Skip to main contentdfsdf

Mihai Brav's List: 1.ora exactatgn2

  • May 20, 14

    "Un nou ceas atomic, de trei ori mai exact decât ceasul atomic folosit iniţial ca standard, s-a inaugurat la finalul săptămânii strecute, în Statele Unite. Potrivit LiveScience, acesta este cel mai exact ceas construit vreodată.

    Institutul Naţional american pentru Standarde şi Tehnologie (National Institute of Standards and Technology - NIST), o agenţie din cadrul Ministerului Economiei, a precizat că noul ceas, denumit NIST-F2, va ţine ora oficială pe continentul nord-american, relatează Agerpres."

  • May 20, 14

    Bucureștiul este cel mai aglomerat și cel mai populat oraș din Români.

    O lege nescrisă spune că de aici, din București, se dă ora exactă. În Capitală se iau cele mai importante decizii, pentru că aici își au sediul toate instituțiile statului.

    Bucureștiul este și cel mai mare centru universitar, dar și cel mai mare centru cultural din țară.

    Liceenii care vor să fie studenți în Bucureşti au d ales din peste 20 de universităţi şi sute de facultăţi, de stat şi particulare.

    Tot în Capitală se croiește și drumul banilor: aici este raiul oamenilor de afaceri din toate domeniile.

    Lumea afacerilor a progresat continuu. Construcții înalte din sticlă au răsărit printre blocurile gri, iar Bucureștiul a devenit un nume care contează în internaționala de business. Corporații, reprezentanțe ale unor renumite firme străine, producători de softuri sau de mașini și-au deschis birouri în Capitală și au creat locuri de muncă. Salariul mediu în Capitală este de 3,4 de dolari pe oră, cel mai mare din țară.

    Bucureștiul are și cel mai mare stadion din țară. Odată cu Arena Naționala, Capitala a intrat, din nou, pe harta sportivă a Europei. Finala Europa League a fost cel mai mare eveniment găzduit de România în ultimii 20 de ani.

    În weekenduri, Bucureştiul nu doarme deloc. Mii de cluburi şi de puburi sunt deschise până dimineaţa şi au făcut ca oraşul de la nord de Dunăre să fie interesant şi pentru agenţiile de turism din străinătate care oferă pachete de city break în Capitală.

    Arcul de Trimf, construit în anii 20, Muzeul Țăranului, clădirea Ateneului, Casa Poporului și bulevardele largi din centrul orașului sunt principalele atracții pentru turisti. Peste 100.000 de străini viziteză capitala în fiecare an.

    Bucureștiul are, însă, și potențial de stațiune balneoclimaterică. În nordul orașului există ape termale. Ascuns bine pe șoseaua Străulești, la ștrandul cu apă caldă nu mai vine, însă, nimeni.

  • May 20, 14

    "Americanii au inaugurat un nou ceas atomic, de trei ori mai exact decat cel folosit initial ca standard. Potrivit LiveScience, acesta este cel mai exact ceas construit vreodata.

    Noul ceas, denumit NIST-F2, este capabil sa dea ora exacta timp de 300 de milioane de ani, fara sa ramana in urma sau sa o ia inainte nici macar cu o secunda, sustine Thomas O'Brian, seful Departamentului Timp si Frecventa din cadrul Institutul National American pentru Standarde si Tehnologie."

  • May 20, 14

    Va prezentam cateva scripturi prin care puteti afisa ora exacta pe site-ul d-voastra:
    1. Ceas Live
    Va afisa ora astfel – Ora exacta este: 10:19:15
    Adaugati in codul html al paginii urmatorul cod:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    In locul unde vreti sa fie afisat ceasul introduceti:
    <script language="javascript" src="liveclock.js"></script>
    (aveti grija ca la src sa fie locatia exacta unde ati salvat scriptul)

    Iar <body> de la inceputul codului xhtml trebuie inlocuit cu:
    <body onLoad="show_clock()">
    Iar scriptul JavaScript care trebuie salvat pe server il gasiti aici: liveclock.js
    ! Pentru a il salva direct, click dreapta pe liveclock.js -> salvati linkul ca/save target as.
    2. Ceas Analog
    Va afisa in coltul din dreapta-jos al site-ului un ceas analog.
    Pentru asta introduceti in <body> urmatorul cod:
    1
    <script language="javascript" src="ceas_analog.js"></script>
    Evident la src trebuie locatia unde ati salvat dvs scriptul.
    Scriptul il gasiti aici: ceas_analog.js
    3. Data si ora exacta
    Va afisa urmatoarele: Luni, 16 Iunie, 2014 10:19:15 AM
    Pentru asta trebuie sa introduceti urmatoarele:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    In head:
    <script type="text/javascript" src="data_si_ora.js"></script>

    Body trebuie inlocuit cu: <body onLoad="goforit()">

    Iar unde vreti sa apara data si ora introduceti:
    <span id="clock"></span>
    Scriptul il gasiti aici: data_si_ora.js
    Evident majoritatea scripturilor merg introduse si in , dar eu va sfatuiesc sa alegeti varianta propusa de mine daca nu vreti sa afisati ora decat pe o singura pagina si nu vreti ca acele scripturi sa fie rulate tot timpul.
    - See more at: http://www.valmindesign.com/blog/scripturi-utile/scripturi-afisare-ora/#sthash.uARAd7v4.dpuf

  • May 20, 14

    lack Friday 2013 va marca începutul sezonului de cumpărături de iarnă şi va pica, anul acesta, pe 29 Noiembrie. Pregătirile pentru această zi trebuie, însă, făcute cu mult timp înainte. Doar nu crezi că vei avea răgaz atunci, în vinerea neagră, să cauţi, să compari, să citeşti prezentări ale produselor, în timp ce alţii obţin ce vor cu un singur click sau îţi “fură” produsul de sub ochi, în magazine.

    Trebuie să mergi la sigur, de aceea pregătirea este cuvântul de bază.
    Iată câteva ponturi, pentru a beneficia de cele mai bune oferte de Black Friday 2013:

    1. Unele magazine îşi anunţă reducerile cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte. Abonează-te la newsletter, pentru a primi informaţii despre magazinele care operează reduceri, chiar în momentul în care sunt făcute publice. Pe Black-Friday-Romania.ro sunt postate încontinuu articole în care sunt anunţate reducerile.

    2. Mulţi oameni au impresia că, de Black Friday, sunt reduceri doar la electronice şi electrocasnice. Greşit! Tot felul de producători sau distribuitori, din diverse domenii, participă la această zi specială, iar lista cu magazinele participante la Black Friday 2013 o puteti gasi aici. Veţi putea cumpăra la preţuri reduse bijuterii, cărţi, ceasuri, haine, cosmetice, încălţăminte, lenjerie intimă, mobilă, alimente, jucării, obiecte decorative sau produse IT. Iar lista magazinelor este actualizată în permanenţă.

    3. Salvează paginile de Internet ale magazinelor în Bookmarks, pentru a avea acces direct către reduceri. Înregistrează-te dinainte pe site-ul unde ai ochit un produs, pentru a fi cu un pas înaintea celorlalţi, în ziua cu reduceri. Doar nu vrei să-ţi începi ziua completând fişe, în loc să adaugi produse în coş!
    Eu, de exemplu, sunt interesat de Black Friday TOPceas, adică de reducerile anunţate de site-ul cu cele mai bune ceasuri, la cele mai avantajoase prețuri. Nu numai că sunt originale, dar ceasurile elveţiene comercializate pe TOPceas aparțin categoriilor de top în materie de lux și calitate: Engelhardt, Maurice Lacroix, Emporio Armani, Gc, Haas Cie, Jacques Lamans, Tissot, Karl Breitner…

    4. Mi s-a întâmplat să fac cumpărături, iar apoi să mă întorc acasă şi să mă întreb “Ce-a fost în capul meu? De ce mi-am luat aşa ceva? La ce-mi trebuie?”. E adevărat, când sunt reduceri, tindem să facem cheltuieli inutile. Însă ceasul pe care îl voi cumpăra eu nu este o cheltuială, ci o investiţie.
    În ultimul timp, ceasurile de mână au revenit în tendinţe. Acum câţiva ani păleau în faţa telefoanelor inteligente, folosite şi pe post de ceas, deşteptător, agendă, cronometru sau orice altceva. A ieşit şi ceva bun din asta, în sensul că s-au cam rărit ceasurile kitsch, de proastă calitate, care atrăgeau atenţia doar prin sclipire şi culoare. Au rămas doar comercianţii de ceasuri de calitate, care ţin o viaţă, nu doar un sezon. Valoarea lor creşte cu anii, fiind o achiziţie bună, în timp, pentru familie.

    4. Asigură-te că reducerile sunt “pe bune”. Fii la curent cu preţul fără discount al produselor pe care vrei să le cumperi, pentru a şti dacă ele chiar sunt la reducere. În cazul in care ai dubii cu privire la preţ şi crezi că nu e o reducere reală, verifică produsul pe un site comparator de preturi. Cei de la TOPceas pun mare preţ pe încredere şi satisfacţia clientului. Cumpărănd de la ei, de Black Friday, eşti sigur că vor fi corecţi, deoarece vor să construiască un parteneriat de afaceri pe termen lung cu clientul, să-l fidelizeze, nu să-i ia bani o dată pe an şi atât.

  • May 20, 14

    Pare demodat să suni la 958 ca să afli ora exactă, dar eu am făcut-o. A durat ceva pînă am nimerit numărul şi prefixul; dracu’ mai ştie dacă trebuie să pui înainte doar cifra 1, 021, sau amîndouă. În fine, l-am nimerit (este 1958 fără 021 în faţă) şi mi-a vorbit o voce nouă. Nu mai era acea doamnă de pe vremuri care ne-a înfrumuseţat copilăria. Am căutat pe net şi am aflat că vocea asta nouă e de aproape un an. Vorba proverbului: “Naicu întotdeauna află ultimul.”
    Eu aş fi păstrat-o pe cea veche dacă eram director la Romtelecom. Dar cu funcţia asta, cred că puţin îmi păsa de ce voce e la Ora Exactă şi aveam alte preocupări mai intense, ca de pildă: ce locaţie de pe întreg globul pămîntesc aleg astăzi pentru a savura cina, cum îmi mai reînnoiesc parcul auto personal mîine sau pe care celebritate o mai sun pe mobil în străinătate, că deh, tot e moca.

  • May 20, 14

    "În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie."

  • Jun 05, 14

    "Romania trece, peste putin timp, la ora oficiala de vara, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00. Desi fenomenul este unul global si implementat relativ recent (cateva zeci de ani), foarte multe tari inca nu iau parte la aceasta schimbare de ajustare a ceasurilor. Pe langa avantajele pe care le aduce, ora de vara are si cateva efecte, unele chiar ciudate, asupra sanatatii umane. Pana la ora de vara avem inca ora de iarna care, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob"

  • Jun 05, 14

    "Ora pe glob - GMT - Greenwich Mean Time, Vancouver, San Francisco, Seattle, Los Angeles, Denver, Mexico City, Houston, Minneapolis, New Orleans, Chicago, Montgomery, Indianapolis, Atlanta, Detroit, Miami, Washington DC, Philadelphia, New York, Montreal, Boston Buenos Aires Sao Paulo Rio De Janeiro, Lisbon, Dublin, Londra, Madrid, Barcelona, Paris, Brussels, Amsterdam, Frankfurt, Rome, Berlin, Prague, Vienna, Stockholm, Athens, Helsinki, Minsk, Istanbul, Cairo, Jerusalem, Beirut Moscow, Baghdad, Dubai, Bangkok, Jakarta, Hong Kong, Beijing, Shanghai, Seoul, Tokyo, Melbourne, Sydney, Brisbane, Vladivostok, Kamchatka

    Ce inseamna DST ? DST inseamna Daylight Saving Time - Ora de vara. Aceasta este ora legala adoptata de unele tari sau teritorii pe timpul unei parti a anului, cu incepere la o data din timpul primaverii si pana la o data din timpul toamnei. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numita, prin contrast cu ora de vara, ora de iarna. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui."

  • Jun 05, 14

    "Daca doriti sa aflati diferenta de ora intre Romania si alta tara, raportati-va la GMT. (ex: Spania +1 ora inseamna ca ora din Spania este cu o ora in urma Romaniei; Suedia - 1 ora inseamna ca ora din Suedia este cu o ora inaintea Romaniei)"

  • Jun 05, 14

    "Ora in Europa - ora curenta in principalele orase din Europa, diferente de fus orar, Greenwich mean time, GMT, ora locala Bucuresti, ora Londra, ora exacta la Paris, Franta, ora Portugalia, Lisabona, cat e ceasul la Madrid, Spania, ora exacta la Roma, Italia, cat e ora la Washington, cat e ceasul la New York, Miami, ora exacta America, Ungaria - Budapesta, ora in Bulgaria, Sofia, ora exacta Rusia, Moscova.
    "

  • Jun 05, 14

    Variatia orei exacte este determinata de miscarea de rotatie pe care Pamantul o face in jurul axei polilor.

    Astfel, pe durata unei zile (24 de ore), cat Pamantul efectueaza o miscare de rotatie, orice punct, situat pe orice paralela, are o miscare de rotatie de 360°.

    Daca impartim cele 360° la 24 de ore (durata miscarii de rotatie), se obtine pentru fiecare ora de miscare a Pamantului o distanta de 15° longitudine, ce se numeste fus orar.

    In functie de iluminarea Pamantului de catre Soare, fiecare punct de pe glob trece in timpul unei zile si al unei nopti prin momentele de rasarit, amiaza, apus si noapte. Daca intr-o parte a Pamantului este noapte, iar in cealalta zi, inseamna ca nici ora nu poate fi aceeasi peste tot.

    Primul fus orar cuprinde 7° 30′ longitudine vestica si 7° 30′ longitudine estica. Se considera ora 12 atunci cand meridianul din mijlocul unui fus orar se afla in dreptul Soarelui la amiaza. Toate localitatile din acel fus orar au aceeasi ora oficiala.

    Pe harta fuselor orare, la vest de linia de schimbare a datei, in emisfera estica, ziua este pe sfarsit, pe cand la est de meridianul de 180°, in emisfera vestica, ziua este la inceputul ei.

  • Jun 05, 14

    "In navigatie si astronomie se foloseste acelasi timp pentru intreaga planeta. S-a stabilit ca acesta sa fie cel din localitatea Greenwich, Anglia, prin care trece Primul meridian al planetei (longitudinea 0 grade) si unde se afla Observatorul Astronomic Regal Greenwich. Timpul Universal se masoara folosind un sofisticat sistem de ceasuri atomice amplasate in diverse locatii."

  • Jun 05, 14

    Cele mai multe dintre Ora exacta pe teren sunt compensate de la Coordinated Universal Time ( UTC ), de pentru un suma intreg de ore ( UTC – 12 la UTC +14) , dar câteva sunt compensate de 30 sau 45 minute ( de exemplu, Nepal Invar Ora este UTC + 05:45 ) . Unele prapadi latitudine mai ingamfa folosi timpul ora de verisoara pentru o dota a anului , de habitudine, prin schimbarea ora exacta pe glob de o ora . Multe Ora exacta terenuri sunt denaturate inspre sfintit de Ora exacta nautice corespunzatoare . Aiest deala creeaza , de invar, un efect de agonisire ora de verisoara constant .

    Savai prima de asigurare suflet sa propuna un model la etaj universal de Ora exacta a fost matematic italienesc Quirico Filopanti in cartea lui Miranda ! publicat in 1858 , ideea lui a fost necunoscut in pleaca pagini ale cartii sale , pâna la zdravan curs prep moartea sa , asa ca nu a influentat adoptarea Ora exacta in timpul secolului al 19-lea . El a propus 24 Ora exacta orare , pe orisicare el a titluit ” zile longitudinale ” , intaiul centrat pe meridianul de la Roma . El a intentie , de invar, un rastimp vast pentru a fi utilizate in astronomie si telegrafie . [ 7 ] [ 8 ]

    Scotian-nascut canadian Sir Sandford Fleming a calcul un sistem mondial de Ora exacta in 1879 . El a pledat sistemul sau de la mai multe conferinte internationale , astfel este generos creditat cu inventia lor . in 1876 , premiu sa problema a fost pentru o ora pe glob de 24 de ore la cota universal , notional, cuprins in centrul Pamântului si nu sunt legate de nici un meridian terestru cuprins . in 1879 el a precizat ca ziua lui obstesc va incepe de la anti – meridianul Greenwich ( primul meridian; a 180 ) , in ritm ce consimti ca Ora exacta ora ar a se cuveni contine unele uz cladire redus . El a intentie , de atare, sistemul sau de la Cuvant Internationala Meridianul zero in octombrie 1884 , dar aceasta nu a adoptat Ora exacta lui, deoarece acestea nu au fost in calitate sa . Cuvant a descantec sa adopte o zi universala de 24 de ore incepând de la miezul noptii Greenwich , dar a determinat ca ” nu musai sa interfereze cu utilizarea de ora locala sau standard de stat, in cazul de jinduitor ” .

    De 1900 , acolea tot timpul de pe Lume a fost in silueta de Ora exacta banal de , oarecum unele dintre cine a intrebuintat -o ora de offset de la GMT . Multe aplicat ritm de la un iscoditor astronomic local pentru o insuficienta intreaga , numai nici o raportare la GMT . A fost dare de multe decenii inainte de toate timpurile de pe Lume a fost in contur de Ora exacta referire la unele “invar compensate ” de la GMT / UTC . Cele mai multe a tagarta importante au adoptat Ora exacta ora de 1929 . Nepal a fost ultima stat oricare a adoptat un stas de echilibrare , trecerea domol sa UTC +5:45 in 1986 .

  • Jun 05, 14

    "Ora exacta pe glob

    America
    Ora 8: Cucu-cucu, bine-aţi venit la lucru.
    Ora 12: Cucu-cucu, pauză de lucru.
    Ora 17: Cucu-cucu, s-a terminat lucrul.
    .
    Japonia
    Ora 8: Cucu-cucu, deja sunteţi la lucru?
    Ora 12: Cucu-cucu, continuaţi lucrul?
    Ora 17: Cucu-cucu, s-a terminat lucrul.
    Ora 20: Cucu-cucu, plecaţi va rog de la lucru.
    .
    Romania
    Ora 8: Cucu-cucu, a venit careva la lucru?
    Ora 12: Cucu-cucu, a început cineva lucrul?
    Ora 16: Cucu-cucu, mai e cineva la lucru?"

  • Dec 10, 14

    "CITESTE SI: Titlul de “cel mai frumos oraş de sărbători” merge la… INTRĂ ȘI VOTEAZĂ!    
    ORA DE IARNA 2014 – CAND SE SCHIMBA ORA .Cand trecem la ora de iarna. Cum schimbăm ceasurile. Sfârșitul lunii OCTOMBRIE este momentul în care schimbăm ora, trecând la ora de iarnă. Astfel, duminică noaptea vom da ceasul înapoi cu o oră…

    CAND SE SCHIMBĂ ORA: CAND trecem la ORA DE IARNA 2014 – Trecerea la ora de iarnă 2014 se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 25 și 26 octombrie. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, deci ceasul se va da înapoi. În concluzie, vom dormi mai mult cu o ora.

    CITESTE SI Sfaturi pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

    ORA DE IARNA 2014. CAND SE SCHIMBA ORA – Cand trecem la ora de iarna – Ora de vară va rămâne în vigoare până la ultimul sfârșit de săptămână din luna octombrie 2014, când vom trece la ora de iarnă. Astfel, în anul 2014 trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea dintre 25 și 26 octombrie. 26 octombrie va fi, deci, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

    ORA DE IARNA 2014. CAND SE SCHIMBA ORA – Cand trecem la ora oficiala de iarna – Trecerea la ora de vară 2014 s-a făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie. Astfel, ora 3,00 a devenit ora 4,00, deci ceasul a fost dat înainte. Astfel, românii au dormit mai puțin, dar au avut zile cu mai multă lumină. Duminică, 30 martie, a fost cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

    CITESTE SI Sfaturi pentru a trece cu bine la ora de iarnă.

    CFR Călători va trece în activitatea de transport feroviar, la ora Europei Orientale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4,00 devine ora 3,00. CFR precizează mersul trenurilor în vigoare nu se modifică.

    ORA DE IARNA 2014. CAND SE SCHIMBA ORA – Cand trecem la ora oficiala de iarnaAstfel, trenurile de călători vor pleca din stațiile de formare, după ora oficială de vară, până în noaptea de 25 spre 26 octombrie. În noaptea de 25 spre 26 octombrie 2014, când ora 4,00 devine ora 3,00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 4,00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale, scrie realitatea.net."

  • Dec 10, 14

    "Trebuie sa stiti, ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, ora de vara fiind cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soarelui pentru activitatile curente. Astfel, cand trecem la ora de iarna revenim practic la ora oficiala.
    Asadar, trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore.
     "

  • Dec 10, 14

    "ORA DE IARNĂ 2014. Trebuie sa stiti, ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, ora de vara fiind cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soarelui pentru activitatile curente. Astfel, cand trecem la ora de iarna revenim practic la ora oficiala.


    Asadar, trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore.

    ORA DE IARNĂ. Scurt istoric al schimbarii orei
    In fiecare primavara, mai precis in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vara. In acest fel, se foloseste lumina naturala pentru o perioada ceva mai lunga de timp, pe parcursul unei zile. In schimb, odata cu instalarea toamnei, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie, se revine la ora normala.

    In tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu."

  • Dec 10, 14

    "Ceasul este unul dintre cele mai vechi obiecte inventate de om, in incercarea lui de a intelege si controla timpul. Va prezentam cele mai importante etape din istoria ceasului, precum si cateva detalii inedite despre acest obiect.
    Calendarul precede ceasul in istorie, intrucat nevoia de a imparti timpul in unitati mai mici decat zilele a aparut abia la civilizatii mai riguros organizate. Astfel, cele mai vechi ceasuri, cele solare, au aparut acum 5000-6000 de ani in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord. Acesta era format dintr-un pilon, o constructie inalta si subtire sau, in cea mai primitiva forma, un bat infipt in pamant. Ora era calculata in functie de lugimea umbrei facuta de pilon. Constructia avea insa mari neajunsuri: nu functiona noaptea si cand cerul era innorat. Mai tarziu au aparut si ceasuri solare de buzunar.
    A doua mare etapa din istoria ceasului a fost orologiul hidraulic sau “clepsidra”, inventat tot in Egipt, prin 1400 i.Hr. Acestea au devenit populare in Grecia si Asia. Fata de cel solar, mecanismul ceasului hidraulic era mult mai complicat: apa curgea dintr-un vas in altul printr-un canal ingust. In al doilea vas exista un flotor conectat la o roata zimtata care intorcea treptat limba ce indica ora. Primul ceas desteptator este tot inventia grecilor si tot hidraulic.
    Cuvantul “clock” vine din latinescul “clocca”, ce inseamna clopot, iar amanuntul este legat de urmatoarea evolutie a ceasului. In secolul 13 Europa era cucerita de ceasuri bazate pe un nou mecanism, care transforma miscarea de rotatie intr-o miscare de du-te-vino si care a fost mai apoi folosita pentru ceasurile cu pendula. Amplasate in piete publice, acestea erau imbogatite cu clopote si manechine care marcau trecerea orelor.
    Tot in aceasta perioada a fost inventat si primul ceas de mana, bazat pe un mecanism cu arc. Filosoful Blaise Pascal a fost primul purtator al obiectului, legandu-l la mana cu sfoara. Ceasurile au dobandit minutar din 1577, cand a fost inventat de Jost Burgi. Prima pendula inventata de Christian Huygens in 1656 se baza pe un mecanism imbunatatit si avea o eroare de mai putin de un minut pe zi. De asemenea, existau si modele de buzunar.
    Ceasurile cu pendula au progresat permanent, pana in 1930, cand au fost inlocuite de ceasurile cu cuart. Acesta este un cristal care vibreaza intr-un ritm foarte regulat atunci cand i se aplica electricitate sau presiune. Astfel, cuartul a fost folosit pentru a intoarce limbile ceasului cu mare exactitate. Totusi, vibratia depinde de forma si marimea cuartului, astfel ca nu exista doua cristale care sa dezvolte aceeasi vibratie. Ultimul progres in domeniul ceasurilor a fost facut prin ceasurile automate."

  • Aug 12, 15

    "Sâmbătă seara, între orele 20:30 şi 21:30, cu putin timp inainte de trecerea la ora de vara, se serbeaza Ora Pamantului (“Earth Hour”).

    Evenimentul are loc anual, in ultima sambata din luna martie, cand milioane de oameni, institutii si firme sting luminile timp de o ora, alaturandu-se celui mai mare eveniment de mediu si pentru mediu din istorie.

    Ora Pamantului are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice si consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali cat si de catre institutii si unitati economice.

    Mai multe detalii aici.

    Totodată, weekend-ul aduce in Romania ora exacta de vara. Trecerea la orarul dedicat anotimpurilor calde se realizeaza in fiecare an in ultima zi de duminica a lunii martie, astfel incat ora 3.00 a noptii de sambata spre duminica (29-30 martie) va deveni ora 4.00. Incepand cu anul 1997, Romania a adoptat ora oficiala de vara si de iarna in aceeasi zi cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa, care sunt parte a acestei intelegeri. In prezent, ora de vara este adoptata in 70 de tari din întreaga lume."

1 - 20 of 20
20 items/page
List Comments (0)