Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn1-i.v.natural-wp

  • Jul 15, 14

    "Medicul oftalmolog Radu Iulian Burcin spune ca viciile de refractie nu sunt afectiuni oculare, ci variante ale ochiului normal. "De aceea, cand spunem ca tratam sau corectam viciile de refractie, de fapt, facem un tratament estetic, in scopul eliminarii ochelarilor sau a lentilelor de contact." Corneea se sculpteaza sau se remodeleaza cu ajutorul laserului cu excimeri la nivel de microni. Spre exemplu, in tratamentul miopiei, corneea se subtiaza cu aproximativ 13 microni pentru fiecare dioptrie. Din acest motiv, tratamentul cu laser este limitat de grosimea corneei. In general, pacientii europeni au o grosime medie intre 530 si 550 de microni, adica 0,55 mm, ceea ce permite o corectie de circa - 11D dioptrii.
    Cum se realizeaza

    Tratamentul cu laser pentru corectarea miopiei, astigmatismului si hipermetropiei este superficial, adica nu se patrunde in interiorul ochiului. Corneea umana are la suprafata stratul celulelor epiteliale, care are circa 50 de microni. Aceste celule se reimprospateaza la fiecare 7-10 zile. In tehnica superficiala LASEK, dupa o anestezie cu picaturi se ridica straturile de celule, si laserul modeleaza suprafata corneei cateva zeci de secunde. Procedeul este absolut nedureros. "De exemplu, la un pacient cu miopie de minus doua dioptrii, laserul slefuieste cam 25-30 de secunde. Apoi stratul de celule epiteliale se repozitioneaza si se aplica o lentila de contact terapeutica pentru fixare, care se pastreaza 4 zile. De aceea acest procedeu numit LASEK (laser subepitelial in situ keratomileusis) este un procedeu superficial, care nu mai poate fi numit interventie chirurgicala. Acest tratament cu laser la suprafata ochiului dureaza, in total, 7-8 minute, dar slefuirea cu laser se realizeaza in cateva zeci de secunde. Pentru anestezie sunt suficiente doua picaturi de anestezic, care se pun pe cornee", explica dr. Radu Iulian Burcin.
    Indicatii

    Pot beneficia de corectia cu laser pacientii de peste 18 ani care au miopii de pana in - 11D, hipermetropii de pana in +5D si astigmatisme de pana in 5D. Principalele contraindicatii sunt keratoconul, diabetul, bolile autoimune (poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica) si afectiuni inflamatorii corneene. Pacientii care au si hipermetropie, si presbiopie, adica au ochelari cu plus la distanta si ochelari cu plus de valori mai mari la apropiere, pot elimina ochelarii de distanta. Probabilitatea ca un pacient sa ramana la 0 dioptrii dupa tratamentul laser este de 90%-97%, adica, din circa 100 de persoane operate, peste 90-97 vor avea pe termen lung valoarea de 0 dioptrii. Regresiile care pot aparea nu depasesc 25% din valoarea dioptrica initiala. Persoanele cu - 1.50 - 3D dioptrii sunt candidati ideali la interventiile cu laser. Probabilitatea ca ei sa scape de ochelari cu ajutorul laserului este de 98%. Cei cu miopii mari, de - 8 sau - 10, vor avea o probabilitate de 10% de a ramane cu un - 2 - 2.50D. Pacientii cu hipermetropie, care au ochelari cu plus pentru distanta si care au si presbiobie, pot opta pentru corectarea vederii la distanta prin aceste interventii cu laser. De retinut ca miopii, care au cornee foarte subtire (mai mica de 460 de microni), nu pot fi corectati chiar daca au dioptrii de - 2. In hipermetropie, interventia se face la maximum +5 dioptrii. Astigmatismul poate fi corectat cu laser pana la - 5 dioptrii. Chiar daca viciile de refractie sunt combinate, ele pot fi corectate cu laser, in limitele valorilor mentionate. Exista pacienti care au izometropie, adica au diferente de dioptrii intre ochi mai mari de 2D. Pentru acestia, interventia cu laser cu excimeri le poate aduce o vedere egala la ambii ochi.
    CONTRAINDICATII. Interventiile cu laser sunt contraindicate persoanelor care nu au stabilizate viciile de refractie (isi schimba des ochelarii). O contraindicatie absoluta este keratoconul, o degenerescenta a corneei care se manifesta prin subtiere progresiva. Orice afectiune oculara - conjunctivita, keratita, cataracta - exclude pacientul de la interventia cu laser. Si pacientii care au o boala autoimuna au contraindicatie pentru acest tratament.
    SFATUL MEDICULUI
    Medicul oftalmolog Radu Iulian Burcin efectueaza ambele metode de tratament cu laser, dar inclina in procent foarte mare spre lasek, cea mai superficiala tehnica. Procedura lasik presupune anumite riscuri pentru ca se recurge la sectionarea corneei. In schimb, procedura lasek este net superioara, iar stabilitatea interventiei este foarte mare. De exemplu, pentru o miopie de minus 6, dupa lasek, pacientul ajunge la dioptrii zero cu o probabilitate de 95%. Spre deosebire, in tehnica lasik, stabilitatea este de 90%.
    STIATI CA
    Miopia, hipermetropia si astigmatismul nu sunt boli, ci vicii de refractie. Viciile de refractie se pot corecta optic cu lentile aeriene de contact sau chirurgical cu ajutorul laserului sau al implantelor refractive.
    Metoda LASEK este un tratament laser superficial care nu implica incizii corneene si elimina posibilitatile unor complicatii specifice tehnicii LASEK.
    Corectia efectiva cu laser dureaza cateva zeci de secunde.
    Tratamentul laser poate elimina ireversibil miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Miopiile, hipermetropiile si astigmatismele mari necesita o corectie chirurgicala cu ajutorul implantelor refractive.
    Presbiopia neasociata cu hipermetropie (adica persoanele de peste 40 de ani care au doar ochelari de citit) nu poate fi corectata cu laser cu excimeri."

  • Jul 15, 14

    "Tehnicile chirurgicale oftalmologice tot mai perfecţionate corectează o serie de vicii de refracţie, dar fără a garanta o vedere perfectă. Laserul poate corecta miopii de cel mult -7, hipermetropii de cel mult +5 şi astigmatisme de 4-5. Tot ce depăşeşte aceste valori necesită implantare de lentilă artificială.


    Graniţa dintre moft şi strictă necesitate se estompează atunci când vine vorba de renunţarea la ochelarii de vedere cu ajutorul chirurgiei. Operaţia pentru corectarea dioptriilor are indicaţii relative, care ţin mai degrabă de confortul psihic al pacientului. Doar în câteva cazuri ea devine o nevoie stringentă, cum ar fi cele în care ochelarii devin o povară pentru purtători.

    „În cazul dioptriilor foarte mari, lentilele sunt groase, iar ochelarii devin inestetici şi grei. De asemenea, persoanele care suferă de deviaţie de sept nazal nu se simt bine purtând ochelari", spune medicul chirurg oftalmolog Cristian Moraru de la clinica Oculus. Pentru cei cu dioptrii mari, operaţia poate să nu rezolve complet defectul, dar îi ajută să treacă la o lentilă mult mai subţire şi, deci, mai uşoară.

    Operaţia de corecţie a dioptriilor se poate impune şi din motive care ţin de alegerea unei meserii, precum cea de pilot, de poliţist sau de cadru militar. Şi practicarea unor sporturi poate necesita această schimbare. În plus, deşi acum există pe piaţă şi lentile de contact cu dioptrii mari, intervenţia chirurgicală se poate dovedi mai profitabilă pe termen lung, ţinând cont de costurile pe care le presupun lentilele şi soluţiile pentru curăţarea acestora.

    Aproape 2.000 de lei pentru un ochi

    Intervenţia pentru corectarea dioptriilor se face cu laser Excimer sau, mai nou, cu VisuMax (la Europe Eye Hospital), la preţuri care încep de la 1.900 de lei pentru un ochi. Tehnicile de corectare a vederii presupun diverse proceduri, sigure şi rapide. În principiu, se pot rezolva cu laser dioptriile de cel mult -7 (miopie), de +5 (hipermetropie) sau de cel mult 4-5, în caz de astigmatism. Laserul acţionează doar asupra corneei, pelicula transparentă care acoperă ochiul anterior, prima lentilă prin care trec razele luminoase.

    Tehnicile LASEK şi PRK realizează o răzuire a suprafeţei corneei, iar LASIK face acelaşi lucru, dar după ce a decupat un căpăcel din cornee, care apoi se pune la loc. Tocmai grosimea corneei impune limita până la care pot fi corectate dioptriile.

    Contraindicaţiile intervenţiei cu laser

    „Constituie contraindicaţii pentru intervenţia cu laser unele afecţiuni sistemice, precum diabetul zaharat necontrolat, bolile autoimune ale ţesutului conjunctiv sau afecţiuni oculare, cum ar fi glaucomul, keratoconusul, sindromul de ochi uscat, cicatricele sau afecţiunile corneene, operaţiile oculare în antecedente", atrage atenţia medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter.

    Potrivit medicului, nu se poate interveni cu laser nici în cazul în care măsurătorile indică o grosime a corneei mai mică de 500 de microni.

    Care sunt complicaţiile

    Ochiul se recuperează rapid, iar complicaţiile infecţioase sunt rare dacă se respectă regulile de igienă în sala de operaţii. Un risc greu de controlat însă este acela de apariţie a vederii cu halouri sau în ceaţă. Aceasta poartă numele englezesc „haze" şi apare din cauza vindecării imperfecte a epiteliului cornean. De asemenea, pot surveni dificultăţi la vederea nocturnă sau la lumină puternică, iar dioptriile pot „creşte" la loc."

  • Feb 18, 15

    Te-ai gandit vreodata ca exista modalitati naturale de imbunatatire a vederii, fara sa treci prin proceduri medicale complicate si costisitoare? Intr-adevar, exista si constau in consumul unor alimente adecvate, care iti vor fi de folos si pentru mentinerea starii generale de sanatate a organismului.

    Iata cele cateva produse foarte bune pentru ochi, potrivit Symptom Find:

    Usturoiul: este folosit in numeroase feluri de mancare pentru aroma sa unica, oferindu-ti numeroase beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Iti imbunatateste fluxul sanguin, sistemul imunitar si face bine vederii. Este bogat in sulf, un nutrient care ajuta la producerea antioxidantilor, acestia fiind foarte importanti pentru sanatatea ochilor.

    Ouale: galbenusul de ou are foarte multi nutrienti, buni pentru ochi si intregul organism. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat mai indicat.

    Somonul: are vitaminele A si D, dar si acizi grasi omega 3. Ele iti ajuta si creierul si ochii.

    Vegetalele cu frunze inchise la culoare, precum brocoli sau spanacul, au vitamina A, B12, C si calciu, dar si luteina si zeaxantina, care sunt 2 antioxidanti importanti pentru vedere. Incearca sa nu le gatesti prea mult daca vrei sa primesti cat mai multe substante bune, altfel vei pierde toti nutrientii.

    Ciocolata neagra: are multi flavonoizi care protejeaza vasele de sange, ce aprovizioneaza ochii. Astfel, corneea va fi aparata si nu iti va slabi vederea.

    Afinele: previn degenerescenta maculara, care de obicei afecteaza persoanele mature.

  • Feb 18, 15

    "Una dintre cele mai intalnite afectiuni odata cu inaintarea in varsta este deteriorarea vederii. Aproape orice persoana trecuta de varsta de 40 de ani a resimtit o oarecare slabire a vederii. Multi terapeuti considera ca o alimentatie sanatoasa, un program de exercitii fizice, dar si o serie de remedii fitoterapeutice pot ajuta la mentinerea unei bune acuitati vizuale odata cu inaintarea in varsta. Incordarea muschilor oculari care sunt foarte sensibili precum si un flux de sange neadecvat al retinei pot cauza deteriorari de vedere.

    Odata cu inaintarea in varsta, vasele mici de sange care iriga interiorul urechii si ochii devin mai putin eficiente in colectarea rezidurilor. Exista o serie de plante medicinale care ajuta la incetinirea procesului de deteriorare a vederii si care de asemenea previn anumite afectiuni oculare ce pot apare.

    Una dintre aceste plante este afinul (Vaccinium myrtillus). Din fructele de afin se facea un gem delicios pentru pilotii Fortelor Aeriene Britanice in al II-lea Razboi Mondial. Potrivit pilotilor, consumarea acestui gem le imbunatatea vederea pe timp de noapte si astfel le oferea un adantaj in timpul zborurilor operative de noapte.

    Intrigati de aceste marturii, cercetorii au studiat afinul si au descoperit ca are in compozitie bioflavonoide. Acesti compusi antioxidanti ajuta la prevenirea actiunii radicalilor liberi si a fragilitatii capilare. De asemenea, acesti compusi ajuta ochii sa se adapteze mai usor la intuneric.

    Pantalon din stofa cu siret in talie P828

    Cercetarile facute au demonstrat ca afinul la protectia retinei tocmai datorita continutului mare de bioflavonoide; insa actiunea este mai mult preventiva decat curativa. Consumarea de afine duce la imbunatatirea vederii nocturne daca slabirea este datorata unor deficiente de pigmenti de care ochiul are nevoie, ci nu de o vedere diforma.

    Ginkgo (Ginkgo biloba) este o planta care a atras mult timp atentia oamenilor de stiinta si care poate ajuta in caz de deteriorare a vederii dar si in alte boli precum pierderile de memorie sau circulatia precara a sangelui.

    Ginkgo este cea mai importanta planta in tratarea deteriorarii retiniene. Este un foarte bun luptator impotriva radicalilor liberi si actioneaza preventiv pric cresterea fluxului de sange si de substante nutritive in retina.

    Pentru tensiuni oculare repetate, cel mai potrivit remediu este floarea pasiunii (Passiflora incarnata). Este o planta cu efect calmant, folosita in tratarea insomniei si episoadelor de nervozitate, dar ajuta si la relaxarea vaselor de sange din globul ocular.


    Urciorul (Inflamatie acuta a glandelor sebacee de la radacina genelor, cu acumulare de puroi) si conjunctivita pot raspunde pozitiv la tratamente traditionale precum cele folosind plantele silur (Euphrasia officinalis) sau hydrastis (Hydrastis canadensis).

    Desi proprietatile curative ale silurului nu au fost studiate riguros, fitoterapeutii au auvut rezultate foarte bune in tratarea conjunctivitei. Efectul antibacterial al hydrastisului a fost demonstrat stiintific. Aceasta planta cu efect curativ foarte puternic, inclusa in farmacopeia americana din 1830 pana in 1955, ajuta la reducerea inflamatiei si a fost folosita din timpuri stravechi de catre indienii Kickapoo pentru a trata iritatiile oculare.
    Exploratorul american Meriwether Lewis a notat folosirea acestei plante in 1804. A observat ca indienii Cherokee foloseau planta hydrastis ca remediu perfect pentru"

  • Feb 18, 15

    "Văzul este cel mai important simţ al omului şi se efectuează prin intermediul ochiului care este organul receptor (pereche) al analizatorului vizual, format din globul ocular şi organele anexe, situat în orbitele craniului, care sunt căptuşite cu ţesut adipos care protejează ochiul de lovituri.

    Ochiul este format din: conjuctivă, sclerotic, cornee, umoarea apoasă, coroidă, iris, pupilă, cristalin, umoarea vitroasă (sticloasă), retină, muşchi ocular, muşchi ciliari, nervi ocular.
    Organele anexe ale ochilor: sprâncene, gene, pleoape, glande lacrimale.

    Conjunctiva este un strat transparent care acoperă faţa anterioară a ochiului şi partea internă a pleoapelor, cu rol de a proteja şi curăţa, cu ajutorul lacrimilor, suprafaţa anterioară a ochiului.
    Sclerotica este membrana externă, de culoare alb sidefiu, slab vascularizată, ce poartă denumirea şi de ,,albul ochilor'' cu rol de protecţie a ochiului.
    Corneea este membrana anterioară, transparentă, avasculară, bogat inervată, cu terminaţii nervoase sensibile la cald, rece, durere, presiune, tact. Corneea are rol de protecţie a irisului şi pupilei şi este mediu de refracţie a luminii şi mai este numită şi lentilă optică.
    Umoarea apoasă este un lichid incolor, limpede, ce ocupă spaţiul dintre cornee şi cristalin, cu rol în menţinerea curăţeniei corneei şi îndepartarea germenilor.
    Coroida reprezintă tunica mijlocie a ochiului, este de culoare neagră, e puternic vascularizată şi prezintă anterior irisul cu un orificiu, pupila.
    Irisul este un disc muscular (care poate avea culoarea albastră, căprui, verde şi negru) cu o gaură în mijloc, pupila, cu rolul de a regla prin îngustare sau mărire, cantitatea de lumină ce ajunge la cristalin.
    Pupila este un orificiu circular, de culoare neagră, cu rol de a regla cantitatea de lumină ce ajunge la cristalin. Când lumina este slabă, pupila se măreşte pentru a lăsa o cantitate suficientă de lumină să ajungă la retină. Când lumina este prea puternică, pupila se îngusteaza şi cantitatea de lumină ce ajunge la retină este suficientă.
    Cristalinul este un disc transparent care focalizează razele de lumină pe retină, funcţionează ca o lentilă, razele de lumină captate suferind în ochi 3 refracţii, dintre acestea 2 având loc în cristalin. Pentru vederea de aproape cristalinul se bombează, iar pentru vederea la distanţă se aplatizează.
    Umoarea vitroasă este o substanţă gelatinoasă ce se găseşte în spaţiul situat după cristalin, numit şi cameră posterioară, iar lumina reflectată de cornee şi cristalin, străbate corpul vitros până la retină.
    Retina este o membrană formată din aproximativ 130 milioane de celule fotosensibile, situate pe partea internă a peretelui globului ocular. Privind structura anatomică a retinei, se distinge pata oarbă, locul unde fibrele care alcătuiesc tractul optic ies din globul ocular şi pata galbenă, locul vederii celei mai clare. Celule fotosensibile ale retinei sunt de două feluri. Conurile sunt celulele receptuare ale văzului colorat şi sunt în jur de 7 milioane, iar bastonaşele sunt celulele vederii crepusculare şi sunt în jur de 123 de milioane.
    Muşchii oculari sunt muşchii care dau mobilitate ochilor, iar muşchii ciliari sunt muşchii care se contractă pentru a influenţa grosimea cristalinului.
    Nervii oculari transmit informaţiile vizuale către creier, prin intermediul impulsurilor electrice.
    "

  • Feb 18, 15

    "Până nu demult, credeam că soarele e prietenul nostru – doar anunţă vacanţa şi contribuie la minunatul bronz de vară, nu-i aşa? Ei bine, doamnelor, putem nota în jurnal încă o relaţie care nu a mers: soarele nu este în niciun caz aliatul sănătăţii noastre.
    Iar dacă până recent credeam că ne afectează numai pielea, trebuie să ştiţi că are un efect dăunător şi asupra ochilor.

    Iată motivele pentru care şi ochii au nevoie de aceeaşi atenţie:

    Razele UV provoacă la nivelul ochilor arsuri similare cu cele de la nivelul pielii
    După expuneri scurte, pot genera simptome temporare care se manifestă prin usturime şi prin senzaţia de nisip în ochi.
    Afecţiunile produse de UV sunt cumulative
    Chiar dacă simptomele sunt temporare, efectul lor este cumulativ, astfel că, în timp, dau naştere unor afecţiuni grave.
    Provoacă boli grave, care pot conduce la orbire
    Între bolile pe care le provoacă expunerea neprotejată la razele UV se numără cataracta, degenerescenţa maculară (deteriorarea globului ocular), arsurile retiniene şi cancerele pielii din jurul ochilor.
    Nu te ameninţă numai vara, ci şi în restul anului
    Contrar aşteptărilor, ele nu sunt periculoase numai în timpul sezonului cald. Deşi vara sunt de 3 ori mai puternice ca intensitate, ochii nu sunt feriţi de influenţa lor nocivă nici în restul anului. Avem nevoie de protecţie UV chiar şi în zilele noroase.
    Când sunt reflectate de diferite suprafeţe devin mai nocive
    Apa, nisipul, zăpada şi asfaltul reflectă o mare parte a razelor UV, ceea ce le face şi mai agresive. Iarna de exemplu, zăpada reflectă  peste 85% din cantitatea de raze UV.

    Cum ne protejăm ochii de razele UV?

    „Pentru purtătorii de ochelari, cea mai recomandată modalitate de protecţie împotriva razelor UV este folosirea de lentile de vedere heliomate, care se închid la culoare în momentul în care iau contact cu lumina puternică”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor. “Cele mai noi inovaţii în rândul acestor lentile sunt Crizal Transitions by Essilor, singurele lentile care oferă cel mai mare grad de protecţie UV şi elimină senzaţia neplăcută dată de contactul cu lumina puternică”, adaugă acesta.
    "

  • May 22, 15

    "Vederea este un mare dar, unul din cele 5 simţuri de bază care ne ajută să ne
    desfăşurăm activitatea zilnică. Potrivit studiilor sociologice, oamenilor le este teamă să rămână fără vedere la bătrâneţe, să piardă complet legătura cu lumea exterioară şi să rămână neajutoraţi. Refacerea vederii este foarte dificilă, mult mai simplă fiind menţinerea acesteia. Principalii factori care contribuie la apariţia unor deficienţe de vedere sau chiar la pierderea acesteia sunt:
     
    1. Lipsa din alimentaţie a beta-carotenului, necesar pentru sinteza vitaminei A, care participă în mod activ în procesul de transmitere a impulsului luminos pe retina ochiului.
     
    2. Dereglarea micro-circulaţiei sanguine şi procesele inflamatorii în capilarele retinei ochiului.
     
    3. Alimentarea insuficientă a aparatului fotosensibil al retinei ochiului cu substanţe biologic active esenţiale (minerale, vitamine, acizi graşi polinesaturaţi din clasa Omega).
     
    4. Reducerea vitezei de transfer şi a calităţii transmiterii semnalului vizual prin fibra nervoasă. Epuizarea rezervelor de lecitină conduce la dereglări serioase ale vederii.
     
    5.Lipsa de lichide din organism duce la dereglarea funcţionării organelor vederii.
     
     
    MECANISMELE DE ACTIVIZARE A FUNCŢIONĂRII APARATULUI VIZUAL
     
    1. Asigurarea unei surse naturale de carotenoide, care participă la transformarea energiei luminii în energie bioelectrică. O astfel de sursă este produsul fabricat din alge – PHYCOTENE®, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vederii nocturne.
     
    2. Îmbunătăţirea microcirculaţiei poate fi obţinută prin utilizarea produsului complex antioxidant, ACTIVIN, care creşte elasticitatea vaselor şi normalizează permeabilitatea capilarelor retinei ochiului.
     
    3. Din cele mai vechi timpuri în oftalmologie se utilizează Silurul – o plantă unică, a cărei denumire populară, „plantă sau floare de ochi”, vorbeşte de la sine despre proprietăţile sale curative. Prin conţinutul său crescut în vitaminele C, A şi B, silurul exercită acţiune antiinflamatoare şi îmbunătăţeşte microcirculaţia în vasele din spatele ochiului, combate procesele inflamatorii, contribuie la reducerea proceselor de degenerare şi distrofie la nivelul ţesutului retinei, în special la vârstnici.
     
    4. Lecitina reface viteza de transfer a impulsului nervos, precum şi membrana mielină a fibrelor nervoase, formată în proporţie de aproape 60% din lecitină.
     
    5. Este necesară menţinerea în organism a unei balanţe optime de rezerve de apă, consumând, de preferinţă, apă calitativă biodisponibilă.
     "

  • May 22, 15

    "Ochii sunt cele mai importante şi cele mai utilizate organe ale corpului nostru, deoarece ii folosim în orice mod posibil : pentru a vedea lucrurile, pentru a citi, a lucra şi chiar pentru a comunica. Problemele de vedere sunt strâns legate de presiunea pe care o punem asupra ochilor sau muschilor oculari. Există mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari vizuale. Acestea includ vedere înceţoşată, halouri, pete oarbe, corpi străini şi alte simptome. Vedere înceţoşată este pierderea claritatii vederii şi incapacitatea de a vedea detalii mici. Unghiurile moarte (scotoamele) sunt"găuri" intunecate în acelaşi câmp vizual, în care nimic nu poate fi văzut.

     

    Cauze si simptome
     

    Tulburările si problemele de vedere pot fi cauzate de diferite condiţii. Unele includ:

     

    * Prezbiopia - dificultate de focalizare pe obiecte care se afla aproape. De multe ori tulburarea devine vizibila de la începutul pana la mijlocul anilor 40.

     

    * Cataracta - opacifierea cristalului ochiului, determinând vedere slaba pe timp de noapte, halouri în jurul lumini si sensibilitate la lumina puternica. In cele din urma este afectata si vederea pe timpul zilei. Este comuna persoanelor in varsta.

     

    * Glaucomul - creşterea presiunii în ochi, cauzand o vedere de noapte săraca, pete oarbe şi pierderea vederii. Glaucomul este o cauza majora de orbire si poate aparea treptat sau brusc - aparitia brusca este o urgenţă medicală.

     

    * Retinopatia diabetica - aceasta complicatie a diabetului zaharat poate duce la sangerari la nivelul retinei - o alta cauza frecventa de orbire.

     

    * Degenerescenta maculara - pierderea vederii centrale, vedere înceţoşată (mai ales în timpul lecturii), vedere distorsionată (cum ar fi vederea de linii ondulate) si aparitia de culori sterse. Este cea mai comuna cauza de orbire la persoanele de peste 60 de ani.

     

    * Infecţii oculare, inflamaţie, sau rănire.

     

    * Flocoanele - particule mici care se deplaseaza in campul vizual. Deşi de multe ori sunt de durata scurtă şi inofensive, acestea pot fi un semn de dezlipire de retina.

     

    * Orbire pe timp de noapte

     

    * Dezlipirea de retina - simptomele includ flocoane, flash-uri de lumină în câmpul vizual, sau senzaţia de o nuanta sau perdea care atarna pe o parte a câmpului vizual.

     

    * Nevrita optica - inflamatie a nervului optic de la infectie sau scleroza multipla. Pot aparea dureri la deplasarea sau atingerea ochiului prin intermediul pleoapei.

     

    * Accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT).

     

    * Tumori cerebrale.

     

    * Sângerare în ochi.

     

    * Arterita temporală - inflamatie a unei artere din creier, care furnizează sânge la nivelul nervului optic.

     

    * Dureri de cap, migrene - spoturile de lumina, halourile, sau modelele zig-zag sunt simptome comune care apar înainte de începerea durerilor de cap.

     

    Alte cauze posibile ale problemelor de vedere includ oboseala, supraexpunerea la aer liber (extomparea temporara şi reversibila a vederii), şi unele medicamente.

     

    Medicamente care pot afecta vederea includ antihistaminicele, anticolinergicele, digitalicele (temporar), unele medicamente pentru tensiune arteriala crescuta (guanetidina, rezerpina şi diuretice tiazidice), indometacin, fenotiazine (cum ar fi Compazine pentru greaţă, Thorazin si Stelazine pentru schizofrenie), medicamente pentru malarie , etambutol (pentru tuberculoză), şi multe altele.

     

    Vitamine si minerale pentru imbunatatirea vederii
     

    Studiile clinice au demonstrat că vitaminele si alti nutrienti pot reduce pierderea vederii asociata cu imbatranirea. Acestea pot fi deosebit de utile în prevenirea cataractei, degenerescentei maculare şi a altor boli care afectează ochii sau vederea. Urmatoare substante nutritive sunt esenţiale pentru o vizibilitate optimă şi petntru sănătatea ochilor in general :

     

    * Vitamina A promovează o vedere buna, mai ales în condiţii de lumină redusă.

     

    * Vitamina C a fost legată de prevenirea cataractei - un studiu a arătat că un  aport suplimentar de 300 - 600 de vitamina C reduce riscul de cataracta cu 70 %, întârzie degenerescenta maculara şi reduce efectul de presiune oculara la pacientii cu glaucom.

     

    * Vitamina E este un antioxidant care protejeaza tesuturile impotriva daunelor cauzate de anumite substante instabile numite radicali liberi. Radicalii liberi pot afecta celulele, ţesuturile şi organele.

     

    * Zincul - ochii conţin, de fapt, cea mai mare concentraţie de zinc din intreg corpul.

     

    * Cupru este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din sânge , ajuta la mentinerea sanatatii membranelor celulare şi la sprijinirea celulelor rosii din sange in producerea de hemoglobina.

     

    * Seleniul ajuta organismul sa absoarba vitamina E.

     

    * Cromul - organismul nu produce crom in mod natural, aşa că aceast nutrient trebuie să fi obţinut prin dieta.

     

    * Acidul alfa-lipoic este, de asemenea, un antioxidant, o substanta care neutralizeaza substantele chimice potential daunatoare numite radicali liberi.

     

    * Glutationul - numeroase studii au asociat glutationul cu prevenirea cataractei, glaucomului, bolilor retiniene, şi orbirii din cauza diabetului zaharat.

     

    * Luteina- studiile de cercetare arată că luteina poate servi drept ochelari de soare "interni", ajutând la blocarea luminii albastre vizibile, cauza majora de leziune fotica (indusa de lumina).

     

    * N-acetil cisteina este rapid metabolizata in glutation intracelular. Glutationul actioneaza ca un antioxidant puternic în organism.

     

    * Quercetina îmbunătăţeşte vederea şi face privirea mai uşoară şi mai plăcută.

     

    * Rutina are puternice proprietati antioxidante si proprietatea de a chelata ioni metalici, cum ar fi cei de fier, reducând astfel reacţia Fenton (productia de radicali de oxigen daunatori). Rutină, de asemenea, pare să stabilizeze vitamina C.

     

    * Taurina hraneste si protejeaza cristalinul şi retina. Deficienţe de vitamine si stresul pot reduce nivelurile de taurina.

     

    * Zeaxantina, ca si luteina, este un antioxidant carotenoid care protejeaza vasele de sange care alimenteaza regiunea maculară. Zeaxantina şi luteina sunt singurele carotenoide ale retinei.

     

    * Magneziul ajuta la imbunatatirea circulatiei in ochi şi este vital pentru sanatatea retinei.

     

    * Acizi grasi Omega-3 s-au aratat beneficii în anumite probleme de vedere legate de vârstă. Uleiul de seminte de in si uleiul de peşte conţin acizi grasi omega-3.

     

    * Bioflavonoidele au numeroase beneficii asupra sanatatii, incluziv asupra vederii.

     

    * Ginkgo Biloba contine biflavonoide care ajuta la stoparea sau diminuarea unor probleme retiniene. Deteriorarea retinei are un număr de cauze posibile, inclusiv diabetul zaharat si degenerescenta maculara.

     

    Tratament, prevenire şi căi de atac
     

    Problemele de vedere sunt în mare parte ignorate în etapele preliminare de către majoritatea oamenilor. In general, oamenii trec peste sfaturile medicale pana in momentul în care problemele lor de vedere incep sa interfereze cu viaţa de zi cu zi. Pot exista mai multe cauze care duc la probleme de vedere. În mod similar, există mai multe opţiuni de tratament disponibile pentru a trata problemele specifice ale ochilor.

     

    Tratamentul problemelor de vedere este decis de către medic. Metoda de tratament este aleasa in functie de problema de vedere. De exemplu - in caz de cataracta este nevoie de o interventie chirurgicala, in timp ce pentru tulburările de vedere induse de migrene este nevoie de odihnă şi tratament pentru migrena. Succesul oricarui tratament depinde în mare măsură de tipul de problemă şi gradul de severitate a afecţiunii. Cu cat mai devreme se cere ajutor medical, cu atat mai bune vor fi rezultatele tratamentului.

     

    Remedii naturiste pentru probleme de vedere
     

    * Vitamina A. Pentru îmbunătăţirea vederii, vitamina A este cea mai importanta. Sursele principale de vitamina A sunt crema de lapte, rosiile, spanacul crud, gulia, branza, untul, salata verde, boabele de soia, morcovii, varza, laptele proaspăt, mazărea verde, portocalele si curmalele.

     

    * Triphala este un preparat ayurvedic faimos, foarte eficient în tratarea miopiei. Acest preparat poate fi luat direct cu apa sau pate fi folosit pentru a spala ochii de două ori pe zi.

     

    * Lemnul dulce este, de asemenea, considerat o cale de atac eficientă in combaterea problemelor de vedere. Funcţionează bine dacă se ia stomacul gol. Se poate lua combinat cu miere sau cu unt si lapte.

     

    * Cicoarea este o planta foarte valoroasa, bogata in vitamina A. Aceasta este mai eficienta atunci când este amestecata cu 200 ml de suc de morcov, 75 ml de suc de patrunjel, 150 ml de suc de telina.

     
    Dieta pentru probleme de vedere
     

    Persoanele cu defecte de vedere trebuie să consume cantitati mari de alimente naturale şi nefierte. Urmatoarea lista contine cele mai importante  alimente necesare pentru mentinerea vederii :

     

    * fructe proaspete - struguri, mere, portocale, prune, cireşe, vişine şi piersici

    * legume verzi - varza, salata verde, spanac şi napi

    * legume rădăcinoase - morcovi, sfeclă roşie, cartofi, ceapă şi napi

    * fructe uscate

    * nuci

    * produse lactate"

  • Jun 24, 15

    "O vedere buna se poate mentine cu o alimentatie potrivita. Unele studii au aratat ca anumite alimente pot imbunatati vederea, incetinesc imbatranirea ochilor si asigura o privirea agera.
     
    In principal trebuie sa tragi un semnal de alarma pozitiv la vitamina C, vitamina E, beta caroten si luteina.
     
    Insa, fii cu ochii in patru dupa:
     
    1. Spanac. Este bogat in luteina, fiind un antioxidant ce lupta impotriva miopiei, ajutand circulatia sangelui la nivelul globului ocular. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca o singura lingurita de legume cu frunze verzi ajuta la cresterea nivelului de luteina cu 90%. Dar pentru rezultate bune, meniul cu spanac trebuie tinut timp de cateva luni.
     
    2. Broccoli. Contine si luteina, si vitamina C, care lupta impotriva imbatranirii. 
     
    3. Somon. Nu este bun doar pentru ochi, ci si pentru inima. Contine acizi grasi, Omega 3 care protejeaza impotriva sindromului ochiului uscat, efect care apare dupa ore indleungate petrecute in fata computerului. Evident, se poate inlocui cu hering, halibut sau sardine. 
     
    4. Nuci si seminte. Sunt bogate in acizi grasi Omega 3 si in vitamina E care poate incetini sau preveni cataracta.
     
    5. Morcovii. Sunt cea mai buna sursa de bea caroten, un antioxidant care este convertit in vitamina A in organism si mentine sanatatea corneei. Prea putina vitamina A duce la o vedere incetosata si dificultati in vederea nocturna. 
     
    6. Cartofii dulci. Au jumatate din componenta morcovilor, adica beta caroten.
     
    7. Avocado. Este bogat in vitamina E.
     
    8. Oul. Galbenusul de ou contine luteina, usor de absorbit de catre organism. 
     
    9. Usturoiul. Este bogat in sulf, la fel ca prazul sau ceapa. Sulful, mentine sanatatea cristalinului.
     
    10. Ciocolata neagra. Contine antioxidanti, dar si flavonoide care sunt esentiale pentru protejarea vaselor de sange care iriga ochiul. Astfel, corneea si cristalinul raman puternice cu trecerea anilor. Cea mai recomandata este ciocolata care contine peste 60% cacao."

  • Jun 25, 15

    ""Daca ochii tai sunt curati, intregul corp ti-e plin de lumina. Daca ochii tai sunt rai, si corpul este dominat de intuneric." (Biblia)

    Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Daca ochii sunt ferestrele sufletului, atunci irisul este fereastra corpului. 
    Daca il examinam in profunzime, vom avea o viziune cat se poate de exacta asupra starii organismului nostru. Putem descoperi predispozitiile mostenite de la parintii si bunicii nostri ca o slabiciune a zestrei noastre ereditare. Irisul ne poate arata energia noastra vitala. In prevenirea bolilor, examinarea irisului are un rol decisiv. Avand aceste informatii furnizate de ochii nostri, putem sa ne protejam si mentine sanatatea cat mai mult posibil prin stabilirea unui regim alimentar potrivit, prin consumarea de ceaiuri medicinale, prin masaj, bai, prin renuntarea la obiceiurile nocive si prin miscare.
    Ca stiinta, iridiologia este cunoscuta din jurul anilor 1300 i.Ch. ( adica de peste 3000 de ani), asa cum atesta doua fragmente de papirus gasite in mormantul faraonului Tutankamon, care au fost scrise de medicul personal al faraonului si in care pot fi vazuti preoti examinand ochii faraonului. In ciuda vechimii acestei stiinte, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea au inceput sa apara carti despre descoperirile in domeniul iridiologiei, care servesc ca baza pentru aceasta stiinta in continua dezvoltare si la care si-au adus o contributie importanta o serie de cercetatori si medici cum ar fi : E. Schlegel, M. Madaus, K. Schulte, Bernard Jensen, R. Schnabel, Harry Wolf, si altii.
    Persoana care practica iridiologia nu poate sa stabileasca legal un diagnostic daca nu are studii medicale, dar poate sa caute cauzele problemelor si suferintelor si sa indice analizele care trebuiesc facute si la ce medic trebuie sa se adreseze persoana, ca prima urgenta. Diagnosticarea irisului poate fi facuta numai de medici, dar stabilirea starii de sanatate pe baza analizei irisului poate fi facuta de catre oricine, acest lucru neputand fi in niciun caz denumit diagnosticarea irisului.




    Pe parcursul diagnosticarii irisului pot fi identificate aspecte ca:
    tipurile de depuneri ale substantelor nocive
    locurile unde se depun substantele nocive
    daca afectiunile sunt acute sau cronice
    inflamatiile
    epuizarile
    predispozitia pentru formarea pietrelor la rinichi
    probleme de metabolism si cauzele acestora
    lipsa de substante minerale sau de vitamine
    acumulari de secretii
    cicatricile
    chisturile
    alte modificari ale organelor corpului.
    Sarcina si obligatia iridologului este ajutarea pacientului in vederea gasirii caii adecvate de vindecare. Stabilirea diagnosticului final, cu luarea in consideratie si a rezultatelor altor analize, este sarcina unui medic specialist.

    Un iridolog bun trebuie sa fie un bun observator si sa aiba aptitudini vizuale foarte bune. De asemenea, el trebuie sa aiba cunostinte aprofundate de anatomie, de biologie, anatomo-patologice, iridologice, dupa care sa urmeze timp de 2-4 ani un stagiu de practica, inainte sa inceapa sa lucreze cu bolnavii.
    In evul mediu, oamenii atribuiau puteri magice ochiului: globul ocular era asemanat cu soarele si era reprodus prin diferite metode. In cazul statuilor si portretelor din acea perioada se poate remarca accentuarea ochilor, iar in picturile realizate foarte veridic pot fi observate si unele boli ale ochilor. Spre exemplu, in tabloul pictat de Rafael Sanzio,"Portretul lui Baldasare", se poate vedea clar ca personajul reprezentat in portret are probleme cu rinichii.
    Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au temut de puterea malefica a "ochiului rau" sau "deochiului". S-a considerat ca privirea in crucis (strabismul) sau privirea prea fixa au efecte negative asupra oamenilor. 
    Globul ocular are o greutate medie de 7,5 grame, diametrul de 23 mm, constitutie elastica si continut apos relativ ridicat . Este format din: tunica externa sau fibroasa (sclerotica si cornee), tunica mijlocie sau vasculara (coroida, corp ciliar si iris) si tunica interna sau nervoasa (retina).




    EXERCITII PENTRU IMBUNATATIREA ACUITATII VIZUALE

    Cascatul
    Clipirea
    Exercitiul palmelor. Asezati-va comod intr-un fotoliu, cu genunchii unul langa altul. Relaxati-va, inchideti ochii, puneti palma dreapta in fata ochiului drept, iar cea stanga in fata ochiului stang, lasand liber nasul. Acoperiti ochii cu palmele, fara sa apasati, in asa fel incat degetele sa fie incrucisate la nivelul fruntii. Lasati-va in fata cu coatele pe genunchi, cu ochii inchisi, fara sa va ganditi la nimic. Cu cat culoarea pe care o vedeti este mai neagra, cu atat starea de relaxare a ochilor este mai buna. Timpul de exercitiu este de 10-30 minute zilnic, de 2 ori.
    Leganarea. Stati in fata ferestrei sau in fata unui tablou, in pozitie relaxata, cu picioarele departate la o distanta de 30 cm, cu bratele lasate lateral. Ridicandu-va alternativ talpile, clatinati-va usor lateral, dintr-o parte in alta, la fel ca un pendul. La inceputul exercitiului, clatinati-va cu ochii deschisi, dupa care, cu timpul, puteti face acest lucru cu ochii inchisi, imaginandu-va un geam sau un tablou care se misca in sens invers. Timpul de exercitiu este de 5-10 minute, cu alternarea ochilor deschisi si inchisi, cu clipirea spre dreapta si spre stanga. Practicarea acestui exercitiu este recomandata de 2-3 ori pe zi.
    Clipirea accelerata, daca se poate, cat mai repede, chiar din 10 in 10 secunde.
    Lumina solara. Iesiti in gradina sau la o plimbare in parc ori in padure, inchideti ochii si uitati-va spre soare. Daca soarele bate prea tare, puneti pe ochi frunze verzi, proaspete. De cateva ori puneti palmele in fata ochilor, pentru cateva clipe. Timpul recomandat pentru acest exercitiu este de 10 minute, dupa care clipiti, cascati si intindeti-va. Se recomanda repetarea acestui exercitiu de 3 ori pe zi.
    Apa rece. Inchideti ochii, aplecati-va deasupra chiuvetei sau a unui lighean cu apa rece si udati-va ochii cu acea apa de aproximativ 20 de ori, dupa care stergeti-va si tineti prosopul pe ochi timp de aproximativ 2 minute. Timpul recomandat pentru acest exercitiu este de 5 minute cu spalare si stergere, de 3 ori pe zi.
    Memorarea. Aruncati-va privirea asupra unui obiect, observati-i forma, marimea, detaliile caracteristice. Inchideti apoi ochii si imaginati-va obiectul respectiv cat mai clar, in cele mai mici detalii. Timpul exercitiului este de 5 minute pe zi.
    Ocolirea. Asezati-va comod si alegeti un obiect aflat la o distanta de 3 m, ridicand degetul aratator in fata la aproximativ 20 cm. Uitati-va mai intai la deget, apoi la obiect, privind pe aceeasi directie dar ignorand degetul. Repetati acest lucru de zece ori si apoi clipiti de cateva ori. Repetati exercitiul de 2-3 ori consecutiv.
    Vederea focalizata. Concentrati-va privirea la un obiect aflat in apropierea dumneavoastra 10-20 de secunde, apoi priviti in departare, relaxat, alte 10-20 de secunde. Repetati alternativ, de 2-3 ori consecutiv.
    Citirea. Deschideti o carte,cautati un cuvant in mijlocul randului si uitati-va bine la el. Inchideti ochii si evocati cuvantul ales, incercand sa-l distingeti cat mai bine de celelalte cuvinte, vazandu-l mai clar, in culori mai negre, in timp ce celelalte cuvinte devin din ce in ce mai palide. Timpul exercitiului este de 5-10 minute zilnic.
    Exercitiile de miscare a muschilor ciliari, dar si a muschilor gatului. Invartiti capul in sensul circular, in ordinea urmatoare; apropiati capul, prima data de umarul drept, dupa care de partea superioara a spatelui si apoi de umarul stang, dupa care readuceti capul in pozitia initiala. Repetati apoi exercitiul, invartind capul in sens invers. Desenati 12 cercuri intregi cu capul. Gatul trebuie sa fie relaxat. Schimbati in permanenta sensul rotirii capului, ca sa nu ametiti. Intoarceti capul catre stanga, cat mai mult posibil, dar aveti grija sa nu se intoarca si corpul. Dupa aceea intoarceti capul in pozitia initiala, apoi usor spre dreapta. Repetati acest exercitiu de 10 ori. Prin efectuarea acestor exercitii in fiecare dimineata, se relaxeaza partea superioara a gatului si vertebrele superioare. Acest lucru contribuie la ameliorarea alimentarii cu sange a ochilor si a capului.
    Exercitiile yoga pentru ochi: intoarcerea ochilor, rotirea ochilor, privirea varfului nasului.
    Masajul si presopunctura: atingeri usoare, masajul fruntii, al capului, pe punctele tamplei, bazei nasului, prin zona sprancenelor si pe punctele cefei.
    Pentru relaxare si recreere: ridicati-va in picioare. Ridicati mana dreapta in fata si piciorul stang in spate, dupa care schimbati, ridicand mana stanga in fata si piciorul drept in spate. Daca aceste miscari merg bine, uitati-va in partea stanga sus si rotiti-va ochii in sensul acelor de ceasornic, dupa care faceti acelasi lucru plecand de la privirea in dreapta sus. Repetati acest exercitiu timp de 2-3 minute.
    Ramaneti in picioare, relaxati-va, lasati mainile lateral. Ridicati umerii cat mai sus posibil, dupa care lasati-i in jos si efectuati 25 de rotiri ale umerilor in fata si tot atatea in spate.
    Fie in pozitie asezata, fie in picioare, relaxati-va muschii gatului, lasati capul in fata, incercand sa atingeti pieptul cu barbia, dupa care lasati capul pe spate, cat mai mult posibil. Efectuati acest exercitiu de 12 ori, in ambele sensuri. Dupa aceasta lasati capul in stanga usor, incet, apoi inapoi si la dreapta, de 12 ori.  Daca purtati ochelari, dupa o luna de exercitii regulate, va recomandam sa mergeti la control pentru a vedea daca ochelarii dumneavoastra au dioptriile corespunzatoare.



    CELE MAI FRECVENTE BOLI APARUTE LA NIVELUL OCHILOR

    De ce se "inrosesc" ochii ?

    Ochiul sanatos are o culoarea alba. Orice proces care irita membrana conjunctiva duce la inrosirea sa.Cauzele cele mai frecvente sunt: inflamatiile, dar si alte boli patologice oftalmologice cum ar fi:
    Sangerarea membranei conjunctive, care poate fi datorata unor rani exterioare, tensiunii arteriale ridicate sau eforturile fizice prea intense.
    Inflamatia pleoapelor.
    Inflamatiile membranei conjunctive, cauzate de: infectii bacteriale, infectii virale, infectii parazitare, micoze, infectii produse de chlamydia (o ciuperca ce traieste mai ales in mediu umed), inflamatii alergice ale membranei conjunctive, pterigion (afectiune ce se intinde si la cornee sau in unghiul interior al ochiului).
    Inflamatiile irisului, inflamatiile corpului ciliar.
    Diagnosticari de natura reumatoida ale ochiului.
    Inflamatiile scleroticii.
    Simptome de uscaciune a ochiului.
    Diagnosticarea problemelor care se afla la baza inrosirii ochilor revine exclusiv in sarcina unui oftalmolog care va indica efectuarea analizelor specifice.
    Boala cea mai frecventa a pupilei este cataracta, cauzata de opacizarea cristalinului. Cataracta provoaca slabirea vederii. Aceasta boala poate fi ereditara sau poate aparea in cursul vietii din cauza diabetului , fumatului excesiv, razelor solare intense, bolilor de metabolism, medicamentelor cu continut de steroizi ori substantelor chimice, cum ar fi : naftalina, ergotamina, dinitrofenolul, si altele.
    O boala care afecteaza 2% din populatia in varsta de peste 45 de ani este glaucomul. Ochiul devine mat, de culoare verzuie, iar spatiul de vedere se micsoreaza continuu. In lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la orbire completa. Aparitia bolii este datorata faptului ca umoarea apoasa produsa nu poate curge, presiunea ochiului creste continuu si, datorita acestei presiuni, nervii optici se deterioreaza ireversibil. Boala are doua forme: cu unghi inchis si cu unghi deschis.
    Imbolnavirile inflamatorii pot aparea pe iris, pe corpul ciliar, dar si pe coroida. Simptomele sunt urmatoarele: dureri mari ale ochilor, senzatie de impunsatura, sensibilitate la lumina, lacrimare, deteriorarea vederii, deschizatura pupilelor stransa, iris de culoare verzuie, edemic, cu conturul obliterat.
    Un medic oftalmolog, prin analiza venelor din retina, numita si "analiza fundului de ochi", poate identifica diferite boli cum ar fi: hipertensiune arteriala, diabet, diferite stadii ale arteriosclerozei. Pe retina se pot identifica numeroase vase capilare, iar din forma, circulatia si modificarile lor se poate deduce si starea celorlalte vase de sange din organism.
    Cea mai frecventa boala a pleoapelor este "urciorul", cu doua tipuri de manifestare: urcior interior (salazion) si urcior exterior (orgelet). Urciorul este un cos sau un abces cauzat de infundarea canalelor de iesire a sebumului, care se incheaga si apoi se inchisteaza. In spatele aparitiei acestei boli, intotdeauna se afla o inflamatie. Organele de producere a lacrimilor sunt formate de glandele producatoare de lacrimi, cat si de conductele de lacrimi. Lacrima nu este o solutie simpla de apa, ci un complex de lichide cu trei straturi. Sarcina ei este mentinerea umezelii globului ocular, prin care se evita atat uscarea ochiului, cat si infectiile. Ca si in alte parti ale ochiului, si in zona pleoapelor pot aparea inflamatii, cauzate mai ales de infectii.
    In secolele XVII-lea si al XVIII-lea, terapiile traditionale cunosc o epoca de inflorire, deoarece existau putini medici si putine farmacii, oamenii erau saraci si nu prea aveau incredere in doctori. Cunostintele bazate pe abilitate si o buna putere de observatie au permis taranilor sa caute leacuri pentru boli in mediul inconjurator. Aceste cunostinte s-au transmis pe cale orala, din generatie in generatie. Cel mai raspandit leac pentru tratarea bolilor oculare era considerat laptele de mama. Pentru tratarea conjunctivitei si a urciorului, una dintre cele mai frecvente metode de tratament este si in momentul actual, spalarea cu apa marii, precum si aplicarea unor comprese cu drojdie de bere sau a compreselor cu ceai de galbenele. Plantele medicinale folosite cu succes in trecut sunt utilizate si in zilele noastre: fierturi de lamaie, fiertura din samanta fructului de palmier, uleiul de chiparos, fiertura din samanta de ienupar, din frunze de salcie, seva de cedru, aloe, de albastrele, afine rosii, patlagina, fierturile din seminte de in, si altele.
    Alte boli care, spre deosebire de bolile inflamatorii ale ochiului, au manifestari lipsite de dureri, dar provoaca grave probleme de vedere, sunt miopia si prezbitismul. Cauza problemei o constituie un viciu de refractie, adica o distanta necorespunzatoare intre pupila si retina. De multa vreme, in societatile civilizate, orice deficienta de vedere este corectata prin prescrierea ochelarilor.
    In concluzie, cauza deficientelor de vedere poate fi incapacitatea de adaptare a ochiului, care poate fi provocata de o iluminare defectuoasa, de privitul excesiv la televizor, de stari de stres, etc. Tratamentul recomandat este metoda Bates, prin care se relaxeaza tensiunea din muschiul ochiului si care consta in exercitiile oculare prezentate anterior si care servesc la imbunatatirea acuitatii vizuale.
    O cauza a durerilor oculare poate fi si vantul, vremea prea calda sau prea rece. In acest fel, conform invatamintelor lui Hipocrate, "daca iarna este uscata, bate vantul si este bruma, dupa care urmeaza o primavara umeda si bate vant din sud in vara respectiva, oamenii vor fi chinuiti de dureri de ochi".



    Pentru vitaminizarea organismului astfel incat sa nu mai existe carente care sa puna in pericol buna functionare a ochilor si sa ajute pastrarea parametrilor functionali la cote optime, este indicat sa luam suplimente nutritive care previn aparitia diverselor boli si slabirea ochilor. Acestea sunt recomandate in special atunci cand ochii sunt suprasolicitati la munci de precizie, lucrul prelungit la computer, lucrul  in medii poluate cu praf, fum, substante chimice sau munca in mediul extern unde ochii sunt afectati de temperaturi extreme si vanturi uscate sau puternice.
    Dintre cele existente pe piata romaneasca amintim:

    EYEBRIGHT (SILUR) - comercializat de firma Coral.

    Silurul medicinal (Euphrasia officinalis) – este una din plantele recunoscute si utilizate in medicina naturista din diferite tari, de multe secole. Denumirea populara este „iarba ochilor”, iar in traducere din limba engleza,  denumirea plantei inseamna „ochi limpezi”, din limba franceza „scapa de ochelari”, iar din limba greaca – „bucuria unei bune vederi”. Denumirea vorbeste de la sine despre directia actiunii acestei plante.
    A fost mentionata pentru prima data ca planta medicinala in anul 1305. Silurul era atat de cunoscut si eficient, incat ii erau dedicate poezii si poeme. In medicina tibetana, silurul este considerat de multa vreme un remediu bun impotriva conjunctivitelor. In Islanda, seva secretata de silur este utilizata in calitate de analgezic in diverse afectiuni ale ochilor.
    Actiunea componentelor active
    In compozitia silurului medicinal se regaseste un complex de substante active (glicozide, flavonoide, iridoide, antociane, cumarine, vitamina C, caroten, tanine, saponine, uleiuri eterice si grase, microelemente: cupru, mangan, zinc, bor, argint, magneziu, molibden, fier, crom, nichel), care actioneaza  biochimic asupra cauzelor modificarilor inflamatorii si degenerative la nivelul retinei ochiului si al corpului sticlos.
    Actiunea biologica a silurului: antiinflamatoare, antialergica, astringenta (in special pentru mucoasa pleoapelor si conjunctiva), scade tensiunea intraoculara, imbunatateste functia vederii, etc.
    Iarba de silur este larg utilizata in oftalmologie pentru ameliorarea senzatiei de usturime si lacrimare a ochilor, pentru cresterea acuitatii vizuale, profilaxia afectiunilor oculare de diversa provenienta, in procese degenerativ-distrofice ale membranei oculare. Chiar si in traumele ochilor, atunci cand exista riscul  de afectare a corneei, silurul poate reduce durerea si inflamatia.
    Are actiune favorabila in stari de oboseala ale ochilor, determinate de iluminatul artificial, in efort intens asupra ochilor, in hipersensibilitate la lumina solara.
    Mai mult de atat, silurul are efect hipotensiv, sedativ, spasmolitic, imbunatateste circulatia cerebrala. Silurul este un remediu natural verificat impotriva tusei, insotite de expectoratie abundenta, manifestarilor catarale si durerilor in regiunea sinusurilor frontale. Actiunea sa reduce senzatia de nas „infundat” si calmeaza inflamarea mucoaselor. Se utilizeaza, de asemenea, ca adjuvant in tratamentul gastritelor cu aciditate crescuta si enterocolitor."

  • Jul 08, 15

    "Ochii sunt oglinda sufletului, asadar e nevoie sa ne ingrijim de ei. Cauti metode pentru a-ti imbunatati vederea? Ochelarii nu sunt unica solutie. Exista metode pentru a-ti imbunatati vederea si sanatatea in mod natural. Voi aborda aceasta tema mai pe larg in viitorul apropiat  si iti voi spune cateva lucruri despre sanatate.  Insa pana atunci, cum sunt adepta a tot ce este natural, am fost incantata sa  accept ca prietenul meu Daniel sa scrie un articol despre vedere si metodele naturale prin care putem sa ne-o imbunatatim.

    7 metode pentru a-ti imbunatati vederea si sanatatea in mod natural

    Adesea lucrurile marunte conteaza cel mai mult. Avand grija de sanatatea ta, este un inceput pentru a avea grija de toate celelalte lucruri. Cele 7 metode simple de a imbunatati vederea natural, pe care ti le voi da in acest articol, nu te vor ajuta doar la sanatatea vederii tale, ci si la sanatatea ta generala.

     

      Metoda #1: Asigură-ți odihna!

      Cu totii stim ca somnul este important pentru noi dar nu toti avem parte de un somn de calitate. Dupa un studiu facut la Harvard, reiese ca somnul ne ajuta sa avem o memorie mai buna si ne sporeste capacitatea de concentrare. Eu cred totusi, ca nu trebuia sa se faca un studiu la Harvard pentru un lucru atat de evident…

    Deasemenea ne protejeaza inimile: problemele de somn cu ar fi insomnia au legatura cu hipertensiunea, cu nivelul de stres ridicat si cu aritmiile cardiace. Somnul de calitate mai are rolul de a ne intari imunitatea. Ca adult ai nevoie de 7-8 ore de somn de calitate, pe noapte.

    Metoda #2: Hidrateaza-te!

    Oamenii nu ar putea supravietui mai mult de cateva zile fara apa. Atat este apa de importanta! Apa este necesara pentru a regla temperatura corpului si pentru a transporta nutrientii catre toate organele. Apa mai are rolul de a transporta si oxigen catre celulele noastre, de a elimina substantele nefolositoare din corpul nostru si ne protejeaza articulatiile si organele.

    Lubrifierea inadecvata a ochilor poate fi cauzata de dezhidratarea corpului, care poate duce la iritarea ochilor, devenind rosii, avand usturimi si deteriorand intr-un final acuitatea vizuala. Simptomele unei dezhidratari usoare, pot include si dureri ale muschilor sau ale articulatiilor, dureri in partea de jos a spatelui, migrene si chiar constipatii.

    Trebui sa bei apa dinainte de a-ti fi sete. Nu doar cand ti-e sete. Atunci cand bei apa de sete, corpul deja a inceput sa sufere de dezhidratare. Trebui sa bei minim 2 litri de apa zilnic, iar vara mai ales cand este canicula, poti sa bei pana la 3 litri. Asa este indicat!

    Corpul este format aproximativ 70% din apa, deci aici poti spune ca nu esti doar ceea ce mananci ci si ceea ce bei. Si inca un lucru important este sa bei apa mai multa dimineata. Sau daca nu apa, consuma alte lichide cum ar fi ceai sau lapte. In niciun caz alcool

    Metoda #3: Expune-te la lumina solara atat cat trebuie!

    Iesi pe balcon sau pe terasa in diminetile insorite si stai cu ochii inchisi catre soare cel putin 10-15 minute. Astfel, pe langa ca asimilezi vitamina D (o vitamina pe care corpul tau nu o produce) si care este o vitamina a vederii, iti vei simti si ochii mai energizati la fel si intregul tau corp. Iti recomand sa faci asta pana in ora 11, deoarece dupa aceasta ora, apar radiatii solare ultraviolete care te vor expune la niste riscuri de-a lungul timpului.

    Nu te expune niciodata la soare vara intre orele 12-15, fara ochelari de soare cu protectie UV, deoarece atunci razele solare sunt cel mai periculoase. Iti mai recomand sa privesti apusurile de soare atunci cand poti, dar de data asta incearca sa privesti soarele cat de mult poti. Clipeste des in timp ce faci asta si muta-ti privirea constant de la soare. La apus, soarele nu este atat de puternic si sigur nu emite radiatii ultraviolete, insa daca primesti inspre acesta ochii iti vor lacrima, ceea ce este bine pentru ca se vor lubrifia.

    Plus ca ochii tai vor deveni mai rezistenti la lumina, iti vei imbunatati vederea nocturna si iti vei simti ochii mai energizati.

    Metoda #4: Redu stresul!

    Stresul mai nou este numit „Ucigasul Silentios”. Peste doua treimi din vizitele la medici, au legatura cu bolile ce tin de stres. Stresul reprezinta un factor major care contribuie direct sau indirect la aparitia bolilor arteriale, a cancerului, probleme respiratorii, accidentari si un alt lucru important…epuizarea fiintei noastre.

    Cum ai putea sa reduci stresul in viata ta? Ar fi cateva metode simple. Fa o baie fierbinte. Petrece timp pretios cu persoanele dragi. Asculta muzica care te relaxeaza. Fa un sport…sau mai multe. Inspira si expira adanc. Mediteaza in timpul tau liber!

    Sunt mult mai multe metode si tehnici de a scapa de stres, unele mai costisitoare, altele mai putin costisitoare sau chiar deloc.

    Metoda #5: Pune in aplicare regula „10-3-10″!

    Tehnica despre care voi vorbi aici este esentiala pentru prevenirea deteriorarii vederii si ar trebui practicata de cate ori esti angajat in activitati prelungite de-aproape mai ales la activitatile de-aproape care implica si mult stres. Ca sa fie mai simplu voi defini o activitate de-aproape, orice activitate care implica concentrare prelungita(mai mult de 2 minute) asupra oricarui obiect situat la o distanta de aproximativ 2 metri.

    Asta include activitati precum cititul, gatitul, folosirea calculatorului, si privitul la televizor. Si acum sa iti explic acea regula… In timp ce esti implicat in activitati care solicita vederea de-aproape, la fiecare 10 minute(aproximativ), ar trebui sa te concentrezi pe un obiect situat la cel putin 3 metri pentru cel putin 10 secunde. 10 minute, 3 metri, 10 secunde.

    Aceasta regula trebuie sa intre in obisnuinta ta. Si odata ce va intra, deabia iti vei da seama ca tu o aplici. Eu mi-am lipit un biletel in coltul monitorului cu numerele 10-3-10 ca sa-mi aduca aminte sa tin cont de aceasta regula pe care trebuie sa o aplic. De altfel, am si un semn de carte atunci cand citesc unde sunt trecute aceleasi numere ca sa-mi aduca din nou aminte de aceasta regula.

    Facand asta, te vei elibera de stres permitand muschilor ciliari ai ochilor si cristalinului sa se relaxeze momentan astfel incat ochii sa nu se adapteze unei conditii care duce la inrautatirea vederii la distanta.

    Aceasta nu este o regula dificila; este ceva simplu care te ajuta sa-ti reamintesti cand lucrezi de-aproape la un anumit nivel de stres si concentrare. Fa din asta un obicei in tot ce faci si invata-ti copiii(daca ai), prietenii si rudele. Pentru copii, orele de jocuri video, televizor, invatat, si folosirea calculatorului in timp va cauza multa presiune asupra ochilor lor. Cu cat implementezi mai repede aceasta tactica in viata ta, cu atat mai putine sanse vei avea sa-ti inrautatesti vederea prin intermediului activitatilor de-aproape.

    Metoda #6: Consuma nutrientii necesari sanatatii corpului tau!

    Aici intra multe de spus, deoarece intra la capitolul alimentatie. Important este sa retii ca cele mai importante vitamine pentru vederea ta sunt vitaminele A si C. Stiai ca 25% din vitamina C de care corpul tau are nevoie, este consumata de ochi? Aceasta poate fi obtinuta din fructe precum portocale, gref, kiwi etc iar din legume – in special din verdeturi: marar, patrunjel, pastarnac si altele.

    Mai multe detalii despre cum te poti hrani sanatos pentru a obtine o vedere perfecta, gasesti in ebookul „Vedere Fara Ochelari”

    Metoda #7: Ia in considerare si suplimentele alimentare!

    Daca nu ai timp sa mananci sanatos, de exemplu daca esti ocupat cu munca si de-abia apuci sa mananci mai mult pe la fastfood, ai grija sa iei suplimente atunci. La farmacie se gasesc sub forma de capsule sau tablete efervescente. Ai nevoie de vitamina A, C, D, E, luteina, zinc, calciu si gluconat de cupru. Acestea sunt niste vitamine si minerale importante pentru vederea ta, dar si pentru restul corpului. Aaa..uitasem de complexul de vitamine B. Si acesta este foarte important, bineinteles si isi merita atentia!"

  • Jul 08, 15

    " Ochiul uman, precum un aparat de fotografiat, are mai multe componente care functionand corect impreuna au ca rezultat o vedere clara. Claritatea imaginii depinde de focalizarea ei corecta la nivelul retinei, adica de corelarea perfecta a sistemului convergent format de cornee si cristalin cu lungimea anteroposterioara

    a globului ocular. Esecul corelarii duce la aparitia ametropiilor - vicii de refractie. Acestea sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul."

  • Jan 28, 16

    "Fructele contin cantitati mici de proteine si lipide,  dar un procent mare de apa, ceea ce le confera o valoare calorica redusa. Asadar, continand apa si carbohidrati, rezulta zaharuri. Zaharul se gaseste sub forma de fructoza care se metabolizeaza in glucoza si ofera energie creierului.

    Fructele sunt cele mai bogate in vitamine liposolubile si hidrosolubile, cum ar fi:

    Vitamina A, implicata in procesele mentinerii sistemului respirator si imbunatatirii vederii.

    Vitamina B6, reglatoare a colesterolului, mentine echilibrul psihic si inlatura stresul.

    Vitamina C, previne si trateaza infectiile, imbunatateste sistemul imunitar.

    Vitamina E,  implicata in buna functionare a glandelor sexuale si endocrine, efect anticancerigen."

  • Jan 28, 16


     
    In natura care ne inconjoara sunt creatii de-a dreptul uimitoare.  Spirulina este parintele a tot ce-i viu, cea mai veche planta de pe pamant (varsta 3,5 miliarde de ani)- microplanta marina de culoare verde de China.  Spirulina (Spirulina Platensis ) contine o puternica combinatie de substante fara de pręt pentru organismul uman, unele dintre ele sunt extrem de rare si in hrana vegetala practice nu sunt intalnite.  Nu degeaba folosind de veacuri in hrana Spirulina, legendarii asceti ai Americii de Sud si aborigenii africani care locuiau in jurul lacului CIAD, se diferentiau prin sanatate deosebita si prin longevitate."

1 - 14 of 14
20 items/page
List Comments (0)