imagina viaţa de astăzi fără calculator. Dependenţa este atât de mare, încât medicii au şi catalogat-o drept „sindromului privitului la calculator”. Datele mondiale arată că circa 75% din cei care petrec timpul zilnic în faţa monitorului, au diverse probleme.
    Din punct de vedere fiziologic, ochiul omului nu a fost „prevăzut” pentru o astfel de realitate. Ca urmare a petrecerii timpului în faţa calculatorului, ochii  sunt suprasolicitaţi. Având privirea fixată în monitor, muşchii se încordează, ochii noştri clipesc mai rar şi devin astfel mai uscaţi. Iar clipitul este metoda naturală a organismului de a lubrifia ochii şi de a preveni uscarea lor. Prin clipit, se reface filmul lacrimal. Dacă nu clipim cât trebuie, filmul lacrimal se rupe şi apare senzaţia de nisip în ochi sau înroşire. Dacă în mod normal omul clipeşte aproximativ de 15-20 de ori per minut, atunci în faţa monitorului – 5 ori.
     
    La persoanele care lucrează mult timp la calculator, dar şi la tinerii care îşi petrec o bună parte a timpului liber în faţa PC, există riscul de apariţie a miopiei.
     
    Fluxul de lumină joacă un rol important pentru sănătatea ochilor. Acesta trebuie să fie unul constant: ochiul este capabil să perceapă frecvenţa de ardere a becului electric. Dacă e să alegem între lumina albă artificială de „proastă calitate” şi cea galbenă, optaţi pentru cea galbenă – este mai sănătoasă.
     
    Pentru a ne proteja ochii şi vederea, ţineţi cont de următoarele sugestii:
     
    - Faceţi o pauză de 15 minute la fiecare oră petrecută la calculator.
    - Iluminaţi corect locul dvs. de muncă.
    - Dacă aveţi în birou climatizator, este nevoie şi de un vaporizator sau ionizator de aer pentru restabilirea nivelului normal de umiditate.
    - În cazul senzaţiei de ochi uscaţi folosiţi, la necesitate, lacrimi artificiale.
    - Dacă nu aveţi probleme de vedere, folosiţi la calculator o pereche de ochelari simpli cu lentile anti-reflexive (acestea măresc contrastul imaginii şi estompează blicurile de la monitor).
    - Limitaţi accesul copiilor la computer – maximum 30 min pe zi.
     
    2 exerciţii pentru relaxarea muşchilor ochiului:
     
    1. Fixaţi cu privirea un obiect mai departe de 10 metri şi unul de aproape. Plimbaţi ochii departe-aproape. Repetaţi exerciţiul de câteva ori.
    2. Mişcaţi de câteva ori la rând globii oculari, sus-jos, stânga-dreapta, după acele de ceasornic şi invers."

  • Jul 15, 14

    "Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in depistarea problemei este controlul oftalmologic. Este indicat sa mergi la medic inca de la primul simptom pentru a-i spune cu ce problema te confrunti, iar acesta iti va recomanda tratamentul adecvat.

    „Daca ai mai putin de 40 de ani si vederea buna, ai nevoie de ochelari de protectie fara dioptrie, dar cu un filtru special pentru calculator care atenueaza luminozitatea ecranului. Daca ai trecut de 40 de ani si porti probabil ochelari de citit, aici lucrurile sunt mai complicate. De regula, citesti de la o distanta de 35 cm, pe cand distanta fata de calculator e aproape dubla.

    Exista acum ochelari progresivi care-ti dau posibilitatea sa vezi la departare, la calculator si la citit in acelasi timp sau ochelari degresivi doar pentru citit si calculator daca ai o vedere buna la distanta. De asemenea, este absolut necesar ca ochelarii pe care ii folosesti la calculator sa aiba lentile cu tratament antireflex care reduc o parte din lumina reflectata pe suprafata lentilelor”, a mai mentionat dr. Codruta Popescu. .

    De ce obosesc ochii?

    Creierul uman reactioneaza diferit la caracterele de pe ecranul calculatorului fata de cele de pe hartie. Ochii sanatosi pot sa vada usor textele tiparite care au caractere negre, dense, cu margini bine definite. Pe ecranul calculatorului, aceste semne sunt stralucitoare in centru si mai putin luminoase catre margini. Ele devin astfel mai putin definite si neclare.

    Ochii nostri cu greu mentin efortul vizual si dupa un timp nu mai privesc in centrul luminos si aluneca spre marginea mai intunecata. Aceasta miscare continua a muschilor oculari provoaca oboseala, senzatia de arsura oculara etc.

    10 sfaturi pentru o vedere mai buna

    Iata cateva sfaturi pe care medicul oftalomolog Codruta Popescu ni le recomanda pentru a evita oboseala ochilor:

    1. Primul pas este sa ceri ajutor medicului specialist. Controlul oftalmologic trebuie facut o data pe an. Este indicat sa-i spui doctorului cate ore petreci in fata calculatorului, atat la serviciu, cat si acasa.

    2. Ajusteaza luminozitatea incaperii in care lucrezi. Aseaza biroul perpendicular cu fereastra, nu in fata acesteia. Este bine daca exista jaluzele pentru a acoperi ferestrele cand lumina solara este foarte puternica.

    3. Opteaza pentru ecrane LCD pentru ca sunt mai „blande” cu ochii tai si au o suprafata antireflectanta; alege, pe cat posibil, un display mai mare.

    4. Luminozitatea ecranului trebuie potrivita cu cea a mediului in care lucrezi. Incearca sa obtii un contrast cat mai mare intre background si caracterele de pe ecran; seteaza calculatorul astfel incat dimensiunea literelor sa fie de trei ori mai mare decat dimensiunea celui mai mic text pe care-l poti citi la o distanta normala; contrastul ideal este negru pe alb.

    5. Clipeste cat mai des pentru a preveni uscaciunea si iritarea ochilor; vorbeste cu medicul oftalmolog despre acest aspect pentru a-ti prescrie lacrimi artificiale care vor lubrifia ochiul.

    6. Obisnuieste sa faci zilnic exercitii de “gimnastica a ochilor”: la fiecare 20 minute, piveste 10-15 secunde un obiect indepartat, apoi 10-15 secunde unul apropiat. Repeta miscarile de 10 ori. Acest exercitiu elimina pericolul de spasm acomodativ care apare cand lucrezi mult timp la calculator.

    7. Ia pauze dese deoarece te ajuta sa iti lipezesti privirea si sa iti imbunatatesti capacitatea de concentrare. In timpul pauzelor intinde-ti bratele, picioarele, spatele, misca-ti gatul si umerii.

    8. Amenajeaza mobila de birou astfel incat sa ai o pozitie comoda pentru cap si gat (centrul ecranului sa fie cu 10-15 grade sub nivelul ochilor).

    9. Foloseste ochelari de protectie mai ales daca porti lentile de contact pentru ca secretia lacrimala se usca mai repede cand lucrezi la calculator.

    10. In camera in care lucrezi trebuie sa fie suficienta umiditate. Opteaza pentru umidificatoare de aer, plante si aeriseste in fiecare zi incaperea."

  • Jul 15, 14

    "Lucrezi multe ore la calculator şi foarte des ţi se întâmplă să vezi înceţoşat? Ca să nu-ţi strici ochii, foloseşte ochelari cu lentile antireflex şi fă pauze de cinci minute pe oră.

    De obicei, la 45 de ani apare nevoia de ochelari pentru citit. Cei care petrec mult timp în faţa calculatorului vor avea această nevoie cu cinci ani mai devreme. În plus, pentru că uită să clipească, iar acum, vara, stau cu aerul condiţionat pornit, riscă înroşirea ochilor, senzaţie de corp străin şi vedere înceţoşată.

    Indiferent dacă ai sau nu probleme cu vederea, medicii oftalmologi recomandă, dacă stai mult la calculator, folosirea unor ochelari cu antireflex. Te mai sfătuiesc să iei pauze de cinci minute, o dată la o oră. Nu trebuie neapărat să te ridici de pe scaun, ci pur şi simplu să-ţi iei ochii de la monitor şi să te uiţi undeva, departe. În caz contrar, ochii vor obosi, iar tu vei vedea înceţoşat la distanţă. Explicaţia este aceea că, din cauza concentrării, cristalinul nu se mai poate relaxa şi rămâne pe poziţia de aproape.

    Problemele cu vederea pe perioade scurte pot fi şi semnul unei lipse de calciu şi de vitamina A. Poţi lua, preventiv, suplimente, care nu au efecte adverse atâta timp cât nu se depăşeşte doza recomandată. Calciul şi vitamina A îmbunătăţesc metabolismul retinei şi măresc capacitatea de efort vizual."

  • May 28, 15

    "Acomodatia este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) isi modifica forma, respectiv isi mareste puterea dioptrica pentru a oferi o vedere clara aproape. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Undeva dupa varsta de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut: scaderea capacitatii de a vedea aproape, citit, scris, telefon, ceas, etc. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodata. “Cauza” aparitiei presbiopiei este inaintarea in varsta.Ochiul presbiop nu mai are acomodatie suficienta, respectiv daca nu are nicio problema cu distanta, trebuie sa puna ochelari la citit. Cu acestia poate citi, dar nu vede bine la distanta. Pe scurt, ochelarii sunt necesari doar pentru activitatile de aproape, iar dioptriile lor cresc, mai accentuat pana la 50 de ani, iar intre 50 si 60 de ani progresia lor este mai lenta.Acest fenomen este foarte neplacut si de multe ori foarte greu de acceptat de catre cel in cauza. In momentul de fata nu sunt cunoscute metode de a impiedica aparitia presbiopiei, dar avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei.
    Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, iar cei mai la indemana sunt ochelarii care pot fi de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali. Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari . Ei au mai multe dioptrii pe aceeasi lentila si ofera o vedere buna la toate distantele. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele diferitelor dioptrii. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc."

  • May 28, 15

    "OCHELARI BALINGER PENTRU REFACEREA VEDERII
    Un mijloc ieftin şi comod care vă ajută să vă corectaţi vederea prin antrenarea musculaturii globului ocular
    Dacă aveţi perseverenţă şi sunteţi dispus la un mic efort, sacrificând zilnic cca o oră din timpul dvs., deteriorarea vederii dumneavoastră poate fi stopată. În câteva săptămâni sau luni de “antrenament” veţi putea reduce câteva dioptrii de la lentilele ochelarilor sau veţi putea renunţa complet la aceştia.
    Cu ajutorul acestei invenţii din Ungaria, foarte populară în ţările din vest, cei care sunt dispuşi să îşi antreneze muşchii oculari în timpul activităţii lor de rutină zilnice pot obţine rezultate la care foarte puţini s-ar aştepta...
    Vederea

    Prin ochi primim cele mai multe informaţii (conform unor cercetări cca. 80%) despre lumea exterioară.
    Prin comparaţia cu un aparat de fotografiat, se poate întelege mai bine cum funcţionează ochiul nostru. Porţiunea din faţă a ochiului funcţionează ca o lentilă optică, la fel ca lentila de sticlă a aparatului foto.
    Lumina pătrunsă printr-un asemenea corp se refractă. Porţiunea întunecată din centrul ochiului, pupila, reglează cantitatea de lumină primită. Când lumina este slabă, pupila se va dilata, dacă lumina va fi mai intensă se va micşora, la fel ca diafragma aparatului de fotografiat. Stratul din profunzimea globului ocular, retina, corespunde suportului unde se formează imaginea (înaintea apariţiei aparatelor digitale se foloseau filmele foto).
    Deşi se aseamănă, ochiul nostru este mult mai complex decât orice aparat foto. Cu ajutorul aparatelor nu putem decât să fixăm imaginile din lumea exterioară, în timp ce informatiile optice interceptate de retină sunt transmise prin nervul optic la creier, care le şi interpretează.
    Cei doi ochi privesc din unghiuri puţin diferite obiectele din lumea exterioară, de aceea şi informaţiile trimise la creier sunt uşor diferite. Creierul nostru însă "învaţă" să asambleze cele două imagini, de aceea nu vedem obiectele în dublu exemplar. Punând cap la cap cele două imagini, creierul deduce situarea obiectelor în spaţiu şi distanţa la care se află aceasta, făcând posibilă vederea în spaţiu.
    Lumina este refractată în cristalin şi va proiecta pe retină o imagine inversată. Creierul "citeşte" imaginea şi o reîntoarce imediat în poziţie naturală.
    Ochiul uman are o formă asemănătoare cu o sferă, iar cristalinul, care este mobil şi elastic, răspunde de claritatea imaginii percepute.
    "

  • May 28, 15

    "Lentile cu filtru pentru calculator    

    Ştiaţi că:

    aproape 90% dintre utilizatorii care folosesc calculatorul mai mult de 3 ore pe zi suferă de o formă de îmbolnăvire a ochiului?
    când priviţi monitorul pentru perioade lungi, clipiţi mai rar, permiţând umezelii ochiului să se evapore?
    imaginile de pe monitor sunt formate din milioane de puncte şi ochiul dumneavoastră este suprasolicitat în procesul de punctare?
    o treime din cei care folosesc calculatorul poartă ochelari necorespunzători sau ar trebui să poarte ochelari?
    pentru a preveni oboseala nu sunt suficienţi numai ochelarii de vedere cu dioptrie?
     De ce vă înţeapă ochii după folosirea îndelungată a calculatorului?             

    O rată a clipirilor normală este unul dintre indicatorii ce caracterizează un sistem vizual odihnit. Clipirile permit grăsimilor lubrifiate şi enzimelor produse de glandele de sub pleoapă să fie eliberate , prin aceasta reducând efortul ochilor.

    Când utilizatorul calculatorului priveşte ecranul pentru perioade lungi, acesta clipeşte mai rar permiţând umezelii ochiului să se evapore. Rezultatul este aşa numitul efect 
    "ochi uscaţi" ce se manifestă în numeroase feluri:

    senzaţii de mâncărime sau arsuri ale ochilor
    senzaţia de ochi apăsători
    privirea înceţoşată
    senzaţii neplăcute
    dublări ale imaginii
    pete colorate în privire.
    De cele mai multe ori cei care suferă de sindromul "ochi uscaţi" îşi vor încreţi fruntea în efortul de a vedea mai confortabil şi ajung să sufere de dureri de cap.

    Soluţia noastră   

    Toate aceste probleme se rezolvă cu uşurinţă cu perechea potrivită de ochelari. Recomandarea medicilor ofatlmologi pentru pacienţii care prezintă simptomele ochilor supuşi la efort sunt lentilele PC Perfalit. Filtrul pentru calculator este disponibil în 5 nuanţe odihnitoare şi moderne. Alegerea nuanţei poate depinde de cantitatea de lumină naturală şi artificială din mediul de lucru sau de setările monitorului computerului. Culorile disponibile sunt: maro, verde, albastru, rose, orange.



    Lentilele cu filtru pentru calculator    

    Sunt un sistem revoluţionar de filtrare care promovează sincronizarea vizuală între sistemul de punctare al ochiului şi sitemul de recepţionare al informaţiei vizuale:

    optimizează viteza sistemului vizual pentru a permite ochiului să puncteze mult mai eficeint, reducând efortul ochiului şi erorile la citit;
    măresc viteza şi gradul de înţelegere a cititului, sincronizează sistemul de punctare şi sistemul informaţional vizual astfel ca stresul vizual să fie minim;
    maximizează funcţionalitatea procesării vizuale şi reduc supraîncărcarea cu informaţie vizuală a sistemului vizual;
    filtrează frecvenţele luminoase selectate care ajung la ochi;
    intensifică contrastul imaginilor de pe monitorul calculatorului filtrând luminile adiacente şi reducând prin aceasta strălucirile şi reflexiile monitorului.
    Stimulii vizuali sunt responsabili de peste 70% din informaţia recepţionată şi procesată de creier. Folosind lentilele PC Perfalit strălucirile şi reflexiile mediului vizual sunt reduse, astfel creierul procesează numai informaţiile vizuale utile."

1 - 20 of 26 Next ›
20 items/page
List Comments (0)