Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: TGN6 - Operatie Hipermetropie - typepad

  • Jun 24, 14

    "Hipermetropia reprezinta un viciu de refractie oculara in care, razele de lumina ce patrund in ochi, se focalizeaza in spatele retinei, si nu direct pe aceasta, fiind necesar un efort de acomodatie pentru ca imaginea sa devina clara.

    Persoanele cu hipermetropie prezinta dificultati in vederea de aproape, dar pot avea totodata probleme si in vederea de la distanta.

    Hipermetropia este adesea prezenta de la nastere, dar sub o forma slaba. De aceea, copiii pot vedea clar deoarece cristalinul se adapteaza suficient incat sa mareasca capacitatea de focalizare.

    Insa, o data cu inainterea in varsta, ochiul isi slabeste capacitatea de acomodare, fiind necesara folosirea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact.

                         Simptome

    imagine neclara in vederea de aproape
    imagine neclara in vederea la distanta (in cazuri mai grave de hipermetropie)
    oboseala oculara (in special la citit)
    stres ocular (cefalee, senzatie de pulsatie)
    strabism
                        Diagnostic

    Hipermetropia se descopera la un control oftalmologic, ce poate include:

    teste de acuitate vizuala
    test de refractie
    examinarea retinei
                     Tratament

    Tratamentul hipermetropiei se face in functie de varsta pacientului, activitatile zilnice si ocupatia.

    Corectia hipermetropiei se poate face cu ochelari de vedere sau lentile de contact. La pacientii tineri poate sa nu fie necesara prescrierea acestora, deoarece pot compensa hipermetropia prin acomodatie naturala.

    Tratamentul chirurgical (LASIK, LASEK, implante refractive) este optional pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact."

  • Jun 24, 14

    "Miopia - vederea scurta - este un defect care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare. Globul ocular al persoanelor cu miopie este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasand focarul pe retină. In jur de 26% din populatia lumii are miopie, dupa cum arata statisticile recente.

    Hipermetropia apare in timp, omul bolnav vazand rau obiectele amplasate atat in apropiere, cat si cele din departare. Hipermetropia este destul de raspandita, aceasta intalnindu-se atat la copii cat si la adulti. Majoritatea oamenilor se nasc cu hipermetropie, iar odata cu inaintarea in varsta are loc diminuarea treptata a hipermetropiei pe seama cresterii globului ocular.

    Astigmatismul se refera la persoanele care pot sa aiba una dintre cele doua patologii de mai sus, dar pe un anumit ax. La persoanele cu ochii sanatosi, corneea, partea din fata a ochiului, este considerata ca un cerc cu raze egale. In astigmatism aceste axe sunt mai lungi sau mai scurte, daca este vorba de miopie sau hipermetropie. Aceste afectiuni se pot corecta cu ochelari, cu lentile de contact sau prin chirurgie refractiva.

    Multe persoane se plang de o jena la nivelul ochilor, mai ales cand lucreaza la calculator, mai ales un timp indelungat. Problemele care apar din aceasta cauza sunt cunoscute ca “sindrom de uitare de clipire” sau “privire fixa”. Omul, fiind foarte atent la ceea ce face, uita sa mai clipeasca si in acel moment filmul lacrimal se usuca foarte repede.

    Modalitati de corectare a afectiunilor de vedere
    Chirurgia refractiva este considerata, intr-o oarecare masura, "chirurgie estetica". Sunt anumite persoane care datorita mediului in care lucreaza sau din motive de natura estetica nu pot sau nu doresc sa poarte ochelari (in special persoanele care lucreaza in domeniul relatiilor cu clientii). Mai mult, exista domenii in care acuitatea vizuala este o conditie la angajare (aviatori, sportivi de performanta, medici, domeniul militar etc.).

    De asemenea, exista persoane care folosesc in mod curent doua perechi de ochelari sau pentru care ochelarii bifocali sau progresivi nu sunt o solutie eficienta. In general, persoanele mai agitate nu suporta acest gen de ochelari si atunci se adreseaza chirurgiei refractive. "

  • Jul 11, 14

    "ersoanele cu diferite defecte ale ochilor pot spune adio ochelarilor daca recurg la operatiile cu laserul ce le pot corecta problemele de vedere.

    Viciile de refractie care se pot corecta prin aceasta tehnica sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul, scrie Gandul.

    "In functie de dioptria corneei, pentru miopie pot fi corectate 5-6 dioptrii, pentru hipermetropism se pot corecta 4-5, iar pentru astigmatism, trei dioptrii", precizeaza medicul oftalmolog Claudia Stefan, medic oftalmolog.

    In cazul dioptriilor mai mari, se recurge la operatia cu laser si la implantul de cristalin.

    Rezultatele obtinute in urma procedurii cu laser sunt cu atat mai bune cu cat dioptriile sunt mai mici. Spre exemplu, o persoana cu dioptrii de minus trei va vedea mai bine dupa interventie decat una cu minus zece.

    Miopia este o problema de vedere care afecteaza, potrivit Societatii Romane de Oftalmologie (SRO), aproximativ o treime din populatie. Afectiunea se stabilizeaza la un moment dat, dar uneori creste odata cu varsta.

    Cea mai comuna problema vizuala este insa astigmatismul, aceasta afectiune putand insoti miopia sau hipermetropia. Prin operatia cu laserul, acest viciu de refractie se poate indrepta cu o lentila.

    Medicii oftalmologi atentioneaza ca astfel de proceduri chirurgicale cu laserul se pot efectua numai dupa 20 de ani, pentru ca pana la acea varsta ochiul este in crestere.

    Pretul unei astfel de operatii este de aproximativ 1.200 de euro. "

  • Jul 11, 14

    "ipermetropia tratament, simptome, cauze, definitie, copii



    Definitie
    Hipermetropia este un viciu de refracţie caracterizat prin aceea că razele paralele venite de la infinit (practic de la 5 m) se reunesc într-un focar situat în spatele retinei.

    Cauze
    Fenomenul poate fi cauzat de :
    a) o diminuare a puterii de refracţie a ochiului (aşa cum se întîmplă după extirparea  cristalinului  în  boala  nu mită cataractă) ;
    b) prin micşorarea diametrului anteroposterior al ochiu­lui (hipermetropie axială).

    Copilul care la naştere are un glob mic este hipermetrop. Nedezvoltarea globului ocular cu virata duce la permanentizarea hipermetropiei. 

    Simptome si Complicatii
    Datorită efortului de acomodare, hipermetropul prezintă, la lucrul de aproape şi la citit, dureri de cap, tulburarea ve­derii cu dispariţia literelor, înroşirea ochilor.
    La copii, datorită efortului prelungit de acomodare apare de­vierea spre rădăcina nasului a unuia din globii oculari (strabismul con­vergent).

    Corecţia hipermetropiei se face cu lentile convergente, ferind pe bolnav de oboseala acomodării şi strabism."

  • Jul 11, 14

    "Persoanele cu hipermetropie văd neclar la toate distanţele şi trebuie să depună constant efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap şi oboseală oculară.
    Care sunt cauzele?
    Hipermetropia apare atunci când ochiul este mai scurt decât în mod normal. Acest lucru face ca razele de lumină să nu fie focalizate pe retină ci în spatele acesteia. Este o condiţie de obicei moştenită.
    Care sunt simptomele?
    Hipermetropii, pentru că văd neclar la toate distanţele trebuie să depună constant efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap şi oboseală oculară. De fapt, nou născuţii şi copii sunt în mod obişnuit uşor hipermetropi; pe măsură ce cresc, cresc şi ochii lor şi se alungesc, astfel că această condiţie se corectează de la sine, în general până la vârsta de 7 - 8 ani. Totuşi, unii tineri la care nu se corectează această hipermetropie, nu sunt conştienţi de acest lucru, deoarece pot acomoda şi focaliza corect (datorită flexibilităţii cristalinului) fără a avea nevoie de ochelari sau lentile de contact.
    Cum se poate trata?
    Persoanele care suferă de hipermetropie îşi pot corecta vederea cu ajutorul:
    ochelarilor de vedere
    lentilelor de contact"

  • Jul 11, 14

    "Populatia tinara este o populatie extrem de activa, dinamica, doritoare de perfomanta. In aceste conditii doreste sa se bucure de o stare de sanatate vizuala cit mai buna. Biologia face ca un procent destul de mare dintre persoanele tinere sa aiba vicii de refractie care includ miopia, hipermetropia si astigmatismul.
    O estimare generala pentru tarile europene conduce la ideea ca cel putin 20% dintre copii si dintre persoanele tinere au aceste vicii de refractie, vicii care trebuiesc corectate. Pentru ele exista trei variante: clasicul ochelar, lentilele de contact si chirurgia refractiva.
    Ochelarii: in anumite situatii pot avea mari neajunsuri
    Subiectii pot fi satisfacuti de portul continuu al ochelarului, dar exista o serie de neajunsuri pe care tinerii le evidentiaza imediat. "Ce ma fac daca nu imi gasesc ochelarii in situatii de urgenta? Daca sint purtator de ochelar, sofez si pe traseul respectiv imi cade o lentila sau mi se strica ochelarii, nu pot face nimic!".
    Lasind la o parte limitele pe care le au ochelarii - limite care se refer la grosimea si puterea lentilei - fiind vorba de persoane tinere trebuie sa ne gindim sI la aspetctul cosmetic, estetic. In parte, dorinta persoanelor tinere de a renunta la ochelar este justificata de nevoile cosmetice, estetice.
    Dar o foarte mare parte este justificata de interesul socio-profesional, de faptul ca ochelarul interfera cu calitatea vietii,  mai ales in situatiile in care ochelarul nu il mai ajuta, viciul de refractie fiind foarte mare. 
    Pentru persoanele cu vicii de refractie mari lentilele de contact ofera o acuitate vizuala mai buna decit ochelarii
    O alta solutie pentru persoanele cu vicii de refractie  o reprezinta lentilele de contact. Ele pot corecta viciul de refractie atita vreme cit sint purtate. Lentilele de contact por fi purtate timp de 12 ore sau exista lentile de contact pare pot fi purtate timp de o luna. In Romania inca nu exista o cultura a portului lentilelor de contact pentru ca in general discutam de porturi temporare. SI, dupa un interval scurt de timp, pacientii renunta la portul lentilelor de contact.
    Am intilnit in strainatate pacienti care poarta lentile de contact de 10-15 ani. Portul lentilelor de contact are avantaje, dar implica si dezavantaje sau mai bine zis responsabilitati. Avantajele majore sint legate de aspectul estetic si de faptul ca asigura o buna acuitate vizuala in toate directiile de privire. Iar pentru subiectii care au vicii de refractie mari - miopii inalte, hipermetrofii forte - lentilele de contact ofera o acuitate vizuala mai buna decit ochelarii.
    Dezavantajele sint legate de limitele tehnice ale lentilelor de contact. Nu toate lentielele de contact sint la fel: unele  sint de o calitate superioara, altele de o calitate cel putin discutabila.
    Cea de-a doua problema este  legata de portul lentilelor de contact. Se constata ca riscurile sint mai mari la cei care poarta lentile de contact in mod continuu. Asa cum spuneam, acestea se pot purta zilnic - 12 ore, apoi trebuie inlocuite cu ochelari sau  exista posibilitatea unui port continuu, prelungit - o lentila de contact este pusa pe ochi si lasata in medie 30 de zile; apoi este scoasa si inlocuita cu alta lentila de contact. Iar portul lentilelor de contact presupune griji suplimentare - de manipulare, de utilizarea unor solutii de dezinfectie sau  de curatare a acestora.
    Si nu de putine ori  intilnim pacienti care "dobindesc" diverse reactii adverse legate de portul incorect al lentilelor de contact. Lentilele de contact reprezinta  o solutie utila, practica care obliga medicul inainte de toate sa responsabilizeze pacientul despre beneficii si mai ales despre riscuri. Portul lentilelor de contact este in tarile dezvoltate un factor major de infectii corneene.Iar acestea nu sint putine si nu sint usoare.
    Chirurgia cu laser reduce viciul de refractie si ofera sanse mari de independenta de ochelari si lentile
    In prezent progresul tehnologic a trecut bariera corectiilor temporare si acum exista posibilitatea unor corectii permanente. Portul corect al unui ochelar sau a lentilelor de contact ofera o buna acuitate vizuala si corecteaza viciul de refractie atita vreme cit sint purtate.
    Pacientii trebuie sa inteleaga  ca utilizarea acestor solutii optice le asigura calitatea vederii, dar nu poate indeparta evolutia acestor vicii de refractie. Astfel, s-a dezvoltat chirurgia refractiva corneana. Reprezinta apanajul unei tehnologii avansate asistata de calculator, scopul fiind  sa se reduca viciul de refractie si sa ofere pacientului sanse sporite de independenta de ochelari si lentile. Acesta este dezideratul operatiilor realizate cu Laserul "Excimer".
    Insa, trebuie spus ca nu toate viciile de refractie beneficiaza de acest tratament. Exista indicatii foarte clare, sint limite foarte clare. De exemplu, o miopie de minus sase dioptrii poate fi tratata cu Laserul Excimer; dar   o miopie de minus 12 sau minus 14 dioptrii are alte solutii terapeutice. Generatiile noi de laser  sint performante, cu un grad de siguranta si de eficienta ultrasporit.
    Anual in SUA  se realizeaza 2,5 milioane de astfel de proceduri. Au capatat un asemenea grad de acuratete, a.i. pilotii din echipajele NASA  care au vicii de refracttie sint corectati cu aceste proceduri. Sint proceduri sigure si eficiente. Sigur  ca exista si riscuri, dar  acestea sint minore si rare. Probabil ca pot aparea reactii adverse mai importante la un pacient la o  mie de operatii.
    Ce trebuie stiut
    In toata lumea civilizata aceste interventii se fac in ambulatoriu; asta pentru ca nu presupun internare, ci urmarire. Pacientii sint vazuti a doua  zi, in prima saptamina si apoi la trei luni de la operatie.
    Daca viciile de refractie exista pe amindoi ochii, se face in aceeasi sedinta interventia pe ambii ochi. Aceste interventii se fac cu anestezie locala, deci cu picaturi si nu sint dureroase. In principiu, in functie de laser, operatia  dureaza de la citeva zeci de secunde pina la citeva minute.
    Recuperarea vederii se realizeaza repede, in functie de tehnica utilizata: a doua zi sau la citeva saptamini dupa interventie. Dupa aceasta, paicentul trebui sa faca"

  • Jul 15, 14

    "Care sunt optiunile?
    - Lasik este cea mai des folosita tehnica si implica decuparea unei portiuni subtiri de pe suprafata corneei (lambou) care insa va ramane prinsa de un capat (ca o clapeta). Fasia va fi ridicata, se va remodela corneea cu ajutorul laserului, iar apoi va fi reaplicata in pozitia initiala;
    - Procedura Lasek este asemanatoare cu Lasik, doar ca implica taierea unei portiuni mult mai subtiri a corneei. Este o optiune buna pentru persoanele care au cornea subtire sau cele care dintr-un motiv sau altul nu pot suporta tehnica Lasik;
    - PRK (keratectomie fotoreactiva) implica remodelarea unui strat foarte subtire de pe suprafata corneei si apoi vindecarea acestuia in forma corecta. Acesta tehnica a fost descoperita inaintea tehnicii Lasik si este adesea o optiune pentru pacientii care au probleme mici sau moderate de vedere;
    - LTK este o procedura relativ noua, utilizata pentru tratarea hipermetropiei si astigmatismului. Corneea este remodelata cu ajutorul laserului.

    Informatii despre tipuri disponibile de chirurgie laser a ochiului
    - Lasik este cea mai populara si des intalnita tehnica de chirurgie cu laser pentru tratarea tulburarilor de vedere. Cu toate acestea, exista mai multe proceduri diferite care pot fi efectuate de un medic.
    Lasik sau laser in situ keratomileusis este un o tehnica prin care - pe scurt - medicul indeparteaza o portiune din tesutul corneei, iar remodelarea acesteia imbunatateste vederea. Este cea mai des utilizata tehnica pentru tratarea pe cale chirurgicala a problemelor ochiului folosita pentru corectarea astigmatismului, miopiei, hipermetropiei (acestea doua din urma insotite sau nu de astigmatism). Pe parcursul acestei proceduri doctorul va decupa o portiune subtire de pe suprafata corneei (lambou cornean) care insa va ramane prinsa de un capat de aceasta (ca o clapeta). Fasia va fi ridicata, se va corecta corneea cu ajutorul laserului (se va aplatiza sau curba, in functie de afectiune), iar apoi va fi reasezata in pozitia initiala. Vindecarea se va face in scurt timp.

    - Lasek sau laser epitelial keratomileusis este o alta tehnica de tratare pe cale chirurgicala a problemelor de vedere, similara cu Lasik. Diferenta este ca in cazul procedurii Lasek corneea este remodelata in strat mult mai subtire. Lasek poate fi recomandata ca alternativa la Lasik. Cei care au corneea foarte subtire, de exemplu, pot opta pentru Lasek. Aceasta este mai putin invaziva si considerata mai putin riscanta. Totusi, doar medicul va fi in masura sa determine grosimea corneei si procedura indicata in cazul fiecarui pacient. Lasek sau Epi-Lasec se refera la aceeasi tehnica. Printre principalele dezavantaje ale procedurii Lasek se enumera: un grad de disconfort mai ridicat decat Lasik si un timp mai lung de vindecare.

    - PRK este o modalitate de tratament chirurgical descoperita inaintea tehnicii Lasik. Desi o data a fost considerata cea mai buna alternativa, a devenit mai putin utilizata, in timp ce popularitatea Lasik a crescut continuu. Totusi, aceasta este inca disponibila si este o optiune pentru cei care iau in considerare chirurgia cu laser pentru problemele de vedere. Persoanele care au erori de refractie minore sau moderate pot opta pentru PRK. In cazul acestei tehnici un strat subtire de cornee este inlaturat (epiteliul cornean) fara a fi in vreun fel repozitionat (spre deosebire de celelalte tehnici). Pe suprafata corneei unde a avut loc interventia se va aplica un fel de "bandaj" sub forma unei lentile de contact speciale. Corneea va avea nevoie de cateva luni pentru a se vindeca, tip in care vederea se va imbunatati. Unul dintre motivele pentru care Lasik este preferata in detrimentul PRK este faptul ca procesul de vindecare este mai rapid si mai previzibil.

    - ALK sau keratoplastia lamelara automata este utilizata in unele cazuri pentru tratarea miopiei avansate si hipermetropiei usoare pana la moderata. Ca si in cazul Lasik sau Lasek este taiata o portiune mica din cornee (ce nu se indeparteaza), iar apoi medicul foloseste un instrument numit microkeratom pentru a indeparta tesutul de sub aceasta. ALK dureaza mai putin de o ora. Totusi chiar si aceasta tehnica a inceput sa scada in popularitate, intrucat procedurile recent descoperite ofera rezultate mai bune si o rata mai mare de succes si vindecare rapida.

    - LTK sau termokeratoplastia cu laser este o procedura relativ noua utilizata pentru tratarea hipermetropiei si astigmatismului. Caldura furnizata de raza laser este folosita pentru remodelarea si micsorarea corneei, fara ca tesutul sa fie eliminat. Timpul de vindecare este mult mai rapid comparativ cu alte forme de interventii chirurgicale ce corecteaza problemele de refractie ale ochiului, deoarece procedura este mai putin invaziva pentru ochi. Cu toate acestea, beneficiile oferite de LTK nu sunt aceleasi ca ale altor proceduri. In general, aproximativ jumatate din efectul de corectie se pierde dupa doi ani de la operatie.

    Riscuri si complicatiiSus
    Care sunt riscurile:
    - Conform studiilor, rata complicatiilor intalnite in cazul acestor operatii este intre 1-5%;
    - Posibil ca chirurgical sa nu fi fost corespunzator realizat, iar corneea nu este suficient modificata: in acest caz putin probabil sa se obtina efectul scontat;
    - De asemenea, in cazul in care interventia chirurgicala nu a fost corect executata, iar corneea a fost decupata/modelata prea mult, rezultatele vor fi nesatisfacatoare. Aceste doua situatii se intalnesc, totusi, la aproximativ 3% din cazuri;
    - Alte simptome cum ar fi: vedere distorsionata (linii ondulate), flocoane (particule minuscule care se deplaseaza in campul vizual), vedere dubla pot sa apara in cazul in care corneea nu se vindeca in mod corect (aproximativ 2,6% dintre pacienti experimenteaza vedere distorsionata)."

  • Nov 18, 14

    "   Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă (operaţie cu laser) - mai exact, aceasta corectează viciile de refracţie ale ochiului, care apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei (scăderea, cu vârsta, a posibilităţii de a citi de aproape) cu ajutorul tehnicilor laser nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă şi nu are proba timpului.

         Miopia de până la -7 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik). Hipermetropia  se corectează prin laser cu destulă precizie până la +4 D, depinzând de caz. Astigmatismele de 3-4D se pot corecta cu laser.

         În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de -7 la miopie, +4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, singurul mod de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

        Pentru a beneficia de operaţii cu laser, trebuie ca vârsta să fie, cel mai bine, de  peste 18-20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor), operaţia este recomandată pentru cei care vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.

         Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).

         Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe purtarea lor cu 1-2 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneană, pahimetrie şi chiar câmp vizual). Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături)."

  • Dec 18, 14

    "Oftalmologia este acea ramura a medicinei care se ocupa cu controlul, diagnosticarea si tratarea ochilor si a anexelor acestora. Acest organ deosebit de important este foarte sensibil si necesita o testare speciala in vederea punerii unui diagnostic corect care poate sa influenteze viata pacientului in ceea ce priveste sanatatea ochilor sai. Clinicile de oftalmologie din Constanta recomanda consultul, in cel mai scurt timp, atunci cand sunt observate simptome ale afectiunilor oculare. Cele mai frecvente afectiuni ale ochilor necesita tratamente precum purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact pentru o vedere mai buna la apropiere, la distanta sau pentru o claritate mult mai buna. Metodele extreme atunci cand este nevoie de corectarea vederii unui pacient sunt interventiile chirurgicale. Acestea pot fi realizate atat in momentul diagnosticarii, la recomandarea clinicilor de oftalmologie Constanta, cat si dupa urmarea unui tratament de durata cu ochelari de vedere potriviti sau lentile de contact.

    Care sunt tehnicile operatorii care pot fi puse in practica in Romania?

    Chirurgia oftalmologica poate fi realizata prin metode chirurgicale apartinand chirurgiei refractive care pot corecta defecte ale ochilor precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Acestea sunt cele mai frecvente tulburari de vedere cu care se confrunta pacientii. Dependenta de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact dispare in urma operatiei, insa pacientul trebuie sa fie major. In cazul in care masurile chirurgicale sunt recomandate de clinicile de oftalmologie Constanta, inainte de interventie se va tine cont de tipul viciului de refractie, de valoarea dioptriei, de varsta, ocupatia si profilul psihologic al oricarui pacient si de grosimea corneei, adancimea camerei anterioare si de alte masuratori necesare pentru a obtine un rezultat optim in cazul fiecarei persoane in parte. Tehnicile operatorii pot fi de doua feluri si anume operatii realizate cu ajutorul Laserului Excimer si operatii prin care se implanteaza lentilele intraoculare in scop refractiv . Cea de-a doua categorie poate fi realizata, de asemenea, in doua moduri: prin lentile implantate pe ochi fac, tehnica cu ajutorul careia se pastreaza cristalinul natural si prin lentile implantate pe ochi afac, tehnica cu ajutorul careia se extrage cristalinul natural prin emulsificare (distrugere si aspirare).

    Avantajele si dezavantajele interventiilor chirurgicale

    Interventia chirurgicala cu laserul Excimer se realizeaza numai la recomandarea medicului specializat in oftalmologie. Tehnica PRK si LASEK este o metoda prin care se aplica spotul Laser pe suprafata corneei, dupa dezepitalizarea ei. Avantajul de care beneficiaza pacientul in aceasta situatie este dat de lipsa unei sectionari a corneei. Dezavantajul, in schimb, este faptul ca apare dezepitelizarea corneei care prezinta o jena oculara dupa operatie, precum si lacrimare si fotofobie. Recuperarea si stabilizarea vederii are loc pe o durata de 2-4 saptamani. In cazul utilizarii tehnicii LASEK, o metoda prin care se realizeaza un capacel cornean dupa care se aplica spotul Laser, nu este necesara aplicarea unui pansament sau a unei lentile de contact postoperatorie.

    Avantajul utilizarii acestui capacel numit volet este ca dezepitalizarea nu este necesara, astfel incat pacientul nu va simti durere fizica, nu va lacrima si nu va avea fotofobie. Recuperarea in acest caz dureaza cel mult cateva zile.

    Dezavantajele sunt date de posibilitatea aparitiei complicatiilor legate de efectuarea voletului. In cele mai multe cazuri, aceasta tehnica este realizata cu succes, iar complicatiile apar foarte rar. A doua metoda prin care se poate realiza corectarea vederii este implantarea de lentile refractive cu pastrarea cristalinului propriu. In acest caz se utilizeaza implante negative, in functie de afectiunea de care sufera pacientul. Aceste operatii se realizeaza cu anestezie locala, iar recuperarea dureaza aproximativ doua zile."

  • Dec 18, 14

    "Strabismul reprezintă deviaţia unuia sau ambilor ochi alternativ din poziţia lor normală.
    În funcţie de direcţia în care deviază ochiul, ele pot fi:
    · Convergente-ochiul deviază spre nas
    · Divergente-ochiul deviază spre temporal (în afară)
    · Hipertropii-ochiul deviază în sus
    · Hipotropii-ochiul deviază în jos
    STRABISMUL CONVERGENT
    Strabismul convergent congenital este un tip de strabism în care ochii sunt "incrucisati", adică, în timp ce un ochi se uită drept înainte, celălalt ochi este deviat spre nas. Unii copii pot prezenta deviaţia alternantă când a unui ochi ,când a celuilalt, semn că sunt folosiţi, pe rând, ambii ochi (semn favorabil). Alţii prezintă deviaţia constantă a aceluiaş ochi (semn nefavorabil), ceea ce duce la excluderea ochiului deviat de către creier, prin nefolosirea lui aparând ambliopia ( vederea scăzută pe ochiul deviat).
    În primele luni de viaţă deviaţia intermitentă a ochilor este normală. Dacă alinierea anormală a ochilor persistă şi după primele 4-6 luni, un consult efectuat de un oftalmolog pediatru este necesar.
    Deşi cauza este cunoscută incomplet, se crede că problema de bază constă în incapacitatea creierului de a coordona mişcarea ochilor.
    Tratamentul strabismului convergent congenital constă de obicei în intervenţie chirurgicală. Înainte de operaţie si alţi factori trebuie să fie luaţi în considerare. Dacă ambliopia ( vederea scăzută) este prezentă, ea trebuie să fie tratată imediat. Acest lucru este realizat prin ocluzia (acoperirea) ochiul bun pentru a forţa creierul să utilizeze ochiul cu vederea scăzută. Acest lucru nu va corecta deviaţia ochiului, ci va egaliza vederile celor doi ochi, îmbunătăţind rezultatul intervenţiei chirurgicale. Atunci când există o hipermetropie semnificativă, ochelarii trebuie să fie prescrisi , “purtatul ochelarilor” putând diminua deviaţia strabică. Corecţia chirurgicală are nu numai rolul de a îmbunătăţi aspectului copilului (rol estetic ). Atunci când ochii sunt aliniaţi greşit în copilărie, vederea binoculară ( capacitatea creierului de a folosi cei doi ochi împreună) , nu se dezvoltă. Prin alinierea precoce a ochilor există şansa că acel copil să prezinte vedere binoculară.
    Chiar şi după o intervenţie chirurgicală de succes, urmărirea periodică a copilului de către un oftalmolog pediatru este necesară.
    Strabismul convergent acomodativ se referă la o “incrucişare” a ochilor cauzată de hipermetropie. Copiii care sunt hipermetropi focalizează automat pe obiecte la distanţă şi la aproape prin "acomodaţie". La unii copii care sunt hipermetropi, acest efort acomodativ este asociat cu un reflex de “incrucişare” a ochilor mai accentuat, cu apariţia strabismului convergent acomodativ. Vârsta obişnuită de debut este cuprinsă între 2 şi 4 ani.
    Oftalmologul pediatru va efectua toate testele necesare pentru a confirma că copilul dumneavoastră are un strabism convergent acomodativ . Portul ochelarilor scade “efortul acomodativ” şi astfel scade şi “incrucişarea” reflexă a ochilor. Astfel, strabismul poate chiar să dispară atâta timp cât copilul poartă ochelarul prescris.
    Este chirurgia recomandată? Dacă ochelarul prescris pentru corecţia hipermetropiei face să dispară deviaţia ochilor, atunci chirurgia nu este recomandată (copilul va purta ochelarii). Dacă o deviaţie inestetică persistă şi după portul ochelarilor, intervenţia chirurgicală este luată în discuţie.
    De ce este importantă o bună aliniere a ochilor înca din copilărie? În afară de îmbunătăţirea evidentă în aspectul copilului, alinierea corectă a globilor oculari permite dezvoltarea normală a vederii binoculare la nivelul creierului. O vedere binoculară normală permite o percepţie tridimensională a obiectelor . În plus, un copil cu o aliniere oculară bună este la risc scăzut de a dezvolta ambliopie.
    Strabismul convergent poate sa apară şi în paralizii ale nervilor cranieni (nervul VI) sau sindroame restrictive (sindromul Duane).
    Pseudoesotropia ( falsul strabism convergent) se referă la aspectul de ochi “incrucişaţi’ la un copil ai cărui ochi sunt de fapt perfect aliniaţi. Acest lucru este frecvent la sugari şi copii mici care au o baza largă, plata a nasului şi eventual un pliu cutanat (epicant) care acoperă partea interioară a ochiului, în special atunci când copilul priveşte spre partea nazală. Cu maturizarea feţei pielea se deplasează la distanţa de ochi, eliminând astfel aspectul de strabism convergent."

  • Dec 18, 14

    "Care sunt optiunile?
    - Lasik este cea mai des folosita tehnica si implica decuparea unei portiuni subtiri de pe suprafata corneei (lambou) care insa va ramane prinsa de un capat (ca o clapeta). Fasia va fi ridicata, se va remodela corneea cu ajutorul laserului, iar apoi va fi reaplicata in pozitia initiala;
    - Procedura Lasek este asemanatoare cu Lasik, doar ca implica taierea unei portiuni mult mai subtiri a corneei. Este o optiune buna pentru persoanele care au cornea subtire sau cele care dintr-un motiv sau altul nu pot suporta tehnica Lasik;
    - PRK (keratectomie fotoreactiva) implica remodelarea unui strat foarte subtire de pe suprafata corneei si apoi vindecarea acestuia in forma corecta. Acesta tehnica a fost descoperita inaintea tehnicii Lasik si este adesea o optiune pentru pacientii care au probleme mici sau moderate de vedere;
    - LTK este o procedura relativ noua, utilizata pentru tratarea hipermetropiei si astigmatismului. Corneea este remodelata cu ajutorul laserului.

    Informatii despre tipuri disponibile de chirurgie laser a ochiului
    - Lasik este cea mai populara si des intalnita tehnica de chirurgie cu laser pentru tratarea tulburarilor de vedere. Cu toate acestea, exista mai multe proceduri diferite care pot fi efectuate de un medic.
    Lasik sau laser in situ keratomileusis este un o tehnica prin care - pe scurt - medicul indeparteaza o portiune din tesutul corneei, iar remodelarea acesteia imbunatateste vederea. Este cea mai des utilizata tehnica pentru tratarea pe cale chirurgicala a problemelor ochiului folosita pentru corectarea astigmatismului, miopiei, hipermetropiei (acestea doua din urma insotite sau nu de astigmatism). Pe parcursul acestei proceduri doctorul va decupa o portiune subtire de pe suprafata corneei (lambou cornean) care insa va ramane prinsa de un capat de aceasta (ca o clapeta). Fasia va fi ridicata, se va corecta corneea cu ajutorul laserului (se va aplatiza sau curba, in functie de afectiune), iar apoi va fi reasezata in pozitia initiala. Vindecarea se va face in scurt timp.

    - Lasek sau laser epitelial keratomileusis este o alta tehnica de tratare pe cale chirurgicala a problemelor de vedere, similara cu Lasik. Diferenta este ca in cazul procedurii Lasek corneea este remodelata in strat mult mai subtire. Lasek poate fi recomandata ca alternativa la Lasik. Cei care au corneea foarte subtire, de exemplu, pot opta pentru Lasek. Aceasta este mai putin invaziva si considerata mai putin riscanta. Totusi, doar medicul va fi in masura sa determine grosimea corneei si procedura indicata in cazul fiecarui pacient. Lasek sau Epi-Lasec se refera la aceeasi tehnica. Printre principalele dezavantaje ale procedurii Lasek se enumera: un grad de disconfort mai ridicat decat Lasik si un timp mai lung de vindecare.

    - PRK este o modalitate de tratament chirurgical descoperita inaintea tehnicii Lasik. Desi o data a fost considerata cea mai buna alternativa, a devenit mai putin utilizata, in timp ce popularitatea Lasik a crescut continuu. Totusi, aceasta este inca disponibila si este o optiune pentru cei care iau in considerare chirurgia cu laser pentru problemele de vedere. Persoanele care au erori de refractie minore sau moderate pot opta pentru PRK. In cazul acestei tehnici un strat subtire de cornee este inlaturat (epiteliul cornean) fara a fi in vreun fel repozitionat (spre deosebire de celelalte tehnici). Pe suprafata corneei unde a avut loc interventia se va aplica un fel de "bandaj" sub forma unei lentile de contact speciale. Corneea va avea nevoie de cateva luni pentru a se vindeca, tip in care vederea se va imbunatati. Unul dintre motivele pentru care Lasik este preferata in detrimentul PRK este faptul ca procesul de vindecare este mai rapid si mai previzibil.

    - ALK sau keratoplastia lamelara automata este utilizata in unele cazuri pentru tratarea miopiei avansate si hipermetropiei usoare pana la moderata. Ca si in cazul Lasik sau Lasek este taiata o portiune mica din cornee (ce nu se indeparteaza), iar apoi medicul foloseste un instrument numit microkeratom pentru a indeparta tesutul de sub aceasta. ALK dureaza mai putin de o ora. Totusi chiar si aceasta tehnica a inceput sa scada in popularitate, intrucat procedurile recent descoperite ofera rezultate mai bune si o rata mai mare de succes si vindecare rapida.

    - LTK sau termokeratoplastia cu laser este o procedura relativ noua utilizata pentru tratarea hipermetropiei si astigmatismului. Caldura furnizata de raza laser este folosita pentru remodelarea si micsorarea corneei, fara ca tesutul sa fie eliminat. Timpul de vindecare este mult mai rapid comparativ cu alte forme de interventii chirurgicale ce corecteaza problemele de refractie ale ochiului, deoarece procedura este mai putin invaziva pentru ochi. Cu toate acestea, beneficiile oferite de LTK nu sunt aceleasi ca ale altor proceduri. In general, aproximativ jumatate din efectul de corectie se pierde dupa doi ani de la operatie.

    Riscuri si complicatii
    Sus
    Care sunt riscurile:
    - Conform studiilor, rata complicatiilor intalnite in cazul acestor operatii este intre 1-5%;
    - Posibil ca chirurgical sa nu fi fost corespunzator realizat, iar corneea nu este suficient modificata: in acest caz putin probabil sa se obtina efectul scontat;
    - De asemenea, in cazul in care interventia chirurgicala nu a fost corect executata, iar corneea a fost decupata/modelata prea mult, rezultatele vor fi nesatisfacatoare. Aceste doua situatii se intalnesc, totusi, la aproximativ 3% din cazuri;
    - Alte simptome cum ar fi: vedere distorsionata (linii ondulate), flocoane (particule minuscule care se deplaseaza in campul vizual), vedere dubla pot sa apara in cazul in care corneea nu se vindeca in mod corect (aproximativ 2,6% dintre pacienti experimenteaza vedere distorsionata).

    Recomandari
    Sus
    Cum poate fi ales medicul?
    O persoana isi poate alege medicul oftalmolog care va face interventia chirurgicala fie prin intermediul recomandarilor (pacientii care au suportat deja astfel de operatii si au avut rezultate foarte bune), fie ca urmare a sfaturilor medicului de familie sau dupa ce se va informa din mai multe surse. Cei interesati trebuie sa puna toate intrebarile la care ar dori sa obtina raspunsuri, legate de profesionalismul si experienta medicului oftalmolog.

    Ce masuri se vor lua inainte si dupa interventia chirurgicala?
    - Persoana care va suporta operatia trebuie sa fie transportata in conditii de siguranta dupa procedura, la domiciliu;
    - Se vor evita sporturile si eforturile timp de trei saptamani;
    - Nu se va folosi make-up si alte creme in jurul ochilor timp de doua saptamani.

    Ce este de facut in cazul in care apar complicatii
    - Se va consulta medicul care a realizat operatia in cazul in care apare durere sau orice simptom neobisnuit;
    - Medicul va decide daca este necesara realizarea unei alte proceduri;
    - Daca pacientul este victima unei neglijente medicale sau a unei tehnici de malpraxis se va adresa specialistilor pentru rezolvarea pe cale legala a problemei."

  • Dec 18, 14

    "Strabism divergent. Defect al paralelismului axelor vizuale, caracterizat printr-o deviatie a axei unui ochi in raport cu celalalt si asociat cu o tulburare vizuala. Strabismul este o afectiune deosebit de frecventa care afecteaza, in principal, copiii in primii lor ani de viata. Diferite tipuri de strabism - Exotropie
    - Strabismul convergent, ori esotropia (deviatia ochiului spre interior), este observat in mod curent la copiii mici. El se intalneste in cazuri de anizometropie (diferenta de refractie intre cei doi ochi, ceea ce antreneaza o diferenta de marime intre imaginile percepute cu fiecare ochi), in caz de hipermetropie puternica, de paralizie partiala a unui muschi oculomotor sau de boala nevizibila a globului ocular (cataracta, retinoblastom, ptozis). - Strabismul divergent, ori exotropia (deviatia unui ochi spre exterior), este mai putin frecvent. El afecteaza copiii mai mari sau adultii si rezulta adesea dintr-o miopie puternica sau dintr-o pierdere mai tarzie a vederii. Simptome si semne - - Exotropie
    Perturbarea vederii se poate manifesta in doua moduri diferite. Daca cele doua imagini primite de creier sunt prea diferite, acesta o poate anula pe cea mai putin buna dintre ele. Astfel, ochiul deviat isi pierde treptat capacitatile sale vizuale si nu mai transmite creierului nici o imagine, din lipsa de antrenament: aceasta este ambliopia. In strabismele mici, din contra, creierul poate incerca sa faca sa concorde cele doua imagini putin diferite intre ele, primite prin doua puncte retiniene necorespondente atunci este vorba de o concordanta retiniana anormala, mai dificil de detectat. Tratament - Exotropie
    - - Exotropie
    Cu cat tratamentul este mai precoce, cu atat este mai eficace. De asemenea, este necesar sa se deceleze un strabism convergent de la cea mai mica varsta (daca este posibil chiar inainte de 6 luni) in schimb, netratat dupa 6 ani, strabismul este mai dificil de vindecat. - Corectarea ametropiei (tulburare a refractiei), cu ajutorul lentilelor corectoare, poate fi intreprinsa de la varsta de 8 luni. Ochelarii trebuie purtati in permanenta. - Tratamentul ambliopiei trebuie, de asemenea, sa inceapa cat mai devreme si se realizeaza astupand ochiul functional pe perioade lungi (de la doua ore pe zi pana la intreaga zi, timp de mai multe zile la rand). Aceasta ocluzie se practica de cele mai multe ori cu ajutorul unui pansament pus pe ochiul neatins; ea are drept scop sa oblige celalalt ochi sa-si dezvolte functia vizuala. Daca tratamentul este precoce si complet, atunci este incununat de succes in 90% din cazuri in celelalte cazuri, o reeducare ortoptica, destinata sa oblige ochii sa lucreze impreuna, poate fi avuta in vedere spre varsta de 5 ani, cand copilul este suficient de cooperativ o micsorare a unghiului de deviatie mai poate fi obtinuta si prin aplicarea de adezive pe lentilele ochelarilor, de cele mai multe ori pe partile nazale (strabism convergent), ceea ce obliga ochii sa fixeze obiectul drept in fata lor. Lentilele cu dubla focalizare pot contribui la micsorarea convergentei vederii de aproape in caz de hipermetropie marcata printr-un efort de acomodare prea mare. In sfarsit, prisme lipite de partea interna a lentilei fiecarui ochi permit mentinerea ochiului pe axa lui buna, de cele mai multe ori in asteptarea unui tratament chirurgical. - Tratamentul chirurgical nu intervine decat in ultima instanta. El consta in deplasarea insertiei anumitor muschi oculomotori (de exemplu, de tragere inapoi a punctului de insertie a muschilor drepti interni in caz de strabism convergent) si/sau in scurtarea altora. Aceasta operatie este practicata sub anestezie generala. Spitalizarea dureaza 2-3 zile. Dupa interventie, este adesea necesar purtatul de lentile corectoare, precum si o reeducare ortoptica. Sinonim - Exotropie
    : strabism divergent.
    "

  • Dec 18, 14

    "Strabismul la copilul mic
    Strabismul este o afectiune oculara care consta in lipsa de paralelism a celor doi ochi, fie cand pacientul priveste inainte, fie in diverse pozitii ale privirii.

    In functie de pozitia ochiului deviat, strabismul poate fi :
    - convergent (ochi deviati spre nas) sau ESOTROPIE
    - divergent (ochi deviati spre ureche) sau EXOTROPIE
    - vertical ( un ochi mai sus sau mai jos in raport cu celalalt) sau HIPOTROPIE, HIPERTROPIE
    - combinatii ale variantelor de mai sus.

    Ce este strabismul fiziologic?
    O instabilitate temporara a pozitiei ochilor observata la nou nascut si in perioada primelor 3-4 luni. De obicei ochii “fug” spre inafara, intermitent alternand cu perioade mai lungi de normalitate. Acesta este tipul de “strabism” care se remediaza cel mai frecvent in mod natural in urma dezvoltarii corespunzatoare a sistemului vizual. Daca exista insa si alte suspiciuni legate de aspectul ochilor sau dezvoltarea vederii copilului dvs, este important sa va prezentati la un consult de specialitate.

    Strabismul la varsta de sugar.
    Orice deviere importanta si constanta a globilor oculari in perioada de sugar, este o situatie anormala care nedepistata si netratata la timp va duce la dezvoltarea anormala a corespondentelor intre cei doi ochi, si in multe situatii la instalarea ambliopiei- vederea slaba a ochiului deviat si neantrenat vizual.
    Este foarte important ca examinarea oftalmologica in cazul unui copil mic cu strabism, sa fie facuta cat mai repede dupa mometul observarii deviatiei oculare. Scopul acestui consult consta in excluderea unor potentiale cauze organice serioase (cataracta congenitala, afectiuni retiniene sau ale nervului optic, tumori intraoculare), stabilirea tipului de tratament si protocolului de urmarire periodica.
    In perioada 1-3 ani din viata copilului, ne intalnim cel mai frecvent cu strabismele convergente ce apar ca urmare a unor vicii de refractie (dioptrii) nedepistate si necorectate. In cazul lor purtarea ochelarilor cu dioptrii corespunzatoare poate fi singura si cea mai eficienta metoda de tratament daca sunt depistate si tratate la timp. Pozitia anormala a capului sau inchiderea unui ochi pot fi deasemenea semnale ale prezentei strabismului la aceasta varsta.
    Tratamentul in strabism cuprinde o serie de etape, particularizate in functie de evaluarea initiala a pacientului, de alte afectiuni asociate si nu se considera inceput sau incheiat o data cu interventia chirurgicala.

    De retinut:
    - Orice copil cu strabism poate fi consultat indiferent de varsta acestuia, folosind metode specifice, iar consultul e necesar cat mai repede dupa observarea strabismului.
    - Consultul va stabili prezenta strabismului, tipul acestuia, cauza, si conduita de tratament.
    - Respectarea perioadelor de monitorizare este foarte importanta, deoarece comportamentul vizual al copilului mic se poate modifica rapid in timpul perioadei de urmarire, ceea ce impune o re-evaluare si o ajustare a terapiei.
    - Momentul chirurgical este stabilit in functie de debutul strabismului, tipul acestuia, de eficacitatea tratamentelor anterioare ( corectia optica, dezambliopizare), scopul principal fiind unul functional de restabilire a motilitatii oculare adecvate si recastigarea daca e posibil a vederii binoculare. In esotropia congenitala sansa recastigarii unui anumit grad de vedere binoculara este mai mare daca interventia chirurgicala se efectueaza inainte de varsta de 2 ani.
    Inapoi la cuprins"

  • Dec 18, 14

    "O cauză importantă și frecventă a scăderii acuității vizuale în rândul populației generale este reprezentată de viciile de refracție: miopia și hipermetropia.

    De ce apar viciile de refracție? La un ochi normal, imaginea unui obiect se formează pe retină. La proiectarea imaginii pe retină participă mai mulți factori: lungimea axului antero-posterior al ochiului, raza de curbură și puterea de refracție ( ultimele două depind de mediile transparente ale ochiului: cornee, umoare apoasă, cristalin, umoare sticloasă). În miopie și hipermetropie unii din acești parametri sunt modificați, astfel imaginea nu se mai formează pe retină.

    Miopia apare când unul sau mai mulți din parametri sunt crescuți, astfel imaginea se formează înaintea retinei. Persoanele cu acest viciu acuză vedere încețosată la distanță, dureri de cap. Cu cât miopia debutează mai devreme, cu atât rata progresiei e mai crescută; de asemenea, aceasta poate progresa în contextul unei afecțiuni sau a unei sarcini. Există două tipuri de miopie: simplă și forte (degenerativă). Cea degenerativă apare inițial ca o miopie simplă care evoluează rapid spre o valoare ridicată și se datorează unor modificări la nivelul retinei. Complicațiile bolii pot culmina cu dezlipirea de retină, o urgență oftalmologică ce se poate solda cu orbirea. Copiii cu miopie netratată pot dezvolta strabism divergent (ochi îndepărtăți).

    În ceea ce priveste hipermetropia, unul sau mai mulți din cei trei factori au valori scăzute, imaginea formându-se în spatele retinei. Pacientul se poate plânge de cefalee frontală accentuată spre sfârșitul zilei și mai ales la un efort vizual pentru aproape mai prelungit, de vedere încețoșată atât la aproape, cat și la distanță (când este mai mare de 3-4 dioptrii). Hipermetropul utilizează mereu acomodația cristalinului pentru a fixa imaginea pe retină, determinând oboseala ochiului numita astenopie acomodativă. La copii, hipermetropia poate determina strabism convergent (ochi încrucișați). "

  • Jan 16, 15

    "Hipermetropia reprezinta un viciu de refractie oculara in care, razele de lumina ce patrund in ochi, se focalizeaza in spatele retinei, si nu direct pe aceasta, fiind necesar un efort de acomodatie pentru ca imaginea sa devina clara.

    Persoanele cu hipermetropie prezinta dificultati in vederea de aproape, dar pot avea totodata probleme si in vederea de la distanta.

    Hipermetropia este adesea prezenta de la nastere, dar sub o forma slaba. De aceea, copiii pot vedea clar deoarece cristalinul se adapteaza suficient incat sa mareasca capacitatea de focalizare.

    Insa, o data cu inainterea in varsta, ochiul isi slabeste capacitatea de acomodare, fiind necesara folosirea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact.

    Simptome

    imagine neclara in vederea de aproape
    imagine neclara in vederea la distanta (in cazuri mai grave de hipermetropie)
    oboseala oculara (in special la citit)
    stres ocular (cefalee, senzatie de pulsatie)
    strabism
    Diagnostic

    Hipermetropia se descopera la un control oftalmologic, ce poate include:

    teste de acuitate vizuala
    test de refractie
    examinarea retinei
    Tratament

    Tratamentul hipermetropiei se face in functie de varsta pacientului, activitatile zilnice si ocupatia.

    Corectia hipermetropiei se poate face cu ochelari de vedere sau lentile de contact. La pacientii tineri poate sa nu fie necesara prescrierea acestora, deoarece pot compensa hipermetropia prin acomodatie naturala.

    Tratamentul chirurgical (LASIK, LASEK, implante refractive) este optional pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact."

  • Jan 16, 15

    "Desi defectele ce cauzeaza aceasta boala pot fi prezente de la nastere (de exemplu aplatizarea corneei sau glob ocular scurt), lungirea globului ocular in copilarie poate corecta tulburarile de vedere. Pe masura ce se inainteaza in varsta ochiul isi pierde capacitatea de acomodare (modificare a diametrelor sau a formei lentilelor oculare asa incat imaginea sa se focalizeze pe retina). Hipermetropia apare inca din copilarie, dar cresterea globului ocular si alungirea lui corecteaza afectiunea. Daca hipermetropia nu se corecteaza pana la varsta de 9 ani, atunci cand ochiul se opreste din dezvoltare, vederea se poate totusi pastra nemodificata prin acomodare. Copii a caror hipermetropie nu se corecteaza prin acomodare, pot necesita ochelari sau lentile de contact. Hipermetropia creste riscul aparitiei de strabism sau ambliopie* (unul dintre ochi nu este folosit si zona corticala sufera o involutie). Hipermetropia poate trece neobservata pana la varsta de 40 de ani, dar dupa aceasta varsta muschii care controleaza contractia cristalinului devin mai putin eficienti. Scaderea flexibilitatii cristalinului va scadea abilitatea de focalizare. Pe masura ce hipermetropia avanseaza, atat vederea la distanta cat si cea la apropiere sunt afectate si vor necesita corectare. Ochelarii si lentilele de contact (www.rondoptic.com o varianta la cautarile dumneavoastra)vor corecta tulburarile de vedere , dar nu influenteaza progresia bolii. Simptomele hipermetropiei se accentueaza cu varsta."

  • Jan 16, 15

    "Chirurgia refractivă – care se ocupă de corectarea viciilor de refracție – a cunoscut o dezvoltare atât de mare încât a devenit o soluție frecventă pentru corectarea problemelor de vedere precum miopia, hipermetropia și astigmatismul. Aceste vicii de refracție constituie principalele cauze ale purtării ochelarilor. Ei bine, în prezent, se poate renunța la ochelari cu ajutorul operațiilor cu laser pentru corectarea viciilor de refracție. Aflați amănunte despre principalele operații la ochi efectuate cu laser.

    Dureri de cap… de la ochi.


    Corectarea chirurgicală a miopiei

    Vârsta

    Nu există limită de vârstă superioară, dar în schimb, rareori se operează înainte de 20-21 de ani, deoarece miopia trebuie să fie stabilizată înainte de a fi corectată chirurgical. Se consideră că o miopie este stabilă când două examene oftalmologice la interval de un an sunt identice.

    Contraindicații

    Deși sunt extrem de rare contraindicațiile, medicul oftalmolog verifică (așa cum se procedează pentru orice operație cu laser) dacă grosimea corneei este suficientă. Se mai verifică dacă nu există riscul de keratocon, o boală genetică manifestată prin deformarea corneei. De asemenea, sunt exceptați de la această operație pacienții care au o altă boală oculară precum cataracta sau glaucomul sever.

    Indicații

    Pot fi operate cu succes miopiile între -1 și -9, precum și persoanele care au deopotrivă miopie și presbiopie.

    Cum se realizează operația

    Este o intervenție aproape de rutină, rapidă (durează mai puțin de 10 minute) și care se efectuează sub anestezie locală prin administrarea unor picături în ochi. Laserul va decupa o lamelă fină din cornee, pe care chirurgul o ridică pentru a permite unei alte unde laser să diminueze grosimea corneei, astfel încât vederea să poată fi corectată.

    Tehnicile laser sunt astăzi sigure și eficiente. Operația este nedureroasă, cu urmări ușoare. Din ziua următoare operației, pacientul poate renunța la ochelari și să poată vedea la distanță fără probleme. În cazul miopiilor mari poate fi necesară o nouă recorectare după 3 luni de la prima intervenție.
    "

  • Mar 27, 15

    "Persoanele care suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism au acum posibilitatea de a renunţa la ochelari sau la lentilele de contact, în doar 4 minute, printr-o intervenţie noua în România, care nu necesită bisturiu - iLasik.

    Peste 285 milioane de oameni din întreaga lume au probleme de vedere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai răspândite dintre problemele de vedere sunt miopia, hipermetropia şi astigmatismul (anomalii de refractieoculară). Imediat în clasamentul celor mai întâlnite probleme oftalmologice se plasează cataractă, cu un procent de 33 la sută.

    Îngrijorător este faptul că aceste cifre se aplică în proporţie de 90% în ţările în curs de dezvoltare precum România.

    Tratament personalizat, folosit de NASA

    iLASIK este cea mai sigură şi modernă metodă de intervenţie din gamă procedurilor care necesită folosirea radiaţiei laser, în scopul corectării problemelor de vedere. Tehnologia iLasik este o metodă revoluţionară aplicată chiar în corecţia defectelor de vedere ale astronauţilor NASA şi a piloţilor Forţelor de Apărare SUA.

    "Această procedură este personalizată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte. Pentru reuşită se iau în considerare toate particularităţile fundamentale ale vederii pacientului, astfel realizându-se un tratament în conformitate cu structura ochiului bolnav", a explicat dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog în cadrul West Eye Hospital.

    Eficienţa procedurii în funcţie de numărul dioptriilor

    Laserul iLASIK poate corecta miopia de până la 7-9 dioptrii, hipermetropia de până la 4-6 dioptrii, astigmatismul de până la 4-6 dioptrii.

    Persoanele care pot beneficia de acest tratament revoluţionar sunt: persoanele care poartă ochelari sau lentile de contact şi au vârstă peste 21 ani, persoanele care nu au boli de ochi, cum ar fi keratoconus sau tensiune oculară, persoanele a căror defecte ale ochilor nu s-au modificat de cel puţin un an şi persoanele care nu sunt gravide sau în perioada de alăptare.

    "În mod obişnuit ambii ochi sunt trataţi în timpul unei singure proceduri, durată fiind de circa 4 minute pentru fiecare ochi. Pacientul este conştient pe parcursul întregii operaţii, însă i se pot administra anestezice uşoare. Recuperarea este mult mai scurtă şi mai uşoară datorită tehnologiei de ultima oră, deoarece spre deosebire de metodele tradiţionale, această tehnologie presupune renunţarea completă la bisturiu", potrivit specialistului West Eye Hospital."

  • Jun 25, 15

    "Cum reusim sa ne stricam vederea, de fapt?

    Speranta Schmitzer: Motivul principal al „stricarii vederii“ este nerespectarea recomandarilor medicului oftalmolog. Ochelarii sau lentilele de contact se poarta doar la recomandarea acestuia. Daca nu se respecta prescriptia medicului, apar tulburari de vedere, dureri de cap, oboseala vizuala. In cazul lentilelor de contact, trebuie respectate anumite reguli de igiena. Este necesara si o anumita educare a pacientilor in purtarea acestor lentile.

     

    Ce mai e nou in tratamentul miopiei si hipermetropiei?

    S.S.: Phakic, implantul de cristalin artificial multifocal in scop refractiv. Aceste cristaline artificiale se implanteaza fie intre cornee si iris, fie intre iris si cristalinul natural, si se recomanda celor care nu pot sau nu vor sa trateze miopia cu laser, fie pentru ca au cornea prea subtire, fie ca aceasta are o curbura anormala etc. Sau persoanelor de peste 40 de ani, care sunt nevoite sa poarte ochelari, atat pentru distanta, cat si pentru citit si nu doresc sa mai poarte ochelari. Aceste cristaline functioneaza practic ca niste lentile de contact. Unii le numesc, impropriu, lentile de contact intraoculare. In caz de nevoie, aceste implanturi pot fi indepartate doar pe cale chirurgicala. Spre deosebire de lentilele de contact, implantul Phakic nu se simte si nu necesita ingrijire. Este mai putin invaziv decat operatia cu laser, dar mai scump.

     

    Cum decurge operatia de reducere a dioptriilor? Ce preturi sunt la aceasta operatie?

    S.S.: Operatia de reducere a dioptriilor, cu laser excimer, este computerizata. Este importanta purtarea unei discutii lamuritoare cu pacientul, ina­intea operatiei, pentru a i se putea explica avantajele si dezavantajele interventiei si pentru a alege cea mai buna solutie. Este un cristalin revolutionar, care ofera satisfactii foarte mari pacientilor. Cristalinul multifocal are aceste calitati, spre deosebire de cel obisnuit, monofocal, care asigura vederea buna doar intr-un punct (distanta sau apropiere). Pregatirea pentru operatie consta in realizarea unor masuratori si investigatii si, evident, a unui set de analize. In principiu, pentru pacient, operatia se deruleaza ca si cea pentru cataracta. Daca in cazul corectarii miopiei cu laser excimer costul interventiei pentru un ochi oscileaza in jurul sumei de 500 euro, in cazul implantului multifocal in scop refractiv, costurile variaza intre 1.000 si 1.500 euro, in functie de lentila implantata.

     

    Cand se recomanda operatia de reducere a dioptriilor si cand se recomanda ochelarii?

    S.S.: Este o optiune a pacientului, atat timp cat interventia chirurgicala este posibila (din punct de vedere al dioptriei) si daca nu sunt contraindicatii. Corneea pacientului trebuie sa aiba o grosime suficient de mare cat sa permita interventia cu laser si sa aiba o curbura normala.

     

    Lentilele de contact sunt 100% sigure?

    S.S.: Lentilele de contact sunt dispozitive vizuale care asigura o suprafata refractiva artificiala anterioara si sunt folosite cu scopul de a corecta dioptriile, in scopuri estetice sau terapeutice. Ele sunt fabricate din material moale sau rigid. Trebuie respectate indicatiile medicului in ceea ce priveste valoarea dioptriilor. Este absolut necesara urmarirea pacientilor, pentru asigurarea unei acuitati vizuale optime, a confortului si integritatii oculare. Daca nu se realizeaza acest follow-up, pot aparea diferite probleme legate de infectii (conjunctivite, keratite) sau probleme mecanice/fizice: incetosarea vederii, aberatii optice, probleme legate de secretia lacrimala.

     

    Cum ne putem proteja vederea in restul timpului? Ce vitamine sa luam?

    S.S.: O alimentatie completa si variata asigura, in general, nivelurile optime de substante nutritive. Suplimentarea acestora este recomandata in cazul unei diete deficitare. Putem folosi suplimente alimentare ce contin vitamine antioxidante (vitamina C si E), suplimente minerale (zinc, seleniu), luteina, Omega 3, etc."

1 - 20 of 20
20 items/page
List Comments (0)