Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: tgn1 - i.v.-blogger

  • Oct 25, 13

    "Ochii sunt oglinda sufletului, asadar e nevoie sa ne ingrijim de ei. Cauti metode pentru a-ti imbunatati vederea? Ochelarii nu sunt unica solutie. Exista metode pentru a-ti imbunatati vederea si sanatatea in mod natural. Voi aborda aceasta tema mai pe larg in viitorul apropiat  si iti voi spune cateva lucruri despre sanatate.  Insa pana atunci, cum sunt adepta a tot ce este natural, am fost incantata sa  accept ca prietenul meu Daniel sa scrie un articol despre vedere si metodele naturale prin care putem sa ne-o imbunatatim.

    7 metode pentru a-ti imbunatati vederea si sanatatea in mod natural
    Adesea lucrurile marunte conteaza cel mai mult. Avand grija de sanatatea ta, este un inceput pentru a avea grija de toate celelalte lucruri. Cele 7 metode simple de a imbunatati vederea natural, pe care ti le voi da in acest articol, nu te vor ajuta doar la sanatatea vederii tale, ci si la sanatatea ta generala.
      Metoda #1: Asigură-ți odihna!

      Cu totii stim ca somnul este important pentru noi dar nu toti avem parte de un somn de calitate. Dupa un studiu facut la Harvard, reiese ca somnul ne ajuta sa avem o memorie mai buna si ne sporeste capacitatea de concentrare. Eu cred totusi, ca nu trebuia sa se faca un studiu la Harvard pentru un lucru atat de evident…

    Deasemenea ne protejeaza inimile: problemele de somn cu ar fi insomnia au legatura cu hipertensiunea, cu nivelul de stres ridicat si cu aritmiile cardiace. Somnul de calitate mai are rolul de a ne intari imunitatea. Ca adult ai nevoie de 7-8 ore de somn de calitate, pe noapte.

    Metoda #2: Hidrateaza-te!

    Oamenii nu ar putea supravietui mai mult de cateva zile fara apa. Atat este apa de importanta! Apa este necesara pentru a regla temperatura corpului si pentru a transporta nutrientii catre toate organele. Apa mai are rolul de a transporta si oxigen catre celulele noastre, de a elimina substantele nefolositoare din corpul nostru si ne protejeaza articulatiile si organele."

  • Jun 13, 14

    "Cand ochelarii devin de prisos- Metoda Bates: exercitii de intarire a vederii -. . . Dupa o zi extrem de grea si de obositoare de la inceputul secolului trecut, medicul englez William H. Bates (1860-1931), oftalmolog specializat in boli de ochi la copii, si-a dat seama ca propria lui vedere incepe sa-l...

    Cand ochelarii devin de prisos- Metoda Bates: exercitii de intarire a vederii -



    Dupa o zi extrem de grea si de obositoare de la inceputul secolului trecut, medicul englez William H. Bates (1860-1931), oftalmolog specializat in boli de ochi la copii, si-a dat seama ca propria lui vedere incepe sa-l paraseasca. Ochii il dureau, campul vizual se ingustase, imaginile pe care le recepta erau pline de "praf". In plus, aceeasi vie durere de cap de care se plangeau pacientii lui si care nu trecea cu medicamente. In linistea cabinetului sau, cotropit de lumina cenusie a inserarii, doctorul si-a sprijinit coatele pe birou si, cu un suspin de oboseala, si-a asezat palmele in fata ochilor, incercand sa se relaxeze putin. Peste zece minute, durerile de cap ii trecusera ca prin minune, ochii nu-i mai ardeau si avea un sentiment general de regenerare. Cand si-a luat mainile de pe ochi, a observat ca obiectele din jurul sau pareau mai distincte si aveau culori mai stralucitoare. Intrigat, a repetat metoda de relaxare si in serile ulterioare, vazand ca are acelasi efect. Dupa cateva luni de observatii asidue, William Bates a elaborat o "Metoda de educare a vederii", pe care a expus-o pe larg in cartea sa "Imbunatatirea vederii, fara ochelari", aparuta in 1919. Primita cu mare interes la data aparitiei sale, cartea, impreuna cu autorul ei, au intrat incet-incet in uitare, impinsi in umbra de noile "bombe" ale industriei farmaceutice. Entuziasmul manifestat in ultima vreme fata de terapiile alternative a readus insa in atentia lumii si metoda de intarire a vederii a doctorului William Bates, recomandata mai ales oamenilor perseverenti.

    Cele 7 exercitii de baza ale metodei Bates

    - Repausul ochilor
    Asezati-va confortabil pe un scaun, cu coatele sprijinite pe-o perna pusa pe masa sau pe birou. Relaxati-va. Cu spatele si gatul tinute drept, acoperiti-va ochii cu palmele, astfel incat sa nu mai patrunda deloc lumina, dar fara sa ii atingeti. (Podul palmelor se sprijina pe obraji si degetele - pe frunte, fara a intra in contact cu proeminenta globilor oculari.) Ganditi-va la lucruri placute sau ascultati la radio o melodie placuta. Pentru a imbunatati exercitiul, inainte de a va acoperi ochii cu palmele, uitati-va la o bucata de catifea neagra. Practicati acest exercitiu vreme de zece minute, de doua ori pe zi sau ori de cate ori va dor ochii sau ii simtiti obositi. - Rememorari
    In timp ce practicati "repausul ochilor" descris mai sus, incercati - fara a face eforturi prea mari - sa revedeti in memorie un obiect sau un eveniment, cu mare lux de amanunte si in cat mai multe culori. Conform afirmatiilor doctorului Bates, unul din pacientii sai izbutise sa dobandeasca o ameliorare a vederii dupa ce vizualizase un magnific nasture din aur. Conform opiniei specialistului, apelul la memoria vizuala duce la o perceptie mult mai clara a lucrurilor din realitatea imediata. - Privitul in toate directiile
    Obiectele nu trebuie privite fix, asa cum au tendinta sa faca purtatorii de ochelari. Incercati sa va schimbati privirea de la un punct de interes la altul. Pe masura ce ochii dvs. se relaxeaza, miscarea globilor oculari devine mai putin rigida si vederea se intareste. - Acomodarea
    Presupune obisnuirea succesiva a vederii la apropiere si la distanta. Tineti doua creioane (sau degetele aratatoare ridicate), unul la o distanta de circa 10 cm de ochi, celalalt - la capatul bratului intins. Fixati cu privirea 5 secunde primul creion, bateti de doua ori din pleoape, apoi fixati creionul din departare si bateti iar din pleoape de doua ori, inainte de a reveni cu privirea pe creionul apropiat... si asa mai departe. Repetati cat mai des acest exercitiu. - Clipitul din pleoape"

  • Jun 13, 14

    "Există multe remedii simple și naturale pentru multe boli, iar problemele de vedere nu fac nicio excepție, scrie 1. Clipitul voluntar este un mod natural prin care îți poți îmbunătăți vederea. Tot ceea ce trebuie să faci este să clipești voluntar timp de 2-3 minute zilnic. Iată care sunt pașii: prima dată trebuie să închizi ochii și să îi strângi cât mai bine timp de cateva secunde, iar apoi este indicat să ii deschizi cât poți de mult în următoarele secunde. Încearcă să faci acest simplu exercițiu în repetate rânduri. În acest fel poți vindeca conjunctivita și chiar miopia. Este nevoie însă de  perseverență dacă vrei să vezi rezultate.

    2. Procedeul de palmare. Acest simplu exercițiu a ajutat oameni din întreaga lume să își vindece afectiunile oculare într-un timp record. Procesul este simplu: în primul rând trebuie să te relaxezi și să lași ușor capul pe spate. După aceea este necesar să îți freci palmele timp de câteva secunde, pentru a le încălzi cât mai bine. Cand simți că le-ai încălzit bine, pune cele două palme deasupra ochilor, fără a presa și menținele pe ochi aproximativ 2-3 minute.

    3. Spală-te pe ochi numai cu apă rece. Dimineața, după ce te-ai spălat pe față, aruncă și ceva apa peste ochii întredeschiși, timp de 1 minut. Pe lângăul faptul că îți vei ameliora eventualele probleme ale ochilor, te vei simți mai energic, acesta fiind și un minunat procedeu de revigorare."

  • Jun 13, 14

    "   Odata cu inaintarea in varsta calitatea simtului vizual scade. Astfel, cei mai multi dintre noi care au ajuns la varsta de 40-50 de ani apeleaza la ochelari pentru a-si corecta si mentine vederea la o putere normala.

    De ce se deterioreaza vederea odata cu inaintarea in varsta ?

       Slabirea vederii poata fi provocata de mai multi factori. Unul dintre cei mai importanti factori este afectarea activitatii retinei. Celulele din retina contin vitamina A, astfel ca lipsa acesteia din alimentatie va duce la scaderea vederii. In plus, in centrul retinei se gaseste o zona mica responsabila de acuitatea vizuala. Aceasta zona contine o serie de substante numite carotenoizi (dintre care cea mai importanta este luteina), substante care se pierd treptat dupa varsta de 50 de ani. De aceea, o alimentatie bogata in antioxidanti va intarzia oxidarea carotenoizilor si va opri deteriorarea vederii.

       Alte cauze de slabire a vederii sunt deformarea cristalinului si afectarea muschilor globilor oculari, probleme in urma carora apar cunoscutele afectiuni precum miopia, hipermetropia, astigmatismul etc.

     Alimente hranitoare pentru ochi si vedere

       Asa cum am spus, o alimentatie bogata in vitamina A si antioxidanti ajuta foarte mult ochiul. Vitamina A (numita si retinol) mareste acuitatea vizuala pe timp de noapte si imbunatateste in general vederea, ajutand in plus si in caz de umflare a pleoapelor, hemeralopie, cheratite, ulcere corneene sau xeroftalmie. De aceea se recomanda consumul frecvent de morcov, rosii, ardei, gogosari, dovlecei si zarzavaturi.

       Portocalele, bananele sau caisele contin cantitati importante de antioxidanti (precum beta-carotenul si vitaminele C si E) care combat slabirea vederii. In plus, afinele sunt foarte bune pentru prevenirea tulburarilor vederii crepusculare (mezopice) si scotopice (hemeralopie) si a miopiei.

       Se recomanda evitarea consumului de tutun si de alimente ce contin grasimi saturate deoarece acestea formeaza radicali liberi la nivelul retinei, favorizand scaderea acuitatii vizuale, putand duce chiar la aparitia degenerescentei maculare.

    Tratamente naturiste pentru imbunatatirea vederii

    - Silurul este una dintre cele mai eficiente plante pentru intretinerea si imbunatatirea vederii, efecte datorate unei substante antiinflamatoare din compozitia plantei, numita aucubina. Silurul calmeaza iritatiile ochiului, limpezeste ochii si vederea, calmeaza usturimea ochilor si se recomanda in caz de conjunctivite, scadere a vederii, blefarite, vedere neclara sau in cazul starilor de oboseala oculara. Pentru tratament se va prepara o infuzie din 1 lingura rasa de silur la 1 cana de apa care se lasa 5-15 minute, se filtreaza bine si apoi se picura in ochi cate 2-3 picaturi. De asemenea, aceasta infuzie se poate si bea cate o cana pe zi (putand adauga 1 lingurita de miere poliflora la 200 ml de ceai) sau se poate folosi pentru cataplasme care se aplica pe ochi (in cazurile mai grave putand adauga si putin suc de lamaie)."

  • Jun 13, 14

    "De exemplu un copil care nu vede la tabla, un adult care nu vede semnele de circulatie din departare sau numarul unui mijloc de transport ori... frunzele unui copac. Miopii dezvolta o capacitate de intuitie a mediului fascinanta si de obicei vad mai bine noaptea decat o persoana cu vederea normala.

    De asemenea, miopii au pupila mai mare. De multe ori prin corectarea dioptriei cei din jur au senzatia ca si-au schimbat culoarea ochilor, pentru ca pupila se micsoreaza la corectie si lasa sa se vada mai mult din iris (zona colorata a ochiului). Tot miopii au de obicei ochii mari sau mai proeminenti, insa nu este o regula obligatorie.

    "

  • Jun 13, 14

    "Nu conteaza daca in prezent porti sau nu ochelari, calitatea vederii este, statistic vorbind, in continua scadere. Iata cateva greseli care duc la deteriorarea vederii:


    1. Folosesti ochelari de vedere chiar si atunci cand nu sunt necesari.
    Majoritatea persoanelor, mai ales cele care poarta ochelari pentru distanta, fac greseala de a purta ochelarii de distanta chiar si atunci cand efectueaza activitati ce necesita privirea de aproape. Acest obicei induce un stres suplimentar pentru ochi, atunci cand sunt fortati sa priveasca prin ochelari la distante mici. Apar astfel disconfortul, dureri oculare, dureri de cap, o stare de oboseala si somnolenta. Acestea sunt mesaje prin care ochii spun ca ceea ce li se "ofera" nu le prieste.

    Creierul nu va mai colabora la fel de bine cu ochii si in "disperarea" de a incerca sa primeasca informatii, va ignora informatiile de la unul din ochi. Astfel se poate ajunge ca unul din ochi sa vada mai slab decat celalalt ochi, fenomen numit ambliopie. Prima tentatie este sa comanzi alta pereche de ochelari cu dioptrii mai mari pentru a compensa scaderea capacitatii ochiului de a vedea. Dar important este sa folosesti ochelarii de distanta/aproape doar strict pentru distanta la care au fost conceputi.

    2. Utilizati ochelari sau lentilele de contact care corecteaza 100% din viciul de refractie.
    Unii medici oftalmologi recomanda dioptrii pentru a corecta 100% din viciul de refractive. Acest standard stabilit cu multi ani in urma, nu este deloc ideal. Un studiu efectuat de medicul oftalmolog M. Kaplan a evidentiat ca atunci cand ochelarii corecteaza in jur de 83.6% din viciul de refractie, acestia ajuta la pastrarea si imbunatatirea vederii.

    In momentul in care ochelarii folositi corecteaza mai mult de 83.6% din viciul de refractie, claritatea este mai mare, dar in acest fel ochelarii "blocheaza" capacitatea naturala a ochilor de a se vindeca. Din acest motiv ochelarii corectand intreaga capacitate de vedere vor provoca nervozitate si oboseala. Astfel, ochii nu se vor mai antrena pentru o vedere mai buna, iar in timp vor fi supusi unui stres vizual si vor "lenevi".

    3. Foloseste incorect ochelarii cu protectie la calculator
    O alta greseala facuta de majoritatea persoanelor este folosirea ochelarilor cu protectie la calculator impotriva radiatiilor emise de monitoarele CRT, chiar daca lucreaza la monitoare cu cristale lichide (LCD) ce nu emit radiatii.

    Teoretic ei sunt indicati pentru a oferi ochiului un confort ridicat in momentul in care se lucreaza in medii cu lumina artificiala. Dar muschii irisului sunt antrenati de prezenta sau absenta luminii. In functie de prezenta luminii, muschii se contracta sau se dilata pentru a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.

    Modul in care irisul regleaza cantitatea de lumina ce intra in ochi, este influentata de lumina naturala, cu spectrul total al acesteia, ce determina si mentine calitatea de echilibrul a sistemului nervos. In lipsa luminii naturale, muschii irisului nu se intind la capacitate maxima, si in timp raman "blocati", lucru ce duce la  cresterea tensiunii intraoculare, deci la aparitia glaucomului.

    O alta problema de vedere care va aparea, este sensibilitatea la lumina naturala sau puternica - fotofobia, care, netratata, va genera dependenta de ochelarii de protectie, heliomati sau de soare.

    Ochelarii de protectie, absorb o parte din spectrul luminii naturale necesar sistemului nervos, astfel incat va exista un dezechilibru ce va afecta si capacitatea ochilor de a vedea mai bine.
    Pentru a evita aceste simptome si a elimina folosirea ochelarilor antireflex, expune-te dimineata cu ochii inchisi pentru 5 minute la lumina naturala si tine ochii inchisi minim 20 secunde dupa fiecare ora de lucru la calculator.

    4. Alimentatia gresita a organismului
    O greseala de alimentatie cu efect negativ asupra vederii, este "hranirea" cu produse de la fast-food (ce contin in mare masura prajeli si grasimi foarte nocive). De fiecare  data cand mananci la fast-food, aminteste-ti ca nu te hranesti, ci te otravesti."

  • Jun 20, 14

    "Consumarea unei cantitati mari de fructe si legume ajuta la mentinerea ochilor in stare buna de functionare. Ati auzit desigur ca vitamina A care se afla din belsug in morcovi ajuta la vederea pe timpul noptii. Alte fructe si legume ajuta la prevenirea unor boli des intalnite la varsta a 2-a, si anume: cataracta si degenerescenta maculara.
     
    Cataracta este o stare degenerativa a ochiului in care cristalinul devine treptat tot mai opac iar vederea devine incetosata. In timp ce nu exista nici un mod de a prevenii cataracta, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a limita sau a incetini formarea ei. De exemplu, moleculele instabile, cunoscute ca radicali liberi, pot distruge celule ale ochiului, fapt ce poate duce la grave probleme de vedere. Studiile au aratat ca mineralele si vitaminele antioxidante pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la incetinirea sau prevenirea bolilor asociate cu acestia.
     
    Degenerescenta maculara este cauzata de leziuni la nivelul maculei, o zona din centrul retinei. Motivele sunt imbatranirea tesuturilor retiniene, dar si stresul, radicalii liberi generati de soare si fumul de tigara - acestea actioneaza in asa fel incat anumite celule nervoase din retina se modifica si limiteaza abilitatea de a percepe detaliile fine. Simptomele sunt vederea intetosata, distorsiunea vizuala a liniilor drepte si, mai ales, perceperea unui punct intunecat in regiunea centrala a vederii. Poluarea din aer, infectiile de la nivelul ochilor si metabolismul sunt si ele cauze ale acestei afectiuni. Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt remedii naturiste in acest caz, pentru ca ele contin doi pigmenti, luteina si zeaxanthina, care se acumuleaza si in ochii oamenilor si care se pare ca sunt capabili sa contracareze efectele nocive ale factorilor de care am amintit mai sus, inainte ca acestia sa afecteze tesuturile sensibile ale ochiului.
     
    In general, o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale va reduce sansele de aparitie a cataractei sau degenerescentei maculare.
     
    Care sunt acele legume cu frunze de culoare verde inchis?
    Ele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale de care corpul uman are nevoie pentru a se mentine sanatos: vitamina A, vitamina C si calciu. In afara de asta, ele sunt o sursa la fel de generoasa de fibre. Cu cat culoarea frunzei este mai inchisa, cu atat are mai multe vitamine.
     
    Exemple de astfel de legume:
    Rucola (arugula) - are un gust oarecum iute si este bogata in vitamina A, C si calciu. Poate fi mancata cruda, in salate ori prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu, in supa sau ca ingrediente in realizarea unor sosuri pentru paste.
    Cicoare - are un gust usor amar, dar este bogata in vitamina K, C si calciu. Se consuma cel mai bine impreuna cu alte verdeturi, in salate sau adaugata la supa si sosuri.
    Stevia - are un gust asemanator cu cel al spanacului si contine multa vitamina A si calciu. Cel mai bine este sa o consumati putin fiarta si apoi adaugata in supe, sau prajita in ulei, la foc iute si amestecand in continuu.
    Papadia - are un gust amarui, picant si contine multa vitamina A si calciu. Se consuma fierte sau crude, in salate.
    Varza cu frunza dantelata - este putin amara, dar bogata in vitamina A, C, calciu, acid folic si potasiu. Este un ingrediente foartye gustos pentru supe, sosuri sau consumat prajit.
    Spanac - are un gust dulceag si contine multa vitamina A, C, fier si calciu. Spanacul este bun si daca il consumati crud, dar si in salate, mancare sau fiert."

  • Jul 11, 14

    "Ce este cataracta?

    Cataracta apare cand cristalinul, care in mod normal este perfect transparent, devine opac sau contine zone opacizate care se opun trecerii luminii prin ele. Cristalinul, una dintre lentilele globului ocular, este situat in spatele irisului si are proprietatea de a-si putea modifica puterea de refractie pentru a adapta vederea la aproape (citit) sau la distanta. Opacizarea sa impiedica lumina sa mai ajunga pe retina, vederea fiind alterata in diferite grade, pana la pierderea sa totala.

    Cataracta evolueaza gradual, odata cu procesul imbatranirii, afectand 60% din populatia peste 60 de ani.


    Nu se stie precis care este cauza cataractei. Se creede ca majoritatea cazurilor apar datorita unor modificari proteice in structura cristalinului care au loc in decursul mai multor ani si produc in final opacifierea cristalinului. Uneori cataracta este congenitala, prezenta inca de la nastere sau in copilarie, ca rezultat al unor defecte enzimatice ereditare. Traumatisme oculare, chirurgia oculara, inflamatii intraoculare pot fi de asemenea cauze de cataracta cu o evolutie rapida. Alti factori care pot conduce la aparitia cataractei la varste tinere includ expunerea excesiva la ultraviolete, diabetul, fumatul, folosirea unor medicamente precum steroizii."

  • Jul 15, 14

    "Exista conform specialistilor 5 tipuri de presbitism:
    -incipient: cel mai prematur stadiu; poate fi putin mai dificil cititul caracterelor mici
    -functional: cand apare, incepeti sa experimentati mai multe probleme cu vederea la apropiere
    -absolut: nu va puteti focaliza privirea deloc pe obiecte din apropiere
    -prematur: apare inainte de varsta de 40 ani
    -nocturn: focalizarea pe obiecte din apropiere este dificila in conditii de lumina difuza

    Simptome

    Mecanismul sau de aparitie nu este cunoscut cu certitudine, insa se ia in considerare drept cauza pierderea elasticitatii cristalinului, dar si modificarile in curbarea acestuia din cauza cresterii continue si pierderea tonusului muschilor ciliari (muschii care curbeaza si indreapta cristalinul) au fost de asemenea luate in considerare. Aceste modificari legate de varsta apar mai exact in cadrul proteinelor din cristalin, care devine mai dur si mai putin elastic in timp, dar si in muschii ce il inconjoara. Nu este vorba de factori ereditari sau de mediu, cum se intampla in cazul celorlalte vicii de refractie.

    Diagnostic

    Primele semne ce anunta prezbitismul constau in oboseala ochilor dupa citit sau privit aproape (mai ales timp indelungat), dificultate de a vedea in lumina difuza (slaba), probleme cu focalizarea pe obiecte mici si/sau caractere mici, dar si durere de cap sau senzatie de oboseala in urma unui efort ocular (cum este brodatul sau scrisul de mana). Poate fi observata o tendinta de a tine materialele de citit putin mai departe pentru a face literele mai clare (exista vederea incetosata la distanta normala de citit). Puteti remarca ca simptomele se agraveaza cand sunteti obositi, consumati alcool sau va aflati intr-o zona cu lumina difuza (in lumina puternica simptomele sunt mai putin observabile datorita actiunii irisului care se inchide intr-un diametru mai mic). In cazul persoanelor cu prezbitism sever, acestea se pot plange ca bratele au devenit "prea scurte" pentru a tine materialele de citit la distanta confortabila. Simptomele tind sa fie observate de cei cu profesii ce implica focalizarea pe obiecte din apropiere.
    Abilitatea de a focaliza privirea pe obiecte apropiate scade in decursul vietii, de la acomodarea de aproximativ 20 dioptrii (de a focaliza la 50 mm) la un copil, la 10 dioptrii la varsta de 25 ani (100 mm) si pana la 0,5-1 dioptrii la varsta de 60 ani (1-2 metri). Exista si o formula de calcul pentru a estima amplitudinile de acomodare in dioptrii asteptate, maxime si minime pentru un pacient corectat la o anumita varsta (formula lui Hofstetter).
    Trebuie sa stiti ca unele persoane pot dezvolta prezbitism mai devreme de 40 ani din cauza unor anumite boli sau medicamente, prezbitismul prematur putand fi un indicator. Iata si factorii de risc pentru prezbistismul prematur: miopia sau boli cum sunt diabet, scleroza multipla sau boli cardiovasculare si utilizarea unor medicamente cum sunt antidepresive, antihistaminice si diuretice (scad acuitatea vizuala). Se pare ca sunt factori de risc si munca ce necesita apropierea obiectelor, climatul cald ce implica expunere la raze UV.
    Un aspect interesant de retinut este faptul ca atunci cand miopia exista inainte de aparitia prezbitismului, se poate observa o ameliorare a vederii la apropiere, spre deosebite de astigmatism; in acest sens exista o tehnica chirurgicala pentru a crea un ochi de citit si unul pentru vedere la distanta (monovedere) ce poate fi realizata cu lentile de contact (ulterior se remodeleaza chirurgical corneele pentru a conferi permanenta acestui efect).

    Tratament

    In cazul in care experimentati probleme cu vederea, trebuie sa apelati cat mai curand la un control oftalmologic chiar daca ati fost de curand; vederea incetosata poate sugera ca aveti nevoie de o alta reteta sau aveti o problema mai grava. Prezbistimul este diagnoticat prin intermediul unui examen de baza al ochiului. Pot fi necesare si unele teste inclusiv picaturi pentru dilatarea pupilelor (ochii devin mai sensibili la lumina timp de cateva ore si permit medicului sa evalueze mai usor interiorul ochilor). Oftalmologul poate utiliza diverse dispozitive, inclusiv introducerea de lumina puternica in ochi si va va cere sa priviti printr-o serie de lentile pentru a testa vederea la distanta si la apropiere. Este indicat sa efectuati un examen oftalmologic complet la 40 ani, daca nu prezentati factori de risc si nu aveti nevoie de ochelari sau de lentile de contact. Intre 40-54 ani este indicat un examen la fiecare 2-4 ani, intre 55-64 ani un examen la 1-3 ani, dupa 65 ani un examen la 1-2 ani (pot fi indicate chiar mai des).

    Prevenire

    In sistemul vizual, imaginile capturate de ochi sunt traduse in semnale electrice transmise catre creier care le interpreteaza. Astfel, pentru a depasi prezbitismul, trebuie remediate doua componente principale si anume: sistemul optic al ochiului sau procesarea vizuala a creierului. Majoritatea solutiilor sunt destinate primei componente, in ce priveste procesarea la nivelul creierului, s-au identificat o multime de solutii (gratie progresului in intelegerea plasticitatii creierului uman si domeniului invatarii perceptuale-implica repetarea constanta a unei anumite sarcini menita sa stimuleze viteza si calitatea imaginii procesate in cortexul vizual).
    Prezbitismul nu poate fi vindecat, insa pot fi recomandati ochelari de vedere, lentile de contact, ochelari pentru citit (intre +1 si +4), lentile suplimentare progresive sau bifocale. Acestea din urma sunt lentile ce presupun doua retete diferite incorporate intr-o singura lentila: partea superioara corecteaza vederea la distanta si partea inferioara este pentru a ajuta vederea la apropiere. Lentilele progresive sunt similare, dar sunt create pentru a dispune de o tranzitie graduala sau combinata intre retete. Mai exista si lentile trifocale care ajuta la corectia vederii la apropiere, intermediare (monitoare) si celei la distanta. Lentilele de contact sunt multifocale si vin in variante moi sau permeabile, dar si sub forma de lentile pentru monovedere (o lentila ajuta in vederea la distanta si cealalata la vederea la apropiere). Exercitiile oculare nu s-au dovedit eficiente. Retineti ca ochelarii pentru citit trebuie testati la o distanta de 35-40 cm de materialul pentru citit."

  • Jul 15, 14

    "CAPACITATEA DE REFRACTIE Abordarea unui pacient cu vederea diminuata consta in prima etapa in cercetarea existentei unui posibil viciu de refractie. in emetropie, razele paralele venite de la infinit sunt focalizate perfect pe retina. Din pacate, aceasta situatie se intalneste doar la o mica parte din populatie. in miopie, globul ocular este prea lung, iar razele luminoase sunt focalizate intr-un punct situat in fata retinei. Obiectele aflate in apropiere pot fi vazute clar, dar obiectele situate la distanta necesita plasarea unor lentile divergente in fata ochiului. in hipermetropie, globul ocular este prea scurt si de aceea se utilizeaza lentile convergente pentru a compensa puterea de refractie a ochiului. in astigmatism, suprafata corneei nu este perfect sferica, necesitand pentru corectie lentile cilindrice. Spre varsta mijlocie se dezvolta prezbiopia, pe masura ce cristalinul devine incapabil de a-si mari puterea de refractie pentru acomodarea la obiectele apropiate. Pentru a compensa prezbiopia, pacientul emetrop trebuie sa foloseasca ochelari pentru citit. Pacientul care poarta deja ochelari de vedere pentru corectia la distanta trece de obicei la lentile bifocale. Singura exceptie o constituie miopul, care poate vedea clar de aproape prin simpla indepartare a ochelarilor pentru corectia la distanta

    Viciile de refractie se dezvolta de obicei lent si raman sile dupa adolescenta, cu exceptia unor situatii neobisnuite. De exemplu, debutul acut al diabetului zaharat poate determina brusc miopie, datorita imbibitiei lichidiene si tumefierii cristalinului, induse de hiperglicemie. Testarea vederii printr-un orificiu punctiform este o metoda utila pentru depistarea rapida a viciilor de refractie. Daca acuitatea vizuala este mai buna printr-un orificiu punctiform decat cu ochiul liber, pacientul are nevoie de un screening riguros al refractiei.



    ACUITATEA VIZUALA Harta Snellen este utilizata pentru testarea acuitatii vizuale la o distanta de 6 m (20 picioare). Pentru comoditate, se utilizeaza o versiune la scara a hartii Snellen, numita ela Rosenbaum, aflata la 36 cm (14 inci) de pacient (ura 28-l). Toti subiectii trebuie sa poata citi linia de 6/6 m (20/20 picioare) cu fiecare ochi utilizand corectia adecvata a refractiei. Pacientii care au nevoie de ochelari pentru citit trebuie sa poarte acesti ochelari pentru acuratetea examinarii. Daca acuitatea de 6/6 (20/20) nu este prezenta la fiecare ochi, defectul de vedere trebuie explicat. In cazul unei acuitati mai mici de 6/240 (20/800), trebuie evaluata capacitatea de a numara degetele, de a sesiza miscari ale mainilor sau de a percepe lumina stralucitoare. Gradul de cecitate admis legal este definit de Internai Revenue Service ca cea mai buna acuitate corectata de 6/60 (20/200) sau mai putin la ochiul mai sanatos sau un camp vizual binocular restrans la 20� sau mai putin. Legile referitoare la conducerea autovehiculelor variaza de la un stat la altul, dar majoritatea cer o acuitate corectata de 6/12 (20/40) la cel putin unul dintre ochi. Pacientii cu hemianopsie omonima nu pot sofa.

    PUPILELE Pupilele trebuie testate individual in lumina slaba, pacientul fixandu-si privirea asupra unei tinte situate la distanta. Daca pupilele reactioneaza promt la lumina, nu mai este nevoie de verificarea raspunsului pentru aproape, deoarece pierderea izolata a contractiei (miozei) pentru acomodare nu se produce. Din acest motiv, abrevierea PERRLA (pupile egale, rotunde si reactive la lumina si acomodare) implica un efort inutil in ultima etapa. Totusi, daca raspunsul la lumina este slab sau absent, este important sa se testeze raspunsul pentru aproape. Disocierea intre adaptarea la lumina si adaptarea pentru vederea de aproape se produce in neurosifilis (pupila Argyll Robertson), leziuni ale mezencefalului dorsal (hidrocefalie obstructiva, tumori ale regiunii pineale) si dupa regenerarea aberanta (paralizie de neroculomotor, pupila tonica Adie).



    Un ochi care nu percepe lumina nu prezinta raspuns pupilar la stimularea luminoasa directa. Daca retina sau nervul optic sunt numai partial lezati, raspunsul pupilar direct va fi mai slab decat raspunsul pupilar consensual evocat prin stimularea celuilalt ochi cu o lumina stralucitoare. Acest defect pupilar aferent relati(pupila Marcus Gunn) poate fi provocat prin testul cu lumina alternanta (ura 28-2). Este un semn extrem de util in nevrita optica retrobulbara si alte afectiuni ale nervului optic, in care poate fi unicul semn obiectial bolii.



    Inegalitatea fina a dimensiunilor pupilare, de pana la 0,5 mm, este destul de comuna la subiectii normali. Diagnosticul de anizocorie esentiala sau fiziologica este sigur atat timp cat asimetria pupilara relativa ramane constanta in conditii de iluminare ambientala variabila. Anizocoria care se amplifica la lumina slaba indica o paralizie simpatica a muschiului dilatator al irisului. Triada mioza, ptoza palpebrala ipsilaterala si anhidroza formeaza sindromul Horner, desi anhidroza este deseori absenta. Accidentele vasculare de la nivelul trunchiului cerebral, disectia carotidei sau neoplasmele care afecteaza lantul simpatic sunt identificate ocazional drept cauze ale sindromului Horner, dar majoritatea cazurilor sunt idiopatice.

    Anizocoria care se amplifica la lumina puternica sugereaza o paralizie parasimpatica. Prima cauza care trebuie suspectata este paralizia de neroculomotor. Aceasta posibilitate este exclusa daca miscarile oculare sunt complete si pacientul nu prezinta ptoza sau diplopie. Dilatatia pupilara acuta (midriaza) se poate produce consecutilezarii ganglionului ciliar din orbita. Mecanismele obisnuite sunt prin infectie (herpes zoster, gripa), traumatisme (inchise, penetrante, chirurgicale) sau ischemie (diabet, arterita temporala). Dupa denervarea sfinc-terului irisului, pupila nu raspunde corect la lumina, dar adaptarea pentru vederea de aproape este deseori relatiintacta. Daca stimulul din apropiere este indepartat, pupila se dilata din nou foarte incet in atie cu pupila normala, de unde termenul de. pupila tonica. In sindromul Adie, pupila tonica se asociaza cu reflexe tendinoase slabe sau absente la nivelul extremitatilor inferioare. Se presupune ca aceasta afectiune benigna, care survine predominant la femeile tinere sanatoase, reprezinta o disautonomie moderata. Pupilele tonice sunt de asemenea asociate cu sindromul Shy-Drager, hipohidroza segmentara, diabetul si amiloidoza. Ocazional, o pupila tonica este descoperita intamplator la un pacient altfel complet normal si asimptomatic. Diagnosticul este confirmat prin aplicarea unei picaturi de pilocarpina diluata (0,125%) la nivelul fiecarui ochi. Hipersensibilitatea de denervare produce constrictie pupilara la o pupila tonica, in timp ce pupila normala nu prezinta nici o reactie. Dilatatia farmacologica consecutiva instilarii accidentale sau deliberate de agenti anticolinergici (picaturi de atropina, scopolamina) in ochi poate de asemenea produce midriaza pupilara. in aceasta situatie, pilocarpina de concentratie normala (1%) nu produce constrictie.



    Ambele pupile sunt influentate in mod egal de medicatia sistemica. Ele sunt miotice in cazul utilizarii narcoticelor (morfina, heroina) si midriatice in cazul utilizarii de anticoli-nergice (scopolamina). Agentii parasimpatici (pilocarpina, bromura de demecarium) utilizati pentru tratarea glaucomului produc mioza. La orice pacient cu o anomalie pupilara inexplicabila, examinarea cu lampa cu fanta ajuta la excluderea unui traumatism chirurgical al irisului, a unui corp strain ocult, a unei leziuni prin perforatie, a unei inflamatii intraoculare, a aderentelor (sinechii), a glaucomului cu unghi inchis si rupturii sfincterului irisului consecutitraumatismelor inchise.
    "

  • Jul 15, 14

    "boseala oculara are forme variate de manifestare: de la tulburari de vedere usoare, la dificultati serioase la citit, dar si lacrimare, inrosirea ochilor, usturimi sau alte simptome nespecifice, de multe ori greu de descris obiectiv de catre pacient, cu toate ca jena oculara este reala.

    Cauzele cele mai frecvente care creeaza senzatia de oboseala a ochilor sunt:

    - viciile de refractie necorectate: pacientul are cu certitudine nevoie de ochelari, dar nu ii poarta sau poarta ochelari neadecvati dioptriei prescrise de specialist; si ochelarii prescrisi sau montati gresit pot suprasolicita ochii, aparand astfel senzatia de oboseala;
    - se stie deja ca lucrul indelungat la calculator, mai ales fara ochelari de protectie adecvati, este una din cele mai frecvente cauze de oboseala oculara
    - sindromul de ochi uscat, frecvent intalnit dupa varsta de 35 – 40 de ani, mai ales la femei, poate determina, si el, senzatia de “ochi obositi”, uneori iritati si rosii;
    - afectiuni generale, de genul migrenei cu cauza vasculara, hipocalcemie si alte tulburari endocrine, stari de stres si suprasolicitare nervoasa, pot avea ca unul din simptome oboseala oculara

    NU exista un tratament specific pentru disparitia acestui simptom. De aceea, remediul este, in primul rand, inlaturarea cauzelor care il provoaca:

    - prezentarea la medicul oftalmolog, realizarea si purtarea ochelarilor necesari, dupa caz; pentru persoane care nu doresc sa poarte ochelari, exista varianta inlocuirii lor cu lentile de contact sau tratarea afectiunii prin operatie;
    - intreruperea regulata, prin pauze repetate, chiar daca sunt scurte, a lucrului la calculator; purtarea unor ochelari cu protectie specifica pentru calculator
    - folosirea unor picaturi adjuvante, de tipul lacrimilor artificiale; acestea se gasesc sub diverse forme, ca picaturi sau ca gel, cu sau fara conservanti, asociate sau nu cu vitamine sau alte substante protectoare. Folosirea lor este benefica in orice situatie de oboseala oculara, stat indelungat in atmosfera poluata, iritare oculara de la curenti de aer; sunt bine tolerate si nu au reactii adverse. De aceea, pot fi folosite chiar foarte frecvent, neavand o limita a administrarii lor peste zi.

    Cu toate ca respectarea acestor recomandari (in special cele legate de calculator!) pare o utopie in viata curenta, este importanta macar incercarea de a elimina pe cat posibil factorii stresanti cotidieni. Un regim de viata echilibrat si ponderat, cu o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport, pot reduce sensibil senzatia de oboseala a organismului si implicit a ochilor."

  • Jul 15, 14

    "itamina A este denumirea generică a unui grup de compuşi antioxidanţi liposolubili. Este considerată o vitamină esenţială şi are un număr mare de roluri în organism, inclusiv menţinerea vederii, susţinerea sistemului imunitar şi sprijinirea transcrierilor genetice. Din păcate, deficienţele de vitamina A devin tot mai frecvente la nivel mondial. Aceste deficienţe care au ca rezultat deteriorarea vederii, asprirea pielii şi o mai mare susceptibilitate la boli, sunt aproape întotdeauna cauzate de o dietă săracă în vitamine. Prin urmare, cel mai bun mod de a creşte aportul de vitamina A este de a mânca pur şi simplu mai multe alimente integrale, care sunt bogate în aceasta.

    Surse excelente de vitamina A din plante

    Chlorella – Chlorella, o algă verde unicelulara care creşte în apă dulce, este una dintre cele mai nutritive alimente dense din lume. Dintre toate vitaminele şi mineralele conţinute în ea, Chlorella este cea mai bogată în vitamina A. De fapt, doar 35 de grame de Chlorella uscată conţine 14364 de unităţi internaţionale din această vitamină esenţială, sau 287% din doză zilnică recomandată (DZR). În plus, aceeaşi măsură de Chlorella conţine, de asemenea, 133 % din doză zilnică de zinc – un important mineral care ajută organismul să asimileze vitamina A.

    Iarba de grâu – strâns în spatele Chlorellei în materie de vitamina A se găseşte Iarba de grâu, un alt superaliment care împachetează un bymar enorm de 12.000 de unităţi internaţionale de  vitamină per 35 grame. Iarba de grâu este, de asemenea, extrem de bogată în “colegii” antioxidanţi ai vitaminei A, vitaminele C şi E, ale căror abilităţi pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, o boală de ochi, care poate duce la orbire.

    Cartofii dulci – în ciuda numelui lor, cartofii dulci sunt doar la distanţă legaţi de cartofii normali, iar valoarea lor nutritivă este mai mare. De exemplu, în timp ce cartofii albi fierţi conţin doar cantităţi minime de vitamina A, cartofi dulci chiar şi fierţi (deşi este de preferat să fie consumaţi cruzi) sunt plini de vitamine. De fapt, doar 35 de grame din aceste legume rădăcinoase, cu gust dulce conţin mai mult de 100% din doză zilnică de vitamina A – mai mult decât orice altă legumă obişnuită. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre şi vitamina C. Cu toate acestea, cartofii dulci au un gust specific şi chiar dacă ne plac cartofii obişnuiţi nu putem garanta că ne vor plăcea şi cei dulci, însă trebuie încercaţi.

    Kale (varza furajeră) – Deşi varza este binecunoscută pentru conţinutul incredibil de vitamina K, este, de asemenea, îmbogăţită cu vitamina A. 35 de grame din acesta legumă cu frunze verzi, care este una dintre cele mai sănătoase legume din lume, conţin 4117 unităţi internaţionale de vitamina A, sau 82% din DZR. Acest lucru face că varza Kale să fie cea mai mare sursă verde cu frunze de vitamina A, depăşind atât spanacul cât şi broccoli.

    Morcovii – faptul că morcovii sunt bogaţi în vitamina A, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Se ştie bine că betacarotenul, unul dintre cele mai importante provitamine carotenoide A, a fost numit după această legumă numită “carot” în engleză. Consumând 35 gr din acesta legumă portocalie organismul beneficiază de 95% din DZR, precum şi de cantităţi decente de mangan, fibre şi vitamina K. În general vorbind, cu cât este mai aprinsă culoarea portocalie, cu atât mai mult beta-caroten va conţine morcovul sau planta respectivă.

    Multe condimente, cum ar fi ardeiul iute şi boia de ardei sunt, de asemenea, surse excelente de carotenoide. Aceste condimente pot ajuta în crearea unor mese echilibrate nutriţional şi dau organismului un aport suplimentar de vitamine esenţiale."

  • Jul 15, 14

    "Vitamina A este numele dat unui grup de compusi antioxidanti liposolubili. Este considerata o vitamina esentiala si efectueaza un numar mare de roluri in organism, inclusiv mentinerea vederii, sustinerea sistemului imunitar si sprijinirea transcrierilor genetice. Din pacate, deficientele de vitamina A devin tot mai frecvente la nivel mondial. Aceste deficiente care au ca rezultat deteriorarea vederii, asprirea pielii si o mai mare susceptibilitate la boli, sunt aproape intotdeauna cauzate de o dieta saraca in vitamine. Prin urmare, cel mai bun mod de a creste aportul de vitamina A este de a manca pur si simplu mai multe alimente integrale, care sunt bogate in aceasta. Acest articol se concentreaza pe cele mai mari surse de carotenoide, forma a vitaminei A ce are ca sursa plantele .
    Surse excelente de vitamina A din plante
    Chlorella – Chlorella, o alga verde unicelulara care creste in apa dulce, este una dintre cele mai nutritive alimente dense din lume. Dintre toate vitaminele si mineralele continute in ea, Chlorella este cea mai bogata in vitamina A. De fapt, doar 35 de grame de Chlorella uscata contine 14364 de unitati internationale din aceasta vitamina esentiala, sau 287% din doza zilnica recomandata (DZR). In plus, aceeasi masura de Chlorella contine, de asemenea, 133 % din doza zilnica de zinc – un important mineral care ajuta organismul sa asimileze vitamina A.
    Iarba de grau- strans in spatele Chlorellei in materie de vitamina A se gaseste Iarba de grau, un alt superaliment care impacheteaza un bymar enorm de 12.000 de unitati internationale de vitamina per 35 grame. Iarba de grau este, de asemenea, extrem de bogata in colegii antioxidanti ai vitaminei A, vitaminele C si E, ale caror abilitati pot ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, o boala de ochi, care poate duce la orbire.
    Cartofii dulci – in ciuda numelui lor, cartofii dulci sunt doar la distanta legati de cartofii normali, iar valoarea lor nutritiva este mai mare. De exemplu, in timp ce cartofii albi fierti contin doar cantitati minime de vitamina A, cartofi dulci chiar si fierti(desi este de preferat sa fie consumati cruzi) sunt plini de vitamine. De fapt, doar 35 de grame din aceste legume radacinoase, cu gust dulce contin mai mult de 100% din doza zilnica de vitamina A – mai mult decat orice alta leguma obisnuita. Sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre si vitamina C. Cu toate acestea, cartofii dulci au un gust specific si chiar daca ne plac cartofii obisnuiti nu putem garanta ca ne vor placea si cei dulci, insa trebuie incercati.
    Kale(varza furajera) – Desi varza este binecunoscuta pentru continutul incredibil de vitamina K, este, de asemenea, imbogatita cu vitamina A. 35 de grame din acesta leguma cu frunze verzi, care este una dintre cele mai sanatoase legume din lume, contin 4117 unitati internationale de vitamina A, sau 82% din DZR. Acest lucru face ca varza Kale sa fie cea mai mare sursa verde cu frunze de vitamina A, depasind atat spanacul cat si broccoli.
    Morcovii – faptul ca morcovii sunt bogati in vitamina A, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Se stie bine ca betacarotenul, unul dintre cele mai importante provitamine carotenoide A, a fost numit dupa aceaswta leguma numita “carot” in engleza. Da, consumand 35 gr din acesta leguma portocalie organismul beneficiaza de 95% din DZR, precum si de cantitati decente de mangan, fibre si vitamina K. In general vorbind, cu cat este mai aprinsa culoarea portocalie, cu atat mai mult beta-caroten va contine morcovul sau planta respectiva.
    Multe condimente, cum ar fi ardeiul iute si boia de ardei sunt, de asemenea, surse excelente de carotenoide. Aceste condimente pot ajuta in crearea unor mese nutritionale si dau organismului un boost suplimentar de vitamine esentiale."

  • Jul 15, 14

    "Odată cu îna
    Tratamente naturiste pentru imbunatatirea vederii
    intarea în vârstă calitatea simţului vizual scade. Astfel, cei mai mulţi dintre noi care au ajuns la vârsta de 40-50 de ani apelează la ochelari pentru a-şi corecta şi menţine vederea la o putere normală.
    De ce se deteriorează vederea odată cu înaintarea în vârstă ?

       Slăbirea vederii poată fi provocată de mai mulţi factori. Unul dintre cei mai importanţi factori este afectarea activităţii retinei. Celulele din retină conţin vitamina A, astfel că lipsa acesteia din alimentaţie va duce la scăderea vederii. În plus, în centrul retinei se găseşte o zonă mică responsabilă de acuitatea vizuală. Această zonă conţine o serie de substanţe numite carotenoizi (dintre care cea mai importantă este luteina), substanţe care se pierd treptat după vârsta de 50 de ani. De aceea, o alimentaţie bogată în antioxidanţi va întârzia oxidarea carotenoizilor şi va opri deteriorarea vederii.

       Alte cauze de slăbire a vederii sunt deformarea cristalinului şi afectarea muşchilor globilor oculari, probleme în urma cărora apar cunoscutele afecţiuni precum miopia, hipermetropia, astigmatismul etc.

     

    Alimente hrănitoare pentru ochi şi vedere

       Aşa cum am spus, o alimentaţie bogată în vitamina A şi antioxidanţi ajută foarte mult ochiul. Vitamina A (numită şi retinol) măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte şi îmbunătăţeşte în general vederea, ajutând în plus şi în caz de umflare a pleoapelor, hemeralopie, cheratite, ulcere corneene sau xeroftalmie. De aceea se recomandă consumul frecvent de morcov, roşii, ardei, gogoşari, dovlecei şi zarzavaturi.

       Portocalele, bananele sau caisele conţin cantităţi importante de antioxidanţi (precum beta-carotenul şi vitaminele C şi E) care combat slăbirea vederii. În plus, afinele sunt foarte bune pentru prevenirea tulburărilor vederii crepusculare (mezopice) şi scotopice (hemeralopie) şi a miopiei.

       Se recomandă evitarea consumului de tutun şi de alimente ce conţin grăsimi saturate deoarece acestea formează radicali liberi la nivelul retinei, favorizând scăderea acuităţii vizuale, putând duce chiar la apariţia degenerescenţei maculare.

     

    Tratamente naturiste pentru îmbunătăţirea vederii

    - Silurul este una dintre cele mai eficiente plante pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea vederii, efecte datorate unei substanţe antiinflamatoare din compoziţia plantei, numită aucubină. Silurul calmează iritaţiile ochiului, limpezeşte ochii şi vederea, calmează usturimea ochilor şi se recomandă în caz de conjunctivite, scădere a vederii, blefarite, vedere neclară sau în cazul stărilor de oboseală oculară. Pentru tratament se va prepara o infuzie din 1 lingură rasă de silur la 1 cană de apă care se lasă 5-15 minute, se filtrează bine şi apoi se picură în ochi câte 2-3 picături. De asemenea, această infuzie se poate şi bea câte o cană pe zi (putând adăuga 1 linguriţă de miere polifloră la 200 ml de ceai) sau se poate folosi pentru cataplasme care se aplică pe ochi (în cazurile mai grave putând adăuga şi puţin suc de lămâie).

    - Uleiul de cătină revigorează şi regenerează vederea, fiind foarte bogat în vitaminele A şi E. La adulţi se vor folosi câte 20 de picături de 3 ori pe zi, iar la copiii de peste 1 an câte 5 picături de 3 ori pe zi.

    - Frunzele de pătrunjel hrănesc nervii şi muşchii globului ocular. Pentru a obţine rezultatele dorite se va face un tratament de minim 7 zile succesive în care se vor aplica pe ochi comprese cu sucul acestor frunze şi se vor menţine timp de 20-30 minute.

    - Spirulina (produs de renume al companiei Hofigal) corectează deficienţele de vedere, contribuie la formarea pigmenţilor retinieni, măreşte acuitatea vizuală şi este utilă în glaucom, cataractă şi retinopatii. Pentru tratament se recomandă la adulţi 4-8 capsule pe zi, iar pentru copii 1-3 capsule pe zi. În tratamentele curative se recomandă ca după 30 zile să se facă pauză de 10 zile sau să se reducă consumul la un nivel de întreţinere.

    - În cazul în care aveţi ochii sau pleoapele iritate există câteva soluţii naturale pentru rezolvarea problemei. Ungeţi pleoapele cu biter suedez, faceţi băi de abur cu un decoct de seminţe de mărar (timp de 5 minute) sau aplicaţi pe ochi cataplasme cu ceai călduţ de albăstrele, clipind pentru a permite ceaiului să intre puţin în ochi.

    - Sucul de obligeană îmbunătăţeşte vederea slabă şi ajută în cazul ochilor obosiţi. Se ung pleoapele cu acest suc sau se aplică pe ochi comprese cu tinctură de obligeană diluată 1/10, după care se clăteşte bine cu apă."

  • Jul 15, 14

    " Miopia sau tulburările de vedere afectează o proporţie semnificativă a populaţiei. Persoanele care se confruntă cu această afecţiune oftalmologică prezintă o mare dificultate de a vedea clar lucrurile la distanţă.


    ARTICOLE SIMILARE:
    Copiii care se joacă afară au un risc mai mic de a suferi de miopie
    VIDEO: Când îl duci prima dată la oftalmolog
    Miopia, o afecţiune ereditară?
    DIN ACEEASI CATEGORIE:
    Contagiozitatea obezităţii, pusă la îndoială
    Video: Veste bună despre infecţia cu herpes simplex 2
    Controale stomatologice gratuite
    Miopia se corecteză prin tratament optic (ochelari de vedere sau lentile de conta) sau chirurgical, dar şi cu ajutorul farmaciei verzi.
    Terapeuţii europeni recomandă suferinzilor de miopie o cură cu infuzii de plante, cu efect dovedit în îmbunătăţirea vederii. Un astfel de leac miraculos, după cum îl numesc specialiştii, se preparată dintr-un amestec de plante precum urzica, ventrilica, filimica şi coada-calului (câte o linguriţă din fiecare) şi 300 ml de apă clocotită.

    Se consumă câte o ceaşcă de infuzie, de trei ori pe zi, iar în fiecare ceaşcă se adaugă o linguriţă de bittter suedez. Cura, care trebuie urmată un interval de cel puţin 14 zile, stimulează puterea de concentrare şi calmează oboseala ochilor. Pentru a scăpa de miopie, în paralel cu această cură, de mai multe ori pe zi se ung pleoapele cu bitter suedez, iar rezultatele sunt remarcabile."

  • Jul 15, 14

    "Anul acesta natura este extrem de darnica pentru cei ce stiu sa citeasca in cartea verde, sa descifreze limbajul florilor si care sunt bucurosi sa accepte ajutorul neconditionat pe care il ofera abecedarul de intelepciune al plantelor.

    Iar una din problemele de sanatate pe care putem sa le rezolvam cu ajutorul Farmaciei Naturii in luna iulie este cea a ochilor.
    Pe plan fizic, ochii sunt afectati de poluarea tot mai intensa, de proasta alimentatie, de suprasolicitare, cand omul sta mult timp in fata calculatorului sau lucreaza cu obiecte de dimensiuni mici. Din grupul de risc fac parte cei care lucreaza cu microscopul, repara ceasuri, lipesc bijuterii, brodeaza costume nationale. Monotonia activitatilor zilnice oboseste muschii ochilor, care se relaxeaza tot mai greu, fapt pentru care apar spasme, se inrautatesc alimentatia si oxigenarea retinei, scade nivelul proceselor de metabolism la nivel ocular. Toate acestea pornesc procesul de distrofie a tesutului fin al retinei si de crestere a tensiunii intraoculare si se poate instala glaucomul, ce duce la distrugerea lenta a nervului optic si la pierderea irevocabila a vederii.

    Terapii din batrani

    Stramosii nostri cunosteau secretele plantelor si le foloseau cu succes pentru a-si pastra sanatatea ochilor pana la batranete. Specialistii au observat ca retetele lor cuprind, in mare majoritate, plante destinate sanatatii ficatului. Ei bine, "curiozitatea" s-a limpezit: cercetarile in domeniu confirma legatura dintre sanatatea ficatului si cea a sistemului vizual. Iata cateva retete ce s-au pastrat datorita eficientei lor.
    * In timp ce culegeau fructe de padure, batranii isi picurau in ochi suc de afine strivite intre degete. Noi putem folosi fructe din piete, de la tarani.
    * Zilnic se trage pe nas tutun brut, cu actiune puternica (de pilda, din tigari cubaneze). Rezultatul apare in timp, cu cat mai slaba este vederea, cu atat mai multe luni dureaza tratamentul.
    * Adunati flori de cartofi nestropite si uscati-le la umbra. Intr-o lingurita cu apa, puneti doua floricele. Incalziti lingurita la o lumanare aprinsa. Cand apar bulbuci la suprafata apei, stingeti lumanarea, raciti apa si picurati in fiecare ochi nu mai mult de doua picaturi. Stergeti lacrimile abundente care apar cu o batista curata. Tratamentul dureaza de la doua saptamani, pana la doua luni. E bine sa se faca dimineata, intre orele 8:00 si 12:00.
    * Daca vederea a slabit din cauza diabetului, infuzati in termos doua linguri de radacina de pir, cu doua pahare de apa clocotita. Lasati-le peste noapte la macerat. Dimineata se strecoara si, cu o ora inainte de masa, se bea cate 1/2 pahar, de patru ori pe zi.

    Alte afectiuni


     
    * In caz de miopie se prepara un decoct dintr-o planta intreaga de pir (frunze cu radacina). Doua linguri de pir se fierb 5 minute in 200 ml de apa, se infuzeaza 3-4 ore si se bea cate 1/3 pahar, de trei ori pe zi.
    * Tensiune intraoculara mare, asociata cu dureri de cap. Se folosesc seminte de marar rasnite sau pisate in piulita. Se pun 2 linguri de pulbere intr-un termos, se toarna 500 ml de apa fierbinte si se infuzeaza 45 de minute. Se beau cate 100 ml, de 5 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa si inainte de culcare.
    * Vederea afectata, la bolnavii cu diabet. De trei ori pe an, se face o cura cu seminte de lucerna. De trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita de seminte cu un pahar de apa. O cura dureaza 3 luni. Se repeta dupa o pauza de o luna.
    Atentie! Nu folositi seminte cu pesticide !

    Tratamente externe

    - Retete universale pentru diverse afectiuni oftalmice si prevenirea bolilor -

    * Cufundati fata cu ochii deschisi in apa fiarta calduta, timp de 15 secunde, de 4-5 ori.
    * Preparati o infuzie pentru spalarea ochilor, din 1/2 pahar de coaja de castraveti proaspeti, netratati cu pesticide, 1/2 pahar de apa clocotita si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
    * Un pahar de flori de musetel se infuzeaza intr-un litru de apa clocotita, pana devine caldut. Se imbiba tampoane de vata si se tin pe ochi, timp de 30 de minute.
    * Pentru pastrarea vederii, se stoarce suc din castraveti si se amesteca in cantitati egale cu miere de albine. Se picura cate 3 picaturi in fiecare ochi, seara, inainte de culcare, timp de 10 zile. Dupa 5 zile de pauza, se repeta tratamentul, tot 10 zile; dupa urmatoarea pauza se picura suc timp de 15 zile, se face o pauza de 10 zile, si se repeta picurarea inca 10 zile.
    * Miopie. Se amesteca si se rasnesc cate o lingurita de petale de trandafir crescut in curte, flori de musetel si trifoi rosu. Se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita (in termos sau in sticla invelita in prosop flausat), timp de 20 de minute. Se aplica de 3 ori pe zi comprese calde pe ochi. Se tin timp de 20 de minute.
    * Glaucom. O lingura de seminte si frunze de anason se infuzeaza in 150 ml de apa clocotita, timp de o ora, si se strecoara. Cu infuzia calda, se spala sau se tamponeaza de mai multe ori ochiul bolnav, iar inainte de culcare, se tine pe ochi o compresa cu infuzie incalzita, timp de 30 de minute.

    Alte sfaturi

    * Se unesc trei degete (aratator, mijlociu si inelar), si cu buricele lor se apasa usor imprejurul globului ocular, timp de 10 secunde, mai intai pe orbita ochiului drept, apoi, dupa o pauza de 20 de secunde, se maseaza ochiul stang. Ochii se tin inchisi in timpul procedurii.

     
    * Si masajul circular (50-60 de secunde zilnic) al ochilor inchisi mentine vederea in parametri buni. Dar, ATENTIE! Nu apasati cu putere pe globul ocular in timpul masajelor, deoarece puteti provoca aritmii (palpitatii) cardiace.
    * Metoda de terapie cu lumina a fost elaborata si folosita de maestrii yoghini. Persoanelor ce sufera de glaucom, metoda le este contraindicata. Se foloseste lumina naturala (soarele) sau o lumanare. Metoda consta in privitul soarelui1-2 minute, de doua ori pe zi, dimineata, cand soarele apare la orizont, si seara, la apus.
    Cum se foloseste lumanarea. Seara (de dorit la aceeasi ora), intr-o camera aflata in intuneric total, instalam o lumanare la nivelul ochilor, la distanta de 1-1,5 m. Va uitati la flacara cu ochii larg deschisi, clipind foarte rar (de 3-4 ori pe minut). Va concentrati pe pata luminoasa cu privirea, dar si cu gandul. La inceput, se vad trei straturi: de jos, de sus si de mijloc, apoi se vede numai o pata luminoasa nediferentiata. Ramaneti asa 5-6 minute. Treptat, durata creste pana la 20 de minute. Daca se simte o oboseala, exercitiul se intrerupe.
    "

  • Oct 14, 14

    "Este bine stiut ca alimentatia pe care o cosumam are un efect major asupra sanatatii noastre. Vederea slabita, incetosata, sau orice alte afectiuni ale ochilor, pot fi insa prevenite si chiar ameliorate printr-o alimentatie adecvata, ce ofera organismului nutrientii necesari unei bune functionari. Incluzand in dieta zilnica o cantitate cat mai mare de legume si fructe, vom furniza corpului vitaminele, mineralele si carotenoidele necesare, aceasta fiind si cea mai buna modalitate de a ne mentine o vedere buna.

    Studiile arata ca alimentatia potrivita este esentiala in mentinerea si pastrarea sanatatii oculare atat la barbati cat si la femei. Pentru o dieta sanatoasa alegeti alimente bogate in antioxidanti, ca Vitamina A si C, legume verzi si alimente bogate in acizi grasi esentiali omega-3 care sunt importanti pentru sanatatea maculei, parte a ochiului responsabila pentru vederea centrala.

    Sucul natural pe care vi-l prezint astazi ajuta la imbunatatirea vederii, tocmai prin multitudinea de nutrienti ce ii furnizeaza. Aceasta combinatie de ingrediente ajuta la repararea capilalelor deteriorate, scade presiunea intraoculara, imbunatateste regenerarea rodpsinei (un pigment al retinei responsabil de formarea celulelor fotoreceptor si a primelor procese in vederea luminii) si hraneste nervul optic.

    De asemenea, ajuta la prevenirea anumitor afectiuni oculare, cum ar fi: cataracta, miopia si glaucomul, dar si la ameliorarea vederii incetosate, vederii pe timp de noapte, sau a vaselor de sange sparte."

  • Oct 15, 14

    "ercetatorii au demonstrat faptul ca anumite alimente pot imbunatati vederea, stopand semnele imbatranirii ochiului si pastrand sanatatea acestuia.

    Una din cele mai comune cauze ale vederii slabe este ceea ce se numeste “degenerescenta maculara”. Aceasta este cauza orbirii si a altor probleme de vedere, in proportie de 50%.

    Consumarea unei cantitati mari de fructe si legume ajuta la mentinerea ochilor in stare buna de functionare. Ati auzit desigur ca vitamina A care se afla din belsug in morcovi ajuta la vederea pe timpul noptii. Alte fructe si legume ajuta la prevenirea unor boli des intalnite la varsta a 2-a, si anume: cataracta si degenerescenta maculara.

    Cele mai indicate alimente:
    1. Pestele – este o sursa excelenta ce furnizeaza suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescentei maculare si pentru pastrarea sanatatii ochiului.


    2. Spanacul, varza si salata – aceste plante sunt bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.

    3. Oul – este bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.

    4. Usturoiul si ceapa - prezinta, de asemenea, un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism.

    5. Soia – scazuta in grasimi, bogata in proteine, soia este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta. Soia contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.

    6. Fructele si legumele - contin vitamina A, C, E si beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurna.

    7. Afinele si strugurii - aceste fructe ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi vederea la intuneric in mai putin de 30 de minute.

    8. Vinul - pe langa efectul cardioprotectiv, vinul contine nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles, nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat are urmari benefice pentru organism.

    9. Alunele si stafidele – sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.

    10. Uleiul de masline – acest tip de ulei monosaturat este o alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.
    Nota"

  • Oct 15, 14

    "Odată cu vârsta,   slăbeşte  şi vederea  - acest lucru se datorează particularităţilor fizologice  ale ochiului şi modificării organice a structurii organului  vizual, condiţionată de îmbătrînirea organismului. Cu toate acestea, alimentația corectă şi stilul de viaţă sănătos vă va ajuta pentru a minimiza efectele unor asemenea schimbări. Există produse alimentare care pot reduce riscul de boli (cataracta, glaucom, miopia, astegmatismul).  Primul pas pentru o vedere sănătoasă va fi consumul de alimente care sunt utile pentru ochii noştri.
    Produse vegetale
    Spanac, napi verde şi varza creaţă, precum şi broccoli conţin cantităţi mari de luteina. Acesti antioxidanti ajută la protejarea retinei, împiedică dezvoltarea de cataracta şi schimbările de vîrstă ale retinei ochiului.
    Fructe
    Aceste fructe sunt bogate în beta-caroten - un antioxidant care este sintetizat în organism de vitamina esenţială, s-a constatat că beta-carotenul poate ajuta în problema vederii proaste pe timp de noapte. De deasemenea, este important pentru prevenirea cataractei. Morcovii, cartofii dulci, pepenii şi dovlecii - sunt de asemenea surse bogate de beta-caroten.
    Citrice
    Fructele şi legumele bogate în vitamina C - lămâile, portocalele, întăresc vasele de sînge. Acest lucru, la rândul său, va contribui la menţinerea circulaţiei sîngelui în vasele normale ale organelor de vedere, cât şi la reducerea.
    Cereale integrale
    Este dovedit faptul că o dietă cu un indice glicemic scăzut  poate reduce riscul de degenerescenţa maculară legată de vârstă. Una dintre metodele disponibile pentru a reduce indicele glicemic poate fi utilizarea în alimentație a cerealelor integrale -alimente bogate în fibre, în loc de carbohidrati rafinati. Boabele nerafinate - ovăz, pîinea de tărîţe, produse fabricate din făină de grâu - în loc de produse rafinate favorizează starea generală de sănătate.
    Fasole
    Fasolele sunt o sursă excelentă de zinc, un mineral care este vital pentru sănătatea ochilor. Fasolea este bogată în vitamina A, produce melanina - pigmentul care protejeaza ochii de la lumina ultravioleta daunatoare. O cantitate corespunzatoare de zinc în melanina ajută pentru a vedea bine pe timp de noapte şi previne dezvoltarea de cataractei.
    Nuci şi seminţe
    Migdalele, nucile, seminţele de floarea soarelui, alunele, arahidele sunt cele mai bogate surse de vitamina E, un antioxidant care protejeaza ochii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Printre altele, vitamina E poate preveni progresia de cataractă, miopia,  astegmatismul.
    Peşte şi produse din mare.
    Somonul este util fiindcă acesta conţine două tipuri de acizi omega-3, precum şi 6 acizi aminoacetici. Acizii Omega sunt esenţiali pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea  bolilor de ochi. De asemenea, deficitul de omega-acizi poate provoca sindromul de ochi uscat. Surse suplimentare de acizi omega-3 - ton, sardine şi hering.
    Combinaţie de produse pentru imbunatatirea vederii
    Îmbunătăţirea vederii va fi de succes dacă se vor consuma toate aceste produse, după principiul diversităţii. Beneficiile vor fi maximizate dacă nu vei da preferinţă pentru acelaşi produs, ci le vei roti şi combina. Mănîncă o varietate de fructe si legume, preferă acizi omega şi fibre alimentare."

  • May 22, 15

    Aşa cum am spus, o alimentaţie bogată în vitamina A şi antioxidanţi ajută foarte mult ochiul. Vitamina A (numită şi retinol) măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte şi îmbunătăţeşte în general vederea, ajutând în plus şi în caz de umflare a pleoapelor, hemeralopie, cheratite, ulcere corneene sau xeroftalmie. De aceea se recomandă consumul frecvent de morcov, roşii, ardei, gogoşari, dovlecei şi zarzavaturi.

       Portocalele, bananele sau caisele conţin cantităţi importante de antioxidanţi (precum beta-carotenul şi vitaminele C şi E) care combat slăbirea vederii. În plus, afinele sunt foarte bune pentru prevenirea tulburărilor vederii crepusculare (mezopice) şi scotopice (hemeralopie) şi a miopiei.

       Se recomandă evitarea consumului de tutun şi de alimente ce conţin grăsimi saturate deoarece acestea formează radicali liberi la nivelul retinei, favorizând scăderea acuităţii vizuale, putând duce chiar la apariţia degenerescenţei maculare.

     

    Tratamente naturiste pentru îmbunătăţirea vederii

    - Silurul este una dintre cele mai eficiente plante pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea vederii, efecte datorate unei substanţe antiinflamatoare din compoziţia plantei, numită aucubină. Silurul calmează iritaţiile ochiului, limpezeşte ochii şi vederea, calmează usturimea ochilor şi se recomandă în caz de conjunctivite, scădere a vederii, blefarite, vedere neclară sau în cazul stărilor de oboseală oculară. Pentru tratament se va prepara o infuzie din 1 lingură rasă de silur la 1 cană de apă care se lasă 5-15 minute, se filtrează bine şi apoi se picură în ochi câte 2-3 picături. De asemenea, această infuzie se poate şi bea câte o cană pe zi (putând adăuga 1 linguriţă de miere polifloră la 200 ml de ceai) sau se poate folosi pentru cataplasme care se aplică pe ochi (în cazurile mai grave putând adăuga şi puţin suc de lămâie).

    - Uleiul de cătină revigorează şi regenerează vederea, fiind foarte bogat în vitaminele A şi E. La adulţi se vor folosi câte 20 de picături de 3 ori pe zi, iar la copiii de peste 1 an câte 5 picături de 3 ori pe zi.

    - Frunzele de pătrunjel hrănesc nervii şi muşchii globului ocular. Pentru a obţine rezultatele dorite se va face un tratament de minim 7 zile succesive în care se vor aplica pe ochi comprese cu sucul acestor frunze şi se vor menţine timp de 20-30 minute.

    - Spirulina (produs de renume al companiei Hofigal) corectează deficienţele de vedere, contribuie la formarea pigmenţilor retinieni, măreşte acuitatea vizuală şi este utilă în glaucom, cataractă şi retinopatii. Pentru tratament se recomandă la adulţi 4-8 capsule pe zi, iar pentru copii 1-3 capsule pe zi. În tratamentele curative se recomandă ca după 30 zile să se facă pauză de 10 zile sau să se reducă consumul la un nivel de întreţinere."

1 - 20 of 22 Next ›
20 items/page
List Comments (0)