Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn2- ochelari miopie- blog

  • Jun 16, 14

    "Miopia face parte dintre viciile de refractie si lumea stie ca miopul nu vede bine la distanta. Drept urmare el trebuie sa poarte ochelari dotati cu lentile minus. Miopia nu se trateaza. Nu exista medicamente care sa repare miopia si nici vreun tratament care sa scada numarul de dioptrii cu minus. Miopia se corecteaza cu lentile sferice concave sau divergente.
    La examenul de stabilire a dioptriei in cazul miopilor se recomanda dioptria cea mai mica cu care ochiul vede bine. Pana la 40 de ani ochelarii sunt la fel si pentru distanta, si pentru citit. Sa se stie ca miopul trebuie sa poarte permanent ochelari. Cei mai multi miopi au fotofobie, adica ii deranjeaza lumina intensa. Asa ca e bine ca miopii sa poarte lentile colorate. Un alt sfat aplicabil miopilor este ca trebuie sa lucreze la o lumina buna cu intensitate corespunzatoare. Lumina insuficienta nu le face bine, aduce si disconfort. Corectia se poate face in cazul miopilor si cu lentile de contact. Dar aceastea sunt recomandabile la miopiile mari, ­14, ­16 etc. Reamintim ca lentilele de contact sunt utile si in cazul in care diferenta de dioptrie intre un ochi si celalalt este mai mare de 3."

  • Jun 13, 14

    "De exemplu un copil care nu vede la tabla, un adult care nu vede semnele de circulatie din departare sau numarul unui mijloc de transport ori... frunzele unui copac. Miopii dezvolta o capacitate de intuitie a mediului fascinanta si de obicei vad mai bine noaptea decat o persoana cu vederea normala.

    De asemenea, miopii au pupila mai mare. De multe ori prin corectarea dioptriei cei din jur au senzatia ca si-au schimbat culoarea ochilor, pentru ca pupila se micsoreaza la corectie si lasa sa se vada mai mult din iris (zona colorata a ochiului). Tot miopii au de obicei ochii mari sau mai proeminenti, insa nu este o regula obligatorie.

    "

  • Jul 15, 14

    "Spitalul European Polisano face parte dintr–o structură integrată de centre de excelenţă în medicină la nivelul european, având la bază un singur criteriu: cel al calităţii ireproşabile a serviciilor medicale

    Centrul de oftalmologie dispune de o echipare completă ce permite diagnosticul şi tratamentul tuturor afecţiunilor oculare, precum şi o monitorizare exactă a pacienţilor cu boli cronice. Absolut toate echipamentele sunt de ultimă gene-raţie şi de o precizie maximă, extrem de puţin solicitante pentru pacient, datorită rapidităţii uluitoare a măsurătorilor efectuate. O noutate ar constitui-o, în primul rând, posibilitatea tratamentului modern al viciilor de refracţie prin chirurgie laser excimer, cât şi tratamentul actual al altor afecţiuni corneene (Keratocon). Chirur-gia intraoculară dispune de cel mai nou tip de echipamente şi microscoape operatorii la nivel mondial.

    Tratamentul cataractei

    Deşi o procedură chirurgicală frecvent întâlnită, numărul operaţiilor de cataractă va fi în continuă creştere în următorii 10 ani din cauza fenome­nului global de îmbătrânire al populaţiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că până în 2020 vor fi efectuate 32 de milioane de operaţii de cataractă. Această afecţiune este cauza principală a orbirii şi a deficienţelor de vedere, tocmai de aceea utilizăm implanturi monofocale, multifocale sau torice pentru a corecta ca­taracta instalată deja sau doar nevoia de a scăpa de ochelari (operaţie de reducere a dioptriilor). Persoanele care se adresează oftalomologului pentru astfel de operație au vârste din ce în ce mai scăzute, venind chiar de la primele semne de încețoșare a vederii. În acest context, operația trebuie să fie cât mai eficientă, noi venind în întâmpinarea lor cu tehnici moderne la cel mai bune prețuri.

    De asemenea, boala glaucomatoasă şi retinopatia diabetică, care reprezintă alte cauze frecvente de orbire, pot fi depistate şi tratate în timp util, înainte de a ajunge la forme avansate, cu afectarea vederii. Ca regulă generală, în urma unui consult minuţios decidem ce fel de investigaţii sunt necesare, astfel încât să stabilim un diagnostic precis şi stadializarea afecţiunii.

    Operaţii cu laser excimer

    Numărul persoanelor ca­re apelează la operația cu laser pentru tratarea mio­piei este în continuă creș­tere. Acest tip de operație se face și la Spitalul European Polisano Sibiu, cu rezultate foarte bune și nu necesită interna­rea pacientului. “Pacienții vin de obicei pentru a scăpa de ochelari, aceasta fiind opțiunea lor principală; mai vin și pacienți pentru a reduce din dioptrii sau pentru a vedea mai clar. Acest aparat face practic o șlefuire a corneei (cornea este interfața dintre mediul înconjurator și ochi, cel mai important mediu refractiv al ochiului), printr-un procedeu extrem de precis, având înainte o topografie și măsurători micrometrice foarte bine calibrate. Procesul de ablație (șlefuire) cu laseri excimeri este foarte bine coordonat, aceștia fiind distribuiți pe suprafața corne­ei, corectia laser prin această tehnică fiind superficială, fără a exista nici un risc de pierdere al vederii. Aparatul este foarte per­­formant, atinge diop­trii foarte mari, inclusiv de astigmatism până la 6 diop­trii, miopie și până la 15, având totodată și o adresa­bilitate ridi­cată (începând de la 18 ani până la 50 ani). Totul depinde foarte mult de consultul preoperator, de obicei pacientul de 45 ani ajunge să necesite un implant de cristalin (monofocal, multifocal) din cauza problemelor ce apar intra­ocular, a patologiei ce devine tot mai exprimată după această vârstă; astfel se lucrează intraocular și nu la nivelul corneei.” Operația durează maxim 10 minute, iar limita principală este grosimea corneei. Pacienţii care poartă ochelari sau lentile de contact, şi doresc o astfel de operaţie trebuie să se pre­zinte la un medic oftalmolog familiarizat cu chirurgia refractivă, pentru un consult complet şi discuţii corespunzătoare fie­cărui caz în parte."

  • Jul 15, 14

    "Oboseala oculara este un simptom intalnit relativ frecvent si prezinta forme variate de manifestare: de la tulburari de vedere usoare la dificultati serioase la citit, dar si lacrimare, inrosirea ochilor, usturimi sau alte simptome nespecifice, de multe ori greu de descris de catre pacient.

    Cauzele cele mai frecvente pentru senzatia de oboseala oculara sunt:

    - viciile de refractie necorectate: pacientul are nevoie de ochelari, dar nu ii poarta, sau poarta ochelari nepotriviti cu dioptria de care are nevoie; ochelarii prescrisi sau montati gresit pot, la randul lor, sa suprasolicite ochii, aparand astfel senzatia de oboseala;

    - se stie deja ca lucrul indelungat la calculator, mai ales fara ochelari de protectie adecvati, este una din cele mai frecvente cauze de oboseala oculara, specifica mai ales lumii moderne

    - sindromul de ochi uscat, frecvent intalnit dupa varsta de 35 - 40 de ani, mai ales la femei, poate determina, si el, senzatia de "ochi obositi", uneori iritati si rosii;

    - afectiuni generale, de genul migrenei cu cauza vasculara, hipocalcemie si alte tulburari endocrine, stari de stres si suprasolicitare nervoasa, pot avea ca unul din simptome oboseala oculara

    Cum se trateaza simptomul de oboseala oculara?

    NU exista un tratament specific pentru disparitia acestui simptom. De aceea, remediul este, in primul rand, inlaturarea cauzelor care il provoaca:

    - prezentarea la medicul oftalmolog, realizarea si purtarea ochelarilor necesari, dupa caz; pentru persoane care nu doresc sa poarte ochelari, exista varianta inlocuirii lor cu lentile de contact, sau tratarea prin operatie;

    - intreruperea din cand in cand, prin pauze repetate, chiar daca sunt scurte, a lucrului la calculator; purtarea unor ochelari cu protectie specifica pentru calculator

    - folosirea unor picaturi adjuvante, de tipul lacrimilor artificiale

    - chiar daca pare o utopie, totusi, insistam pe incercarea (macar) de a elimina pe cat posibil factorii stresanti cotidieni; un regim de viata echilibrat, cu o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport chiar, pot reduce senzatia de oboseala a organismului si implicit, si a ochilor.


    Autor: Dr. Ozana Moraru
    Clinica Oftalmologica Oculus


    Incepand de joi, 15 septembrie, doamna Dr. Ozana Moraru, va fi prezenta pe forum.ele.ro pentru a raspunde intrebarilor voastre legate de afectiunile oculare.



    Infiintat in 1993, Centrul oftalmologic Oculus este prima clinica de microchirurgie oculara din Romania si cea mai mare clinica oftalmologica privata din tara.

    Clinica ofera servicii acoperind aproape intreaga gama de specialitati medicale oftalmologice: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia refractiva, chirurgia dezlipirii de retina si tratamente laser pentru afectiuni vitro - retiniene."

  • Jul 15, 14

    "Orele petrecute în faţa televizorului nu afectează vederea, însă părul în ochi ar putea provoca strabism. Ochelarii de protecţie nu fac rău, din contră, dacă nu-i aveţi, puteţi căpăta grave deficienţe.

    Îţi distrugi vederea dacă stai toată ziua cu ochii în monitor - acesta este doar o scuză de care se folosesc părinţii care nu-i pot dezlipi pe cei mici de calculator. Medicii dărâmă şi alte mituri.

    1. Televizorul şi calculatorul distrug vederea

    FALS. Ipoteza nu se susţine, aduc lămuriri doctorii. "Privitul la televizor sau la calculator prea aproape sau pentru perioade lungi de timp oboseşte ochii, însă nu le schimbă forma şi nu le slăbeşte vederea", precizează medicul oftalmolog Mircea Filip, de la Cabinetul Amaoptimex, din Bucureşti.

    2. Părul strică ochii

    PARŢIAL ADEVĂRAT. Copiii a căror vedere este în faza de dezvoltare pot avea probleme oftalmologice mai târziu, dacă stau cu părul în ochi.

    "La vârsta de 2-4 ani, când începe dezvoltarea vederii binoculare, ochii încep să înveţe să vadă împreună pentru a obţine efectul tridimensional. Acoperirea multă vreme a unui ochi cu părul poate duce la apariţia strabismului", explică oftalmologul. Adulţii nu sunt afectaţi de acest obicei.

    3. Lumina neonului afec­tează vederea

    FALS. Dacă citiţi în lumină artificială, de neon, ochii vă obosesc mai repede şi apar dureri de cap, însă vederea în sine nu este afectată.

    4. Soarele vă poate "arde" retina

    ADEVĂRAT. Dacă priviţi direct spre soare, fără ochelari de protecţie, puteţi suferi leziuni ireversibile. "Soarele poate să ardă retina şi să provoace scăderea definitivă a vederii. Este de ajuns ca omul respectiv să nu mai poate citi", spune medicul.

    5. Ochelarii de soare fac rău

    FALS. Ochelarii de soare nu forţează ochii şi nu afectează vederea atât timp cât au protecţie completă UV (UV400).

    6. Operaţia cu laser te scapă definitiv de probleme

    FALS. Intervenţiile cu laserul corectează dioptriile, însă nu există nicio garanţie că, după operaţie, rezultatul va fi definitiv. "Tinerii de 20 de ani care fac o astfel de intervenţie nu au probleme până la vreo 40 de ani. După această vârstă, s-ar putea să aibă nevoie de ochelari pentru citit", mai precizează medicul.

    "Privitul la televizor şi la calculator de aproape sau pentru perioade mai lungi oboseşte ochii, favorizează durerile de cap, dar nu afectează vederea.“
    Mircea Filip, medic oftalmolog
    CITESTE SI:

    +Îl bea toată lumea, dar habar n-are ce bea. Cel mai vechi ANTIBIOTIC natural. Efectele lui terapeutice

    +Ucigaşul TĂCUT. Boala care ucide UN ROMÂN la fiecare 16 minute

    +Minunea vindecătoare: LEACUL pentru peste 20 de boli"

  • Jul 15, 14

    "1. Materialul lentilelor
    Sticla se poate sparge si e mai grea decat plasticul, un material care, este adevarat, se zgarie mai usor. Lentilele subtiate, desi mai scumpe, sunt de preferat din punct de vedere estetic.
    2. Tipul lentilelor
    Dupa o anumita varsta, ar merita sa inlocuiesti lentilele clasice cu cele multifocale sau progresive. Acestea te pot ajuta sa vezi bine atat aproape, cat si la distanta sau semidistanta, gratie liniilor ce impart campul vizual.
    3. Lentile cu protectie?
    Recomandam: protectie UV, strat antizgarieturi in cazul celor din plastic policarbonat, cu tratament AR (antireflex), pentru protejarea ochilor de reflectiile iritante, dar si pentru a face ochelarii mai putin vizibili.
    4. Materialul ramei
    In zilele noastre, ramele din metal de calitate sunt usoare si nu isi pierd culoarea. Iar cele de plastic pot fi mai usoare si mai flexibile.
    5. Forma ramei
    Ideal este ca ramele sa completeze si sa se muleze dupa forma fetei tale si sa ofere un spectru cat mai bun si cat mai larg campului vizual.
    6. Rame invizibile?
    Ochelarii fara rame ofera acelasi grad de stabilitate si de fiabilitate ca si cei cu rama.
    7. Lentile heliomate?
    Lentilele care se inchid la culoare, pe masura ce creste intensitatea luminii, pot face chiar inutili ochelarii de soare. Problema e ca aceste lentile nu se „intuneca“ suficient pentru a permite si un sofat confortabil.
    8. Ochelari de soare?
    Eticheta de protectie UV 400 indica o protectie de 100% fata de razele ultraviolete. Dar numai daca lentilele acopera complet ambii ochi. Si mai trebuie sa stii ca lentilele maro cresc contrastul, cele verzi „catifeleaza“ lumina, iar cele gri ofera cea mai buna perspectiva vizuala naturala.
    Inca un pont: Ia-ti ochelari speciali pentru monitoarele de calculator tratati cu straturi speciale de protectie.
    Si, cireasa de pe tort: Lentile polarizate pentru sport si sofat."

  • May 29, 15

    "Cînd sînt indicaţi persoanelor mioape sau celor care suferă de strabism, ochelarii de vedere devin o necesitate. În ultimele luni s-a constatat însă că nu numai cei care au diferite probleme de vedere îi solicită, ci există şi clienţi care doresc ochelari de protecţie, fără dioptrii. Specialiştii sînt de părere însă că prescrierea ochelarilor de protecţie trebuie efectuată doar de către medicul oftalmolog pentru că persoana în cauză poate avea un viciu de refracţie necunoscut sau insuficient corectat. “În prescrierea lentilelor aeriene, adică a ochelarilor, trebuie să se ţină cont de vîrsta, profesia, obiceiurile şi prezenţa unor afecţiuni oculare asociate”, a declarat şeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, prof. univ. dr. Denislam Dogan. Ochelarii de protecţie au lentile filtrante care se caracterizează prin transmiterea selectivă a anumitor lungimi de undă şi prin posibilitatea de a absorbi parţial sau total anumite zone din spectrul electromagnetic. Aceste filtre optice au două roluri diferite. “O primă funcţie a acestor filtre este aceea de a reduce sau a anula nocitivitatea anumitor lungimi de undă şi de a antrena energia luminoasă ce pătrunde în ochi. Cea de-a doua funcţie a acestora este aceea de stimulant, deoarece filtrele transmit selectiv anumite lungimi de undă. De aceea, ochelarii de protecţie sînt indicaţi pentru persoanele care stau în faţa unui calculator mai mult de două-trei ore pe zi”, a declarat dr. Dogan.

    Specialiştii susţin că principalele trei nuanţe utilizate de aceste filtre oculare sînt verde, maro şi gri, fiecare dintre ele avînd un rol protector pentru ochi. “Nuanţa verde poate fi considerată ca protectoare aproape universală cu o absorbţie medie a ultravioletelor şi o puternică absorbţie a infraroşiilor. Nuanţa gri este o remarcabilă protectoare împotriva ultravioletelor şi corespunde utilizării pe zăpadă. Nuanţa maro este relativ mai puţin eficientă în zona ultravioletelor, dar prezintă o absorbţie medie importantă în zona radiaţiilor vizibile ceea ce o face utilă în condiţiile de intensitate luminoasă puternică-vara, cînd soarele e prezent zi de zi”, a declarat dr. Dogan. Medicii susţin că mai toate persoanele au nevoie de ochelari de protecţie, dar anumite meserii necesită în mod expres utilizarea acestora. Printre acestea se numără croitorii, specialiştii IT sau sudorii. “Ochelarii de protecţie este indicat să fie utilizaţi vara, cînd intensitatea luminoasă e puternică, dar şi iarna, pentru a preveni declanşarea oftalmiei de zăpadă, deoarece razele ultraviolente pot provoca o iritaţie a conjunctivei cînd sînt reflectate de zăpadă sau gheaţă. Persoanele care suferă de fotofobie trebuie să poarte ochelari, dar şi cei care lucrează la calculator mai multe ore pe zi, pentru a preveni usturimile, înroşirea ochilor sau senzaţia de ochi uscaţi”, a declarat prof. univ. dr. Dogan. Soarele intens, lămpile cu vapori de mercur, aparatele de sudură electrică, razele infraroşii sînt foarte dăunătoare sănătăţii ochiului şi de aceea medicii recomandă utilizarea ochelarilor de protecţie. Preţul unei perechi de astfel de ochelari variază între 100 de lei şi 700 de lei noi, în funcţie de design şi accesorii."

  • Jun 05, 15

    "Sunt sigur căa aţti observat că în jurul nostru sunt o mulţime de oameni cu ochelari şi sunt convins că mulţi dintre cei ce vor citi acest articol sunt purtători de ochelari şi, dacă nu, sigur au o pereche de ochelari de soare.

    Pentru cei mai mulţi este o nevoie, pentru alţii un accesoriu. Eu cred că atunci când eşti obligat să porţi ochelari, trebuie să faci din acest lucru un avantaj, adică să îţi alegi nişte ochelari care să te pună în evidenţă. În zilele noastre, dacă ştii unde să mergi, vei găsi ochelari frumoşi, de calitate şi nu neapărat scumpi. Întotdeauna când alegi o pereche de ochelari trebuie să fii atent să fie frumoşi, uşori, de calitate bună, prin asta înţelegând finisajul şi durabilitatea. Întotdeauna o ramă de marcă îşi va respecta calitatea pentru că îşi respectă numele.

    Lentilele, bineînţeles că sunt tot atât de importante, poate mai importante. După cum am spus şi despre rame, întotdeauna o lentilă de marcă îşi va respecta calitatea pentru că îşi respectă numele. Există o multitudine de opţiuni pentru lentile, de preferat sunt cele de plastic, firesc, deoarece sunt uşoare, dacă se sparg nu taie ca sticla, deci riscul de rănire este mai mic şi nu în ultimul rând, dacă-i scapi pe jos nu se sparg aşa uşor. Pentru că am vorbit despre “spart”, există lentile din policarbonat, care nu se sparg, sau se sparg extrem de greu, aceste lentile sunt recomandate persoanelor cu ochi unic, copiilor, sportivilor şi nu numai. Lentile pot avea tratamente diverse: antireflex care oferă un confort bun la condus; lentile fotocromice, care se colorează la soare, lentile speciale pentru cei ce petrec multe ore la computer, lentile de soare cu dioptrii, ş.a.m.d. Pentru cei cu dioptrii mari există lentile subţiate.

    Lentilele progresive se adresează celor care au nevoie de ochelari de distanţă şi de aproape. Sunt, cred, una dintre cele mai extraordinare realizări din domeniu pentru că îţi permit să vezi la toate distanţele cu o singură pereche de ochelari. Cele mai performante lentile progresive sunt tot cele din plastic pentru care sunt disponibile toate opţiunile de care am vorbit mai sus, adică se pot face cu tratament antireflex, fotocromice, inclusiv se pot face lentile progresive de soare sau de policarbonat.

    Prescripţia dioptriilor este un aspect ce trebuie tratat cu maximă seriozitate. Nu sunt de acord cu prescripţia dioptriilor doar după aparat (dioptron), cred că medicul are foarte multe de spus în acest sens.

    Ochelarii de soare trebuie să fie de calitate, de marcă pentru că astfel avem garanţia că lentilele oferă protecţia necesară ochilor. Un aspect important de menţionat este că sunt disponibili ochelari de soare cu dioptrii; există posibilitatea de a se executa ochelari de schi sau activităţi sportive cu dioptrii.

    În concluzie, nu cred că purtatul ochelarilor trebuie să mai fie un coşmar, acest domeniu, al opticii medicale, progresează foarte mult din toate punctele de vedere şi dacă sunteţi sfătuiţi corect şi dacă ştiţi unde să mergeţi şi ce să alegeţi, veţi avea ochelari frumoşi şi buni pentru orice fel de activitate."

  • Jun 24, 15

    "Cu cât porţi mai mult timp ochelarii, cu atât vederea ta se va înrăutăţi - aceasta este o frază pe care o cred foarte mulţi oameni. Oare au dreptate?, se întreabă „BBC Future“.


     
    Există multe motive pentru care oamenii nu-şi poartă mereu ochelarii prescrişi. Poate le displace înfăţişarea lor, poate sunt tachinaţi sau poate, pur şi simplu, se simt mai bine fără ei. Lăsând la o parte confortul şi estetica, unii se tem că purtatul ochelarilor prea des le va slăbi vederea şi că vor ajunge să depindă de ei din ce în ce mai mult, notează „BBC Future“.
     
    Un studiu nigerian publicat anul trecut a descoperit că 64% din studenţii unei universităţi credeau că purtatul ochelarilor strică ochii. O altă cercetare din statul indian Karnataka a descoperit că 30% din oameni credeau asta, iar pakistanezii care cred că ochelarii strică vederea sunt în procent de 69. În Brazilia, chiar personalul medical credea că ochelarii slăbesc vederea. Există oare dovezi care să sugereze că aceşti oameni au dreptate?
     
    Miopia şi hipermetropia
     
    Există, bineînţeles două motive pentru care oamenii poartă ochelari de vedere: miopia, când lucrurile aflate la distanţă se văd înceţoşat, şi hipermetropia, când nu te poţi concentra pe lucrurile din apropiere. 
     
    Hipermetropia este, de regulă, asociată cu bătrâneţea. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea de focusare scade, ochiul având dificultăţi în ajustarea la diferite distanţe. Atunci când oamenii ajung într-o stare în care braţele nu le sunt destul de lungi pentru a ţine o carte sau un ziar la o distanţă mare, aleg să poarte ochelari.
     
    Ce este surprinzător este că foarte puţine studii au fost realizate despre efectul purtării ochelarilor de vedere timp îndelungat. Din ce se cunoaşte până acum nu există nicio dovadă că dacă porţi ochelarii pentru citit prea mult, vederea îţi va fi afectată. 
     
    Atunci de ce atât de mulţi oameni consideră că purtatul ochelarilor le strică vederea? În primul rând pentru că, poate, oamenii au devenit din ce în ce mai dependenţi de ochelari, dar acest lucru se întâmplă deoarece pupila lor continuă să se deterioreze o dată cu vârsta.
     
    Aşadar, oamenii se găsesc în situaţia de a avea nevoie de ochelari din ce în ce mai mult, astfel gândind că ochelarii le-au stricat vederea. De fapt, nu există o relaţie cauză-efect. Fie că alegi sau nu să porţi ochelarii de citit, nu va avea niciun efect asupra vederii tale pe termen lung. Deşi, dacă trebuie să te chinui să citeşti, vei suferi de dureri de cap sau de ochi.
     
    Studii pe copii, dar niciunul pe adulţi
     
    Totuşi, situaţia nu este la fel şi în cazul copiilor. Dacă un copil nu poartă ochelarii potriviţi, impactul asupra ochilor lui va fi de lungă durată. Timp de zeci de ani s-a crezut că dacă micuţilor li se prescriu ochelari mai slabi decât ce aveau cu adevărat nevoie, li se va încetini deteriorarea pupilei şi, astfel, se va încetini progresia miopiei. Ideea era că dacă porţi ochelari pentru a vedea la distanţă, pupila va încerca să se „întindă“ atunci când te concentrezi pe un obiect apropiat pentru a vedea corect.
     
    Însă, un studiu realizat în Malaysia în 2002 a demonstrat că această ipoteză era atât de greşită încât, au fost nevoiţi să oprească cercetarea cu un an mai devreme. Un grup de 94 de copii cu miopie au fost selectaţi fie să poarte ochelari conform prescripţiei medicale, fie să poarte ochelari care îi făcea puţin miopi. Timp de doi ani lungimea pupilelor lor a fost măsurată la intervale regulate. Contrar unui studiu din anii '60, copiii care purtau ochelari mai slabi au demonstrat o mai mare întindere în timp. Cu alte cuvinte, vederea lor s-a înrăutăţit. 
     
    Unii susţin că încă nu există destule dovezi pentru a trage o concluzie. Însă o analiză detaliată a unui grup internaţional de specialişti, „Cochrane“, din 2011 a concluzionat că dovezile limitate sugerează că mai bine le oferi copiilor ochelarii potriviţi, decât să-i supui, conştient, unor ochelari mai slabi. Nu există nicio dovadă că purtatul dioptriilor corecte le va înrăutăţi vederea. De fapt, cel mai lung studiu despre miopie, care tocmai şi-a publicat rezultatele obţinute de-a lungul a 23 de ani, a demonstrat opusul. 
     
    În 1983, un grup de copii din Finlanda cu miopie au fost supuşi, aleator, la diverse situaţii, inclusiv să citească fără ajutorul ochelarilor. Miopia lor a progresat mai repede decât a celor care îşi purtau mereu ochelarii. După primii trei ani ai studiului, toţi copiii au fost sfătuiţi să-şi poarte mereu ochelarii prescrişi de medic. La 20 de ani după, nu s-a observat nicio diferenţă între cele două grupuri de copii.
     
    Beneficiile ochelarilor atunci când eşti copil, dacă ai nevoie de ei, sunt foarte clare. Ochii copiilor trebuie să înveţe să vadă, aşa că, dacă nu poartă ochelarii potriviţi, pot face „ochi leneş“- ambliopie pentru că nu au avut niciodată o imagine clară pe retină. De asemenea, s-a demonstrat că ochelarii corecţi pentru vedere au îmbunătăţit şi viteza de citire.
     
    Să ne întoarcem la adulţi. Ceea ce este curios este lipsa studiilor în acest domeniu. Poate că ne aşteptăm ca ştiinţa să aibă toate răspunsurile, dar uneori cercetările care par cele mai evidente nu sunt făcute. 
     
    Studiile care au nevoie de copiii cu miopie să nu poarte ochelari pot fi considerate lipsite de etică din cauza efectelor asupra dezvoltării şi învăţării. Dar, în principiu, acest studiu ar putea fi făcut pe adulţii care suferă de miopie sau de hipermetropie. Aşa că rămânem cu întrebarea: de ce nu-l face nimeni?
     
    Profesorul Ananth Viswanathan, chirurg consultant la Spitalul de Oftalmologie „Moorfields“ din Londra, Marea Britanie, crede că lipsa cercetărilor în acest domeniu este din cauza absenţei oricărui motiv fiziologic pentru care ai crede că ochelarii strică vederea. Este nevoie ca cercetările să caute nu doar asociaţii, dar şi mecanisme plauzibile.
     
    Aşa că, se pare, acest studiu nu se va realiza prea curând. Între timp trebuie să ne bazăm pe dovezile anatomice. Şi, deşi există o grămadă de motive pentru care să alegi să nu porţi ochelari, teama că îţi pot strica mai rău vederea nu este unul dintre ele, conchide „BBC Future“."

  • Jul 16, 15

    "Afectiuni in care este necesara purtarea de ochelariSus
    Purtarea ochelarilor poate fi necesara in oricare din conditiile urmatoare:
    - miopie - atunci cand apar dificultati in vederea la distanta
    - hipermetropie - atunci cand apar probleme cu vederea de aproape
    - prezbiopie - atunci cand o persoana nu isi poate concentra vederea asupra obiectelor de aproape, mai mult din cauza imbatranirii
    - astigmatism - se refera la situatia cand vederea este deformata, incetosata si imprecisa, la orice distanta.

    Este usor ca o persoana sa se simta frustrata atunci cand vederea sa nu mai este atat de buna. Acest lucru se intampla in cazul multor persoane de peste 40 de ani, iar ochelarii pentru citit rezolva deseori problema.

    Acestia nu trebuie confundati cu ochelarii de vedere, care se poarta in mod constant, necesari pentru a efectua sarcinile de zi cu zi. Efortul de a vedea fara ochelari poate tensiona ochii iar vederea s-ar putea deteriora. Purtarea ochelarilor pentru citit va minimaliza potentialele complicatii

    Cand sunt necesari ochelarii de citit?Sus
    In cazul in care se ofera raspuns afirmativ la una sau mai multe dintre urmatoarele intrebari, ar trebui sa se faca o programare la medicul oftalmolog:
    - Aveti dureri de cap sau de ochi in timpul cititului, care dureaza mai mult de cateva minute?
    - Intampinati dificultati in a introduce ata in ac?
    - Faceti eforturi sa cititi o revista sau o carte?
    - Tineti cartile mai aporape de o lungime de brat, de ochi atunci cand trebuie sa cititi?
    - Va straduiti sa cititi textul de pe ecranul televizorului?
    - Apropiati monitorul computerului pentru a vedea mai bine?
    - Aveti peste 40 de ani?

    Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care medicul oftalmolog le-ar putea adresa inainte sa recomande ochelari pentru citit. Nu orice persoana cu varsta de peste 40 de ani va avea nevoie de ochelari de citit, dar majoritatea sunt diagnosticate cu prezbiopie.

    Prezbiopia nu este o boala ci o stare naturala care rezulta din procesul natural de imbaranire al corpului si implicit a ochilor. Acesta nu este dureroasa si evolueaza treptat, de-a lungul unei perioade indelungate de timp.

    Atunci cand apare prezbiopia, cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea si se va diminua abilitatea naturala a ochiului de a se concentra asupra unor obiecte de mici dimensiuni, care determina vedere neclara de aproape.

    In cazul in care o persoana considera ca ar avea nevoie de ochelari de citit, va face o programare la medicul oftalmolog. Este important sa se asigure ca nu exista nici o alta problema de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

    Daca specialistul considera ca nici una dintre aceste conditii nu este prezenta, se vor achizitiona ochelari de vedere conform prescriptiei medicale.

    In cazul in care o persoana poarta deja lentile de corectie, medicul ii poate recomanda lentile bifocale sau progresive trifocale. Ochelarii de distanta sau cei pentru protectie la calculator ar putea fi o optiune pentru cei care lucreaza zilnic in fata calculatorului.


    "

  • Jul 20, 15

    "MIOPIA

    Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare.
    Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică.
    Globul ocular al persoanelor mioape este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină.
    În jur de 26% din populația lumii are miopie.
    Prima etapă a vederii este crearea unei imagini pe retină, folosind razele paralele ce rezultă din cristalin. Această primă fază este bazată pe legile focalizării luminii. Un obiect va fi cu atât mai bine definit, cu cât razele sale produc o imagine mai clară pe retină. În emetropie, adică în absența unor tulburări de refracție, imaginea este focalizata exact pe retină.
    În miopie, focalizarea se efectueaza în fața retinei.
    Cu toate că ar trebui să fie situat la infinit (5 metri în practică), punctum remotum (cel mai îndepărtat punct văzut încă net) este situat la miopi între nas și 5 metri, în funcție de gradul miopiei.
    Miopie se măsoară în dioptrii, care sunt negative. O miopie de +2 dioptrii are nevoie de ochelari de -2 dioptrii.
    Determinarea distanței de la punctum remotum oferă, de asemenea, de gradul de miopie: gradul de miopie este invers proporțional cu distanța de la punctum remotum exprimată în metri. Exemplu, în cazul în care cel mai îndepărtat obiect vazut clar este de 10 cm, deci 0,1 metri, atunci miopia este de 10 dioptrii; daca obiectul este situat la 2 metri, atunci miopia de 0,5 dioptrii.
    Tratarea Miopiei

    Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor de vedere și a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente), precum și o procedură chirurgicală refractivă oculară, dar aceasta este recomandată doar persoanelor cu un anumit grad de miopie, precum și cu o vârstă nu foarte înaintată."

1 - 11 of 11
20 items/page
List Comments (0)