Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn1 - iv obiceiuri - blog

  • Oct 25, 13

    Spanacul
     
    Acest aliment este unul dintre cele mai sanatoase pentru ochii tai, deoarece contine luteina si zeaxantina, acestia fiind 2 nutrienti foarte buni pentru vederea ta. In timp ce spanacul are aproximativ aceiasi cantitate de beta-caroten ca si morcovii, are mai multa luteina si zeaxantina. Din aceasta cauza spanacul reduce riscul de a capata anumite deficiente oculare, cum ar fi degenerarea maculara care tinde sa apara la cei varstnici si care tinde sa apara la tot mai multi.
     
    Pentru a pastra ochii sanatosi adauga 10 mg de luteina in dieta ta, zilnic sau sa mananci o farfurie de spanac gatit de 4 ori pe saptamana( este mai usor pentru corp ca sa absoarba nutrientii din spanacul gatit decat din cel crud).
    Spanacul deasemenea mai ajuta la prevenirea cataractelor. Luteina si zeaxantina sunt 2 antioxidanti puternici care protejeaza ochii de radiatiile solare, in special la expunerea solara a ochilor in vreme de canicula de exemplu(aceasta este unul motivele pentru care apar cataractele).
     
    Varza verde creata
     
    Aceasta vegetala este un soi de varza care este incarcata cu "bunatati" pentru ochii tai: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, mangan, calciu, cupru si potasiu. De fapt, avand in vedere cele spuse de o revista celebra pentru nutritie: "varza verde creața are cea mai mare valoare nutritionala decat orice aliment. Si are calorii putine".
     
    Varza creata este o excelenta sursa de vitamina C. Doar o singura farfurie cu aceasta vegetala gatita, aprovizioneaza 88.8% din valoarea zilnica de vitamina C pe care trebuie sa o consumi. Vitamina C reduce riscul de cataracte si degenerare maculara.
     
    Varza creata este deasemenea si o excelenta sursa de vitamina A datorita concentratiei de beta-caroten pe care il contine. O farfurie de varza creata aprovizioneaza cu 192.4% de vitamina A de care corpul nostru are nevoie zilnic(pentru a fi in timp bine).
     
    Si vitamina A si beta-carotenul sunt 2 nutrienti importanti ai vederii."

  • May 21, 14

    "De câţiva ani, cetăţenii Timişoarei au putut observa că nu mai aveam ceas în Piaţa Victoriei, era stâlpul gol. Am decis ca temporar să montăm acolo un ceas care nu arăta grozav, dar măcar să nu fie stâlpul gol, urmând să apară un ceas frumos, aşa cum se cuvine în această zonă a oraşului. Am beneficiat de înţelegerea uneia dintre companiile noastre partenere, care s-a oferit – în contextul mai general în care noi am făcut apel la companii să pună umărul la înfrumuseţarea oraşului – să ne doneze acest ceas. Vechiul ceas nu îl vom arunca, pentru că este un obiect cu valoare istorică pentru Timişoara, însă el nu mai putea fi reparat”, a explicat primarul Nicolae Robu.
    Noul ceas care va da ora exactă în centrul Timişoarei, primit ca donaţie, a costat 6.600 de euro, potrivit viceprimarului Dan Diaconu. Primarul spune însă că acesta ar fi trebuit să aibă trei faţete.

    • De câţiva ani, cetăţenii Timişoarei au putut observa că nu mai aveam ceas în Piaţa Victoriei, era stâlpul gol. Am decis ca temporar să montăm acolo un ceas care nu arăta grozav, dar măcar să nu fie stâlpul gol, urmând să apară un ceas frumos, aşa cum se cuvine în această zonă a oraşului. Am beneficiat de înţelegerea uneia dintre companiile noastre partenere, care s-a oferit – în contextul mai general în care noi am făcut apel la companii să pună umărul la înfrumuseţarea oraşului – să ne doneze acest ceas. Vechiul ceas nu îl vom arunca, pentru că este un obiect cu valoare istorică pentru Timişoara, însă el nu mai putea fi reparat”, a explicat primarul Nicolae Robu.
  • Jul 15, 14

    "Macerat de miere, lămâi şi morcovi: 800 g miere de albine se amestecă bine cu o aceeaşi cantitate de morcovi raşi pe răzătoarea mică (nu se curăţă de coajă, ci se freacă bine cu o perie) şi un kg de lămâi date prin maşina de tocat cu tot cu coajă. Totul se pune la macerat timp de 20 de zile. Se ia câte o lingură de macerat, de trei ori/zi, înaintea fiecăreia dintre mesele principale ale zilei"

  • Jul 15, 14

    "Cauze si manifestare
    Cauzele pot fi anumite afectiuni organice (boli renale si hepatice, diabet, etc), alimentatia deficitara, utilizarea in exces a computerului sau a televizorului, lipsa de protectie impotriva radiatiilor, etc.

    Ca moduri de manifestare, le enuntam pe urmatoarele: inrosirea ochilor si lacrimarea, durere locala amplificata la apasarea globilor oculari, senzatie de hipertensiune intracraniana, scaderea poftei de mancare, dureri de cap, nervozitate, insomnie. Un alt semn sigur al oboselii oculare este aparitia cearcanelor.

    Tratament
    Important in tratarea oboselii oculare este identificarea factorilor declansatori si inlaturarea, sau macar diminuarea lor. Repausul cu ochii inchisi sau cu privirea orientata aspre campul inverzit, respectarea orelor de somn sau punerea unei comprese cu apa rece pot atenua disconfortul. Exista de asemenea o serie de plante care au rol decongestionant, antiinflamator si care inlatura efectele oboselii.

    1. Uz extern
    Teiul - se face o infuzie din 4 lingurite de flori fara bractee la o cana de apa, care se foloseste la aplicarea de comprese, de 2-3 ori pe zi, mai ales pentru resorbtia cearcanelor.
    Rozmarinul - se macereaza, timp de 24 de ore, o lingura de planta uscata sau 2 linguri de planta proaspata la 1 1/2 litri de apa de ploaie sau fiarta si racita, se strecoara si se adauga o cantitate egala de apa de trandafir si 15 ml alcool de 90%. Se pun comprese, seara, inainte de culcare. Produsul se pastreaza la frgider, pentru a nu se altera.
    Anasonul - se opareste o mana de frunze intr-un litru de apa, se lasa 5-10 minute sa se infuzeze, apoi se pun comprese peste ochii iritati si obositi.
    Nalba-de-padure - se toarna 200 ml apa clocotita peste 1/2 lingurita flori, se lasa la infuzat 15-20 minute, se fac spalaturi locale sau se pun comprese, in caz de ochi obositi si/sau iritati.
    Zarna - din 20 g planta uscata si 1 litru de apa clocotita se prepara o infuzie folosita pentru comprese, impotriva iritarii si oboselii oculare.

    2. Uz intern
    Silurul - pentru stimularea vederii, se recomanda pulberea de planta, cate un varf de cutit, de 2 ori pe zi.
    Graul - trimestrial, se iau de 3 ori pe zi, timp de 15-20 de zile pe luna, cate 1-3 lingurite de boabe incoltite, preparate in modul urmator: se spala graul, se lasa la inmuiat 24 de ore, se spala si se clateste repetat, apoi se pune intr-o farfurie si se mentine uniditate constanta si suficienta timp de 2-4 zile, pana incepe germinarea boabelor (aparitia unui coltisor alb). Se amesteca indelung, apoi se inghite. Nu se prepara decat ceea ce se consuma in cursul aceleiasi zile si nu se recomanda bolnavilor hipertensivi.
    Amestec de plante - se face un decoctscurt (5-10 minute, infuzare 15-20 minute) din 3 linguri de amestec (din parti egale de frunze de ienupar, matase de porumb si iarba de coada-calului) la 750 ml de apa, cantitate care se bea integral in cursul unei zile. Actioneaza indirect, ameliorand functiile renale, cauza subtila a celor mai multe afectiuni oculare."

  • Jul 15, 14

    "Consumarea unei cantitati mari de fructe si legume ajuta la mentinerea ochilor in stare buna de functionare. Ati auzit desigur ca vitamina A care se afla din belsug in morcovi ajuta la vederea pe timpul noptii. Alte fructe si legume ajuta la prevenirea unor boli des intalnite la varsta a 2-a, si anume: cataracta si degenerescenta maculara.
     
    Cataracta este o stare degenerativa a ochiului in care cristalinul devine treptat tot mai opac iar vederea devine incetosata. In timp ce nu exista nici un mod de a prevenii cataracta, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a limita sau a incetini formarea ei. De exemplu, moleculele instabile, cunoscute ca radicali liberi, pot distruge celule ale ochiului, fapt ce poate duce la grave probleme de vedere. Studiile au aratat ca mineralele si vitaminele antioxidante pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la incetinirea sau prevenirea bolilor asociate cu acestia.
     
    Degenerescenta maculara este cauzata de leziuni la nivelul maculei, o zona din centrul retinei. Motivele sunt imbatranirea tesuturilor retiniene, dar si stresul, radicalii liberi generati de soare si fumul de tigara - acestea actioneaza in asa fel incat anumite celule nervoase din retina se modifica si limiteaza abilitatea de a percepe detaliile fine. Simptomele sunt vederea intetosata, distorsiunea vizuala a liniilor drepte si, mai ales, perceperea unui punct intunecat in regiunea centrala a vederii. Poluarea din aer, infectiile de la nivelul ochilor si metabolismul sunt si ele cauze ale acestei afectiuni. Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt remedii naturiste in acest caz, pentru ca ele contin doi pigmenti, luteina si zeaxanthina, care se acumuleaza si in ochii oamenilor si care se pare ca sunt capabili sa contracareze efectele nocive ale factorilor de care am amintit mai sus, inainte ca acestia sa afecteze tesuturile sensibile ale ochiului.
     
    In general, o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale va reduce sansele de aparitie a cataractei sau degenerescentei maculare.
     
    Care sunt acele legume cu frunze de culoare verde inchis?
    Ele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale de care corpul uman are nevoie pentru a se mentine sanatos: vitamina A, vitamina C si calciu. In afara de asta, ele sunt o sursa la fel de generoasa de fibre. Cu cat culoarea frunzei este mai inchisa, cu atat are mai multe vitamine.
     
    Exemple de astfel de legume:
    Rucola (arugula) - are un gust oarecum iute si este bogata in vitamina A, C si calciu. Poate fi mancata cruda, in salate ori prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu, in supa sau ca ingrediente in realizarea unor sosuri pentru paste.
    Cicoare - are un gust usor amar, dar este bogata in vitamina K, C si calciu. Se consuma cel mai bine impreuna cu alte verdeturi, in salate sau adaugata la supa si sosuri.
    Stevia - are un gust asemanator cu cel al spanacului si contine multa vitamina A si calciu. Cel mai bine este sa o consumati putin fiarta si apoi adaugata in supe, sau prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu.
    Papadia - are un gust amarui, picant si contine multa vitamina A si calciu. Se consuma fierte sau crude, in salate.
    Varza cu frunza dantelata - este putin amara, dar bogata in vitamina A, C, calciu, acid folic si potasiu. Este un ingrediente foartye gustos pentru supe, sosuri sau consumat prajit.
    Spanac - are un gust dulceag si contine multa vitamina A, C, fier si calciu. Spanacul este bun si daca il consumati crud, dar si in salate, mancare sau fiert."

  • Jul 15, 14

    "In mod clar, alimentele pe care le consumam zilnic ne influenteaza atat silueta, cat si starea de sanatate. Nutritionistii americani au intocmit un top al super alimentelor, informeaza healt.com. Printre virtutile acestor nutrienti se numara consolidarea oaselor, prevenirea unor boli cronice, imbunatatirea vederii si chiar si stimularea capacitatilor intelectuale. Un alt mare avantaj pe care il presupune consumul acestor fructe si legume este si capacitatea lor de a dizolva grasimile si de a ajuta organismul sa lupte cu kilogramele in plus. Avocado, arbitrul colesterolului Nu trebuie sa iti fie teama sa consumi grasimi atunci cand este vorba de cele sanatoase precum cele monosaturate, care sunt continute de avocado. In afara de acidul oleic, care are un rol important in scaderea nivelului colesterolului, avocado reprezinta un adevarat mix de vitamine si nutrieti dintre care vitamina K, potasiu, acid folic, vitamina B6 si vitamina C. Nu e de mirare ca a fost incoronat cu titlul de "cel mai sanatos fruct". Ovazul, campionul curelor de slabit Un mic dejun pe baza de fulgi de ovaz este extrem de benefic pentru sanatate. Acesta reprezinta una dintre cele mai sanatoase surse de amidon care da energie organismului si, in acelasi timp, ajuta la arderea grasimilor. Fibrele solubile din ovaz se deplaseaza lent prin sistemul digestiv, oferind senzatia de satietate pentru mult timp. Astfel, aceste cereale sunt preferatele nutritionistilor in curele de slabit. Coacazele combat ridurile Coacazele, comoara padurilor, reprezinta inca unul dintre miraculoasele alimente cu care iti poti rasfata trupul. Printre multe calitati nutritive pentru care coacazele au crescut in ochii nutritionistilor se numara si puternicele efecte antiage. O ceasca de afine contine numai 80 de calorii, insa echivaleaza cu patru grame de fibre pentru organism. Somonul, aliatul vitaminei D Chiar daca nu iti place pestele in mod special, nu poti sa nu adori somonul. O sursa de Omega 3 si ceea ce nutritionistii numesc grasimi bune, acest peste poate furniza pentru o zi intreaga cantitate de vitamina D de care organismul are nevoie. Vitamina D este unul dintre nutrientii esentiali pentru buna functionare a corpului uman, fiind responsabila pentru sanatatea muschilor, a oaselor si articulatiilor, a colonului, esofagului si pancreasului. Pe langa aceasta pretioasa vitamina, carnea somonului este extrem de bogata in vitamine precum B12, B6, seleniu si magneziu. Fasolea neagra, eroul colonului Daca pana acum foloseai in bucatarie mai mult fasolea alba, s-ar putea sa iti schimbi optiunile. Cea neagra conduce detasat in topul super alimentelor. Cercetarile recente din domeniul nutritiei au relevat faptul ca fasolea neagra poate oferi un suport special sistemului digestiv si poate juca un rol important pentru sanatatea colonului. Explicatia: boabele colorate contin mixul perfect de substante care permit bacteriilor din colon sa produca acid butiric. Celulele din aceasta parte a organismului folosesc substanta pe baza combustibil pentru activitatile care presupun o buna functionare a sistemului digestiv."

  • Jul 15, 14

    "Insa, nu de putine ori, si noi contribuim la accentuarea acestei stari, din cauza obiceiului de a petrece ore bune in fata computerului.
    Pentru a nu ne confrunta cu probleme de vedere, specialistii ne recomanda cateva exercitii care imbunatatesc flexibilitatea muschilor de la nivelul ochilor.
    Oftalmologii britanici sustin ca foarte multe persoane au reusit sa renunte la ochelarii de vedere datorita exercitiilor de mai jos. Cu toate acestea, este bine sa cereti opinia unui medic inainte de a incepe programul de exercitii, pentru a nu risca sa va inrautatiti posibilele afectiuni oculare.
    1 Pentru inceput, asezati-va confortabil intr-un fotoliu. Urmariti cu ochii linia nasului, fara sa clipiti. Numarati pana la zece, dupa care inchideti si relaxati ochii. Repetati exercitiul de cinci ori.
    2 Ţineti capul in pozitie normala si incercati sa cuprindeti cu vederea umarul drept. Numarati pana la zece, dupa care relaxati ochii. Repetati exercitiul, folosind de aceasta data umarul stang. Exercitiul trebuie facut de cinci ori pentru fiecare umar.
    3 Imaginati-va ca aveti in fata ochilor un ceas imens. Incercati sa delimitati centrul acestuia. Apoi, fara a va misca capul, localizati orice ora doriti. Numarati pana la zece si reveniti in centrul ceasului imaginar. Faceti acest exercitiu de zece ori, alegand diverse ore. Exercitiul poate fi facut si cu ochii inchisi.
    4 Asezati-va la o distanta de 2 metri de o oglinda, nu inainte de a marca pe sticla zona corespunzatoare ochilor, in functie de conturul corpului dumneavoastra din oglinda. Pentru marcaj, folositi o carioca de culoare neagra sau rosie. Priviti mai sus de acest punct si incercati sa focalizati un obiect care se reflecta in oglinda. Numarati pana la cinci, dupa care lasati privirea sa ajunga in punctul marcat. Repetati exercitiul de cinci ori.
    5 Luati un pix in mana si, tinand bratul departat, incercati sa il apropiati treptat de nas, fara a-l atinge cu pixul. Departati bratul si repetati exercitiul intre cinci si zece ori.
    6 Rotiti ochii de cinci ori in directia acelor de ceasornic, dupa care repetati exercitiul in directia opusa.
    7 Inchideti ochii si strangeti tare in timp ce numarati pana la cinci. Dupa ce ii deschideti larg, numarati din nou pana la cinci. Repetati exercitiul de cinci-zece ori.
    8 Inchideti ochii si masati-i cu miscari circulare folosind varfurile degetelor, timp de 1-2 minute."

  • Jul 15, 14

    "PEPENELE GALBEN – UN CONCENTRAT DE VITAMINE ŞI SUBSTANŢE BENEFICE SĂNĂTĂŢII
    Pepenele galben este bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi, dar şi unele substanţe cu puternic efect stimulator asupra organismului. De aceea nu toate persoanele agreează gustul pepenelui galben “de la prima încercare”.
    Consumul de pepene galben ajută în prevenirea cancerului, creşte imunitatea, accelerează procesele de slăbire şi sporeşte funcţiile sistemului nervos.
    CAISELE: BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE
    Bogate în antioxidanţi, dar şi în fibre, vitamine şi minerale, caisele reprezintă un adevărat panaceu. Aceste fructe sporesc imunitatea organismului, detoxifică colonul prin cantitatea de fibre vegetale, accelerează procesele de slăbire fiind considerate alimente cu calorii negative, ajută la îmbunătăţirea vederii prin conţinutul ridicat în betacarote şi intensifică procesele anticanceroase ale organismului.
    CĂPŞUNELE – BENEFICII SĂNĂTOASE
    Printre cele mai gustoase fructe de vară se numără căpşunele, cunoscute încă din antichitate pentru efectele lor afrodiziace. Deşi uşor alergene, căpşunele sporesc imunitatea şi aduc un aport important de antioxidanţi, substanţe cunoscute ca având rol anticancerigen. Căpşunele sunt totodată bogate în vitamina C şi E, fiind utilizate cu succes în cosmetică datorită efectelor de refacere a pielii, efectelor antiaging şi anticelulitice."

  • Oct 15, 14

    "Clasificarea deficientilor vizual dupa acest criteriu constituie, in primul rand, clasificarea lor in functie de acuitatea vizuala, mai precis, in functie de proportia pastrata din acuitatea vizuala. Acuitatea vizuala constituie facultatea regiunii musculare a retinei de a percepe obiecte de dimensiuni mici. Limita inferioara la care un obiect poate fi perceput constituie minimum perceptibile. Capacitatea de separare a doua imagini izolate pe retina constituie minimum separabile. Determinarea acuitatii vizuale se face cu ajutorul optotipilor (tabele potometrice). Tabelele optometrice sunt formate din randuri de litere, cifre, semne sau imagini de marime descrescanda, verificate statistic. Langa fiecare rand este specificata distanta de la care dimensiunile respective pot fi percepute de un ochi emetrop (normal). Examinarea se face de la o distanta fixa de 5 metri, separat pentru fiecare ochi. Rezultatul (acuitatea vizuala) se calculeaza dupa formula v = d / D, la care numaratorul (d) este egal cu distanta examinarii (5 m.), iar numitorul (D) reprezinta distanta citirii randului respectiv de catre un ochi emetrop.

    Clasificarea deficientilor vizuali in functi"

  • May 22, 15

    "  Vederea este un mare dar, unul din cele 5 simturi de baza care ne ajuta sa ne desfasuram activitatea zilnica. Potrivit studiilor sociologice, oamenilor le este teama sa ramana fara vedere la batranete, sa piarda complet legatura cu lumea exterioara si sa ramana neajutorati. Refacerea vederii este foarte dificila, mult mai simpla fiind mentinerea acesteia. Principalii factori care contribuie la aparitia unor deficiente de vedere sau chiar la pierderea acesteia sunt:

    1.Lipsa din alimentatie a beta-carotenului, necesar pentru sinteza vitaminei A, care participa in mod activ in procesul de transmitere a impulsului luminos pe retina ochiului. Asigurarea unei surse naturale de carotenoide, care participa la transformarea energiei luminii in energie bioelectrica. O astfel de sursa este produsul fabricat din alge – Phycotene, care contribuie la imbunatatirea calitatii vederii nocturne.

    2. Dereglarea micro-circulatiei sanguine si procesele inflamatorii in capilarele retinei ochiului. Imbunatatirea microcirculatiei poate fi obtinuta prin utilizarea produsului complex antioxidant, ActiVin, care creste elasticitatea vaselor si normalizeaza permeabilitatea capilarelor retinei ochiului.

    3. Alimentarea insuficienta a aparatului fotosensibil al retinei ochiului cu substante biologic active esentiale (minerale, vitamine, acizi grasi polinesaturati din clasa Omega). Din cele mai vechi timpuri in oftalmologie se utilizeaza Silurul – o planta unica, a carei denumire populara, „planta sau floare de ochi”, vorbeste de la sine despre proprietatile sale curative. Prin continutul sau crescut in vitaminele C, A si B, silurul exercita actiune antiinflamatoare si imbunatateste microcirculatia in vasele din spatele ochiului, combate procesele inflamatorii, contribuie la reducerea proceselor de degenerare si distrofie la nivelul tesutului retinei, in special la varstnici.

    4. Reducerea vitezei de transfer si a calitatii transmiterii semnalului vizual prin fibra nervoasa. Epuizarea rezervelor de lecitina conduce la dereglari serioase ale vederii. Lecitina reface viteza de transfer a impulsului nervos, precum si membrana mielina a fibrelor nervoase, formata in proportie de aproape 60% din lecitina.

    5.Lipsa de lichide din organism duce la dereglarea functionarii organelor vederii. Este necesara mentinerea in organism a unei balante optime de rezerve de apa, consumand, de preferinta, apa calitativa biodisponibila.

       Eficienta aplicarii programului creste daca produsele sunt baute cu apa biologic activa Coral-Mine, ce contine minerale alcalinizatoare. Aceasta apa are proprietati biologice imbunatatite (tensiune superficiala scazuta, pH alcalin 8-8,5/l apa, potential de oxido-reducere negativ), care corespund necesitatilor celulelor organismului. Apa structurata. Coral-Mine este imbogatita cu minerale si are un gust placut."

  • May 22, 15

    "Ochii sunt  printre cei mai buni indicatori ai starii de sanatate a organismului. Aspectul acestora mai graieste, insa, si despre propria lor sanatate, ce poate fi incurajata de o alimentatie potrivita.

    Auzim frecvent motivele pentru care este bine sa consumam fructe si legume, ca de pilda, evitarea unor afectiuni ale inimii sau prevenirea cancerului. Acum putem adauga pe lista si beneficiile aduse vederii. Sa cunoastem cateva dintre vegetalele implicate in dobandirea unor ochi mai frumosi si sanatosi.

    Ai servit o portie de spanac in ultimele zile? Probabil ca nu, si cu siguranta nu esti singura persoana care a omis aceasta sursa veritabila de nutrienti. Silurul (Euphrasia officinalis) a fost din cele mai vechi timpuri cunoscut ca remediu pentru afectiunile ochilor.

    Oboseala oculara este mai degraba un complex de factori decat o boala propriu-zisa, insa trebuie privita si combatuta cu aceeasi seriozitate. In scop fitoterapeutic sunt folosite atat frunzele cat si florile, ce trebuie recoltate in perioada de inflorire, care dureaza din luna iunie pana in septembrie.Cele mai multe magazine de produse naturale pun la dispozitie ceaiuri, tincturi si picaturi homeopatice obtinute din aceasta planta cunoscuta la noi si ca “floarea-de-ochi”.

    Daca trebuie sa faceti involuntar un efort pentru a obtine acuitatea vizuala, mancati mai frecvent morcov crud. Si acela din mancaruri este recomandat, insa ar putea fi inzestrat cu mai putine calitati din cauza temperaturilor la care se expune prin gatire. Foarte recomandata in astfel de situatii este si radacina de pir. Rizomul poate creste pana la cativa metri lungime in pamant, si contine substante mucilaginoase, insulina, uleiuri volatile, vitamina A, vitamina B si alte substante recomandate in tratarea bolilor oculare si nu numai.

    Puneti intr-un pahar cu apa fierbinte o lingura de radacina de pir, uscata si maruntita, si lasati amestecul la infuzat timp de 30 de minute. Treceti ceaiul prin strecuratoare si beti cate o lingura, de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. In cazul slabirii vederii nocturne este indicat tarhonul. Foarte bune pentru imbunatatirea vederii, in general, mai sunt fructele de padure, afinele in special, dar si infuzia de anason.

    Planta de gingko biloba imbunatateste fluxul de sange la nivelul retinei, tesutul din “spatele” globilor oculari sensibil la lumina. Cercetari preliminare au sugerat ca extractele din gingko biloba imbunatatesc vederea persoanelor cu glaucom. Planta bogata in antioxidanti ofera protectie celulelor nervoase, inclusiv a celor din ochi.

    Ceaiul verde contine de asemenea antioxidanti care combat radicalii liberi si asa-zisul prejudiciu oxidativ, responsabil pentru numeroase boli cronice, inclusiv glaucomul, degenerarea maculara si cataracta. In studiile de laborator, celulele retiniene tratate cu polifenoli din ceai verde au beneficiat de protectie suplimentara impotriva razelor ultraviolete. "

  • Jun 24, 15

    "Si in privinta sanatatii ochilor tendintele nu sunt tocmai pozitive. Industrializarea si evolutia tehnologica a facut ca tot mai multe meserii sa se realizeze in fata calculatorului, iar distractiile moderne nu mai implica multa miscare. Asadar ne obisnuim sa privim fix o perioada lunga din zi, la calculator sau televizor, muschii ochilor precum si functiile de focalizare nu mai lucreaza la parametrii optimi pentru mentinerea sanatatii ochilor, prin concentrare persoanele uita sa clipeasca, corneea se usca si se poate ajunge chiar la conjunctivita cronica, capacitatea de adaptare a ochiului la distante mari sau de focalizare rapida scade si asa mai departe. Va propunem cateva exercitii usoare pe care le puteti efectua zilnic pentru imbunatatirea vederii.
    EXERCITII CARE ITI IMBUNATATESC VEDEREA

    EXERCITIU DE PREGATIRE

    Inchideti ochii si strangeti cat mai tare pleoapele si mentineti 5 secunde, apoi deschideti larg ochii si priviti departe (pe fereastra spre exemplu sau cat mai departe daca va aflati intr-un parc sau undeva in aer liber). Repetati exercitiul de 10 ori.
    EXERCITIU DE FOCALIZARE PENTRU OBIECTE APROPIATE

    Asezati-va pe un scaun, banca, fotoliu etc. Astfel incat sa aveti o pozitie relaxata. Vizualizati apoi linia nasului timp de cinci secunde, apoi inchideti ochii alte cinci secunde. Repetati exercitil de 10 ori."

  • Jul 22, 15

    "Citeste si:  Afla daca ochelarii 3D afecteaza vederea copiilor

    Noi iti spunem care sunt cele mai bune alimente, iar tu decizi cum sa le incluzi in retetele potrivite pentru copilasul tau in fiecare zi.

    1. Spanac. Este bogat in luteina, un antioxidant ce lupta impotriva miopiei pentru ca ajuta circulatia sangelui la nivelul globului ocular. Poti sa il folosesti in salate, sandvisuri, piureuri sau sucuri de legume. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca o singura lingurita de legume cu frunze verzi ajuta la cresterea nivelului de luteina cu 90%. E nevoie insa de multa rabdare pana sa vezi unele efecte bune. Meniul cu spanac trebuie tinut timp de cateva luni.

    2. Broccoli. Pe langa luteina, aceasta leguma este bogata si in Vitamina C, care lupta impotriva imbatranirii. Pentru copilul tau il poti folosi in supe, piureuri, salate sau diverse feluri cu legume la cuptor.

    3. Somon. Stii deja despre el ca este bun pentru sanatate pentru ca are o cantitate mare de acizi grasi Omega-3. Protejeaza inima copilasului tau si reduce riscul degenerarii maculare, care poate duce la pierderea vederii. Studiile au aratat ca o dieta bogata in acizi Omega-3 protejeaza si impotriva sindromului ochiului uscat. In locul somonului ii mai poti da copilului folosi hering, halibut sau sardine.

    4. Nuci si seminte. Sunt bogate si ele in acizi grasi Omega-3, dar si in vitamina E. Copilul tau nu trebuie sa se rezume doar a le rontai in pauze, la film sau la joaca. Le poti adauga in salatele pe care i le pregatesti, peste somon sau in cerealele de la micul dejun.

    Citeste si: Timpul petrecut in aer liber este benefic pentru vederea copilului tau. Afla de ce

    5. Morcovi. Mama ta avea dreptate cand te obliga sa ii mananci pentru ca ajuta vederea. Morcovii sunt cea mai buna sursa de beta caroten, un antioxidant care este convertit in vitamina A in organism si mentine sanatatea corneei. Prea putina Vitamina A poate duce la vedere incetosata si dificultati in vederea nocturna. Invata-l si pe cel mic obiceiul tau din copilarie si da-i sa rontaie un morcov crud in loc de gustarea dintre mese, fa-i piureuri de morcov sau adauga-l in salate.

    6. Cartofi dulci. Contin betacaroten, la fel ca si morcovii. Ii poti folosi in piurerui pentru nazdravanul tau sau ii poti tranforma intr-o garnitura gustoasa la cuptor, potrivit foodstory.ro.

    7. Avocado. E bogat in vitamina E, esentiala pentru ochii copilasului tau. Poate fi adaugat in piureuri, il poti transforma intr-un delicios sos sau il poti adauga in salate.

    8. Ou. Indiferent in ce forma le preferi (fierte sau prajite), este recomandat ca ouale sa faca parte din meniul copilului tau. Asta pentru ca galbenusul de ou, desi nu este recomandat pentru ca este bogat in colesterol, este la fel de important si pentru continutul de luteina, usor de absorbit de catre organism. Invata sa faci ochiuri in apa sau rezuma-te la oua fierte si evita felurile prajite in ulei.

    9. Usturoi. Este bogat in sulf, la fel ca prazul sau ceapa. Desi il stii ca fiind un aliment potrivit pentru stimularea imunitatii organismului copilului tau, usturoiul are si alte calitati. Sulful continut are puterea de a mentine sanatatea cristalinului, de aceea este indicat ca micutul tau sa il manance crud si nu gatit, pentru a-i pastra proprietatile intacte.

    10. Ciocolata neagra. Laudata pentru antioxidantii pe care ii contine, ciocolata neagra este bogata si in flavonoide care sunt esentiale pentru protejarea vaselor de sange care iriga ochiul nazdravanului. Astfel, corneea si cristalinul raman puternice cu trecerea anilor. Cele mai bune sortimente de ciocolata  neagra sunt cele care contin peste 60% cacao."

1 - 13 of 13
20 items/page
List Comments (0)