Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn2-despreochelari-wp

  • Jun 16, 14

    "Ochelarii polarizati au fost introdusi pentru prima data de catre Ray Ban.

    Astfel, in 1936  apar primi ochelari polarizati, Ray Ban Aviator. Acestia au fost conceputi la cererea fortelor aeriene ala US Army, avand la baza tehnologia nou creata de polarizare a lentilelor, inventie a lui Edwin H. Land, fondatorul Polaroid.

    Ochelarii Ray Ban Aviator polarizati au fost asfel conceputi incat sa oferepilotilor o protectie optima impotriva soarelui, deoarece ochelarii precedenti permiteau razelor de soare sa patrunda prin ei atunci cand pilotii priveau aparatura de bord. Ochelarii au fost oferiti ca parte a uniformei tuturor pilotilor iar la numai un an dupa aceasta, au inceput sa fie comercializati catre publicul larg.

    CE INSEAMNA OCHELARI POLARIZATI
    Sa vedem mai intai ce inseamna ochelarii polarizati si de ce au asemenea succes.

    Odata polarizate lentilele opresc  razele de lumina reflectata de obiectele din jur. Cel mai bun exemplu sunt razele reflectate de apa, imaginea de mai jos fiind foarte sugestiva."

  • Jun 16, 14

    "Suntem obisnuiti cu ei. Ii purtam in zilele insorite de vara sau doar pentru a fi cool. Dar oare cate stim despre ochelarii de soare?

    Acest articol isi propune sa prezinte cat mai pe scurt cateva  informatii utile si interesante despre cel mai popular obiect vestimentar: ochelarii de soare.

    Asadar sa incepem cu inceputul.

    CUM AU APARUT OCHELARII DE SOARE
    Multi ati putea ghici ca primi care au inventat ochelarii de soare au fost chinezii,  asta intamplandu-se undeva la inceputul secolului XII. Mai greu ar fi sa va dati seama la ce erau folositi presupusii ochelari de soare. Acestia, avand lentile fumurii, erau utilizati de judecatorii chinezi cu scopul de a-si ascunde privirea in sala de judecata, astfel incat atunci cand studiau dovezile, cei prezenti sa nu le poata citi reactiile. Asa-i ca nu v-ati fi prins niciodata? Cum s-a ajuns de la aceste cioburi fumurii la ochelarii de soare din zilele noastre este la fel de interesant si puteti citi despre in aceasta postare.

    DE CE SUNT UTILI OCHELARII DE SOARE
    Aici sunt multe de spus. In primul rand sunt utili pentru a ne proteja de soare. Si vorbim de filtre de protectie UV 300 sau UV400 capabile sa respinga pana la 100% din razele ultraviolete. Mai departe, avem polarizarea, care odata aplicata ochelarilor de soare ne protejeaza si de reflexia indirecta a razelor. Mai multe despre polarizare gasiti aici. O alta trasatura importanta este cea legata de culoarea lentilelor. Unele culori sunt recomandate pentru condus, altele pentru activitati in natura samd. La fel, recomandarile pentru ochelarii de soare variaza de la un sport la altul. Gasiti dinnou foarte multe informatii pe acest blog. Si vor mai urma si altele in curand."

  • Jun 16, 14

    "Varsta de 40 de ani aduce multe schimbari la nivelul organismului fiecaruia dintre noi. Daca unele sunt mai usor de observat (riduri, scaderea masei musculare si cresterea in greutate), altele se manifesta treptat. Vederea se degradeaza si ea cu timpul si exista mai multe motive pentru care se intampla asta, printre care activitatile excesive la calculator sau expunerea la razele ultraviolete.

    In astfel de conditii, ingrijirea vazului devine esentiala si este bine sa iei masuri de la primele semne de disconfort. Cea mai frecventa cauza pentru pierderea treptata a acuitatii vederii la apropiere este presbiopia. Nu e cazul sa te ingrijorezi excesiv, pentru ca presbiopia este un proces natural de care toti ne vom lovi la un moment dat.

    Ochelari sau lentile de contact? Cum faci alegerea corectă

    Cu toate ca nu exista metode prin care sa prevenim aceasta afectiune, exista numeroase modalitati de tratare. Din fericire, ochelarii de vedere au devenit un accesoriu la moda, iar cei mai recomandati de medicii oftalmologi pentru corectarea presbiopiei sunt sunt cei cu lentile progresive.

    Inainte sa alegi o pereche de ochelari cu lentile progresive, e bine sa fii constienta de anumite lucruri.

    1. Nu mai porti doua perechi de ochelari.
    Nu-i asa ca te-ai confruntat cu situatia in care, lucrand la calculator cu ochelarii de apropiere, sa fii nevoita sa-i schimbi cu cei de departare ca sa privesti mai atent un obiect de pe birou? Lentilele progresive sunt mult mai eficiente fata de cele monofocale, deoarece purtarea alternativa a doua perechi de ochelari poate deveni obositoare. Pentru o persoana activa, o singura pereche de ochelari este ideala, iar cu ajutorul unor lentile progresive de buna calitate, vei putea sa privesti obiecte aflate la distante diferite fara probleme."

  • Jun 16, 14

    "DE CE UN CONSULT OFTALMOLOGIC
    Un control oftalmologic poate dezvălui nu doar deficienţele de vedere, ci şi alte afecţiuni conexe. Consultul constă în evaluarea acuităţii vizuale cu şi fără corecţie, măsurarea tensiunii intraoculare, precum şi examinarea fundului de ochi şi a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului. Una dintre cele mai importante afecţiuni este glaucomul, boală care în cea mai mare parte a cazurilor nu doare. Şi un glaucom netratat la timp poate conduce la orbire, precizează medicul Ruxandra Simionescu.

    Majoritatea persoanelor care îşi cumpără ochelari fără consult medical, verificând doar dacă văd mai bine cu ei, suferă de prezbiopie. "Prezbiopia este un proces normal în cadrul îmbătrânirii. O dată cu înaintarea în vârstă, de obicei după 40-45 de ani, cristalinul îşi pierde din elasticitate. De asemenea, muşchii ce susţin cristalinul sunt şi ei afectaţi. Aceste două schimbări scad capacitatea de acomodare în special pentru vederea la apropiere. Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclară în special în distingerea obiectelor apropiate, motiv pentru care persoanele afectate au tendinţa de a îndepărta obiectele."

    Medicul avertizează că acest proces fiziologic avansează în timp, astfel că ochelarii trebuie schimbaţi periodic. Prin urmare, nu se face nici o economie. Dacă persoana ce are deficienţe de vedere merge la un consult oftalmologic, medicul anticipează procesul de degradare şi recomandă ochelarii potriviţi în acest sens, evitând o supra sau o subcorectare a defectului.

    Mai trebuie să ştim că aceşti ochelari sunt confecţionaţi după un tipar ce presupune o singură distanţă pupilară. "Un medic oftalmolog sau un optician va ţine cont în realizarea perechilor de ochelari de orice amănunt, inclusiv de distanţa pupilară.

    DEZAVANTAJE
    Dacă însă lentilele sunt cumpărate de la colţul străzii, există riscul ca distanţa pupilară să nu se potrivească oricărui pacient. Este adevărat că, în cazul în care diferenţa de distanţă pupilară este foarte mare, pacientul nu vede prin ochelari şi, prin urmare, nu îi cumpără. Dar e posibil ca diferenţa dintre distanţa pupilară a pacientului şi cea a ochelarului să fie de aproximativ doi-trei milimetri, situaţie în care persoana poate vedea. Totuşi, în timp, perioada depinde de la pacient la pacient, vor apărea: dureri de cap, ameţeli, senzaţia de ceaţă şi chiar vedere dublă etc.

    O altă problemă a ochelarilor achiziţionaţi din supermarketuri este că ei sunt confecţionaţi special cu aceeaşi dioptrie la ambii ochi.
    "Or, numeroase persoane suferă de anizometropie, adică au diferenţe de dioptrii între ochiul stâng şi cel drept. Prin urmare, deşi senzaţia iniţială este că problemele de vedere s-au rezolvat prin purtatul acestor ochelari, rezolvarea este doar temporară şi deci iluzorie", mai afirmă medicul Ruxandra Simionescu."

  • Jun 16, 14

    "Cu totii avem nevoie de ochelari de vedere, la un moment dat. Ochelarii de vedere ideali sunt prescrisi de medicul oftalmolog, in urma unui consult, si prelucrati de opticieni. Acestia nu se imprumuta de la rude, nu se cumpara din magazine sau de la piata, la intamplare, fara reteta.

    Daca exista un viciu de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie), ochelarii pot fi purtati inca din copilarie (medicii recomanda ca primul consult oftalmologic sa aiba loc in jurul varstei de patru ani). Un om cu vedere normala poarta ochelaride vedere dupa varsta de 40 de ani, primul semn al necesitatii acestora fiind indepartarea textului de ochi. In materialul de fata, va oferim cateva ponturi pentru a alege corect ochelarii de vedere, astfel incat problemele la acest nivel sa fie ameliorate, nu agravate.

    Cumparati-i, obligatoriu, pe reteta

    Odata primita reteta de la specialist pentru dioptrii, urmatorul pas este prezentarea la o optica medicala, unde se aleg ramele si se ofera sugestii pentru lentile (daca sa fie sau nu antireflex, heliomate etc.), desi, de multe ori, aceste lucruri sunt specificate deja pe reteta. In ceea ce priveste pretul ochelarilor, nu trebuie sa va temeti de cei ieftini sau de cei la promotii, atat timp cat sunt achizitionati in conditiile amintite."

  • Jun 16, 14

    "Ochelarii îţi oferă un aer mai serios. Lentilele de contact te lasă să fii tu însuţi, fără nici un fel de schimbare.
    Problema ridicată de ochelari este că nu se potrivesc mereu la orice ţinută vrei tu să adopţi. Un alt punct negativ este în momentul în care vara îşi face apariţia, şi îţi doreşti să porţi ochelari de soare şi nu de vedere. Însă trebuie să ţii cont că dacă porţi o pereche de ochelari, fie ei de soare, care nu sunt prescrişi de un medic, acest lucru nu este tocmai bine pentru ochii tăi. Ei sunt mai potriviţi pentru cei care au deja lentile de contact.

    Problema însă se pune şi în cazul schimbărilor de temperatură, dacă plouă sau dacă intri de la frig la cald, vederea îţi va fi afectată dacă porţi ochelari.

    Vrei să ai o vedere bună şi ageră?

    În acest caz cel mai bine e să apelezi la lentilele de contact, asta pentru că îţi oferă un câmp vizual mult mai larg. Ochelarii în schimb îţi oferă o vedere periferică slabă, cu lentile întregul câmp vizual este focalizat, ca în cazul vederii normale. Lentilele te avantajează prin faptul că vederea este naturală, pe când cu ochelari, distanţa dintre ochi şi lentile poate uneori să creeze distorsiuni.

    Dar cum rămâne cu sănătatea?"

  • Jul 11, 14

    "2. Au risc mai mare pentru infectii
    3. Prezinta risc crescut si de ulceratii;
    4. Pot crea senzatia de corp strain
    5. Pot fi pierdute cu usurinta in timpul manevrarii sau pot fi deteriorate;
    6. Costul acestora comparativ cu cel al ochelarilor de vedere este mai ridicat
    7. Prezinta unele riscuri pentru sanatatea ochilor, inclusiv de eroziune corneeana
    8. Pot produce alergii in special datorita substantlor dezinfectante
    9. Purtate timp indelungat pot duce la diminuarea oxigenului spre cornee, la ochi rosii si leziuni pe cornee;
    10. Pot provoca dureri de ochi si cap si pierderea din senin a echilibrului."

  • Jul 15, 14

    "De cele mai multe ori, nu plecăm în nici o călătorie fără să ne punem în bagaj crema pentru protecţie solară. Însă, tot de cele mai multe ori, neglijăm un aspect, poate chiar mai important. Cel al vederii. Mai precis, ochelarii de soare potriviţi.
    Puţini sunt cei care ştiu că alegerea unei perechi de ochelari de soare nepotrivită poate duce la grave problema de vedere. Şi vederea este afectată de radiaţiile ultraviolete. Cele mai cunoscute efecte ale expunerii la radiaţii UV la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescenţa musculară, pinguecula şi pterigionul, iar afectarea este atât la nivel estetic, dar mai ales la nivelul calităţii vederii.
    Razele UV sunt de trei feluri – UVA (ajung neabsorbite la nivelul solului şi al ochilor implicit), UVB (sunt absorbite parţial de atmosferă) şi UVC (sunt absorbite complet de atmosfera).
    Aşadar, trebuie să căutăm să alegem ochelari de soare cu protecţie UV şi să îi purtăm ori de câte ori este nevoie. Mai precis, odată cu micşorarea stratului de ozon, au dispărut anumite filtre naturale care ne protejau într-o oarecare măsură vederea. Este indicat să folosiţi ochelari de soare în orice moment al zilei, chiar şi în zilele înnorate.

    Un uitaţi că altitudinea şi suprafeţele reflectante (apa, zăpada, nisipul) potenţează efectul nociv al razelor soarelui.

    De asemenea, căutaţi să protejaţi şi ochii copiilor, încă de la vârsta de doi, trei ani. Cu o structură oculară incomplet dezvoltată, copiii vor avea cel mai mult de suferit din pricina acţiunii nocive a razelor de soare.

    Cum ne alegem ochelarii de soare?

    Câştigă o pereche de ochelari de soare de la Optiblu!

    Trebuie să spunem, încă de la început că ochelarii de soare un sunt doar simple ochelari cu lentile colorate. Mai mult decât atât, folosirea unor astfel de ochelari poate face mai mult rău decât bine. Suprafaţa lor întunecată dilată pupila, expunând-o şi mai mult la razele UV, care pot produce astfel leziuni ireversibile pe retină şi alte straturi oculare, alături de o vedere neclară.

    Aşadar, cel mai bine este să căutăm ochelari de soare cu filtru anti-UV şi, eventual, un filtru polarizant.

    Cantitatea de lumină transmisă prin lentilă ar trebui marcată pe braţul ochelarilor de soare şi explicată pe eticheta lor. Astfel, există cinci categorii: categoría 0, cu o cantitate de 80-100% de lumină pătrunsă în ochi. Aceşti ochelari sunt eficienţi în vreme cu nori, fără soare. Categoría 1, recomandată pentru vreme cu nori şi puţin soare, corespunde unui interval de 43-80%, în timp ce categoría 2 permite pătrunderea luminii între 8 şi 18% şi se recomandă pe timp cu soare moderat. Categoría 3 este recomandată atunci când este soare puternic, în medii ce pot cauza reflexii, precum apa şi nisipul. Aceasta permite filtrarea a doar 8-18% din lumină.
    În fine, ultima categorie, ce permite doar filtrarea a 3-8% din lumină. Aceasta trebuie luată în considerare atunci când afară este soare puternic sau zăpadă. Ochelarii din această categorie un pot fi purtaţi la volan, având o transmitanţă vizuală foarte mică.
    Şi nuanţa folosită în colorarea lentilei are un aport deosebit în ceea ce priveşte protecţia. Astfel, lentilele gri sau negre reduc cantitatea generală de lumină, iar cele galben, auriu şi portocaliu reduc cantitatea de lumină albastră ce pătrunde în ochi. Aceasta din urmă poate provoca în timp cataractă şi are tendinţa de a “împrăştia” marginile obiectelor, creând un halou în jurul lor. Filtrul galben elimină complet lumina albastră, făcând total mai clar, cu margini mai netede. Aceşti ochelari se recomandă la condus pe timp de ceaţă sau înserat.
    Lentilele marón absorb lumina de frecvenţă înaltă, inclusiv albastrul, iar verdele filtrează lumina albastră, oferă cel mai înalt constrat şi acuítate vizuală foarte bună. Este, probabil, cea mai bună alegere în materia de nuanţe de lentile.
    Rozul şi movul oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Sunt cea mai bună alegere pentru sporturi de apă sau vânătoare."

  • Jul 15, 14

    "Ochelarii de soare de calitate fac pentru ochi, ceea ce cremele de protecţie solară fac pentru piele. Cu alte cuvinte, ne protejează ochii de efectele nocive ale radiaţiilor solare ultraviolete (UV).

    De aceea, ochelarul de soare nu mai trebuie privit doar ca un accesoriu la modă, ci ca unul indispensabil pentru sănătatea ochilor noştri.

     Radiaţiile ultraviolete pot produce în timp mai multe afecţiuni oculare, de la arsuri corneene  (fotocheratite), cataractă, pterigion (o degenerescenţă a conjunctivei), degenerescenţă maculară (o afecţiune retiniană), până la cancer de pleoape sau de conjunctivă.

     Este important să ştim cum să alegem ochelarii de soare! Cel mai important este ca lentilele să aibă filtru de protecţie UV, cu cât mai mare cu atât mai bine, ideal de 99-100%. Intensitatea culorii lentilei nu reflectă neapărat gradul filtrului de protecţie, acesta fiind de fapt un strat protector în structura lentilei.

    Culorile cele mai odihnitoare pentru ochi s-au dovedit a fi verde, gri, maron sau chihlimbar, dar aceasta ţine mai mult de preferinţa personală, cel mai important fiind ca lentila respectivă să aiba filtru anti UV de 100%.

    Rama ochelarului de soare ar fi bine să fie ceva mai mare şi să încadreze zona ochilor cât mai bine, pentru a nu permite razelor de soare să pătrundă în ochi nici prin lateral, nici pe deasupra ochelarului. Dacă totuşi ochelarii cu braţe mai late deranjează la şofat (îngustează câmpul vizual), atunci purtaţi un ochelar cu braţe subţiri, dar nu uitaţi de pălăria de soare sau de şapcă care să ofere protecţia suplimentară de care au nevoie atât ochii cât şi faţa.

    Pentru purtătorii de ochelari de vedere, există fie ochelari de soare cu dioptrii (cu lentile cu filtru de protecţie UV!), fie lentile heliomate (care îşi modifică culoarea în funcţie de intensitatea luminii). Deşi există şi lentile de contact cu protecţie UV, ele nu pot suplini totuşi ochelarii de soare, pentru că nu oferă protecţie întregului glob ocular şi nici pleoapelor.

    O şi mai bună protecţie contra luminii reflectate (de suprafaţa apei, de şosele, nisip, zăpadă) o oferă lentilele polarizate.

    Trebuie menţionat faptul că ochelarii de soare cu lentile care nu au filtru anti UV, fac mai mult rău ochilor decât dacă n-am purta ochelari deloc. Pentru că în spatele lentilei colorate pupila se dilată şi întrucât lentila nu are filtru anti UV, permite practic unei cantităţi mult mai mari de radiaţii UV să pătrundă în ochi."

  • Nov 06, 13

    "Avantaje: Specialiştii îi recomandă pentru corectarea defectelor de vedere la copii.
    Sunt apreciaţi şi de adulţi pentru că sunt mai uşor de manipulat decât lentilele de contact.
    Sunt uşor de pus şi de scos.
    Vederea e omogenă pe tot parcursul zilei.
    Pot fi utilizaţi şi în caz de secreţie lacrimală slabă.
    Se recomandă şi celor suferinzi  de afecţiuni oculare (conjunctivite).

    Dezavantaje:Imaginile prin lentilele ochelarilor sunt puţin deformate, din cauza distanţei între ochi şi sticlă.
    Câmpul vizual e limitat, din cauza ramelor, iar vederea periferică nu e clară.
    Sunt mai puţin practici dacă faci sport.
    Greutatea ramelor poate produce iritaţii şi înroşiri pe aripile nasului sau în spatele urechii.

    Lentilele de contact, practice, estetice, dar mai pretenţioase

    Conform specialiştilor, lentilele de contact sunt utilizate cu precădere pentru corectarea miopiei şi, în mai mică măsură, în caz de hipermetropie, astigmatism şi prezbitism.
    După ce consulţi un specialist, poţi alege lentile: pentru purtare zilnică lpentru purtare lunară; trimestrială; anuală.
    Bine de ştiut! Înainte de a-ţi cumpăra lentilele de contact, oftalmologul va trebui să verifice dacă ochiul tău secretă suficiente lacrimi pentru a putea suporta produsul respectiv.

    Avantaje:Sunt practic invizibile – ceea ce reprezintă un privilegiu din punct de vedere estetic.
    Îţi asigură libertate totală, dacă eşti o persoană activă, faci sport sau dansezi. Nu se recomandă totuşi să le porţi la înot.
    Scapi de corvoada întreţinerii – în cazul celor de unică folosinţă.
    Le poţi purta concomitent cu ochelarii de soare.
    Îţi permit o vedere clară la 360°. În absenţa ramelor clasice şi pentru că lentila urmează mişcările ochiului, câmpul vizual e mult mai larg.
    Îţi oferă o bună vedere periferică, fără zone de umbră, de aceea sunt indicate în profesii care necesită acuitate vizuală mare (în chirurgie, fotografie).
    Nu se aburesc, fiindcă lichidul lacrimal le umezeşte în permanenţă.Lentilele de contact rigide, din polimeri silicon-acrilat, sunt recomandate în corecţia astigmatismelor mari (4-5 dioptrii) şi în keratoconus (afecţiune în care corneea e deformată şi subţiată).

    Dezavantaje:Se pot pierde cu uşurinţă, iar apoi sunt greu de recuperat.
    Cele care nu sunt de unică folosinţă trebuie curăţate în mod regulat – în caz contrar există risc de infecţii şi iritaţii.  
    Utilizatorii de lungă durată sunt mai sensibili la infecţii oculare şi la alte efecte secundare minore – din cauza curăţării deficitare, a amplasamentului necorespunzător sau a infecţiilor bacteriene.  
    Utilizatorii pot dezvolta alergii la produsul de curăţare.
    Mai rar, pot declanşa edeme ale corneei – situaţie care poate fi prevenită prin control oftalmologic regulat.
    Vederea nu e mereu omogenă de dimineaţa până seara, din cauza depunerilor care se acumulează.

    Sfatul specialistului



    „Deşi au ajuns la un nivel de calitate foarte înalt şi au proprietăţi foarte avansate, în acelaşi timp devenind mai accesibile ca preţ, lentilele de contact nu pot înlocui ochelarii. Sunt de mare ajutor în unele cazuri, totuşi rămân un corp străin pentru ochi. Utilizarea lor permanentă sau extinsă creşte riscul apariţiei unor afecţiuni greu de tratat – iar în cauză intră nu numai calitatea lentilelor, ci şi unele substanţe care aderă la suprafaţa lor sau soluţiile cu care se întreţin aceste lentile"

  • Jul 15, 14

    "CUM NE ALEGEM OCHELARII DE SOARE
    Tipul cu ochelari | May 26, 2013 | Informatii utile | No Comments
    DE CE ESTE IMPORTANT CUM NE ALEGEM OCHELARII DE SOARE
    Desi ochelarii pot fi priviti ca si un alt accesoriu vestimentar, in alegerea lor tre
    buie sa tinem cont in mod cert de mai multe criterii decat in alegerea unui tricou, a unei perechi de incaltaminte sau de ce nu chiar a unui ceas.

    Cand alegem ochelarii de soare trebuie sa fim constienti ca acestia reprezinta mai degraba un accesoriu de protectie a ochilor decat un obiect la moda. Mai mult, sfatul medicilor este sa folositi ochelarii de soare oridecateori sunteti afara.

    CRITERII DE ALEGERE A OCHELARILOR DE SOARE
    Iata mai jos un scurt ghid care sper sa fie util atunci cand decizi ca e momentul sa achizitionezi o pereche de ochelari.

    Forma fetei

    Exista anumite recomandari venite din partea designerilor in ceea ce priveste alegerea ochelarilor in functie de fizionomia fetei. Daca avem fata in forma de oval, patrat, triunghi, inima, alungita, diamant sau rotunda sunt recomandat anumite forme ale ramei in timp ce altele trebuiesc evitate. In cazul in care estetic vi se potrivesc mai multe modele de lentila, recomandarea este sa le alegeti pe cele mai mari, deoarece ofera o protectie mai buna pielii sensibile din jurul ochilor.

    Mai multe detalii despre cum sa alegem ochelarii in functie de forma fetei, gasiti aici

     

    Tipul lentilei si protectia oferita

    Legat de lentila, cel mai important aspect este protectia impotriva ultravioletelor. Trebuie sa purtati ochelari care ofera 99% sau 100% protectie UVA si UVB. Ochelari care ofera acest tip de protectie pot fi identificati in mai multe moduri. In unele cazuri au etichet factorul de protectie UVA/UVB. Pe alte tipuri de ochelari gasim inscriptia UV 400, ceea ce inseamna ca ochelarii respectivi blocheaza razele de lumina cu o frecventa de pana la 400 nanometri, insemnand ca nici cele mai mici radiatii UV nu patrund prin lentile.

    Pentru a avea o confirmare ca informatiile de mai sus sunt valide, este important sa cautam si marcajul CE, care, atentie, trebuie sa se gaseasca direct pe rama sau pe lentila la loc vizibil. Lipsa acestui marcaj sau prezenta lui exclusiv pe o eticheta sau colant detasabil, inseamna ca ochelarii respectivi nu sunt conform normelor.

    Culoarea lentilelor

    Stratul din lentile ce asigura protectia UV este incolor. Deci ipoteza conform careia ochelarii  cu lentile mai inchise la culoare ar oferi o protectie mai buna impotriva UV, este doar un mit.Totusi, culoare lentilelor joaca un rol important in felul in care percepem culorile si formele.Galbenul si rozul fac greu sesizabile schimbarile de culoare, cum ar fi de exemplu schimbarea luminii semafoarelor. Pe de alta parte galbenul este culoarea potrivita pentru sporturile de iarna sau cele nautice. Verdele, maro si gri sunt culori recomandate celor care conduc automobilul mult, deoarece reduce distorsionarea perceptiei culorilor.

    Calitatea lentilei

    In mod cert pretul ochelarilor nu are legatura cu nivelul de protectie UV. O pereche de ochelari ieftina poate oferi acelasi nivel de protectie ca si o pereche de ochelari mai scumpi…cel putin in primele zile. Diferenta este facuta de modul in care este aplicat filtrul UV si cat de mult isi pastreaza calitatile. Tehnologiile de aplicare sunt diferite, calitatea materialelor la fel si de aici vine si pretul diferit.

     "

  • Jul 15, 14

    "Simionescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, vorbeşte despre afecţiunile oculare ce ar putea fi cauzate de frig, soare sau zăpadă.
    „În sezonul rece, cele mai frecvente afecţiuni oculare sunt conexe virozelor respiratorii. Astfel, răcelile puternice sau gripa pot cauza o secreţie abundentă a glandelor lacrimale (catar conjunctival) sau dureri la nivelul globilor oculari. De asemenea, frigul, razele UV reflectate de zăpadă şi vântul pot provoca aşa-numita «oftalmie de zăpadă», caracterizată prin înroşirea conjunctivei (membrana transparentă ce îmbracă globul ocular), acumulări locale de lichide (edeme), cu lăcrimare abundentă şi senzaţie de «nisip în ochi». Aceasta este o afecţiune lipsită de complicaţii care se rezolvă în 2-3 zile. Există persoane care au o sensibilitate crescută la frig şi care fac reacţii asemănătoare cu cele alergice, manifestate prin lăcrimare şi jenă oculară”, spune medicul Ruxandra Simionescu.
    „Însă, de departe, cele mai grave probleme sunt arsurile solare la nivelul globului ocular, în special la nivelul retinei. Printre simptomele temporare, care se manifestă într-un interval de 8-12 ore de la expunerea la soare, se numără: afectarea vederii centrale, senzaţia de «nisip în ochi»; nevoia de a clipi excesiv; lăcrimarea; toleranţa redusă la lumina puternică; ochii inflamaţi. De asemenea, din acelaşi motiv, mişcatul ochilor şi clipitul devin foarte dureroase. În funcţie de intensitatea arsurii, simptomele sunt mai mult sau mai puţin reversibile. Cel mai frecvent sunt afectate persoanele care practică sporturi de iarna – schi, patinaj –, mai ales la altitu­dini mari în condiţii de soare puternic şi zăpadă, fără a avea o protecţie eficientă împotriva razelor UV.
    Pentru evitarea unor astfel de probleme, medicul consultat de Jurnalul de sănătate recomandă purtarea ochelarilor de soare în timpul iernii. „Nu orice tip de ochelari este bun. Cei din plastic sunt total nefolositori, astfel că pentru o protecţie eficientă, sunt indicaţi ochelarii cu lentile cu filtru UV, polarizate. Purtătorii de lentile de contact trebuie să utilizeze ochelari de soare, deoarece lentilele de contact nu protejează împotriva frigului şi a radiaţiilor UV decât parţial, în funcţie de tipul de lentile folosit.”
    Medicul Ruxandra Simionescu precizează că persoanele cu ochi deschişi la culoare – albaştri sau verzi – suportă mai greu simptomatologia oftalmiei de zăpadă.
    O vreme deosebit de geroasă, cu temperaturi cu mult sub zero grade, poate cauza îngheţarea secreţiilor lacrimale. Tot condiţiile meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi uscat) pot favoriza evaporarea secreţiilor lacrimale şi senzaţia de ochi uscat.
    „În perioade cu vânt puternic şi vreme uscată suferă persoanele care au deja sindromul de ochi uscat, pentru că simptomele se acutizează”, mai precizează medicul oftalmolog.
     
    Important!
    – În perioada iernii, purtatul ochelarilor este o necesitate, nu un moft. MotivulĂ Lumina soarelui este reflectată de zăpadă.
    – Alpiniştii, dar şi persoanele care schiază la altitudini înalte trebuie obligatoriu să poarte ochelari de protecţie pentru că radiaţiile ultraviolete sunt foarte puternice.
    – Protecţia ochilor, când mergem pe zăpadă, este necesară şi pe vreme înnorată, nu doar atunci când soarele străluceşte puternic."

  • Jul 15, 14

    "Există un moment în viaţa fiecăruia, mai ales după 40 de ani, când vederea de aproape scade, aşa că toţi avem nevoie, la un moment dat, de ochelari care să corecteze vederea.


    Presbiopia este o tul­bu­ra­re de vedere, care sur­vi­ne după vârsta de 40 de ani, nefiind o afecţiune în sine, ci rezultatul procesului de îm­bă­trânire a ochilor. Ştim cu to­ţii că suntem capabili să vedem gra­ţie mai multor elemente care alcătuiesc ochiul. În presbiopie, modificarea vederii este ca­rac­te­rizată de diminuarea acuităţii vi­zuale de aproape şi apare din cauz­a scăderii capacităţii de aco­modaţie a cristalinului. Lec­tu­rarea unei cărţi sau citirea zia­rului devin, încet-încet, act­i­vi­tăţi destul de dificile, iar la un mo­ment dat, vor fi chiar im­po­si­bile, fără ochelari de corecţie. Pen­tru a reuşi să vedem imaginile din jur clar, încercăm să ne îndrep­tăm privirea de la un obiect aflat la depărtare către ceva ca­re se află mai aproape de noi, cum­va la nivelul ochilor – un fel de acomodare, care pare a se rea­liza automat. Îmbătrânirea ad­u­ce cu ea modificarea cristali­nu­lui, care îşi pierde din su­ple­ţe şi nu mai este capabil să se mo­difice atât cât am avea ne­voie. Într-un cuvânt, nu mai avem vederea clară şi trebuie să ne adre­săm spe­cialistului oftal­mo­log. Este bine de ştiut că pres­bi­opia nu se manifestă la fel la toţi oa­me­nii şi nici exact la a­ce­eaşi vârs­tă, dar un lucru este sigur: ea nu va ierta pe nici unul dintre noi. Disconfortul vizual începe să se manifeste, la ma­jo­ri­ta­tea oa­menilor, în jurul vârstei de 45 de ani. La persoanele care su­fe­ră de­ja de hipermetropie, pres­bi­o­pia şi-ar putea face simţită prezenţa ceva mai devreme, în timp ce per­soanele care suferă de mio­pie ar putea avea nevoie ceva mai târziu de lentile pen­tru ve­derea de aproape.

    Cum să ne dăm seama dacă aceasta este instalată?

    Vom avea tendinţa să în­tin­dem braţele pentru a putea citi, scrie sau a încerca să in­tro­du­cem aţa în ac. Nu trebuie făcut efor­tul de a ne apropia de o sur­să de lumină şi a încerca să fa­cem ceea ce ne-am propus cu ori­ce chip, ochii pot obosi mult mai repede, datorită încordării la care sunt supuşi. Presbiopia poa­te fi corectată cu ajutorul unor lentile care ne pot ajuta să ve­dem clar la o distanţă de 33 cm. Sunt lentile care corectează doar vederea de aproape şi dacă purtaţi deja ochelari pentru o problemă (miopie, astigmatism), cu siguranţă este nevoie de a doua pereche de ochelari, dar cu lentile diferite. Şi în niciun caz nu trebuie cumpăraţi ochelarii cu care „vedem bine”, aşa cum pro­cedează foarte mulţi dintre noi. Când apar problemele, mer­gem la medic şi numai el ne poa­te prescrie reţeta necesară. Spe­cia­liştii spun că purtarea oche­la­rilor de corecţie nu este obli­ga­to­rie, chiar dacă se citeşte cu ma­re greutate, dar oricât am în­cerca să evităm ochelarii, ei vor deveni, la un moment dat, in­dis­pensabili, iar efortul vizual va fi prea mare.

    Boala progresează în timp

    Odată declanşată, pre­s­bi­o­pia progresează încet, dar sigur, pen­tru ca în jurul vârstei de 60 de ani, să se stabilizeze. Până a­tunci, în­să, este posibil să vă schim­baţi de câteva ori dioptriile. Se poa­te opta pentru lentile unif­o­ca­le – întreaga suprafaţă a le­n­ti­lei are aceeaşi dioptrie şi sunt re­co­man­date persoanelor care nu au probleme cu vederea la dis­tanţă şi care trebuie să poar­te ochelarii doar când lucrează la calculator, citesc sau scriu. Len­tilele semi-lună sunt o va­ri­an­tă a lentilelor unifocale şi au co­recţie doar în par­tea de jos a len­tilei, restul fiind sticlă sim­plă. Lentilele bifo­ca­le co­rec­tea­ză vederea de aproa­pe, cât şi ve­de­rea de departe şi sunt reco­man­­date celor care poar­tă oche­lari pentru vederea la dis­tanţă. Lentilele progresive ajută să ve­dem bine la orice distanţă, fără să se scoată sau să se schimbe ochelarii. Dezavantajul: este ne­vo­ie de o perioadă de adaptare pen­tru a vedea bine cu ele."

  • Jul 15, 14

    "Calculatorul

    Este principalul dusman al vederii si este utilizat de milioane, poate miliarde de oameni din lumea intreaga zilnic, timp de mai multe ore consecutiv. Folosirea pe termen lung a calculatorului, fara a-ti lua masuri de siguranta si protectie, iti poate afecta permanent vederea la distanta. Fiecare ora petrecuta in fata calculatorului contribuie la pierderea vederii in timp, spun specialistii, daca este facuta necugetat.
     
    Astfel, daca resimti unele dintre urmatoarele simptome este bine sa mergi la control, sa iti faci ochelari potriviti si sa nu uiti sa faci din cand in cand exercitii de relaxare si sa clipesti des:
    Mai este cazul sa ne facem griji pentru rahitism?

     
    oboseala;
    tensiune in ochi;
    iritatia;
    dureri de cap;
    sensibilitate la lumina;
    ochi uscati;
    vedere "dubla";
    ameteli etc.
    Ochelarii si lentilele de contact

    Desi sunt creati special pentru corectarea vederii, ochelarii de vedere pot dauna ochilor. Este posibil sa spui ca i-ai facut la medic, nu au cum sa nu fie buni sau sa afecteze ochii! Este adevarat ca au fost prescrisi de un medic oftalmolog, dar ca orice prescriptie medicala aceasta trebuie respectata intocmai si la un moment dat inlocuita.

    Asadar, daca medicul ti-a recomandat sa porti tot timpul ochelarii pentru a-ti corecta un defect de vedere, dar tu ii porti doar cand citesti sau cand esti la calculator, nu numai ca nu iti rezolvi problemele, dar este posibil sa le agravezi.
    Cititul

    Cititul ajuta la dezvoltarea intelectuala, la relaxare si are multe alte beneficii pentru noi, dar ar putea strica vederea. Mai ales daca ai tendinta sa citesti de aproape. Aceasta iti supune ochiul unui efort si stres foarte mari si poate determina miopia. Daca resimti anumite simptome ca durere sau disconfort la nivel ocular atunci cand citesti de aproape, atunci este indicat sa incerci sa tii cartea sau revista la o distanta mai mare pentru ca suprasoliciti ochiul.
    Alimentatia defectuoasa

    Lipsa nutrientilor esentiali pentru imbunatatirea vederii poate conduce in timp la astfel de probleme. Exista anumiti nutrienti din alimente de care ochii au nevoie pentru a functiona cum trebuie. Cele mai importante sunt vitamina A si luteina care ajuta la prevenirea unor boli importante ca degenerarea maculara, cataracta sau glaucoma. In plus, ele pot contribui la imbunatatirea vederii!
    Incordarea frecventa a ochilor

    Cu siguranta ti se intampla, mai ales atunci cand te uiti la ceva la calculator, sa iti "strangi" ochii sau sa ii incordezi pentru a vedea mai bine ceva anume de pe ecran sau din jur. Repetarea zilnica a acestui obicei, de mai multe ori pe zi poate afecta grav vederea. Incordarea ochilor sau privitul crucis streseaza musculatura interna a ochilor si devine o cauza majora a problemelor de vedere.
    Lipsa exercitiilor pentru relaxare ochilor

    Exact cum iti lucrezi organismul si ai grija sa il tonifici si sa il energizezi, de acelasi antrenament au nevoie si ochii. Abilitatea ochiului de a fixa cu privirea un obiect sau pur si simplu de a privi este controlata de o serie de muschi interni."

  • Jul 15, 14

    "Ochelarii cu cadru larg

    Acest tip de ochelari pot fi rotunzi, pătrați și mai pot crea o linie orizontală în zona tâmplelor. Este ideal pentru fețele late sau pătrate. Pentru un look fabulos, la acest tip de ochelari trebuie să optezi pentru o coafură cu volum. Este de preferat să dai puțină înălțime feței cu ajutorul coafurii sau să alegi un breton mai lat, pentru a da iluzia unei fețe mai lungi.

    Ochelarii cu cadru mic

    Acești ochelari sunt perfecți pentru femeile cu corp mic și delicat. Coafura pe care trebuie să o alegi dacă porți ochelari cu cadru mic este una scurtă, dreaptă sau una în stil bob asimetric.

    Culoarea părului în funcție de ochelarii de vedere

    Dacă îți place să ai mereu o culoare uimitoare a părului, trebuie să ții cont și de nuanța ramelor de ochelari. Aceasta trebuie să fie în simetrie perfectă cu părul tău. Totuși cel mai bine ar fi să alegi rame în nuanțe neutre, precum negru sau orice alte culori întunecate. Dacă părul tău este castaniu deschis, evită ochelarii cu rame galbene sau albe. Pentru roșcate și blonde, culorile metalice sau perfecte.

    Rame în funcție de forma feței

    Ochelarii de vedere trebuie să fie mereu în perfectă concordanță cu forma feței.

    Pentru fețele pătrate, alege rame înguste, cu margini ascuțite. Pentru fețele lunguiețe, cu ochii mici, alege ramele înguste. Iar pentru fețele rotunde se recomandă, rame și lentile mici, care să completeze aspectul suav și elegant.

    "

  • Jul 15, 14

    "In dependenta si de forma ramei, culoarea acesteia, forma sticlei o sa depinda mai apoi daca ochelarii respectivi se potrivesc pentru forma fetei tale, daca o sa-ti oboseasca sau nu ochii, o sa ii poti purta confortabil etc. In continuare noi vom face o incursiune in toate problemele respective si vom da sfaturi esentiale privind alegerea unei perechi de ochelari potrivite pentru tine.
    Sticla sau plastic?

    In primul si cel mai principal rand, acest accesoriu este procurat pentru corectarea vederii sau protejarea de lumina solara, deci atentia cea mai mare trebuie sa o dedicam lentilelor, iar pentru aceasta trebuie sa cunoastem urmatoarele momente:
    1. Atrage atentie asupra parametrilor optici, dioptrie etc. Toti acesti indici sunt desigur stabiliti in urma unui control special la un medic oftalmolog. Doar acesta iti poate da o reteta corecta pentru ochelari. In nici un caz nu cumpara singura ochelari fara reteta, deoarece risti sa iti afectezi mai rau vederea.
    2. Indicile de refractie – este un parametru destul de important clasei lentilelor, variind in dependenta de materialul acesteia. De exemplu lentilele care au un index mai mare, dau o refractie mai mica, deci parametrii lentilei incepe de la valorile 1.6.
    3. Materialul lentilelor – in ziua de astazi destul de popular au devenit lentilele din plastic, in detrimentul celor de sticla, deoarece multi considera ca primele sunt mai elastice, de marimi mai mici si putand avea nuante diferite. Multe lentile din plastic sunt confectionate si pe baza de sticla. Apropo sticla este considerata mai trainica decat plasticul, insa inafara de lovitura.
    4. Un strat anti-reflectie – acesta este un strat extrem de subtire de pe suprafata lentilelor care creste transparenta sticlei cu 8 – 10%. Acest tip de ochelari sunt recomandate pentru soferi, lucru la calculator s.a.
    Cand alegem o rama pentru ochelari trebuie sa atragem mare atentie asupra nasuletelor, care trebuie sa fie comode si moi. Extremitatile ramelor laterale nu trebuie sa exercite o presiune prea mare asupra zonei de dupa ureche. Deasemenea ochelarii nu trebuie sa se miste sau sa cada cand facem miscari ale corpului sau capului in diferite directii. Asa ca cel mai bine este sa nu economisesti bani pentru ochelari, deoarece o pereche bine aleasa o sa-si rascumpere investitia numaidecat.


    Tipuri de lentile pentru ochelari

    Cand vine vorba de alegerea lentilelor, aici producatorii au facut mari progrese in comparatie cu trecutul cand existau doar lentile de sticla. Astazi putem opta pentru lentile fabricate din asa materiale ca polimere, materiale sintetice cu adaosuri de plastic, absorbanti a razelor ultra-violete etc. Lentilele respective practic nu se tem de lovituri sau alte procese, cum ar fi supraincalzirea.
    Pentru cei ce calatoresc mult sau au o profesie in care mult se lucreaza fizic, se recomanda lentilele Trivex sau NXT, deoarece acestea sunt foarte greu de stricat. Pentru copii sau sportivi se recomanda lentile din policarbonat care au un grad inalt de siguranta, sunt mai usoare si sunt foarte rezistente la lovituri. Exista si lentile minerale, care se confectioneaza in principal din sticla obisnuita sau colorata. Acestea au niste caracteristice deosebite, insa nu sunt extrem de rezistente la lovituri.
    In dependenta de numarul de focale, lentilele se clasifica in:
    1. Lentile monofocale – in general acestea compenseaza vederea de aproape sau de la distanta. Se utilizeaza si pentru vederea la calculator. Nu exista un minim de inaltime a ramelor si sunt suportate aproape de toate tipurile de rame;
    2. Lentile bifocale – acestea compenseaza atat vederea de aproape, cat si de la distanta;
    3. Lentilele progresive – sunt considerate cele mai eficiente lentile, deoarece asigura o vizibilitate buna atat de aproape, cat si de departe, nefiind observabil delimitarea campurilor vizuale. Deasemenea aceste lentile pot fi montate pe orice tip de rame. Exista si lentile progresive pe interior. Acestea insa nu pot fi purtate pe strada, ci doar in incaperi.
    In dependenta de indicele de refractie, avem:"

  • Jul 15, 14

    "Multe specialităţi contemporane necesită lucrul la calculator. Managerii, secretarele, operatorii şi mulţi alţi specialişti îşi petrec aproape în totalitate timpul de lucru în faţa monitorului. Drept urmare, apar durerile de ochi şi de cap. Bineînţeles, nu merită de schimbat domeniul de activitate pentru a corecta vederea. Cel mai indicat este să începeţi cât mai rapid tratarea ochilor şi în fiecare zi să luaţi măsuri pentru prevenirea înrăutăţirii vederii.

    Primele simptome ale bolilor oculare cauzate de lucrul la calculator sunt lăcrimarea, uscăciunea şi înroşinea ochilor, durerile de cap. Pentru a evita asemenea probleme trebuie de întreprins un şir de măsuri.

    1. Încercaţi să schimbaţi claritatea monitorului. Toate literele trebuie să fie clare şi nu prea mici. Alegeţi rezoluţia potrivită, timp de o săptămână experimentaţi cu diferite culori ale ecranului şi alegeţi-o pe cea mai plăcută ochilor.

    2. Atunci când lucraţi la calculator trebuie să aveţi o poziţie dreaptă, lucraţi cu ambele mâini şi ţineţi spinarea drept. Monitorul trebuie să se afle la o distanţă nu mai mică de 50 de cm de la ochi. De asemenea, monitorul trebuie să se afle în faţa ochilor, astfel, încât să nu fiţi nevoit să întoarceţi capul.

    3. Este de dorit să procuraţi un monitor modern LCD. Acest tip de monitoare este mai inofensiv atât pentru vedere, cât şi pentru organism în genere, deoarece are un ecran neted şi nu emană aşa de multe particule negative pentru ochi.

    4. În timpul lucrului la calculator trebuie de clipit cât mai des din ochi pentru a umezi retina. De asemenea, este important ca ochii să nu fie deschişi prea larg.

    5. Nu uitaţi o dată pe oră să faceţi exerciţii pentru stimularea circulaţiei sangvine. De reţinut, că asemenea exerciţii trebuie de făcut nu doar pentru ochi, ci şi pentru gât, mâini şi întreg corpul. Pentru a nu uita despre exerciţii includeţi timer-ul pe calculator şi nu-l ingnoraţi.

    6. Pentru utilizatorii „înrăiţi” de calculator sunt foarte indicate siropurile şi vitaminele cu extract de afine, care, după cum se ştie, sunt extrem de folositoare pentru vedere. Pe timp de noapte se recomandă picurarea unor soluţii speciale pentru umezirea ochilor.

    7. Străduiţi-vă să nu folosiţi calculatorul inutil. Diferite reţele de socializare sau jocuri la calculator vor obosi foarte rapid ochii.

    8. În cazul în care nu aveţi posibilitatea să instalaţi pe monitor un ecran special de protecţie, procuraţi-vă ochelari de protecţie. De reţinut, lentilele trebuie să fie nu din masă plastică, ci din sticlă specială. În afară de faptul că veţi proteja ochii, ochelarii vă vor reda un aspect mai stilat. O pereche de ochelari de protecţie cu tot cu ramă în Chişinău costă circa 500 de lei.

    Bineînţeles, în cazul în care ochii vă dor de mai mult timp şi nimic nu vă ajută, trebuie neapărat să vă adresaţi medicului."

  • Jul 15, 14

    "Producătorul mărcii favorite de ochelari ai fostei guvernatoare de Alaska, republicana Sarah Palin a lansat "ochelarii de clipit". Ochelarii lansaţi de compania "Masunaga Optical" sunt dotaţi cu un senzor care contorizează cât de des clipeşte purtătorul lor şi în cazul în care pleoapele se lasă peste ochi prea rar, lentilele se aburesc automat. După ce posesorul ochelarilor clipeşte de câteva ori lentilele se dezaburesc singure.

    Ochelarii au fost creaţi pentru a preveni uscarea corneei care apare adesea în urma statului prea îndelungat la computer, dar şi după cititul o perioadă mai îndelungată. Ochelarii au un singur defect: "preţul". Conform site-ului de specialitate: www. PhysOrg.com care a postat ştirea, o pereche de "ochelari de clipit" costă 443 USD."

  • Jul 15, 14

    "Odată cu înaintarea în vârstă, vederea începe să se deterioreze. De obicei, după 40 de ani, multe persoane au probleme cu cititul, mai ales atunci când lumina este slăbită. Este important să ştiţi că, în cele mai multe dintre cazuri, o pereche de ochelari de vedere va rezolva cu succes problema. 

    Chiar dacă încă puteţi citi fără ajutorul ochelarilor, vederea va slăbi în timp, spun specialiştii. Puterea de acomodare a ochiului se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la distingerea obiectelor de aproape. Supleţea cristalinului se pierde progresiv în urma procesului natural de îmbătrânire. Această afecţiune se numeşte prezbitism şi este motivul pentru care majoritatea persoanelor în vârstă poată ochelari pentru citit.
    Purtarea ochelarilor de vedere poate fi necesară în caz de miopie (dificultăţi în vederea la distanţă), hipermetropie (probleme cu vederea de aproape), prezbiopie (pierderea treptată a capacităţii ochilor de a focaliza obiectele apropiate) sau astigmatism (vedere deformată, înceţoşată şi imprecisă, la orice distanţă).
    Ochelarii special concepuţi pentru citit nu trebuie confundaţi, însă, cu ochelarii de vedere, care se poartă în mod constant.

    Simptome care vă trimit la oftalmolog
    „Primul semn că aveţi nevoie de ochelari speciali pentru citit este nevoia de a îndepărta obiectele pen-tru a le vedea clar”, spune Dumitru Niculescu, optometrist la cabinetul de optometrie computerizată „Delta Optic” din Constanţa. „Distanţa regulamentară de la care obiectele pot fi distinse clar este de 35 – 40 de cen-timetri. Prezbitismul poate fi constatat atunci când pacientul nu mai vede clar decât obiectele aflate la 65 – 70 de centimetri depărtare”, a precizat optometristul. De asemenea, aţi putea avea nevoie de ochelari pentru citit dacă vederea devine înceţoşată atunci când încercaţi să citiţi sau când lucraţi la calculator.
    Problemele cu vederea pot apărea din diferite motive, de la stres sau oboseală, până la un regim alimentar necorespunzător, mai aflăm de la Dumitru Niculescu. Cu toate acestea, unele afecţiuni ale ochilor se declanşează încă din copilărie, când cei mici stau prea aproape de ecranele televizoarelor sau ale calculatoarelor.
    „Copiii privesc foarte mult timp la calculator şi la televizor şi stau foarte aproape de ecran. Din acest motiv, apare miopia şcolară, iar cei mici au nevoie de ochelari”, ne explică specialistul.

    Cât plătim pentru o pereche de ochelari 
    În cazul în care consideraţi că aţi avea nevoie de ochelari de citit, cel mai indicat ar fi să vă programaţi la medicul oftalmolog. Prezbitismul poate fi diagnosticat printr-un examen oftalmologic şi poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor.
    Dacă medicul v-a oferit o prescripţie medicală, următorul loc pe care trebuie să îl vizitaţi este un cabinet de optică medicală. Aici puteţi găsi rame de diferite forme şi culori, pentru orice gust.
    „Preţul lentilelor variază în funcţie de problemele oculare pe care le are fiecare persoană în parte. În schimb, ramele pentru ochelari variază de la 15-20 de lei pentru cel mai ieftin model, până la 600 – 700 de lei pentru un model de firmă”, spune Dumitru Niculescu."

  • Jul 15, 14

    "Odată cu înaintarea în vârstă, acuitatea vi­zuală slăbeşte, începând să apară unele pro­bleme ale ochilor. Aşadar, e timpul să mergem la doctor! Mai ales când e vorba de ochi, paza bună trece primejdia rea.

    După ce împlinim 40 de ani, încep să aibă treptat dificultăţi legate de citirea literelor mă­runte, în special când lumina este de slabă in­tensitate, sau fenomene de oboseală a ochilor după perioade de citit îndelungate. Adulţii de 40 de ani au nevoie de o distanţă minimă pen­tru citit de 17 centimetri; în jur de 45 de ani, constatăm că limita vederii apropiate s-a mutat dincolo de 30 de centimetri şi n-o mai scoatem la capăt fără ochelari, în timp ce copii mici pot distinge şi obiecte aflate la 5 cm. Totodată, cu timpul, scade şi cantitatea, dar şi calitatea lichi­dului lacrimal, care curăţă şi dezinfectează o­chiul. Clipind mai puţin, mişcările pleoapelor o­feră mai rar aportul de lichid necesar pentru a menţine umiditatea ochiului. Ca urmare a aces­tui fapt, persoanele obligate prin natura profe­siei lor să-şi fixeze în permanenţă privirea asu­pra unor pagini tipărite sau monitoare de calcu­lator sunt mai predispuse decât altele. în afară de ocupaţie, există şi alţi factori, cum ar fi tra­umele sau modul de viaţă care pot genera sau agrava aceste simptome. Nicotina afectează circulaţia locală, iar acidul cianhidric din fumul de ţigară atacă nervul optic. Excesul de alcool dăunează ochilor, ca şi carenţa de vitamina B, la rândul ei agravată de consumul de alcool şi nicotină. Apariţia cataractei este favorizată de diabet, precum şi de radiaţia solară. Din pricina intensităţii ultravioletelor, creşte riscul degene-rescenţei maculare, boala numită şi “pata gal­benă”. De această afecţiune caracteristică vâr­stei a treia, care poate apărea la persoanele trecute de 60 de ani, provocând în final orbirea, suferă, numai în Europa, peste 30 de milioane de oameni.

    Lentilele de bună calitate – şi nu doar cele ale ochelarilor de soare – ne apără de compo­nentele periculoase ale luminii.

    Ochelarii de citit pot fi întrebuinţaţi şi la cal­culator atâta vreme cât nu depăşesc 1,25 diop­trii. Persoanele care lucrează mult la calculator, mai ales trecute de 50 de ani ar trebui să-şi comande însă o pereche de ochelari speciali pentru calculator. Ei vor fi adaptaţi pentru moni­tor în partea de mijloc, iar în cea inferioară pen­tru tastatură şi citit.

    Fenomenul de diminuare a puterii de aco­modare a ochiului datorat îmbătrânirii se nu­meşte prezbitism. Prezbitismul nu este o boală, ci o condiţie care se întâmplă mai devreme sau mai târziu cu oricine. Cauza prezbiopiei este încă în cercetare şi dezbatere. Cristalinul devi­ne mai rigid, pierzând din flexibilitate, şi astfel, şi din abilitatea de a focaliza. Una din expli­caţiile cele mai frecvent oferite se referă la pier­derea progresivă a elasticităţii cristalinului, fi­brele lui devenind mai rigide. O altă teorie spu­ne că el creşte prea mare şi nu mai este capa­bil să-şi schimbe forma la fel de bine. Apoi ar mai fi, ca factor agravant, pierderea puterii de contractare şi relaxare a muşchilor ciliari (muşchi ce controlează bombarea cristalinului).

    Presbitismul nu poate fi tratat, dar pierde­rea abilităţii de focalizare a ochilor poate fi co­rectată prin folosirea de lentile de corecţie, fie sub forma ochelarilor ori a lentilelor de contact. Dacă persoana în cauză suferă şi de deficienţe de refracţie şi necesită dioptrii pentru distanţă, atunci corecţia se poate face folosind fie lentile bi- sau trifocale, fie lentile progresive.

    Lentilele progresive
    Lentilele progresive cuprind spectrul a trei dioptrii (distanţă-intermediar-aproape), sunt foarte practice şi uşor de utilizat. Folosind o­chelari cu lentile progresive se va elimina dis­confortul utilizării a trei perechi de ochelari. Veţi avea o vedere stabilă şi clară în mişcare.

    În ultimii ani, optica a făcut progrese uimi­toare, reuşind să producă lentile personalizate pentru fiecare pacient.

    Varilux® Ipseo® sunt primele lentile progre­sive din lume care integrează caracteristicile fiziologice individuale ale ochiului şi mişcarea capului (împreună cu parametrii prescrip­ţiei medicale) într-un design al lentilei pro­gresive complet cus-tomizat.

    Varilux® Ipseo® reprezintă un con­cept unic, personali­zat pentru fiecare prezbit, bazat pe re­ţeta pacientului şi comportamentul vizual unic.

    Vederea dumnea­voastră este unică! Fiecare individ po­sedă un comporta­ment vizual care îi este propriu numai lui: unele persoane au tendiţa de a în­toarce mai mult ca­pul (headmover), al­tele, din contră, mai mult de a mişca o­chii (eyemover)."

1 - 20 of 26 Next ›
20 items/page
List Comments (0)