Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: TGN8 - Astigmatism Hipermetrop - Typepad

  • Jun 24, 14

    "În cazul ochiului normal razele luminoase sunt modificate de către cornee şi de către cristalin, astfel încât să focalizeze pe retină. În cazul ochiului miop, razele luminoase sunt focalizate în faţa retinei în timp ce pentru ochiul hipermetrop sunt focalizate în spatele retinei. Ochiul astigmatic prezintă în schimb anomalii ale curbaturii corneene.

    Chirurgia refractivă se dovedeşte a fi avantajoasă atunci când, există caracteristicile parametrilor oculari şi ambientali care-l împiedică pe pacient să-şi folosească propria capacitate vizuală cât mai bine, excepţie făcând cazurile când apelarea la chirurgia refractivă are caracter estetic, respectiv dorinţa de a nu mai purta o corecţie a vederii.

    Apelarea la intervenţia chirurgicală este cu atât mai indicată în cazul defectelor de vedere accentuate care fac indispensabili ochelarii, în cazul diferenţelor de refracţie ridicate între un ochi şi altul, atunci când nu există toleranţă la lentilele de contact şi pentru anumite tipuri de activităţi în care starea vederii creează un dezavantaj. Selectarea cu atenţie de către medic a caracteristicilor clinice şi o aprofundare a motivelor care conduc pacientul să apeleze la intervenţia chirurgicală este necesară deoarece operaţia chirurgicală nu este reversibilă şi deoarece există posibilitatea de complicaţii, de modificări secundare sau de persistenţă sau apariţie de reziduuri refractive nedorite, probleme comune tuturor tipurilor de intervenţii chirurgicale oculare.

    Mai trebuie evidenţiat că orice operaţie de chirurgie refractivă,indiferent de tehnica abordată, se adresează pentru rezolvarea exclusivă a defectelor refractive şi nu modifică acele patologii care pot fi asociate cu defectul de vedere. În alte cuvinte, spre exemplu, un miop cu modificări retiniene care compromit parţial funcţionalitatea sa vizuală nu trebuie să spere că i se va rezolva problema aceasta printr-o intervenţie chirurgicală refractivă, în acelaşi timp intervenţia nu poate constitui un tratament preventiv pentru eventualele complicaţii retiniene ulterioare.

    Intervenţia ţinteşte reducerea puterii ochelarilor şi doar în cazurile favorabile eliminarea completă a acestora. Intervenţia nu înseamnă o creştere a acuităţii vizuale dar va tinde să reproducă acea acuitate vizuală obţinută cu ochelari sau lentile de contact (dar după intervenţie pacientul va vedea fără ochelari sau cu o reducere a puterii acestuia).

    Între timp, pentru a nu întâmpina neînţelegeri sau erori referitoare la programele prefixate şi la rezultatele atinse, este indispensabil ca pacientul să fie informat în mod amplu de către medic, astfel încât acordul lui să fie motivat şi deplin.

    În mod special, va fi exclus de la intervenţie un pacient care pretinde 100% din vederea naturală în urma operaţiei deoarece, uneori, poate persista un reziduu refractiv, în funcţie de variabilele biologice prezente la fiecare persoană în parte, variabile care nu pot fi prevăzute cu siguranţă.

    În plus, în cazul special al unui pacient ambliop (ochi leneş) este improbabil ca acesta să beneficieze de o acuitate vizuală îmbunătăţită în urma intervenţiei.

    Intervenţia nu previne complicaţiile fiziologice ale presbiopiei deci a dificultăţii de citire care apare în mod normal o dată cu înaintarea în vârstă; îndeosebi la persoanele la care există deja primele manifestări, eliminarea completă a defectului de miopie va implicacel mai probabil necesitatea folosirii unei corecţii optice.

    Cazul dvs., după judecata medicului oftalmolog, poate să beneficieze de tehnica de remodelare corneană cu laser cu excimeri. În cazurile în care apelarea la intervenţie survine cu scopul de a participa la concursuri (cariere militare, brevete de zbor,..)persoana interesată va trebui să se informeze referitor la caracteristicile vizuale cerute în scopul participării la concurs şi dacă intervenţia este potrivită în scopul de a participa la un astfel de concurs."

  • Jun 24, 14

    "Afectiunea se datoreaza modificarilor de forma care pot sa apara la nivelul corneei si/sau cristalinului. Corneea este implicata in 70% din refractia luminii pe retina, cristalinul ocupand si el un loc important. Corneea reprezinta foita ce acopera la suprafata globul ocular si este transparenta, fiind situata in fata irisului. Cristalinul este o lentila biconcava cu capacitatea de a-si modifica forma (mai bombata sau mai aplatizata) in functie de focalizare, regland vederea de aproape si pe cea la distanta. Denivelari situate la nivelul acestor elemente oculare, cat de mici, influenteaza refractia luminii, astfel incat in zona cu denivelari lumina nu se mai refracta drept si anumite parti din obiectele privite nu mai ajung refractate corect la nivelul retinei, motiv pentru care imaginea finala este modificata: fie se vad umbre suprapuse, fie contururile sunt neclare, fie anumite zone din obiecte dispar sau in loc sa se vada drepte apar ondulate etc. Astigmaticii au probleme in special in vederea la distanta si adesea astigmatismul se asociaza cu o alta patologie oculara, cum ar fi miopia (nu vede bine la distanta, dar vede bine prin apropierea sub limita normala o obiectelor de ochi - imaginea reala se formeaza in fata retinei) sau hipermetropia (nu vede bine obiectele apropiata pana la limita normala de ochi ci trebuie sa le distanteze de limita pentru a putea vedea mai bine - imaginea reala se formeaza in spatele retinei).

    Tratament

    In general astigmatismul creste de la un an la altul pana dupa pubertate, de aceea este nevoie de un consult anual pentru pacientii astigmatici. Dupa varsta de 25-27 de ani dioptriile raman relativ la fel pana in jurul varstei de 45-50 de ani. Este important de stiut ca astigmatismul se masoara in dioptrii. Pentru astigmatismul sub 0,5 dioptrii nu se recomanda corectarea acestuia, insa pentru cel mai mare se recomanda tratament. Tratamentul astigmatismului se poate realiza prin purtarea de ochelari, prin lentile de contact sau chirurgical. Ochelarii pentru astigmatici prezinta lentile speciale, cilindrice. Si lentilele de contact pentru astigmatici au particularitati speciale, in sensul ca o lentila de contact normala se roteste in timpul clipirii, pe cand lentila pentru astigmatici isi pastreaza pozitia, avand capacitatea de a reveni dupa fiecare clipire."

  • Jun 24, 14

    "La fel ca hipermetropia si miopia, astigmatismul este si el un viciu de refractie. Putem avea astigmatism regulat si astigmatism neregulat, astigmatism simplu sau compus – adica insotit de unul din viciile de refractie de mai sus.

    Spuneam in post-ul cu Ametropii asferice ca astigmatismul regulat este datorat unei deformari a corneei. Ea nu mai este sub forma de calota sferica ci are mai mult o forma elipsoidala/ovoidala astfel incat meridianul orizontal nu mai este egal cu cel vertical. Din acest motiv razele paralele venite de la infinit (6 m – infinitul oftalmologic) nu se mai reunesc intr-un singur punct (focar) ci in mai multe pe retina creand acea senzatie de imagine dubla/suprapusa.

    De astigmatism suferim toti deoarece oricat ne-am dori nu avem o cornee perfect sferica. Motivul este presiunea/apasarea efectuata de pleoapa superioara asupra corneei. In acest caz vorbim de astigmatismul fiziologic, valoarea lui fiind de pana la 1 dioptrie. Pentru acest tip de viciu de refractie nu se impune corectie optica. Veti intalni, totusi, persoane care in prescriptia de lentile au valori apropiate celei de mai sus. Nu este nimic gresit. Sunt persoane indispensabile de o asemenea valoare pentru a avea o vedere clara desi de cele mai multe ori se evita o lentila (cilindrica) cu dioptrie atat de mica.

    Astigmatismul neregulat este cauzat de acele “valuri” ale corneei si creeaza aceeasi senzatie de imagine neclara, incompleta si suprapusa ca si in cazul astigmatismului regulat.

    Primele doua cazuri sunt astigmatisme simple. Mai este si cel compus pe care il intalnim insotit fie de miopie – astigmatism miopic fie de hipermetropie – astigmatism hipermetropic.

    In momentul in care o persoana are astigmatism miopic pe langa formarea focarului pe retina se va forma un focar si inaintea retinei, iar daca sufera de astigmatism hipermetropic pe langa focarul de la nivelul retinei va fi format un focar si in spatele ei.

    Corectarea astigmatismului de orice tip se poate face purtand lentile cilindrice, lentile de contact torice sau cu ajutorul operatiei."

  • Jun 24, 14

    "Simptomele astigmatismului sunt: cefalee, oboseala oculara, vedere incetosata, acuitate vizuala scazuta in special pentru vederea la distanta, ochi uscati, sensibilitate crescuta la lumina. Desi astfel de simptome sunt nespecifice si nu sugereaza imediat un astigmatism, pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte la medic in vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine si instituirii unui tratament adecvat. Nu exista factori de risc specifici pentru aparitia astigmatismului (in afara de un istoric familial de astigmatism) – oricine poate dezvolta astigmatism, indiferent de varsta.
    Medicul oftalmolog poate diagnostica astigmatismul in urma unui examen oftalmologic foarte amanuntit.
    Astigmatismul poate sa apara concomitent cu alte tulburari de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia.
    Valoarea (masurata in dioptrii) a astigmatismului se mareste anual, de aceea pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte anual la un consult de specialitate.
    Astigmatismul poate fi tratat cu:
    ochelari: au o forma particulara, menita sa echilibreze forma patologica a corneei. Cu lentile cilindrice/sfero-cilindrice reprezinta cea mai simpla si la indemana modalitate de corectie.
    lentile de contact: cu design toric avansat, au capacitatea de a reveni la pozitia intiala ori de cat ori pacientul clipeste.
     interventie chirurgicala: metoda isi propune sa remodeleze corneea astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine.
    keratotomia astigmatica: in cadrul acestei tehnici se realizeaza mici incizii in cornee, unde unghiurile sunt cele mai ascutite. Corneea devine capabila sa focalizez mult mai precis lumina pe retina.
    Cel mai important este sa descoperim la timp astigmatismul la copii. Riscul cel mai mare si cu implicatii serioase e aparitia ambliopiei (ochiul lenes), care se poate recupera doar pana la varsta de 7-10 ani. Ulterior este prea tarziu si copilul ramane cu un ochi de care nu se mai poate folosi asa cum ar trebui."

  • Jun 24, 14

    "PULSUL MEDICINEI
    Astigmatism este o diferenta de refractie mai mare de 0,5 dioptrii intre meridianele ochiului. S-a explicat astigmatismul simplu in care un ochi are meridianul cu viciu miopic sau hipermetropic, iar meridianul celuilalt ochi est
    PULSUL MEDICINEI
    Astigmatism este o diferenta de refractie mai mare de 0,5 dioptrii intre meridianele ochiului. S-a explicat astigmatismul simplu in care un ochi are meridianul cu viciu miopic sau hipermetropic, iar meridianul celuilalt ochi este normal. Astigmatismul simplu se corecteaza cu lentile cilindrice.

    Explica astigmatismul profesor doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgenta Oftalmologice. Al doilea gen de astigmatism, este astigmatismul compus in care  ambele meridiane ale celor doi ochi au acelasi viciu de refractie cu o diferenta mai mare de 0,5 dioptrii. Iata un exemplu: astigmatismul compus miopic, in care meridianul unui ochi este minus 2, iar meridianul celuilalt ochi este minus 3. Alt exemplu de astigmatism compus hipermetopic: meridianul unui ochi are plus 2, meridianul celuilalt ochi plus 5. Astigmatismul compus miopic are nevoie de lentile sfero-cilindrice. Astigmatismul compus hipermetropic are nevoie de lentile sfero-cilindrice cu plus sau numai cilindrice, daca pacientul este copil si astigmatismul nu e mare."

  • Jun 24, 14

    "ASTIGMATISMUL

    Astigmatismul reprezintă o afecţiune oftalmologică destul de frecvent întâlnită, în special în rândul copiilor. Se poate corecta uşor prin lentile de contact, ochelari sau chiar prin intervenţii chirugicale. Astigmatismul apare când corneea prezintă curubri anormale şi are mai degrabă o formă ovoidală decât rotundă. Astigmatismul este o tulburare de refracţie şi este fiziologică.

    In ochiul cu astigmatism acest lucru nu se întâmplă – lumina este refractată cu putere diferită într-o zonă faţă de alta, astfel încât ajunge să fie focalizată doar o parte din obiect. Obiectul în ansamblul său va apărea neclar şi inceţoşat. Pacienţii cu astigmatism nu pot percepe detaliile şi uneori chiar şi liniile verticale par distorsionate.

    Cauze

    Specialiştii nu au descoperit deocamdată cauzele apariţiei astigmatismului şi nici de ce unele persoane dezvoltă această boală în timp ce altele nu.

    Simptome

    Pacienţii cu astigmatism nediagnosticat şi netratat au adesea:
    - Cefalee;
    - Oboseală oculară;
    - Vedere înceţoşată;
    - Acuitate vizuală scăzută în special pentru vederea la distanţă."

  • Jun 24, 14

    " Astigmatismul este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformarea de cornee care atrage după o refracție defectuoasa a razei de lumină în globul ocular.
            In cazul astigmatismului razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens si inegal de refracție, cu cât această refracție diferențiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav. La un om ochiul cu  astigmatism de până la 0,5 dioptrii (1 dpt = f-1) este considerat normal.
        Pe când imaginea în centrul focarului a unei surse de lumină îndepărtate are o formă sferică în cazul ochiului normal, va apărea o imagine sub formă de două linii pe punctul focal în cazul astigmatismului, din cauza refracției diferite a razelor de lumină, cu cât cele două imagini sunt mai îndepărtate una de alta, cu atât gravitatea astigmatismului e mai mare.
         Formele astigmatismului. Sunt forme regulate de astigmatism, când cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distante diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziția a unui de unghi de 90° sau asezate oblic una față de alta.
         Cauze
       Frecvent bombarea corneei are o formă anormală elipsoidală, această deformare poate determina miopie (vedere scurtă), sau keratoconus sau keratoglobus care apare frecvent la ambii ochi manifestându-se frecvent ca miopie mai rar ca prezbitism (raport femei/bărbați fiind 1:2).
       Practic, toți oamenii au astigmatism. Este vorba de astigmatismul fiziologic (0,50–0,75 dpt), pentru care nu se impune corecție optică, fiind însoțit de o vedere normală. Existând de la naștere, el poate fi însoțit de o ușoară evoluție și se numește congenital. Astigmatismul poate fi și dobândit, unul dintre factorii determinanți fiind intervenția chirurgicală, dar și diverse maladii oculare, precum keratocon, și pterigion.
      Astigmatismul poate fi tratat cu ochelari, lentile de contact sau prin interventie chirurgicala.
        De retinut! 
      Indicatia de purtarea a ochelarilor, lentilelor sau cea de interventie chirurgicala se stabileste in functie de starea de sanatate oculara, capacitatea de refractie precum si modul de viata al pacientului si profesia acestuia (necesitatile oculare ale pacientului). 
      Daca pacientii au keratocon, se pare ca lentilele de contact rigide si permeabile le imbunataesc acuitatea vizuala mai bine decat ochelarii. Daca insa astigmatismul este sever, atunci specialistii le pot recomanda ochelari sau chiar interventie chirugicala."

  • Jul 11, 14

    "Unii dintre pacientii care au nevoie permanenta de ochelari vorbesc cu oarecare preocupare despre astigmatism, mai ales cand acesta se adauga miopiei sau hipermetropiei lor, desi el poate exista ca atare. Ce este in fond acesta? Este justificata ingrijorarea acestor pacienti? Fara discutie, nu. Unul dintre celebrii pictori spanioli, ElGreco a avut astigmatism, pictura lui distingandu-se prin alungirea fetei celor pictati de el.
    Ochiul are in fata irisului, culoarea ochiului, o membrana transparenta, denumita cornee, cu rol de lentila foarte puternica si care participa la trimiterea imaginilor pe retina. Are doua meridiane principale, orizontal si vertical si dioptriile acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare pentru ca imaginea transmisa retinei sa fie clara. In situatia in care acest lucru nu se intampla, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct intr-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii,ca in cazul lucrarilor celebrului artist.
    Pentru usurinta intelegerii, daca un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugbi. Un astfel de ochi are ca problema principala faptul ca nu vede bine la distanta.
    Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv mostenirea de familie, traumatisme la nastere si fenomenul depistandu-se, deseori, cand copilul merge la scoala. Cand apare la pubertate, trebuie sa ne gandim la debutul unui eventual keratoconus, afectiune corneana cu potential impact vizual important. In aceeasi idee, daca apare dupa 50-60 de ani, poate sa ne sugereze ca debuteaza cataracta.
    Tratamentul acestei boli este necesar de la depistare datorita deficientelor de vedere manifeste, a durerilor de cap sau a lipsei de randament a copilului. De obicei, oftalmologul recomanda ochelari, care au aspect normal, desi lentilele sunt cu dioptrii denumite cilindrice. Poate fi necesara o perioada de acomodare la acesti ochelari, dar aceasta este rar intalnita la copii. Daca un adult are astigmatism si nu a purtat ochelari de mic, este posibil ca atunci cand va pune ochelarii necesari sa aiba nevoie de o perioada de acomodatie de zile sau saptamani, rar mai mult. Cand copilul este mai mare, la 14-15 ani de exemplu, poate purta lentile de contact."

  • Jul 11, 14

    "stigmatismul este o afecțiune a ochilor comună, usor corectata prin ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie.
    Astigmatismul se caracterizează printr-o curbură neregulată a corneei. Acesta este un tip de eroare de refractie. Astigmatismul apare în aproape toată lumea într-o anumită măsură. Pentru curbură semnificativa, tratamentul este necesar.
    Ochiul unei persoane este in mod natural de formă sferică. În condiții normale, atunci când lumina intra in ochi, se refracta uniform, creând o imagine clară a obiectului. Cu toate acestea, ochiul unei persoane cu astigmatism are forma mai mult ca o minge de fotbal sau din spate a unei linguri. Pentru această persoană, atunci când lumina pătrunde în ochi este refractata într-o direcție mai mult decat in cealalta, care permite doar o parte a obiectului în centrul atenției la un moment dat. Obiectele la orice distanta pot apărea neclare.
    Astigmatismul poate fi ereditar și este de multe ori prezent la nastere. Aceasta poate duce, de asemenea, de la presiunea de la nivelul pleoapelor pe cornee, postura incorectă sau o utilizare crescută a ochilor pentru munca de aproape.
    Care sunt simptomele?
    Persoanele cu astigmatism nedetectat de multe ori au dureri de cap, oboseala ochilor și vedere încețoșată la toate distantele. În timp ce aceste simptome pot să nu fie neapărat rezultatul unui astigmatism, ar trebui să programați un consult oftalmologic dacă aveți unul sau mai multe simptome."

  • Jul 11, 14

    "Corecţia optică a viciilor de refracţie la copii se face cu lentile aeriene sau lentile de contact in anizometropii, întotdeauna dupa cicloplegie. Pe reţeta de ochelari se va preciza ca lentilele să fie din plastic( sunt uşoare , nu se sparg).(1,2,3,4) La copiii cu anizometropie mai mare de 2 D( dioptrii), prescriu o lentilă de contact lunară night & day ( se poartă continuu 30 de zile) pentru ochiul cu viciu de refractie sau  viciu de refractie mai mare +,- lentile aeriene .(5)

    Personal,am facut corecţii optice la copii cu vârsta mai mare de 3 ani.

    1. Corecţia hipermetropiei la copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, se face atunci când hipermetropia este mai mare de + 3D sferice. Corecţia optică se face cu lentile pozitive( convergente)  şi este subtotală( parţială), jumătate din valoarea refracţiei +1D sau chiar 2/3 din valoarea dioptrică a hipermetropiei totale, pentru copiii cu ortoforie şi heteroforie , şi totală pentru copiii cu esotropie ( strabism) acomodativă.

         La copiii cu vârstă mai mare de 5 ani , corecţia hipermetropiei se face dacă depăşeşte 1, 5 D şi  este parţială , astfel încât să nu apară inceţoşare la distanţă ( 6,7,8,9,10,11,12,13).

     

    2. Miopia mică (a şcolarului) apare după 5 ani , este determinată poligenic , se poate transmite autosomal-recesiv.La naştere, 75% dintre copii sunt hipermetropi, iar aproximativ  25% sunt emetropi, miopia fiind rară. Creşterea ochiului poate depăşi emetropia şi se poate produce miopie.

        Miopia degenerativă (miopia malignă) este o anomalie congenitală, se transmite autosmal-dominant, reprezintă 2-3 % dint totalul miopiei şi este mai frecventă la femei . Poate fi prezentă la naştere şi progresează toată viaţa , putând ajunge până la -30 D sferice.

    Corecţia miopiei la copii presupune determinarea refracţiei după cicloplegie şi se prescriu lentilele negative( divergente) cu care copilul vede cel mai bine.Până la -5 D , corecţia este totală.În cazul miopiilor mai mari de -5 D , corecţia este subtotală( 6,7,8,10).

    În ceea ce priveşte controlul progresiei miopiei , există studii care arată ca administrarea de atropină ( se preferă concentraţia de 0,01% pentru efectele secundare minime) este eficace în încetinirea progresiei miopiei (14,15,16,17,30).

     

    3. Corecţia astigmatismului la copil, de asemenea, se face după cicloplegie. Astigmatismul are o frecvenţă de 15-20 % printre elevi. Cele mai frecvente astigmatisme au 1-2 D. Astigmatismul nu este o afecţiune progresivă, dar necorectat poate cauza ambliopie meridională.Există cazuri în care un astigmatism mai mare de 2-3 D se însoţeşte de vedere normală , fără jenă.De obicei, un astigmatism mai mare de 1 D se insoţeşte de tulburări ale vederii( chiar diplopie, fotofobie) şi necesită corecţie.

      Corecţia optică trebuie sa ţină cont de astigmatismul cornean fiziologic care este de 0,5D-1 D şi care este compensat printr-un astigmatism cristalinian invers şi nu necesită corecţie.Având în vedere acest astigmatism fiziologic , eu prefer o corecţie subtotală a astigmatismului.

      La valori mari ale astigmatismului, valori mai mari de -2D ,  mai ales dacă astigmatismul este neregulat, progresiv, se ridică suspiciunea de keratoconus şi recomand topografie corneană si pahimetrie.În cazul în care diagnosticul de keratoconus se confirmă, intră în discuţie , pe lângă corecţia optică ,şi terapia cross-linking cornean într-o clinică specializată (6,7,8,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27).

     

    4. Anizometropia are drept consecinţă anizeiconia, o inegalitate a imaginilor retiniene care persistă  chiar după corecţie optică.Anizeiconia poate interesa toate meridianele ( anizeiconie '' overall'') sau un meridian ( anizeiconie de tip meridional în astigamtism ).Anizeiconia provocată de o ametropie sferică de 1D ,corectată cu lentile aeriene, este de 1,4%, pe când cea dată de o anizometropie axială de 1 D este de 0,3%. La o diferenţă de imagine de 3% , apare o jenă funcţională, pe când la o anizeiconie de peste 5%, vederea binoculară este imposibilă. Prin urmare, la o diferenţă mai mare de 2-3 D , se prescriu lentile de contact pentru a menţine o anizeiconie minimă( 6,7,28,29)."

  • Jul 11, 14

    "Apropierea de obiecte
    vedereAtunci cand micutul tinde sa apropie foaia pe care coloreaza de ochi, sa micsoreze ochii ca sa vada mai bine, daca tinde sa apropie jucariile pentru a se distra mai bine atunci foarte probabil ca prezinta tulburari de vedere de tipul miopiei.

    Departarea obiectelor de ochi

    La polul comportamental opus sta departarea obicetelor de privire, ceea de demonstreaza o patologie oftalmologica de tip hipermetropie, adica micutul vede bine la distante mari, dar il oboseste mult sa priveasca de aproape si nici nu vede bine. Acest tip de patologie este insa foarte rara la varste tinere.

    Cand plange...

    Daca micutul plange atunci cand ii sunt aduse obiectele aproape de ochi, de exemplu este pus sa deseneze, sa scrie, ori invers, atunci cand este pus sa priveasca la televizor de la distanta copilul se simte incomod sau chiar incepe sa planga.

    Cand se teme de lumina

    Cand copilul devine sensibil la lumina, chiar incide ochii, este indicat sa il duceti la oftalmolog."

  • Jul 11, 14

    "Transplantul de cornee este o interventie chirurgicala prin care corneea lezata de traumatisme sau boli este inlocuita cu tesut corneal provenit de la un donator.

    Corneea este foita transparenta de la exteriorul ochiului si face parte din sistemul optic al globului oculat. Ea permite luminii sa patrunda in ochi si contribuie, alaturi de cristalin, la focalizarea luminii pe retina. Pentru a-si indeplini aceste roluri, corneea trebuie sa fi perfect transparenta si sa aiba o curbura optima.

    Ce duce la opacifierea corneei?

    Exista mai multe cauze ce conduc la opacifierea corneei. Acestea includ:
    • Leziuni ale globului ocular ce s-au vindecat cu formarea unei cicatrici albe si dense pe cornee. Aceste leziuni pot fi produse ca urmare a penetrarii de catre un obiect ascutit, a arsurilor, a contaminarilor chimice.
    • Infectii severe ale corneei care conduc la formarea unor cicatrici corneene. Acestea infectii pot fi bacteriene, virale sau fungice. Exista mai multe tipuri de virusuri herpetice care produc astfel de cicatrici.
    • Forma anormala a corneei poate conduce la formarea unei cicatrici in centrul acesteia sau poate distorsiona vederea atat de mult incat nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact
    • Distrofii corneene pot conduce la opacifieri;
    • Boli ereditare ale corneei;
    • Cataracta
    In timpul interventiei chirurgicale de transplant corneal, doar partea centrala, transparenta a corneei este inlocuita. Tesutul corneal utilizat in transplant provine de la un donator decedat. Toate tesuturile utilizate pentru transplant sunt indelung testate si verificate pentru a preveni transmiterea unor boli contagioase precum hepatita sau SIDA."

  • Nov 03, 14

    "Fiecare primavara aduce sperante in soare si caldura. Ne simtim iarasi veseli si plini de avint, ne bucuram de prima inverzire a naturii si de voiosia lumii pasarilor cu intreaga fiinta, ca de un autentic dar de la Creator. In fata acestei noi splendori verzi, ar trebui sa pasim spre o noua cura de primavara, o curatire si depuratie a organismului care duc la improspatare si inviorare igienica demne de luat in seama. Mai ales leurda, numita si ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda, face parte dintre acesti vestitori ai primaverii. Frunzele, de un verde proaspat, lanceolate, lucioase, asemanatoare celor ale lacramioarei, ies dintr-un bulb lunguiet care este inconjurat de membrane albe, transparente. Tulpina neteda, de un verde deschis, impreuna cu potirul alb ajung la o inaltime de 30 de centimetri. Leurda creste numai in cimpii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine. I se simte puternicul miros de usturoi chiar inainte de a zari planta. El i-a si adus in popor numele de „ai” – salbatic, de padure – insemnind usturoi; acest miros exclude fara nici o indoiala orice confuzie cu frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea brindusa de toamna. La inceputul primaverii, multe zavoaie sunt acoperite cu frunze proaspete, verzi ale leurdei. Ele rasar din pamint in aprilie sau mai, uneori chiar mai devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie. Puternice forte vindecatoare zac in ea si se spune ca si ursii o cauta cind ies din hibernare, pentru a-si curata stomacul, intestinele si singele. Leurda contine in esenta proprietatile usturoiului nostru, numai ca are o putere curativa mult mai mar. Este, de aceea, deosebit de indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele. Intrucit frunzele isi pierd portele lecuitoare in stare uscata, in cura de curatire si depuratie de primavara ele se folosesc proaspete. Se pun, taiate marunt, pe piinea cu unt; tocate fin, in loc de alt condiment (nefierte) in supa zilnica, pe cartofi, in perisoare, chiftele sau in alte mincaruri al caror gust este imbunatatit alminteri de patrunjel. Frunzele pot fi preparate si ca piure sau salata. Intrucit folosite in cantitati mari au un gust intepator, ar trebui amestecate in piure cu funze de urzici. Frunzele tinere se aduna in aprile sau mai, deci inainte de inflorire, iar bulbii la sfirsitul verii si toamna. Bulbii de leurda pot fi folositi la fel ca si usturoiul. Este indicat ca persoanele cu stomac sensibil sa toarne lapte cald peste frunzele si bulbii taiati marunt, sa lase totul sa stea 2-3 ore, apoi sa bea acest lichid, inghititura cu inghititura. Pentru a avea pe tot parcursul anului leurda in casa si a beneficia de puterea ei tamaduitoare, se prepara tinctura de leurda (a se vedea „Moduri de folosire”). Din aceasta tinctura se iau zilnic 10-12 picaturi in putina apa. Aceste picaturi ajuta la o memorie excelenta, previn arterioscleroza si alunga multe alte afectiuni si indipozitii. Leura are un efect foarte favorabil asupra aparatului digestiv. Se recomanda atit la diaree acuta si cronica, chiar daca aceasta este insotita de balonari si colici, cit si la constipatie, daca aceasta se bazeaza pe spasme interne sau de lenevirea intestinelor. Viermii intestinali, chiar si limbricii, mor la citva timp dupa folosirea leurdei. O data cu imbunatatirea activitatii intestinale dispar si acele indispozitii care apar adesea la oameni virstnici sau la gurmanzi din cauza intestinelor lenese, inactive sau prea pline, insomnia, tulburarile cardiace provocate de stomac, indispozitiile provenite din arterioscleroza sau hipertensiune artificiala – ca verijul (ameteala), senzatia de apasare (la cap), de neliniste si depresiunile – vor ceda. Suprapresiunea scate treptat. Vinul de leurda (a se vedea :Moduri de folosire”) este un preparat minunat pentru toti batrinii cu vesnice secretii pulmonare abundente si greutati in respiratie legate de acestea. Chiar in cazurile de tuse rebela indelungata se scapa de flegma si de insuficienta respiratorie provocata de ea. Acest leac este indicat in tuberculoza pulmonara si hiropizie, de care sufera desori cei batrini. Frunzele folosite in stare proaspata curata rinichii si vezica, favorizind urinarea. Ranile care se vindeca greu, unse cu suc proaspat de leurd, se vor inchide rapid. Chiar si starea bolnavilor cardiovasculari se amelioreaza. Leura este un mijloc depurativ inca nepapreciat la justa sa valoare, care se dovedeste bun mai ales pentru epidemia cronic suferinda. Mediucl naturist si preotul elevetian Kunzle a laudat in mod special aceasta planta: „Ea curata intregul organism, face singele sanatos, alunga si distruge substantele otravitoare. Persoanele mereu bolnavicoase, cele cu eczeme si cu tenul fainos, scrofulosii si reumaticii ar trebui sa venereze leurda asemenea aurului. Nici o planta de pe pamint nu este atit de eficace pentru curatirea stomacului, a intestinelor si a singelui. Tinerii ar inflorii ca niste roze si s-ar deschide ca un con de brad la soare!” Kunzle arata mai incolo ca stie familii ai caror membrii erau inainte „tot timpul anului bolnaviciosi, mergeau din doctor in doctor, erau plni de eruptii si eczeme, scrofulosi pe tot corpul, palizi, de parca ar fi zacut deja in groapa si i-ar fi riciit gainile iarasi afara de sub pamint si care s-au insanatosit si inviorat dupa o intrebuintare mai indelungata a acestui dar minunat al Dumezeirii”.


    Mod de folosire: -sub forma de condiment: frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul sau ceapa si se presara pe piine, in supe, sosuri, salate si mincaruri de carne. -tinctura de leurda: frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o stical pina la git fara a se indesa, se toarna desupra rachiu de secara sau orice alt rachiu de 38-40% facut in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa. -vin de leurda: se ia 1 pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea citeva clocote in 1 litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura cu inghititura.

    Cu ce altceva va mai puteti trata:
    - Kombucco Orientalis este folosita de peste 2000 de ani, si provine din China antica, din timpul dinastiei Tsin. Principiile active recomanda Kombucco Orientalis pentru cancer, boli ale sistemului digestiv, boli si probleme specifice femeilor, boli ale sistemului vascular si limfatic, matreata, apetit, imbunatatirea vederii, ajuta la reducerea dependentei de alcool, caderea parului, boli ale sistemului respirator, slabire etc.

    Dr. Soraaya Sh. din Iran este cadru medical. A publicat un articol intitulat "Kombucco inhiba cresterea celulelor maligne" in revista iraniana "Baarg - e - sabs", Teheran/Iran vol. 5 (mar/96), paginile 18, 19 si 54. [...] "Am distribuit Kombucco printre pacienti. Au avut rezultate bune si sunt foarte satisfacuti. Kombucco a fost utila pentru vindecarea bolilor prostatei, pintenilor calcaneeni, artritei reumatoide, cancerului maduvei osoase, fibromului uterin, fibrozei pulmonare si altele. Nu am auzit nici o plangere despre Kombucco. Rezultatele folosirii tratamentului Kombucco au fost suficient de bune pentru a-l accepta ca terapie perfecta. Si eu il folosesc zilnic."

    DETALII despre Kombucco Orientalis


    - Ceai Indian Chippewa a fost si este un tratament indian pe baza de plante. O sora medicala din Canada a recunoscut acest tratament in timp ce trata o pacienta in varsta, din Anglia, pe la inceputul anilor 1920. Pacienta a fost tratata cu Chippewa Tea pentru cancer de san de catre un vraci indian cu 30 ani in urma. Cand femeia i-a spus lui Rene despre cum tumoarea a fost eliminata de aceasta formula, ea a intrebat-o pe aceasta care este formula. Rene a inceput sa trateze pacienti bolnavi de cancer in stadiu terminal la mijlocul anilor 1920, incepand cu matusa ei. DETALII despre ceaiul Indian Chippewa



    "

  • Jun 25, 15

    "Corneea este o clară (transparent) strat de țesut care acoperă partea din față a ochiului. Precum si transmiterea si concentrandu-se lumina in ochi, aceasta protejeaza ochiul de la infectie si daune. Cornee trebuie să aibă o curbă perfectă, în scopul de a îndoi (refracta) aprinde în mod corespunzător, deoarece va intra in ochi.
    Dacă corneea nu curba perfect – dacă o jumătate să fie mai plat sau mai abruptă decât celălalt – lumina care hit-uri nu se va reflecta in mod corespunzator si a retinei, la partea din spate a ochiului va primi o imagine imperfecta. Persoana care va avea vedere incetosata de la acea ochi – astigmatism.
    Persoanele cu astigmatism au de obicei o forma alungita (de formă ovală) corneei, mai degrabă decât o formă sferă perfectă. O minge de ping-pong este o sfera perfecta, în timp ce un fotbal american sau o minge de rugby are o forma alungita. În cazul în care curba de cornee este ca un alungite, razele de lumina se va axa pe două puncte de la nivelul retinei, mai degraba decat doar unul.
    Expertii nu sunt sigur de ce unele persoane se nasc cu o cornee care nu curba corect. Unele studii indica un copil are un risc mai mare de a avea astigmatism în cazul în care unul sau ambii părinți acesta are.
    Un procent mai mare de copii născuți prematur, precum si cei nascuti cu o greutate scazuta au astigmatism, în comparație cu alți copii.
    Anumite tipuri de interventii chirurgicale sau leziuni ochi care provoca cicatrizarea corneei poate cauza astigmatism.
    Keratoconus, o afectiune degenerativa a ochiului cazul în care corneea treptat subtiaza și modificările la o forma mai conic, poate provoca, de asemenea, astigmatism.
    Astigmatism lenticular
    Problema este similar cu astigmatism cornean, dar exista in lentila, mai degrabă decât a corneei. Obiectivul are variații în curbura, mai degrabă decât având o curbă perfectă, determină imagini pentru a ajunge la partea din spate a ochiului (retină) imperfect. Cei mai multi pacienti cu astigmatism lenticular au o cornee în formă în mod normal – defectul este numai in curbura a lentilei.
    Persoanele cu diabet zaharat de obicei dezvolta astigmatism lenticular pentru ca nivelurile ridicate de zahar din sange poate provoca obiectivul pentru a schimba forma. Procesul de obicei, se dezvoltă lent și este în general detectat când pacientul începe tratamentul primit pentru diabet. Când diabetul este controlat prin tratament și revine glicemiei la niveluri mai normale lentilă’ Forma va reveni, de asemenea, la normal – multi pacienti vor observa reveni ca hipermetropie (prezbitism). Este recomandabil pentru pacientii care incep tratamentul diabetului zaharat sa astepte cel putin o luna pentru lentile de a solutiona în jos înainte de a fi măsurat pentru ochelari."

  • Sep 02, 15

    "Din cele relatate de dumneavoastra, deduc ca v-ati simtit bine cu ultima pereche de ochelari (2003), pana cand ati sustinut examenul de bacalaureat. Ca urmare a oboselii generale, fizice si intelectuale, ca urmare a unui efort vizual sustinut, probabil ca vi s-a instalat fenomenul numit "oboseala vizuala". Acest termen este destul de vag, si cuprinde senzatii diferite, cum ar fi dureri oculare si frontale, foto-fobie usoara si diminuare a preciziei vederii dupa un oarecare timp de fixatie. Avand in vedere ca ultimul consult oftamologic a fost facut in 2003, va recomand sa mergeti la oftamolog, pentru efectuarea unei noi consultatii (determinarea refractiei oculare dupa cicloplegie, examen fund de ochi), in vederea stabilirii corectiei optice adecvate. Totodata administrarea unei medicatii trofice, poate avea efect benefic.
    "

  • Sep 03, 15

    "Fructele de pădure fac mai mult decât să îndulcească sucul de dimineață. Acestea sunt bogate în polifenoli, în special antocianină, care este un fenol din plante, responsabil cu pigmentarea alimentelor în culori violet, roşu şi albastru.

    Au excelente proprietati antioxidante

    Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si contin cantitati ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte elemente. Toate acestea stimuleaza sistemul imunitar si previn infectiile

    Neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand astfel imbatranirea organismului

    Antioxidantii prezenti in fructele de padure lupta impotriva radicalilor liberi, ajutandu-ti organismul sa ramana tanar pentru un timp indelungat. De asemenea, cantitatea ridicata de Vitamina C contribuie din plin la tineretea si sanatatea corpului tau.

    Bacteriile precum B-coli pot fi deosebit de periculoase atunci cand incep sa se dezvolte de-a lungul mucoasei interioare a tractului urinar, cauzand infectii si senzatii de arsura. Coacazele contin substante ce inhiba cresterea acestor bacterii si au proprietati antiinfectioase"

1 - 16 of 16
20 items/page
List Comments (0)