Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: TGN 8 - Astigmatismul se poate vindeca -wp

  • Sep 03, 15

    "Preparatele din afine - extract, tinctura, ceai - sunt indicate mai ales persoanelor cu diabet non-insulino-dependent, insa este de ajutor si celor dependenti de insulina. Tot ce trebuie sa stie o persoana care sufera de diabet este ca aceste remedii naturiste sunt adjuvante, deci nu inlocuiesc tratamentul medicamentos recomandat de catre medicul specialist", a declarat medicul nutritionist-biolog, Livia Nena.

    Deoarece ceaiul de afine nu este un medicament, ci un adaos nutritiv, medicii specialisti nu recomanda persoanelor cu diabet un tratament bazat pe plante medicinale, deoarece "este periculos sa ai un pacient cu glicemia ridicata, iar tu ca medic sa astepti sa isi faca efectul ceaiul de afine".

    Ce substante contin afinele?

    "Fructele sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fribre, vitamina A, B, C, E etc, tanin, ericolina, flavonoizi, pectine, mirtilina, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic), glucochinina, anticianina. Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, flavonoizi", a precizat medicul biolog, Livia Nena. "

  • Jun 19, 15

    "În astigmatism, imaginea văzută apare deformată de cele mai multe ori datorită faptului că un meridian al corneei are o rază de curbura și in consecință și o putere dioptrică mai mare decât cel opus. Din această cauză, razele de lumină sunt focalizate în mai multe puncte (atât în faţă cât şi/sau în spatele retinei). Se clasifică în: astigmatism regulat (există diferențe de refracție între meridiane diferite) sau neregulat (există diferențe de refracție și în cadrul aceluiași meridian). În funcție de meridianul mai refringent, astigmatismul regulat poate fi împărțit în conform sau invers regulei, cu efecte diferite asupra calității vederii. 
    Vederea este neclară atât la distanţă, cât şi la aproape. Astigmatul confundă adesea literele şi cifrele. Astigmatismul se suprapune de cele mai multe ori peste hipermetropie (astigmatism hipermetropic compus), peste miopie (astigmastism miopic compus) sau poate fi mixt. 
    Astigmatismul regulat se corectează cu lentile aeriene cilindrice, lentile de contact torice sau prin chirurgie refractivă. Astigmatismul neregulat are de multe ori o cauză structurală ( de exemplu, keratoconusul) și se corectează prin lentile dure sau prin aplicarea unei proceduri de chirurgie refractivă care ține cont de aberațiile de wavefront.
    "

  • Jun 19, 15

    "Astigmatismul reprezinta o afectiune la nivelul ochilor, cauzata de forma neregulata a corneei. De regula, astigmatismul apare inca de la nastere si poate fi insotit de alte tulburari de vedere, precum miopia sau hipermetropia, insa poate aparea si tarziu in viata, ca urmare a unor traume sau operatii la nivelul ochilor.

    In uter, au loc schimbari spectaculoase pe parcursul unei sarcini, tesuturile si organele fatului dezvoltandu-se intr-un ritm alert. Acest lucru este valabil si in cazul ochilor, a caror crestere poate fi influentata de doua categorii de factori: genetici si de mediu. Studiile au demonstrat ca acesti factori pot duce la o curbura neregulata a corneei, instalandu-se astfel astigmatismul. Insa, nu se poate spune cu certitudine ca aceasta este cauza exacta a afectiunii.

    Vedere incetosata si ochi uscati, principalele simptome

    Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclara sau distorsionata, indiferent ca persoana afectata citeste de aproape sau de la distanta. In formele mai usoare ale astigmatismului, simptomele constau in: sindromul de ochi uscat, ochi obositi si rosii, dureri de cap, in special atunci cand persoana se concentreaza sa citeasca.

    Consultul de specialitate, esential pentru un diagnostic corect

    Astigmatismul poate fi diagnosticat de catre un optometrist, care poate recomanda ochelari sau lentile de contact pentru a corecta deficientele de vedere, insa medicul oftalmolog este cel mai indicat in stabilirea unui diagnostic cat mai corect, deoarece acesta poate acorda ingrijire mult mai complexa si detine mai multe metode de testare a pacientului.

    Cele mai importante teste in stabilirea diagnosticului sunt: examinarea campului vizual (citirea de litere sau cifre de pe o plansa, la o distanta de aproximativ 5 metri), retinoscopia (utilizata indeosebi in cazul copiilor, care urmareste greselile de refractie), keratometrie (se masoara curbura corneei) si topografia corneeana (realizarea unei harti tridimensionale a suprafetei corneei pentru a sesiza neregularitatile acesteia).

    In majoritatea cazurilor poate fi corectat prin purtarea ochelarilor de vedere

    Formele usoare ale astigmatismului se rezolva de cele mai multe ori prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentile de contact adecvate necesitatilor oculare ale pacientului, insa cazurile grave pot ajunge in ultima instanta la interventie chirurgicala.

    O astfel de interventie poarta denumirea de keratotomie astigmatica si consta in mici incizii in unghiurile cele mai ascutite ale corneei, astfel incat lumina este focalizata mult mai precis pe retina. Aceasta metoda este insa inlocuita treptat de procedurile cu laser.

    Paula Rotaru"

  • Jun 19, 15

    "Este, probabil, cea mai puţin înţeleasă afecţiune a vederii în rândul publicului larg. La fel ca miopia sau hipermetropia, astigmatismul este un defect de refracţie. În mod ideal, corneea şi cristalinul, care sunt practic lentilele ochiului, ar trebui să aibă forme regulate, de calotă sferică pentru cornee şi de lentilă biconvexă pentru cristalin. În realitate, lucrurile nu stau aşa, întrucât formele perfect simetrice nu prea pot apărea în mod natural, din diverse motive. Astfel, aproape toţi oamenii (dacă nu chiar toţi) suferă de astigmatism într-o măsură sau alta. Până la un punct, lipsa de simetrie a corneii sau a cristalinului nu este atât de pronunţată încât să afecteze notabil vederea. Atunci când asimetria este pronunţată (de exemplu, corneea are curbură unei mingi de rugby, mai degrabă decât a unei mingi de fotbal), vederea va fi înceţoşată atât la apropiere, cât şi la depărtare, pentru că razele de lumină vor avea mai multe puncte în care converg, în loc de unul singur, aşa cum ar fi cazul în care lentila ar fi sferică. Razele de lumină refractate se întâlnesc pe o linie, a cărei amplasare depinde de refracţia meridianului pe care îl străbat. Se iau în condiderare două meridiane principale, perpendiculare unul pe celălalt. Liniile focale corespunzătoare acestor meridiane pot fi situate astfel: ambele – anterior de retină (astigmatism miopic compus); ambele – în spatele retinei (astigmatism hipermetropic compus); una pe retină, iar cealaltă în faţa sau în spatele ei (astigmatism simplu); liniile focale de o parte şi de altă a retinei (astigmatism mixt).

    De cele mai multe ori, astigmatismul este cauzat de forma defectuoasă a corneii. Uneori, astigmatismul poate apărea în urma unei boli oculare sau după o lovitură ori intervenţie chirurgicală, însă, de obicei, el este prezent de la naştere şi determinat de ereditate. Astigmatismul scade în primii ani de viaţă, prin creşterea ochiului şi aplatizarea corneii, dar un astigmatism persistent în perioada critică de maturizare a sistemului vizual, poate duce la distorsiunea imaginii şi ambliopie (vezi anterior). În plus, un astigmatism mare necorectat poate stimula creşterea miopiei la copil.

    În afară de vederea înceţoşată, alte simptome ale astigmatismului mai includ: oboseală oculară, dureri de cap şi zone ale vederii în care obiectele apar deformate. Se estimează că 30% dintre copii suferă de astigmatism şi, de aceea, este important că, la cel mai mic semn care indică o problemă de vedere a copilului, acesta să fie consultat de un oftalmolog, pentru corectarea problemei. În caz contrar, copilul va avea probleme nu numai în ceea ce priveşte calitatea vieţii, în general, dar şi probleme la şcoală (scris, citit, matematică etc. ).

    Astigmatismul mare poate fi prezent (şi de multe ori este) în conjuncţie cu alte afecţiuni oculare (miopie, hipermetropie sau prezbiopie). De asemenea, astigmatismul se poate modifica în timp şi poate fi asimetric, prezent la unul dintre ochi sau la ambii.

    Cea mai utilizată metodă de corectare a astigmatismului este purtarea ochelarilor de vedere permanenţi, deoarece neclaritatea vederii este prezentă atât la distanţă, cât şi aproape. Aceştia vor avea lentile de formă fizică specială (torică sau cilindrică), care să compenseze deformarea corneii (sau a cristalinului, în unele cazuri). Această formă nu este sesizabilă de către anturajul pacientului, deci nu este inestetică, dar se recunoaşte prin grosimea inegală a marginii lentilei. La prima purtare de ochelari cilindrici, pacientul poate sesiza deformarea suprafeţelor, bombarea podelei; el reclamă ameţeli , nesiguranţă la coborâtul scărilor şi al trotuarelor. Toate aceste simptome dispar prin exerciţiu şi nu este înţelept ca pacientul să renunţe precipitat la ochelarii cilindrici.

    În unele cazuri, astigmatismul nu poate fi corectat decât cu ajutorul lentilelor de contact, care compensează, prin relieful lor, formă defectuoasă a corneii. Pentru astigmatismele mari se indică lentile de contact speciale, rigide, care comprimă cornea. Lentilele moi nu pot corecta astigmatisme mari, în plus, prin fabricaţie, ele au un maximum de 2,50 dioptrii cilindrice.

    Intervenţia chirurgicală cu laser nu este recomandată decât în anumite cazuri. Principiul intervenţiei este remodelarea corneii, cu aplatizarea meridianului celui mai bombat şi bombarea meridianului celui mai plat, pentru egalizarea dioptriilor. Eliminarea astigmatismului în totalitate este greu de obţinut, de aceea indicaţiile operatorii se limitează la astigmatisme de până la 4 dioptrii. În plus, există riscul unui astigmatism nou, indus de operaţie."

  • Jun 19, 15

    "ASTIGMATISMUL

    Spre deosebire de miopie, astigmatismul este o tulburare a refractiei oculare in care razele luminoase paralele venite de la infinit nu se reunesc intr-un focar unic.

    Corneea este responsabila pentru majoritatea astigmatismelor.

    Ca simtomatologie, persoana respectiva nu vede bine nici la distanta nici aproape, vede deformat si adesea confunda obiectele sau literele.

    Astigmatismul nu este progresiv si nu prezinta leziuni oculare.
    Variatiile sale in cursul vietii sunt neglijabile.

    Astigmatismul este de doua feluri:
    - astigmatism simplu – se poate corecta cu lentile cilindrice, prin ochelari sau lentile de contact
    - astigmatism neregulat – datorita neregularitatii suprafetei corneei. Este foarte rar, se corecteaza prin lentile de contact dure."

1 - 5 of 5
20 items/page
List Comments (0)