Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: OE Typepad 1 + Blogger2

  • May 20, 14

    "Data si ora exacta afiseaza, dupa cum ii spune si titlul, data din ziua in curs si ora exacta. Gadgetul este o aplicatie flash si dimensiunile sale sunt modificabile, a.i. pate fi integrat pe aproape orice pagina.
    Folositi-l si nu veti mai intarzia niciodata la vreo intalnire :)"

  • May 20, 14

    "Cu ajutorul unor servere etalon de timp si cu ajutorul protocolului NTP putem sa ne reglam ora calculatorului nostru personal “la secunda”. Dar mai intai sa vedem ce este secunda, acest banal cuvant care este nelipsit din limbajul nostru curent. Conform ultimei definitii formulata in 1967 de catre Sistemul International al Unitatilor de masura (International System of Units), secunda reprezinta a 9192631770 parte din timpul scurs la tranzitia dintre doua nivele hiperfine ale starii stationare ale izotopului 133 de Cesiu (la 0 K si starea stationara definita ca valoarea 0 a campului magnetic). Gata cu fizica. Se poate filosofa ore in sir despre ce reprezinta timpul. "

  • May 20, 14

    "Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

    In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

    Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2. "

  • May 20, 14

    Bucureștiul este cel mai aglomerat și cel mai populat oraș din Români.

    O lege nescrisă spune că de aici, din București, se dă ora exactă. În Capitală se iau cele mai importante decizii, pentru că aici își au sediul toate instituțiile statului.

    Bucureștiul este și cel mai mare centru universitar, dar și cel mai mare centru cultural din țară.

    Liceenii care vor să fie studenți în Bucureşti au d ales din peste 20 de universităţi şi sute de facultăţi, de stat şi particulare.

    Tot în Capitală se croiește și drumul banilor: aici este raiul oamenilor de afaceri din toate domeniile.

    Lumea afacerilor a progresat continuu. Construcții înalte din sticlă au răsărit printre blocurile gri, iar Bucureștiul a devenit un nume care contează în internaționala de business. Corporații, reprezentanțe ale unor renumite firme străine, producători de softuri sau de mașini și-au deschis birouri în Capitală și au creat locuri de muncă. Salariul mediu în Capitală este de 3,4 de dolari pe oră, cel mai mare din țară.

    Bucureștiul are și cel mai mare stadion din țară. Odată cu Arena Naționala, Capitala a intrat, din nou, pe harta sportivă a Europei. Finala Europa League a fost cel mai mare eveniment găzduit de România în ultimii 20 de ani.

    În weekenduri, Bucureştiul nu doarme deloc. Mii de cluburi şi de puburi sunt deschise până dimineaţa şi au făcut ca oraşul de la nord de Dunăre să fie interesant şi pentru agenţiile de turism din străinătate care oferă pachete de city break în Capitală.

    Arcul de Trimf, construit în anii 20, Muzeul Țăranului, clădirea Ateneului, Casa Poporului și bulevardele largi din centrul orașului sunt principalele atracții pentru turisti. Peste 100.000 de străini viziteză capitala în fiecare an.

    Bucureștiul are, însă, și potențial de stațiune balneoclimaterică. În nordul orașului există ape termale. Ascuns bine pe șoseaua Străulești, la ștrandul cu apă caldă nu mai vine, însă, nimeni.

  • Jun 05, 14

    "Ora exacta pe glob

    America
    Ora 8: Cucu-cucu, bine-aţi venit la lucru.
    Ora 12: Cucu-cucu, pauză de lucru.
    Ora 17: Cucu-cucu, s-a terminat lucrul.
    .
    Japonia
    Ora 8: Cucu-cucu, deja sunteţi la lucru?
    Ora 12: Cucu-cucu, continuaţi lucrul?
    Ora 17: Cucu-cucu, s-a terminat lucrul.
    Ora 20: Cucu-cucu, plecaţi va rog de la lucru.
    .
    Romania
    Ora 8: Cucu-cucu, a venit careva la lucru?
    Ora 12: Cucu-cucu, a început cineva lucrul?
    Ora 16: Cucu-cucu, mai e cineva la lucru?"

  • Jun 05, 14

    "In navigatie si astronomie se foloseste acelasi timp pentru intreaga planeta. S-a stabilit ca acesta sa fie cel din localitatea Greenwich, Anglia, prin care trece Primul meridian al planetei (longitudinea 0 grade) si unde se afla Observatorul Astronomic Regal Greenwich. Timpul Universal se masoara folosind un sofisticat sistem de ceasuri atomice amplasate in diverse locatii."

  • Jun 05, 14

    "Daca-ti mai aduci aminte insomniile declansate de ticaitul de ceasurilor mecanice probabil iti vei reaminti si de "958 Ora exacta". Serviciul “Ora exacta” al companiei Romtelecom poate fi acum apelat la numarul 1958 si este cel mai vechi centru de mesaje vocale din Romania, functionand fara intrerupere de peste 25 ani."
    Saptamanal, parintii se asezau seriosi in fata telefonului, pregatindu-se sa formeze numarul salvator: 958. Vocea calda de dincolo de receptor apartinea Georgetei Perlea, crainica TVR din perioada in care un decolteu nu te lansa in televiziune, totul facandu-se live si fara gafe sau balbaieli. Pentru a-si oferi vocea milioanelor de romani Georgeta aproape ca a locuit in studioul de inregistrari timp de doua saptamani, vocea ei auzindu-se exact de 8641 de ori in 24 de ore. Din pacate eleganta voce a Georgetei a fost inlocuita din 1997 cu un soft banal, un program fara suflet. Chiar daca serviciul va inceta intr-un viitor apropiat, vocea calda a Georgetei va rasuna in continuare in sufletele noastre.

  • Jun 05, 14

    "Ce este timpul în fond? Există într-adevăr?! Sau este doar o invenție a omului menită să ne ducă de nas?! Oricum ar fi… timpul influențează tot, timpul înseamnă bani, timpul ne îmbătrânește, timpul ne impune o anumită tendință, timpul ne dă naștere sau ne omoară. Cert este, timpul mișcă tot și influențează tot. Mă întreb… oare cum ar fi lumea fără ceasuri?! Fără ceasurile care socotesc ora exactă, oriunde pe glob, oare ce ne-am face?! Nu-i așa că am fi debusolați?! Nu-i așa că totul s-ar nărui în jur?! Exact așa gândesc și eu!

    Ceasurile sunt ceasuri, maxim de importante. Iar eu… eu una ador ceasurile de damă. Sunt pasionată de ceasuri dama și am acasă o mulțime. Dacă vrei vreodată să-mi faci cadou ceva frumos, ceasurile sunt alegerea ideală. Eu sunt o femeie simplă, dar în același timp rafinată. Cum se poate simplu și rafinat la un loc?! Ei bine… mie nu prea îmi plac accesoriile. Nu sunt femeia care să poarte o mulțime de bijuterii. Nu port o mulțime de brățări, lanțuri și inele. Un ceas frumos și rafinat este de ajuns pentru a accesoriza și personaliza o ținută vestimentară."

  • Jun 05, 14

    "Cat e ceasul? La noi, sau la San Francisco, New York sau Londra? Ei bine, se poate raspunde simplu la aceasta intrebare. Exista un site care ne ajuta sa vedem cat e ceasul in diferite tari de pe glob.

    Adica putem afla ora exacta in diferite zone de pe Pamant. Si nu doar atat. Putem observa diferenta de fus orar, intre noi si alte locuri din lume. Daca la noi e 1 iulie, putem vedea daca altii sunt pe 30 iunie sau poate pe 2 iulie."

  • Jun 05, 14

    Domeniul site-ului interesant de astazi a fost inregistrat in 1997, site-ul a aparut online in 1998 si atragea la inceput, doar 24 de vizitatori. Totusi, primele servicii online, au fost lansate de prin 1995, cum ar fi Calendarul si ceasul.

    De atunci a tot crescut si a ajuns unul dintre cele mai populare site-uri care ne spune totul despre data si ora.

    Gasiti pe site informatii despre ora exacta pe glob, despre Soare si Luna, Anotimpuri, distanta de Soare, altitudinea, lungimea zilei, ora cand rasare Soarele si cand apune, fazele Lunii, echinoctii si solstitii peste tot in lume.

    Cel mai mult imi place harta care arata pozitia curenta a Soarelui si a Lunii, unde poti sa vezi care parti ale Pamantului sunt in lumina zilei si care sunt in noapte. Fascinant.

    Interesanta este si zona cu sarbatori in lume.

    Pentru ora exacta oriunde pe glob, pentru prognoza meteo, calculatori, calendar si o multime de alte lucruri si aplicatii interesante legate de date si timp, va recomand Time and Date.

  • Jun 05, 14

    Pentru a nu intarzia la serviciu, poti afla ora exacta in Romania, folosind serviciul gratuit oferit prin intermediul Internetului. Da, este foarte simplu si foarte usor de folosit. Iata care sunt pasii pentru a afla ora exacta a Romaniei:

    1. Conectati-va la Internet de acasa, de la birou, de la facultate sau de ce nu, dintr-un Internet Caffe

    2. Deschideti un browser cu ajutorul caruia puteti naviga online (sunt recomandate: Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer sau Opera);

    3. Tastati urmatoarea adresa in browser-ul pe care il aveti deschis: http://www.oraexacta.org

    4. Felicitari! Ati terminat! Acum puteti vizualiza ora exacta a Romaniei, dupa meridianul GMT

    Foarte simplu, nu? In doar patru pasi, puteti avea acces la ora exacta in Bucuresti, dar si in intreaga tara doar cu cateva click-uri. E bine sa stiti faptul ca ora exacta in Romania este aceeasi pe intreg teritoriul tarii, aceasta nefiind diferita spre exemplu de la Timisoara (vestul tarii) la Constanta (sudul tarii), etc.

    Este foarte important ca dvs. sa puteti ajunge la timp la serviciu, sa nu intarziati la o intalnire sau chiar la facultate, la cursuri. Cu totii stim cat este de important sa nu pierdem din vedere timpul, fiecare secunda din vietile noastre fiind foarte, foarte importanta. Va recomandam sa folositi acest website oferit in mod gratuit pentru dvs., ori de cate ori aveti nevoie sa aflati care este ora corecta in tara, si cand nu doriti sa aveti probleme cu timpul.

  • Jun 16, 14

    "impul este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Este o măsură a duratei evenimentelor și are diferite înțelesuri în funcție de contextul în care este definit. În fizică, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării. În accepția fizicii clasice, timpul este un continuu. Fizica modernă (mai precis, teoria mecanicii cuantice) dispută însă această calitate, sugerând că ar exista doar continuu spațiu-timp. În filosofie, timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție. Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură. Definirea cu exactitate a timpului este o sarcină dificilă, atât în filozofie cât și în știință. Timpul este o noțiune primară (care nu se definește, ci este percepută prin simțuri; v. mai jos) și corelată cu cea de eveniment. Percepția umană sesizează ordinea în timp a evenimentelor."

  • Jun 16, 14

    "Este banal să spui că timpul trece repede. O asfel de constatare au făcut-o și o mai fac mulți dintre semenii noștri, atunci când li se pare că viața îi ia prin surprindere și îi obligă să se uite la ei și la alții în oglinda timpului. Ce-i mai alarmant pentru stocul nostru comun de anxietăți este felul în care ni se inoculează, pe plan mental, teoria că timpul se contractă. Se spune că se va contracta până va ajunge la punctul zero. Primul raționament la auzul sau citirea unei știri cu acest conținut ar fi că, pe lângă altele, ni se fură și viața. Speculațiile au început de la descoperirea fizicianului german W.O.Schumann, în anii ʼ50 ai secolului trecut, a unei cavități electromagnetice cu propietăți rezonante între ionosferă și suprafața pământului. Descoperirea i-a permis savantului măsurarea frecvenţei vibratorii medii a planetei Terra. Timp de mii de ani, rezonanţa Schumann numită și „bătaia inimii planetei noastre” a fost de 7,83 cicli pe secundă, oscilațiile câmpului magnetic natural în spațiul vital, influențând comportamentul organismelor vii. Rezonanța poate totuși varia, în funcţie de intensitatea şi configuraţia liniilor de câmp ale câmpului magnetic terestru, de compoziţia şi proprietăţile atmosferei (conţinutul cavităţii electromagnetice), proprietăţile solului şi ale ionosferei."

  • Jun 16, 14

    Specialistii de la National Institute of Standards and Technology confirma dilatarea timpului.

    Cercetatorii de la NIST National Institute of Standards and Technology au studiat si comparat doua din cele mai bune ceasuri atomice din lume pentru a confirma dilatarea temporala a timpului, o consecinta a TRS- teoriei relativitatii restranse a lui Einstein.

    Astfel, fizicienii de la Institutul National de Standarde si Tehnologie NIST au masurat cu precizie timpul aratat de cele doua ceasuri atomice decalate spatial pe verticala la doar 33 de centimetrii, precizeaza publicatia stiintifica onlinePhysorg.

    Putina Fizica

    La inceputul sec. XX, Albert Einstein bulversa lumea stiintifica cu o teorie inteleasa de foarte putini din savantii vremii, teoria relativitatii.

    E=mc² este ecuatia identificata cu fizicianul genial Einstein, dar putini inteleg ca aceasta ecuatie realizeaza echivalenta masa-energie, adica materia si energia sunt acelasi lucru, doar ca imbraca forme diferite.

    Toate fenomenele fizice decurg la fel in orice situatie, dar sunt percepute diferit de instrumente din sisteme de referinta diferite. Adica legile fizicii sunt aceleasi peste tot, indiferent de context(sunt invariante).

    Cel mai clar exemplu de dilatarea timpului de pana acum este al ceasurilor atomice sincronizate la femtosecunda (0.000000000000001 secunde sau 10 la puterea -15) puse fiecare in avioane supersonice care se deplaseaza la viteze diferite. In avionul care zboara mai repede, ceasul ramane in urma fata de celalalt, deci timpul “se dilata”."

  • Jun 16, 14

    "Daca stai pe strada in fata casei iar langa tine sta un copil de 2 ani, acest copil de 2 ani arata mult mai inalt decat barbatul de 30 ani care se gaseste la coltul celalalt al strazii. Asa il vezi tu din pozitia in care stai. Cand ajunge barbatul de 30 ani langa baiatul de 2 ani, atunci vezi cat de mare e fata de baietel. Asa e si cu relativitatea timpului si-a spatiului. Totul este numai o impresie a observatorului inertial.

    Sa va mai dau un exemplu: daca legi o piatra c-o bucata de sfoara si-o invarti in jurul tau, vei descrie in jurul tau un cerc iar tu te afli in centrul acelui cerc, sfoara fiind raza vectoare a cercului. Ca sa poata descrie piatra o traiectorie circulara, trebuie ca de-a lungul sforii sa existe o forta cu punctul de aplicatie in centrul de greutate al pietrei si cu sensul vectorului spre tine. Acea forta o exerciti chiar tu cu mana ta si se numeste forta centripeta. Dar, fortele nu pot fi decat perechi, astfel ca oriunde se exercita o actiune, instantaneu apare si reactiunea.

    In cazul de fata, reactiunea este forta centrifuga pe care tu o simti tot timpul cat invarti sfoara, simti cum piatra forteaza sa se indeparteze de traiectoria circulara dar tu tii strans de sfoara si obligi piatra sa se miste pe traiectoria circulara. Forta centrifuga, fiind forta pereche a fortei centripete, are punctul de aplicatie in centrul cercului descris iar sensul vectorului este orientat spre piatra. Sa presupunem ca reusesti sa imprimi pietrei o viteza constanta, adica sa parcurga arce de cerc egale in intervale de timp egale, deci o viteza uniforma, cu alte cuvinte fara acceleratie."

  • Dec 10, 14

    "Ziua noastra de 24 de ore provine de la egiptenii din antichitate, care au impartit ziua in 10 ore, la care adauga o ora de rasarit si o ora de amurg.
    “Noaptea a fost impartita in 12 ore, dupa ce egiptenii au studiat miscarea stelelor. Acestia au avut un sistem de 36 de grupari de stele numite “decani”. Fiecare decan apare pe cer la o diferenta de 40 de minute”, spune astronomul Nick Lomb de la Observatorul din Sydney.
    In sistemul egiptean, lungimea zilelor si a noptilor era inegala si varia in functie de anotimp.
    “In timpul verii, zilele erau mai lungi ca noptile, iar in iarna era invers”, spune consultantul.
    Subdiviziunea orelor si minutelor cu cifra 60 provine de de la babilonieni, care au avut o predilectie pentru numerele care formeaza baza cifrei sexagesimale (in baza 60)."

  • Dec 10, 14

    "După momentul SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2013, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
    Ca urmare vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului. Ziua va incepe sa scada dupa solstitiul de vara si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de toamna.
    Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, scrie astro-urseanu.ro.
    Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2013, Soarele se va afla la 23° 27' distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .
    Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe"."

  • Dec 10, 14

    "Nu toate zilele unei saptamani sunt la fel. In unele zile avem anumite stari sufletesti, anumite predispozitii. Daca, spre exemplu, facem acelasi efort fizic in zile diferite ale saptamanii, vom observa ca in zile diferite, acelasi efort, l-am facut cu cheltuieli diferite de energie si cu satisfactii diferite.

    Fiecare zi din saptamana este guvernata de una din cele sapte planete importante. Astfel: Luni - Luna, Marti - Marte, Miercuri - Mercur, Joi - Jupiter, Vineri - Venus, Sambata - Saturn si Duminica - Soarele (Sunday, ziua Soarelui).

    Mai departe, observam in viata de zi cu zi ca nu toate momentele aceleiasi zile seamana intre ele: unele sunt mai tensionate, altele ne aduc mai multa liniste, in unele momente suntem in stare sa depunem mai mult efort fizic, in altele nu, etc.

    In cele 24 de ore ale unei zile, in paralel cu Casele astrologice, exista si orele planetare, altfel spus fiecare ora (aproximativ) din zi este guvernata de cate o planeta. Nu este vorba de fapt de planetele in sine, cat de niste curenti cosmici subtili de o anumita culoare, o anumita vibratie care ne influenteaza in momentul respectiv.

    Caracteristicile orelor

    Ora Soarelui - echilibru, forta interioara, putere de a realiza aspiratiile, etc.
    Ora lui Venus - dragoste, armonie, senzualitate, arta, sensibilitate, etc.
    Ora lui Mercur - studii, calatorii, tranzactii, afaceri, preocupari intelectuale, etc.
    Ora Lunii - sanatate, afaceri, familie, sentimente, etc.
    Ora lui Saturn - rabdare, diplomatie, calm, probe, etc.
    Ora lui Jupiter - calm, actiune justa, judecata, putere etc.
    Ora lui Marte - concentrarea energiei, instincte, etc."

  • Aug 12, 15

    "Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Texas (SUA) s-au folosit de aşa-zisa “astronomie judiciară” pentru a descoperi noi detalii despre incredibilul tablou al pictorului Claude Monet “Apus de soare la stânca din Etretat”, un peisaj marin uimitor, pe care maestrul impresionist l-a pictat în timpul unei călătorii pe coasta Normandiei în 1883. Constatările lor, publicate în numărul din februarie 2014 al revistei “Sky & Telescope”, dezvăluie locul și data exactă când Monet a pictat lucrarea, pe baza informaţiilor astronomice şi de teren."

  • Aug 12, 15

    "Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
    In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.
    (P)Penny Market, XXL Mega Discount si Pele premiaza microbistii adevarati. Vezi aici detalii!
    Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.
    Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2."

1 - 20 of 24 Next ›
20 items/page
List Comments (0)